ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούνη 2024
Σελ. /32
Με το κόκκινο του ΚΚΕ για το μέλλον μας!

Θωμάς Γ. Χόνδρος, αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών

Σήμερα συγκρούονται δύο λογικές. Η πρώτη είναι αυτή της φτώχειας, της δυστυχίας, της σύγχρονης σκλαβιάς των εργαζομένων, της νεολαίας, του λαού συνολικά, που προωθεί η ΕΕ και υλοποιούν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της, μαζί με τα αστικά κόμματα που την υποστηρίζουν.

Η δεύτερη είναι αυτή του ΚΚΕ, του αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, αυτή της καθημερινής ελπίδας, της προοπτικής για ένα μέλλον στο ύψος των αναγκών μας!

Σε αυτόν τον δρόμο απευθύνω κάλεσμα στήριξης και με την ψήφο μας στο ΚΚΕ! Ιδιαίτερα στους νέους και ειδικότερα στους σημερινούς φοιτητές, σε όσους βρεθήκαμε μαζί στις πανεπιστημιακές αίθουσες, που σήμερα βρίσκονται στον καθημερινό, δύσκολο στίβο της δουλειάς, αντιμετωπίζοντας το απάνθρωπο καπιταλιστικό πρόσωπο. Να σκεφτούν, να αντιδράσουν να συμπορευτούμε με το Κόμμα της ελπίδας, το ΚΚΕ, και με την ψήφο!

Την Κυριακή δίνουμε όλοι ένα μεγάλο, κοινό «ραντεβού» στην κάλπη με το κόκκινο του ΚΚΕ, της ελπίδας, της προοπτικής!

Οι υγειονομικοί στηρίζουμε το ΚΚΕ, συνεχίζουμε στον δρόμο των αγώνων

Νίκος Καλογερής, γιατρός του ΕΣΥ, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «Ερυθρού Σταυρού»

32 χρόνια μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και 25 μετά τη δημιουργία της Ευρωζώνης, οι ψηφοφόροι σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση καλούνται στις 9 Ιουνίου να απαντήσουν πώς άλλαξε η ζωή τους τα τελευταία αυτά χρόνια.

Ειδικά για την Ελλάδα των μνημονίων και των εφαρμοστικών, το ερώτημα είναι: Πώς τα βγάζετε πέρα στο απάνεμο ευρωπαϊκό λιμάνι;

Η απάντηση του μισθωτού, που 100 χρόνια μετά την καθιέρωση του 8ωρου ξαναγυρνά στον 19ο αιώνα με τη θεσμοθέτηση του 13ωρου, την εξαφάνιση των υπερωριών, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και το απηνές κυνήγι κάθε ταξικού και διεκδικητικού συνδικαλισμού, είναι «καθόλου καλά». Ολα τα παραπάνω φέρουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. (...)

Οι υγειονομικοί από πρώτο χέρι μπορούμε να περιγράψουμε το ξήλωμα του όποιου δημόσιου συστήματος Υγείας, Περίθαλψης και Πρόνοιας υπήρξε στο παρελθόν. Τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα, με τις αναμονές για ραντεβού και χειρουργεία, τις απαράδεκτες εικόνες των Τμημάτων Επειγόντων, τη διάλυση του ΕΚΑΒ και τα πανάκριβα φάρμακα, είναι προδιαγεγραμμένα στις βίβλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ούτε το αίμα δεν θα διστάσουν να πουλήσουν σαν κερδοφόρο εμπόρευμα!

Οσο φεύγει η «χρυσόσκονη» των ευρωπαϊκών θεσμών και αποκαλύπτεται η σαπίλα των λόμπι, τόσο και περισσότερο απέναντι στην Ενωση των μονοπωλίων υψώνεται η αντίσταση των λαών. Πιο πρόσφατες είναι οι εικόνες των αγροτών απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, των φοιτητών και λιμενεργατών κόντρα στη συμμετοχή των χωρών τους στη γενοκτονία που διεξάγει το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους της Γάζας. Γιατί η μετατροπή της οικονομίας σε πολεμική, η κερδοφορία από τις πωλήσεις όπλων και η ενεργή συμμετοχή στα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή δεν είναι παρά το επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής.

Η σωστή ανάλυση της πολιτικής και των στόχων της Ενωσης των μονοπωλίων αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση της παρουσίας κομμουνιστών ευρωβουλευτών, ενίσχυση δηλαδή των εστιών αντίστασης μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο απέναντι στην αντιλαϊκή και ιμπεριαλιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σημαντικότερη, όμως, παραμένει η δουλειά στο μαζικό κίνημα:

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις υποστηρίζοντας κάθε αγώνα για σταθερή και ασφαλή δουλειά, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δωρεάν Παιδεία και Υγεία υψηλού επιπέδου.

