ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέα ολομέτωπη επίθεση του Ισραήλ στην Πόλη της Γάζας σπέρνει θάνατο και ξεριζωμό

Copyright 2024 The Associated

Τραγικές απώλειες και νέους εκτοπισμούς αμάχων, οι οποίοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να πάνε, προκαλεί η νέα ένταση των ισραηλινών βομβαρδισμών σε κατοικημένες περιοχές και προσφυγικούς καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας το τελευταίο 24ωρο, με ιδιαίτερη ένταση σε συνοικίες της Πόλης της Γάζας, ενώ συνεχίζονται οι φονικές επιθέσεις και σε άλλες περιοχές του παλαιστινιακού θύλακα.

Μέσα σε 265 μέρες, οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 37.765 Παλαιστίνιους και έχουν τραυματίσει άλλους 86.429. Από αυτούς, 47 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 52 τραυματίστηκαν κατά την τελευταία 24ωρη περίοδο αναφοράς, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη ο κατοχικός ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε φονικές επιθέσεις μεταξύ άλλων στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλία και στην Μπέιτ Λαχίγια της βόρειας Γάζας, καθώς και σε σχολείο που στεγάζει εκτοπισμένους στην Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, με γυναίκες και παιδιά να περιλαμβάνονται στους νεκρούς και τους τραυματίες.

Στην Πόλη της Γάζας φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί από αεροσκάφη και πυροβολικό εξαπολύθηκαν αρχικά σε σπίτια στη συνοικία Σάμπρα και στις περιοχές Zeitoun, Hawa και Sheikh Ijlin.

Χτες, οι ισραηλινές επιθέσεις στην πόλη επικεντρώθηκαν στη γειτονιά al-Shujaiya, σκοτώνοντας πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ισραηλινά τανκς εισήλθαν στη συνοικία και διεξήγαν σφοδρές επιθέσεις, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εκτοπιστούν για άλλη μια φορά, χωρίς να έχουν πού να πάνε.

Η Παλαιστινιακή Υπηρεσία Πολιτικής Βοήθειας ανέφερε ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη συνοικία καθιστούσαν αδύνατη την πρόσβαση διασωστών στους τραυματίες, ενώ η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα. Το καταριανό δίκτυο «Al Jazeera» μετέδωσε ότι ορισμένα από τα θύματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Al-Ahli Baptist.

Ο κατοχικός στρατός υποχρέωσε τους αμάχους να εκκενώσουν τις συνοικίες al-Shujaiya, al-Turkman και al-Tuffah και να κατευθυνθούν προς τη νότια Γάζα.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το ίδιο δίκτυο δείχνουν πλήθος ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους σε σακίδια και καρότσια, να φεύγουν με τα πόδια. Ενας ηλικιωμένος άνδρας είπε ότι θα κατευθυνθεί προς το νοσοκομείο Al-Shifa. Πολλοί άλλοι δεν έχουν ιδέα πού θα πάνε.

«Βομβαρδιστήκαμε ξαφνικά και εντατικά από το Ισραήλ», δήλωσε ένας άνδρας που φεύγει από την περιοχή με τα πόδια. «Βγήκαμε έξω και δεν ξέρουμε πού να πάμε».

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 6 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές επιθέσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ και άλλος ένας από επίθεση κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται το μαρτύριο της πείνας που έχει επιβάλει το Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό.

Ενα ακόμα παιδί πέθανε από υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα. Το κορίτσι πέθανε ενώ νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, αυξάνοντας σε τουλάχιστον 31 τον αριθμό των παιδιών που έχουν χάσει τη ζωή τους από υποσιτισμό και αφυδάτωση, όπως δήλωσε υγειονομικός αξιωματούχος.

Αμερικανοί υγειονομικοί περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες στα νοσοκομεία

Τις τραγικές συνθήκες στα ελάχιστα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας που έχουν απομείνει όρθια, καθώς πέρα από τις συνεχείς ισραηλινές επιθέσεις τα νοσοκομεία και οι υγειονομικοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού, περιγράφουν Αμερικανοί υγειονομικοί που επέστρεψαν στη χώρα τους από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο AFP, ο Ανταμ Χάμαγουι, πρώην χειρουργός του αμερικανικού στρατού, τονίζει ότι τα τελευταία 30 χρόνια έχει πάει σε πολλές χώρες που σπαράσσονταν από πολέμους ή είχαν πληγεί από φυσικές καταστροφές, «όμως δεν έχω δει ποτέ τόσους αμάχους θύματα».

