ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Ιούνη 2024
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΚΟ
Μια φωτιά δικαιώνει τις ανησυχίες και τις καταγγελίες των εργαζομένων

Εφιαλτικό το τι θα συνέβαινε αν η κυβέρνηση είχε καταφέρει να πετάξει έξω το προσωπικό

Με την έγκαιρη παρέμβαση των εργαζομένων αποφεύχθηκε ατύχημα μεγάλης έκτασης (φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

Με την έγκαιρη παρέμβαση των εργαζομένων αποφεύχθηκε ατύχημα μεγάλης έκτασης (φωτ. αρχείου)
Τις ανησυχίες και τα όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους για τον κίνδυνο βιομηχανικού ατυχήματος στην περίπτωση απόλυσής τους, ήρθε να επιβεβαιώσει η φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η φωτιά προκλήθηκε μετά από βραχυκύκλωμα σε προβολέα γερανογέφυρας σε χώρο εντός του εργοστασίου. Ωστόσο, η έγκαιρη και πετυχημένη επέμβαση του εξειδικευμένου προσωπικού της ΛΑΡΚΟ κατάφερε να σβήσει τις φλόγες και να περιορίσει στο ελάχιστο τις συνέπειες που θα μπορούσαν να ήταν απρόβλεπτες σε περίπτωση που δεν υπήρχαν οι εργαζόμενοι.

Σε δήλωσή του αναφορικά με το συμβάν αλλά και τους κινδύνους που έγκαιρα έχουν επισημάνει οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γγ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, αναφέρει:

«Αποδεικνύεται περίτρανα πως αν δεν ήμασταν στις 13 του Μάη μέσα στο εργοστάσιο, όπως ήθελε η κυβέρνηση να μας βγάλει έξω και να μας απολύσει, αυτήν τη στιγμή θα μπορούσε να είχε προκληθεί ένα βιομηχανικό ατύχημα απροσδιόριστης έκτασης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται γενικά για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις, αλλά και τους οικισμούς και τα χωριά τριγύρω από τη ΛΑΡΚΟ.

Ευτυχώς που η προσωρινή διαταγή, μετά τα ασφαλιστικά μέτρα που κάναμε, μας κράτησε μέσα στο εργοστάσιο. Καλούμε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει το σχέδιο απομάκρυνσης - απόλυσης των εργαζομένων, που επιβεβαιώνεται περίτρανα η θέση τους και των τεχνικών εκθέσεων ότι αυτό το σχέδιο είναι σχέδιο - "βόμβα" για το εργοστάσιο, τις εγκαταστάσεις και την περιοχή. Αμεσα ο Κυρ. Μητσοτάκης και τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάσουν ένα σχέδιο επαναλειτουργίας με τους εργαζόμενους μέσα και σε συνεννόηση με αυτούς, που θα βάλει ξανά με ασφάλεια σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου».

Αλλεπάλληλες οι προειδοποιήσεις από το Σωματείο

Υπενθυμίζεται ότι με αλλεπάλληλες εκκλήσεις, παρεμβάσεις και ανακοινώσεις το Σωματείο Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας είχε αναδείξει και προειδοποιήσει τεκμηριωμένα για τους κινδύνους που δημιουργούνται για το εργοστάσιο της Λάρυμνας, από το σχέδιο της κυβέρνησης και των συναρμόδιων υπουργείων.

Ενδεικτικά, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας είχε αποστείλει επιστολή τη μέρα που έληγαν οι συμβάσεις, και με τίτλο «Η ΛΑΡΚΟ αφύλακτη βόμβα», προειδοποιούσε ότι με τους εργαζόμενους έξω από τις εγκαταστάσεις ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να συμβεί «βιομηχανικό δυστύχημα μεγάλης εμβέλειας βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές κατοίκων δύο οικισμών και ενός χωριού».

Αλλά και στις 16 Μάη 2024, το Σωματείο απαιτούσε να δοθεί άμεσα λύση με τους 45 εργαζόμενους από εργολαβία που πετιούνται στον δρόμο, σημειώνοντας: «Οι θέσεις εργασίας και οι ανάγκες που καλύπτουν αυτοί οι εργαζόμενοι είναι σε εγκαταστάσεις που απαιτούν συντήρηση, χειρισμό και φύλαξη λόγω επικινδυνότητας». Τόνιζε ότι «ο φάκελος με τις "εκθέσεις συνεπειών και επικινδυνότητας από την απομάκρυνση των ειδικευμένων εργαζομένων από τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ" έχει δοθεί στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών, στον Ειδικό Διαχειριστή και στην πρόεδρο Πρωτοδικείου που εξέτασε και ενέκρινε το αίτημα προσωρινής διαταγής των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία θα εκδικαστούν στις 18/6/2024».