Διεκδικεί φτηνά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης και μείωση του ενεργειακού κόστους.

Αντιπαλεύει τα funds για τη διάσωση της λαϊκής κατοικίας.

Απαιτεί την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα πολεμικά μέτωπα.

Δίνει τη μάχη απέναντι στον φασισμό και στον αντικομμουνισμό, κυρίαρχα ιδεολογήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σε αυτούς τους αγώνες βρέθηκε δίπλα σε μεγάλο μέρος του λαού και της νεολαίας. Τις απόψεις του ΚΚΕ για την πολιτική εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμμερίζεται όλο και υψηλότερο ποσοστό των Ελλήνων.

Το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι: Οπως αγωνιζόμαστε, έτσι ψηφίζουμε.

Στις 9/6 στηρίζουμε το ΚΚΕ, συνεχίζουμε στον δρόμο των αγώνων.

Οσοι κάναμε άλλες επιλογές και απογοητευτήκαμε, σήμερα έχουμε επιλογή: ΚΚΕ!

Αιμίλιος Μπάστας, αναισθησιολόγος, ΓΝ Ζακύνθου, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης για την ολική ρήξη του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μετά το τέλος της πανδημίας το ΕΣΥ σώζεται, και σώζεται χάρη στην αυτοθυσία των υγειονομικών. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει άλλα σχέδια, για το ήδη λαβωμένο ΕΣΥ, στοχεύει στην κατεδάφισή του. Δεν θέλει να ακούει ότι η Υγεία - περίθαλψη είναι δημόσιο αγαθό, αντιθέτως το ορίζει ως εμπόρευμα - προϊόν.

Η κυβέρνηση της δεξιάς προωθεί το μοντέλο του ιατρού - εμπόρου και του ασθενούς - πελάτη. Η κατάσταση στο ΕΣΥ έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι κατευθύνσεις για την Υγεία που ακολουθεί η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ξεκινούν με την αυστηρή υποχρηματοδότηση με συνέπεια τη σοβαρή υποστελέχωση και φυσικά με την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Το πλάνο είναι τα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν ως μαγαζιά - επιχειρήσεις. Προσπαθούν να πείσουν τον λαό ότι είναι προς όφελός του η ιδιωτική Υγεία! (...)

Η κατάσταση αυτή δεν έχει τελειωμό και ο λαός πληρώνει ακριβά την υγεία του για τα κέρδη των εμπόρων της Υγείας. Χρειάζεται, λοιπόν, να εναντιωθούμε σε αυτήν την πολιτική.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται αποκλειστικά για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Οι συνδικαλιστές υγειονομικοί σε όλα τα νοσοκομεία, με τη στήριξη του ΚΚΕ, παλεύουν και αγωνίζονται για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση (...)

Και γι' αυτό η ενίσχυση του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές θα δώσει ελπίδα, δύναμη και ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον λαό! Είναι το μόνο κόμμα που ποτέ δεν ψήφισε οποιοδήποτε νομοσχέδιο σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, απέναντι στη λογική της ΕΕ, των κυβερνήσεων ΝΔ σήμερα και όλων των προηγούμενων, και όλων όσοι «πίνουν νερό» στο όνομα της ΕΕ!

Γι' αυτό καλώ και εγώ με τη σειρά μου, λοιπόν, όλους εμάς, να στηρίξουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές το ΚΚΕ. Ιδιαίτερα όλοι όσοι στο παρελθόν είχαμε κάνει άλλες επιλογές όπως της προηγούμενης κυβέρνησης από τη ΝΔ και απογοητευτήκαμε και για τα ζητήματα της Υγείας!

Γιατί μόνο το ΚΚΕ συνολικά, αλλά και οι ευρωβουλευτές του θα αγωνιστούν για τον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας!

Υπάρχει ελπίδα να αλλάξει κάτι από την καταστροφική πολιτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Υγεία μόνο με το ΚΚΕ πιο ισχυρό, πιο δυνατό!

Να δυναμώσουν οι αγώνες για το μέλλον των παιδιών μας

Παναγιώτης Τσαρτσιανίδης, δημοσιογράφος

Ο λαός της χώρας έχει πλέον καταλάβει ότι πρέπει να δυναμώσουν οι αγώνες για το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας.

Εχει καταλάβει ότι στις ερχόμενες ευρωεκλογές πρέπει να στηρίξει το ΚΚΕ.

Εχει καταλάβει ποιος κάνει πραγματική αντιπολίτευση για τα συμφέροντα των πολλών.

Εχει καταλάβει τον ρόλο τον σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων, που κυριολεκτικά τον οδήγησαν σε τραγικά αδιέξοδα όλα αυτά τα χρόνια.