«Οι περισσότεροι ασθενείς μας ήταν παιδιά κάτω των 14 ετών», πρόσθεσε ο 54χρονος χειρουργός, ο οποίος συμμετείχε σε αποστολή στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη Γάζα.

Οπως διηγούνται οι Αμερικανοί υγειονομικοί, στα λιγοστά νοσοκομεία που εξακολουθούν να λειτουργούν υποτυπωδώς, πολλοί ασθενείς που έχουν επιβιώσει από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς πεθαίνουν από μολύνσεις λόγω της έλλειψης επιδέσμων, γαντιών, μασκών ή σαπουνιού...

«Μπορείτε να κάνετε όσες δωρεές θέλετε, αν τα σύνορα δεν ανοίξουν για να εισέλθει βοήθεια, δεν έχει κανένα νόημα», κατήγγειλε ο Α. Χάμαγουι. Το Ισραήλ κρατάει κλειστά τα περισσότερα συνοριακά περάσματα και αφήνει τη βοήθεια να περνάει με το σταγονόμετρο από τα υπόλοιπα.

Η Μόνικα Τζόνστον, από το Πόρτλαντ των ΗΠΑ, νοσηλεύτρια εντατικής, συμμετείχε σε αποστολή στη Γάζα υπό τον συντονισμό της Αμερικανοπαλαιστινιακής Ιατρικής Ενωσης.

Επί του πεδίου, τα εμπόδια είναι μεγάλα: Ελλειψη προσωπικού, σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και βασικών προϊόντων υγιεινής. Η φωνή της Τζόνστον σπάει όταν θυμάται ένα μικρό αγόρι του οποίου αναγκάστηκε να σταματήσει τη θεραπεία για τα εγκαύματα που είχε υποστεί, προτιμώντας να βοηθήσει ασθενείς που είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν...

Ολόκληρες οικογένειες φτάνουν συχνά στο νοσοκομείο μετά τους βομβαρδισμούς, πολλές γενιές που ζουν συχνά στο ίδιο κτίριο, διηγήθηκε ο Αμαρ Γάνεμ, γιατρός επείγουσας ιατρικής από το Μίσιγκαν.

Ενα χαρούμενο 12χρονο αγόρι, που συνήθιζε να πηγαίνει να βοηθά στο νοσοκομείο προκαλώντας τον θαυμασμό του προσωπικού, εξαφανίστηκε ξαφνικά για πολλές ημέρες. Οταν ξαναεμφανίστηκε, ο Γάνεμ έμαθε ότι τριάντα μέλη της οικογένειάς του είχαν σκοτωθεί σε βομβαρδισμό και το αγόρι αναγκάστηκε να ψάξει τα πτώματά τους στα συντρίμμια...

Μετά την επιστροφή τους οι Αμερικανοί υγειονομικοί σκέφτονται τους ασθενείς και τους συναδέλφους τους που παραμένουν στην κόλαση της Γάζας. «Αυτό που με καθησυχάζει είναι ότι νιώθω χρήσιμος επειδή διηγούμαι όσα είδα», εξηγεί. «Πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό όσο αυτό που κάναμε εκεί».

Οπως υπογραμμίζουν οι Αμερικανοί γιατροί και νοσηλευτές που έγιναν μάρτυρες της φρίκης, η αποστολή τους σήμερα είναι να διηγηθούν όσα έζησαν, για να ασκήσουν πίεση στη χώρα τους, τη σημαντικότερη υποστηρίκτρια του Ισραήλ στο στρατιωτικό και διπλωματικό πεδίο.

Κίνδυνος για εμφάνιση χολέρας από τις άθλιες συνθήκες στη Γάζα

Ρεπορτάζ του πρακτορείου «Associated Press» (AP) περιγράφει λεπτομερώς τι σημαίνει για τους ανθρώπους στη Γάζα η καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης από το Ισραήλ.

Η Joanne Perry, γιατρός που εργάζεται στη νότια Γάζα με τη ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (ΓΧΣ), δήλωσε στο AP ότι οι περισσότεροι ασθενείς που βλέπει έχουν ήδη ασθένειες ή λοιμώξεις που προκαλούνται από την κακή αποχέτευση. Η ψώρα, οι γαστρεντερικές ασθένειες και τα εξανθήματα είναι κοινά και η Perry φοβάται ότι η χολέρα θα μπορούσε να είναι στον ορίζοντα.