ΦΙΕΡΑΤΕΞ
Στο «πόδι» οι εργάτες για να εμποδίσουν το ξήλωμα των εγκαταστάσεων

Οι εργάτες στις πύλες του εργοστασίου
Οι εργάτες στις πύλες του εργοστασίου
Σε καθημερινή περιφρούρηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Βαφεία Πλεκτήρια ΦΙΕΡΑΤΕΞ», στη Νέα Σάντα Κιλκίς, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την εργοδοσία από τις 5 Ιούνη μέχρι τέλος του μήνα. Καθημερινά βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο και εναλλάσσονται σε βάρδιες, ώστε να εμποδίσουν ενδεχόμενες κινήσεις μεταφοράς εξοπλισμού.

Στο πλευρό τους βρέθηκε και χτες ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι αγωνιούν για την επόμενη μέρα, καθώς πιστεύουν ότι η εργοδοσία μεθοδεύει το κλείσιμο της επιχείρησης. Αλλωστε η εταιρεία έχει ανακοινώσει ότι το μέτρο της διαθεσιμότητας ενδέχεται «να παραταθεί και τους λοιπούς καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με τις συνθήκες και την πορεία της αγοράς».

Η εργοδοσία επικαλείται τις συνθήκες της αγοράς και μείωση παραγγελιών. Ισχυρισμοί που σύμφωνα με τους εργαζόμενους δεν ευσταθούν. Οπως καταγγέλλουν, το προηγούμενο διάστημα έρχονταν παραγγελίες και η εταιρεία τις έδιωχνε, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί αβεβαιότητα και να υπάρχει πάτημα για τη μείωση του αριθμού του εργατικού δυναμικού, αλλά και να εξωθήσει μέρος των εργαζομένων σε αποχώρηση.

Ηδη με την ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων περίπου 30 εργαζόμενοι από τους συνολικά 100 συμφώνησαν σε οικειοθελή αποχώρηση, λαμβάνοντας το ήμισυ της αποζημίωσής τους.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», ο Νίκος Καρυπίδης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ «Ο Σπάρτακος», αναφέρθηκε στο ιστορικό της εργοδοτικής επίθεσης. Οπως είπε, τα προηγούμενα χρόνια η επιχείρηση προχώρησε σε απολύσεις, μόλις τον περασμένο Ιανουάριο έβγαλε τους εργαζόμενους σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας για 15 ημέρες και τώρα έβγαλε τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα, χωρίς να ανακοινώνει πότε θα ξαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.

«Πιστεύουμε ότι θα κλείσουν το εργοστάσιο και θα χαθούν θέσεις εργασίας», είπε, και αυτός ο φόβος ενισχύεται από το γεγονός ότι «έχουν αρχίσει αποχωρήσεις και διευθυντικών στελεχών από τη ΦΙΕΡΑΤΕΞ».

Παράλληλα αναδεικνύει τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για την καθημερινή επιβίωση, καθώς η διαθεσιμότητα σημαίνει μισό ημερομίσθιο και μισό ένσημο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας και οικονομική ενίσχυση από το κράτος, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Διεκδικούν επίσης διασφάλιση των αποζημιώσεών τους σε περίπτωση που η επιχείρηση κλείσει.

Ο Λεωνίδας Στολτίδης εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. Οπως είπε, «βρισκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων της ΦΙΕΡΑΤΕΞ, που η αντεργατική πολιτική τους φορτώνει τα νέα βάρη των εξελίξεων, με διαθεσιμότητα, με όρους επιβίωσης πολύ άσχημους πλέον, γιατί αυτοί εξαρτώνται μόνο από το μεροκάματό τους, ενώ οι άλλοι κολυμπάνε στα εκατ. των κερδών από τις επενδύσεις τους, από τις χρηματοδοτήσεις τους. Είμαστε εδώ να στηρίξουμε να μείνουν όρθιοι στα πόδια τους, να καλυφθούν όλες οι ανάγκες για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτήν τη δύσκολη μάχη, χωρίς καμία υποχώρηση σε σχέση με όλα αυτά που δικαιούνται. Είμαστε στο πλευρό τους στον αγώνα για να αποτρέψουν όποια δυσμενή εξέλιξη».

Τα αστεία προσχήματα της εργοδοσίας καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Ιματισμού - Δέρματος - Κλωστοϋφαντουργίας - Υποδηματοποιίας Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτώντας να σταματήσει να παίζει με τις ζωές των εργαζομένων και να πάρει πίσω τα αντεργατικά της σχέδια.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
Με όπλο την ενότητά τους απαιτούν αυξήσεις και μέτρα ασφάλειας

Μια ακόμα συγκέντρωση, συμπληρώνοντας 14 μέρες απεργίας στην τρίτη βδομάδα του απεργιακού τους αγώνα, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μετρό, της «ΑΒΑΞ», στο εργοτάξιο του Κολωνακίου, με το πείσμα και την αγωνιστική αντοχή τους να σμπαραλιάζουν τις προσπάθειες της εργοδοσίας να κάμψει τον αγώνα τους, την αποφασιστικότητά τους.

