ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
Οι μεγαλοεργοδότες ζητούν επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Να διασφαλιστεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα επιταχυνθούν όλες οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί η υπεράσπιση του μεγάλου κεφαλαίου ζητά η Ενωση των Γάλλων μεγαλοβιομηχάνων (MEDEF), που σε ανακοίνωσή της ανέλαβε να επισημάνει τις προτεραιότητες που δεν πρέπει να χαθούν, εν μέσω σφοδρών διεργασιών σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού χάρτη της χώρας.

Οι βιομήχανοι ζητούν συσπείρωση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων με ζητούμενο την ευρωπαϊκή και διεθνή κατάταξη των μονοπωλίων της χώρας, χαρακτηρίζοντας «εύθραυστα αποτελέσματα» το ότι η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη εδώ και πέντε χρόνια όσον αφορά την ελκυστικότητα για ξένες επενδύσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι απαραίτητη η «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».

Ανάμεσα σε άλλα προσθέτουν πως με δεδομένο τον «ολοένα και πιο έντονο διεθνή ανταγωνισμό», η Ευρωπαϊκή Ενωση «αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα» για τις επιχειρήσεις και εκφράζει ανησυχία - όπως αναφέρει - για «κάποιους» που «εξέφρασαν αντίθεση σε αυτό το σχέδιο».

Στο μεταξύ, την κλιμάκωση των ενδοαστικών διεργασιών, που επιβεβαίωσε και το ανοιχτό κάλεσμα του επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων (LR - του μεγαλύτερου κόμματος της κεντροδεξιάς, βασικού πόλου της κυβερνητικής εναλλαγής για δεκαετίες) Ερίκ Σιοτί, για συμμαχία LR με την «Εθνική Συσπείρωση» (RN) των Λεπέν - Μπαρντελά, αναδεικνύουν και δηλώσεις στελεχών των LR που επέκριναν τις προτάσεις Σιοτί.

Για παράδειγμα ο Ρεπουμπλικάνος ευρωβουλευτής, Φρανσουά Ξαβιέ Μπελαμί, δήλωσε ότι στις εκλογικές περιφέρειες όπου στον β' γύρο θα «αναμετρηθούν» υποψήφιοι της «Συσπείρωσης» και του σχήματος που συγκρότησαν σοσιαλδημοκρατικές και άλλες «αριστερές» δυνάμεις, «προφανώς θα εμποδίσω την "Ανυπότακτη Γαλλία"». Ολα αυτά ενώ ο ίδιος ο Σιοτί ανακοίνωσε ότι στον α' γύρο των εκλογών σε περίπου 80 από τις 577 εκλογικές περιφέρειες, υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων θα «κατέβουν» υποψήφιοι με τη στήριξη και της «Συσπείρωσης».

Σημειωτέον ότι προχτές το Πολιτικό Γραφείο των Ρεπουμπλικάνων διέγραψε τον Σιοτί, σε συνεδρίαση ωστόσο που ο ίδιος χαρακτήρισε «παράνομη», ζητώντας μάλιστα και παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Την ίδια στιγμή, «ρήγματα» εμφανίστηκαν και στην ακροδεξιά «Ανάκτηση» (Reconquete) του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος ανακοίνωσε την αποπομπή της Μαριόν Μαρεσάλ, κατηγορώντας την για προδοσία και ότι «είπε ψέματα», αφού «περιτριγυρίστηκε από επαγγελματίες της προδοσίας». Η Μαρεσάλ, για χρόνια στέλεχος της RN, είναι υπέρ της «μη διαίρεσης της δεξιάς».

Πρώτη αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία η RN

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Elabe», η RN θα τερματίσει μεν πρώτη αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία - συγκεκριμένα συγκεντρώνει το 31% των ψήφων στον α' γύρο αλλά στον β' θα λάβει 220-270 στην 577μελή Βουλή.