Εχει καταλάβει στο πετσί του τι σημαίνει ευρωενωσιακή «πράσινη - δίκαιη μετάβαση» των μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων και των συμφερόντων, ειδικά εδώ στη Δυτική Μακεδονία, που ζει τις άγριες συνέπειές της.

Εχει καταλάβει ποιοι προκαλούν τους απάνθρωπους πολέμους, ποιοι υποκρίνονται ότι δήθεν είναι προοδευτικοί, την ώρα που ονομάζουν «ιερή συμμαχία» το ΝΑΤΟ των ιμπεριαλιστών και του αιματοκυλίσματος των λαών της Γης.

Εχει καταλάβει πλήρως τον ρόλο των κομματαρχών που υποτάσσονται χωρίς πολλά πολλά στο κεφάλαιο και «δεν δαιμονοποιούν τη λέξη»...

Εχει καταλάβει εκείνους που κάνουν γαργάρα την ενεργειακή συμφωνία της Αλεξανδρούπολης με τους Αμερικάνους, μετατρέποντας την περιοχή εκείνη σε στρατιωτικό προπύργιο των ΗΠΑ, κάνοντας τους ανήξερους για το ότι στα χρόνια της «προοδευτικής» διακυβέρνησής τους έπεσαν οι υπογραφές.

Εχει καταλάβει όλους τους «προοδευτικούς» ευρωβουλευτές που ψήφισαν στις Βρυξέλλες τη νέα ΚΑΠ και μετά έχυναν κροκοδείλια δάκρυα για τους αγρότες...

Εχει καταλάβει την υποκρισία από αυτούς που πούλησαν τον ΟΣΕ «για ένα κουστούμ στο γιουσουρούμ» στα χρόνια της «πρώτη φορά αριστεράς»...

Εχει καταλάβει καλά αυτούς που μιλούν χωρίς τσίπα για μια καλύτερη, δήθεν, Ευρωπαϊκή Ενωση, κάνοντας πλάτες στο σάπιο και προσπαθώντας ουσιαστικά να δημιουργήσουν σύγχυση.

Πρέπει να παραδεχτούμε πως το ΚΚΕ είναι μια δύναμη με σταθερές απόψεις και στάση σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν εμάς την πλειοψηφία, τα θύματα ενός βάρβαρου, απάνθρωπου συστήματος, που μας εμποδίζει να βαδίζουμε, μας εμποδίζει να ζήσουμε όπως μας αξίζει.

Στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου πηγαίνουμε στις κάλπες, ψηφίζουμε ΚΚΕ και να είστε σίγουροι πως η φωνή μας θα δυναμώσει!

Το μόνο κόμμα που αταλάντευτα λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά

Αννα Λεωτσάκου, πρόεδρος του Συλλόγου Οικογένειας ΚΕΘΕΑ «ΝΟΣΤΟΣ»

Στηρίζω ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αταλάντευτα λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά. Γιατί λέει την αλήθεια και εξετάζει το πρόβλημα των εξαρτήσεων ως κοινωνικό πρόβλημα, μπαίνοντας μπροστά στους αγώνες της νεολαίας μας για ζωή ολόκληρη και όχι σε δόσεις.

Στηρίζω ΚΚΕ γιατί δεν υπήρξε αγώνας απέναντι στο σχέδιο διάλυσης της Ψυχικής Υγείας και της Απεξάρτησης που να μην μπήκαν οι κομμουνιστές μπροστά για την υπεράσπιση του δικαιώματος των παιδιών μας στην ψυχική φροντίδα. Στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, στους συλλόγους γίναμε όλοι μαζί μια γροθιά απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε από την κυβέρνηση, με την ανοχή των κομμάτων που είτε ανοιχτά είτε καλυμμένα στηρίζουν την πολιτική της υποκατάστασης, της λεγόμενης μείωσης της βλάβης και αντιμετωπίζουν την εξάρτηση ως «ανίατη νόσο».

Στηρίζω ΚΚΕ στις ευρωεκλογές γιατί είναι το μόνο κόμμα που μέσα στα ευρωπαϊκά όργανα που λαμβάνονται οι πιο αντιδραστικές αποφάσεις για την απεξάρτηση, που οδήγησαν από την υποχρηματοδότηση μέχρι το σημερινό σχέδιο διάλυσης του ΚΕΘΕΑ και των «στεγνών» προγραμμάτων, δεν μάσησε τα λόγια του και αποκάλυψε την πολιτική του κόστους - οφέλους που κρύβεται πίσω από τα όμορφα λόγια. Στηρίζω ΚΚΕ κυρίως γιατί η πορεία μου μέσα στο ΚΕΘΕΑ μού δίδαξε την πίστη στη συλλογικότητα, στη συνειδητή παρέμβαση στις εξελίξεις, την πίστη μου στον άνθρωπο να αλλάζει τον εαυτό του και την κοινωνία προς το καλύτερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