Κόντρα στους μισθούς πείνας, που κυμαίνονται περίπου στα 45 ευρώ καθαρά για εργατοτεχνίτη με 6 τριετίες προϋπηρεσία (!), οι εργαζόμενοι διεκδικούν 15% αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, 10% επίδομα υπόγειων εργασιών, 5ήμερο, τήρηση νόμιμου ωραρίου, μέτρα υγείας και ασφάλειας. Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων καλούν την εργοδοσία να τους δώσει έγγραφες δεσμεύσεις για το ξεκίνημα των διαπραγματεύσεων.

Σημαντική κατάκτηση στον αγώνα αυτό είναι η ενότητα των εργαζομένων αφού για πρώτη φορά αποκτούν κοινό απεργιακό βηματισμό εργατοτεχνίτες, χειριστές, μηχανοτεχνίτες και μηχανικοί, γεγονός που έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την εργοδοσία.

Ενδεικτικές των σχεδιασμών και της στάσης της εργοδοσίας είναι οι τοποθετήσεις που έχει κάνει τους τελευταίους μήνες σε εκδηλώσεις ο διευθύνων σύμβουλος της «ΑΒΑΞ». Από τη μια ζητά από τα αστικά κόμματα να ομονοήσουν σε έναν «εθνικό σχεδιασμό επενδύσεων» που θα ξεπερνά τον ορίζοντα μιας κυβερνητικής θητείας, δηλαδή τα 4 χρόνια, και από την άλλη να ληφθούν μέτρα για να εισαχθεί προσωπικό από χώρες εκτός ΕΕ και μέχρι να γίνει αυτό να αλλάξει η εργατική νομοθεσία ώστε να επιτρέπει ακόμα περισσότερες υπερωρίες. Με άλλα λόγια, η εργοδοσία, προκειμένου να αυγατίσει τα κέρδη της, ζητά μεγαλύτερα σε όγκο και διάρκεια δημόσια έργα και μέτρα που θα κρατούν χαμηλά τους μισθούς και θα αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν περισσότερες ώρες για να τα βγάζουν πέρα.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη, στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Κωνσταντίνο Μαγουλά. Η αντιπροσωπεία έθεσε το πλαίσιο αιτημάτων και ενημέρωσε για τις κινητοποιήσεις και την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει άμεσα τον Νίκο Ταχιάο, υφυπουργό αρμόδιο για θέματα υποδομών.

ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Νέα απεργία και συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή

Σε νέα 24ωρη απεργία σήμερα, Παρασκευή, και συγκέντρωση στο εργοτάξιο των Σκουριών, στις 6 το πρωί, προχωρούν οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός», συνεχίζοντας τον αγώνα τους για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, κόντρα στην προσπάθεια της εταιρείας να επιβάλει τη 12ωρη - 4ήμερη εργασία, κατάργηση των επίσημων αργιών, με 182 ώρες επιπλέον εργασίας τον χρόνο.

Συνεχίζουν δυναμικά, μετά την πρώτη τους νίκη αφού απέτρεψαν την επιβολή της 11ωρης εργασίας από την εργολαβική εταιρεία «Τεχνοχημική», που ως «λαγός» ανέλαβε για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός» να επιβάλει το ξεχείλωμα του ωραρίου εργασίας. Θυμίζουμε ότι η εργολαβική εταιρεία αναγκάστηκε σε αναδίπλωση και επέστρεψε σε 8ωρο πρόγραμμα εργασίας, από 3/6.

Η «Ελληνικός Χρυσός», μέσα από την εργολαβοποίηση, στοχεύει, πέρα από τη μείωση του κόστους, στην πίεση και στο τσάκισμα των δικαιωμάτων στους εργαζόμενους που δουλεύουν στη μητρική εταιρεία.

Οι μεταλλωρύχοι το γνωρίζουν αυτό και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν ενωμένοι και συντονισμένα τον αγώνα τους για την υπεράσπιση του 8ωρου, για να μην περάσει η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, για καμία αλλαγή στις αργίες, για υπογραφή νέας επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) με ανακοίνωσή της χαιρετίζει την πρώτη νίκη των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να είναι αλληλέγγυα σε όλες τις αγωνιστικές δράσεις και αποφάσεις των σωματείων. Καλεί όλο το εργατικό κίνημα να στηρίξει τους μεταλλωρύχους στους αγώνες τους για υπογραφή ΣΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