Στη 2η θέση αναμένεται η συνεργασία PS, «Ανυπότακτης Γαλλίας», Οικολόγων, μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας, με 28%, που στον β' γύρο εκτιμάται (με βάση την έρευνα αυτή) να κερδίζει 150-190 έδρες.

Η κυβερνητική παράταξη εμφανίζεται στον α' γύρο με 18% και στον β' γύρο με 90-130 έδρες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συγκεντρώνουν (σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα) 6,5% στον α' γύρο και στον β' γύρο αναμένεται να εκλέξουν 30-40 βουλευτές.

Διεργασίες και στην Ευρωβουλή με συνάντηση ακροδεξιών

Συνάντηση με τη συμμετοχή του ηγετικού στελέχους της «Εθνικής Συσπείρωσης» Μαρίν Λεπέν έγινε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων διαφόρων κομμάτων της ακροδεξιάς που έως τώρα συμμετείχαν στην ευρωομάδα «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ID).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Politico», η συνάντηση διήρκεσε πάνω από 3 ώρες και έγινε κεκλεισμένων των θυρών, με τη συμμετοχή φυσικά και του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης και επικεφαλής της «Λέγκα», Ματέο Σαλβίνι, του Ολλανδού Γκέερτ Βίλντερς (από το PVV), άλλων συγγενών πολιτικών κομμάτων από Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Πορτογαλία και Φλάνδρα (Βέλγιο).

Ο Σαλβίνι δήλωσε μετά ότι υπήρξε συμφωνία συνεργασίας, με όρους την απόρριψη οποιουδήποτε «ανοίγματος» προς την αριστερά και τους «ακραίους οικολόγους», αλλά και ισχυρή βούληση να αλλάξει η Ευρώπη.

Στο επίκεντρο της συνάντησης σίγουρα βρέθηκε η πρόσφατη πρόταση Λεπέν για συγκρότηση «μιας μεγάλης ευρωομάδας» με τη συμμετοχή και κομμάτων που έως τώρα ανήκαν σε άλλες, όπως οι «Αδελφοί της Ιταλίας» της Μελόνι που μέχρι τώρα ανήκαν στην ευρωομάδα των «Μεταρρυθμιστών» (ECR), για την οποία και η Μελόνι δεν δήλωσε αδιάφορη, όπως άλλωστε και η δεξιά Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

EΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμάζει νέους δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Ενστάσεις και ανησυχία για την επιβολή πρόσθετων δασμών σε αμιγώς ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα εκφράζουν μια σειρά «δυτικά» μονοπώλια, ενόψει και της εφαρμογής σχετικής απόφασης της ΕΕ από 4 Ιούλη. Οι Βρυξέλλες επικαλούνται τις «υπερβολικές» κρατικές επιδοτήσεις που επιμένουν ότι το Πεκίνο διαφυλάσσει για τις αυτοκινητοβιομηχανίες του, κατηγορώντας την Κίνα για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Το κινεζικό ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι το Πεκίνο θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να διασφαλίσει σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας», χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα αυξήσουν σημαντικά τους δασμούς για μια σειρά κινεζικές εταιρείες, ενώ το ένα πέμπτο των πλήρως ηλεκτρικών οχημάτων που πωλήθηκαν στην ΕΕ πέρυσι κατασκευάστηκαν στην Κίνα, από όπου σημαντικό μέρος τους επανεισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά. Ετσι, οι δασμοί της ΕΕ πιθανότατα θα μειώσουν τις εισαγωγές από την Κίνα κατά ένα τέταρτο ή περίπου 4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία, αναφέρει το «Reuters».

Αντίθετοι σε έναν τέτοιο προστατευτισμό εμφανίζονται διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών, π.χ. της BMW, της «Mercedes» και της «Volkswagen». Σημειωτέον, και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι «η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας επωφελείται από τις δραστηριότητές της στην Κίνα, και θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις αυτοκινητοβιομηχανίες της ασιατικής χώρας εάν το εμπόριο παραμείνει δίκαιο και ελεύθερο». Την ίδια στιγμή έχει πει και ότι η γερμανική βιομηχανία, για να παραμείνει ανταγωνιστική, θα πρέπει να συνεχίσει να στρέφεται προς την ισχύ της μπαταρίας.

Δασμούς μέχρι και 40% στις εισαγωγές οχημάτων όλων των κατηγοριών από την Κίνα θα θέσει σε εφαρμογή και η Τουρκία, προκειμένου - όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου - «να προστατευτεί το μειούμενο μερίδιο της εγχώριας παραγωγής». Μεταξύ εταιρειών που εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν είναι η τουρκική κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων «Togg», που μάλιστα μέσα στο 2024 προγραμματίζει το λανσάρισμα των μοντέλων της και στη Γερμανία. Παράλληλα πάντως η Αγκυρα πραγματοποιεί «προχωρημένες» συνομιλίες με τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες BYD και «Chery», για την κατασκευή μονάδων τους σε τουρκικό έδαφος.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις

Copyright 2024 The Associated

Μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις προκαλεί η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του νεοφιλελεύθερου λαϊκιστή Προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, καθώς στη Γερουσία ξεκίνησε την Τετάρτη η συζήτηση του νέου πακέτου λιτότητας του λεγόμενου «γενικού νόμου», που πέρασε με την ενισχυμένη ψήφο της αντιπροέδρου Β. Βιγιαροέλ.

Στους δρόμους έξω από το κοινοβούλιο που ήταν ζωσμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, σημειώθηκε βάρβαρη καταστολή με χρήση πλαστικών σφαιρών και κανονιών νερού, όπου περισσότερα από 20 άτομα συνελήφθησαν και δεκάδες ήταν οι τραυματίες, ανάμεσά τους και πέντε βουλευτές της αντιπολιτευόμενης «Ενωσης για την Πατρίδα».

Ο «γενικός νόμος» περιλαμβάνει σειρά μεταρρυθμίσεων για φορολογικά, για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, σειρά ιδιωτικοποιήσεων, μεταξύ άλλων του δημόσιου αερομεταφορέα «Aerolineas Argentinas».

Εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων κάνουν λόγο για πισωγύρισμα 50 χρόνων στα εργατικά δικαιώματα, που έχει ήδη οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, με μεγάλη υποτίμηση του νομίσματος πέσο (54%), «απελευθέρωση» τιμών και ενοικίων, κατάργηση επιδοτήσεων στις μεταφορές, στην Ενέργεια, περικοπές κοινωνικών δαπανών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ...περηφανεύεται ότι κατάφερε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στο 8,8% από το 25% πριν πέντε μήνες, ότι έχει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα του πρώτου τριμήνου του έτους τα τελευταία 16 χρόνια και, όπως είπε ο Μιλέι, «τα επόμενα 40 χρόνια θα είναι η μεγαλύτερη υπερδύναμη».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Ισχυρές βροχοπτώσεις στη Χιλή έχουν προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες με υπερχείλιση ποταμών στην επαρχία του Βαλπαραΐσο, με αποτέλεσμα εκατοντάδες φτωχόσπιτα να παρασυρθούν και χιλιάδες άνθρωποι να έχουν μείνει άστεγοι. Στην κοινότητα Λινάρες ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν καταπλακώθηκε από στύλο ηλεκτρικού δικτύου, που κατέρρευσε. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που εξέδωσε η Εθνική Υπηρεσία Πρόληψης και Αντιμετώπισης Καταστροφών, 85 χιλιάδες έως 100 χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Εκτεταμένες ζημιές υπάρχουν και στο οδικό δίκτυο.

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-- Σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο, όπου ζει τα τελευταία χρόνια, νοσηλεύεται με βαρύ εγκεφαλικό που τον ταλαιπωρεί από τον Ιούνιο του 2023, ο 95χρονος Αμερικανός γλωσσολόγος και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι.

ΠΡΕΤΟΡΙΑ.-- Ενας 38χρονος Νοτιοαφρικανός πέθανε χτες στην επαρχία Κουαζούλου-Νατάλ από ευλογιά των πιθήκων (mpox). Πρόκειται για τον δεύτερο θάνατο από τη συγκεκριμένη ιογενή λοίμωξη σε ένα 24ωρο.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Νέες απειλές Πασινιάν για αποχώρηση από τη «συμμαχία» της Ρωσίας

Και αναβάθμιση της «αμυντικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ

Νέες απειλές ότι η Αρμενία θα αποχωρήσει από την στρατιωτική συμμαχία της Ρωσίας, τον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO), εξαπέλυσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν, μιλώντας προχθές στο κοινοβούλιο ενώ απέξω εξελισσόταν άλλη μια αντικυβερνητική διαδήλωση με αίτημα την παραίτησή του.

Οι πολιτικές αναταραχές εντείνονται και στη συγκεκριμένη χώρα του Νότιου Καυκάσου, ως αποτέλεσμα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας.

Η αρμενική κυβέρνηση προωθεί οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με την ΕΕ και κράτη όπως η Γαλλία, ενώ την Τρίτη, μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Αρμενίας - ΗΠΑ, ανακοινώθηκε ότι οι δεύτερες θα υποστηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στην αμυντική βιομηχανία και στο σύστημα επιβολής νόμου, καθώς επίσης την «ενεργειακή ανεξαρτησία» από τη Ρωσία.

Προχθές ο Πασινιάν εμφανίστηκε στο κοινοβούλιο να υπερασπίζεται την πρόσφατη παραχώρηση τεσσάρων παραμεθόριων κοινοτήτων στο Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντάς την απαραίτητη για την αποφυγή νέας σύγκρουσης με το Μπακού.

Στο μεταξύ, δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν και περίπου 60 συνελήφθησαν σε επεισόδια κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης έξω από το κοινοβούλιο, ενάντια στην παραχώρηση εδαφών στο Αζερμπαϊτζάν και με αίτημα την παραίτηση του Πασινιάν.

Επικεφαλής της διαμαρτυρίας κατά του Πασινιάν ήταν ο αρχιεπίσκοπος Μπαγκράτ Γκαλστανιάν, ο οποίος κατήγγειλε τις «παράνομες, μονομερείς και ταπεινωτικές» παραχωρήσεις εδαφών από την Αρμενία.

«Η ευθύνη για όλα βαρύνει αυτούς που δημιούργησαν αυτήν τη συμμαχία, τα μέλη της οποίας σχεδίασαν έναν πόλεμο εναντίον μας με το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Αρμένιος πρωθυπουργός, κατηγορώντας δύο μέλη του CSTO για «συνέργεια» στον πόλεμο ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και στην Αρμενία, και απαίτησε να φύγουν ρωσικά στρατεύματα τα οποία σταθμεύουν στην αρμενική επικράτεια. Η Ρωσία διατηρεί στρατιωτική βάση στην Αρμενία.

Οταν ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης «πρότεινε» να αποσυρθεί η Αρμενία από τη συμμαχία, ο Πασινιάν απάντησε: «Θα αποσυρθούμε, προσπαθείτε να με τρομάξετε με αυτό; Θα αποφασίσουμε πότε θα αποσυρθούμε. Δεν θα υπάρχει επιστροφή». Κατηγόρησε δε και τη Λευκορωσία, για συμμετοχή στον πόλεμο υπέρ του Αζερμπαϊτζάν.

Στη συνέχεια ο Αρμένιος ΥΠΕΞ Αραράτ Μιρζογιάν επιχείρησε να ανασκευάσει, διευκρινίζοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν είπε ότι αποχωρούμε από τον CSTO, είπε ότι θα αποφασίσουμε ανεξάρτητα πότε θα αποχωρήσουμε, αλλά δεν θα επιστρέψουμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