«Οι συνθήκες συνωστισμού, η έλλειψη νερού, η ζέστη, οι κακές συνθήκες υγιεινής - αυτές είναι οι προϋποθέσεις της χολέρας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι από τον Οκτώβριο έχουν αναφερθεί 485.000 κρούσματα διάρροιας.

Τα στοιχεία του ΠΟΥ έδειξαν επίσης ότι μια επιδημία ηπατίτιδας Α, η οποία μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης νερού ή τροφίμων μολυσμένων με περιττώματα, είχε οδηγήσει σε 81.700 αναφερόμενα κρούσματα ίκτερου, από τις αρχές Ιούνη.

Σε ένα τέτοιο φόντο, 21 ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο μεταφέρθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο, μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με πηγή από το αιγυπτιακό νοσοκομείο Αλ Αρίς.

Αυτή ήταν η πρώτη μεταφορά ασθενών έξω από τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα από τις αρχές Μάη, από όταν ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ξεκίνησε την επίθεση στη νότια πόλη Ράφα και κατέλαβε το συνοριακό πέρασμα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου.

Χιλιάδες ασθενείς και τραυματίες που χρειάζονται επείγουσα ιατρική φροντίδα παραμένουν εγκλωβισμένοι από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Δυτική Οχθη: Νέα επιδρομή των κατοχικών δυνάμεων στην Τζενίν

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε νέα επιδρομή στην Τζενίν, με στρατιωτικά οχήματα, επιθετικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μπουλντόζες.

Ενας νεαρός Παλαιστίνιος τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά και κατά τη συνήθη πρακτική τους οι κατοχικές δυνάμεις εμπόδισαν τη μεταφορά του από ασθενοφόρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο WAFA, ο κατοχικός στρατός εισέβαλε στην πόλη πριν από τα μεσάνυχτα και συνέχισε να αναπτύσσει ενισχύσεις τα ξημερώματα, ενώ ακροβόλισε δεκάδες ελεύθερους σκοπευτές στις οροφές κτιρίων της πόλης. Ακολούθησαν συγκρούσεις, ισραηλινές επιδρομές και έρευνες σε σπίτια και 3 συλλήψεις Παλαιστινίων.

Αργότερα ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επιθέσεις με δακρυγόνα στο προαύλιο του κυβερνητικού νοσοκομείου της Τζενίν και εισέβαλε σε φαρμακείο της περιοχής, ενώ για μία ακόμα φορά μπουλντόζες των κατοχικών δυνάμεων κατέστρεψαν υποδομές στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό.

Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων που ακολούθησαν την επιδρομή, ένας λοχαγός του κατοχικού στρατού σκοτώθηκε και άλλοι 16 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν. Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες χτυπήθηκαν από εκρηκτικούς μηχανισμούς θαμμένους κάτω από τη γη, παρότι οι στρατιωτικές μπουλντόζες είχαν σαρώσει την περιοχή.

Την ίδια ώρα συνεχίζοντας το μπαράζ συλλήψεων, οι κατοχικές δυνάμεις συνέλαβαν 28 Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Οχθη. Εκτός από την επαρχία της Τζενίν, όπου έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις, πραγματοποιήθηκαν επίσης στις επαρχίες της Χεβρώνας, της Βηθλεέμ, της Ραμάλα, της Ναμπλούς και της Ιερουσαλήμ. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν μια φοιτήτρια και πολλοί πρώην κρατούμενοι. Κατά τη διάρκεια των επιδρομών, οι ισραηλινές δυνάμεις προχώρησαν σε «βαρύτατους ξυλοδαρμούς» και απείλησαν τις οικογένειες των κρατουμένων, κατήγγειλε η Παλαιστινιακή Ενωση Κρατουμένων.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Το Ισραήλ απειλεί να γυρίσει τον Λίβανο «στη λίθινη εποχή»...

Κατεστραμμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Κατεστραμμένα σπίτια από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον νότιο Λίβανο
Με νέες προκλητικές απειλές για ισοπέδωση του Λιβάνου και αλλεπάλληλα στρατιωτικά μέτρα, το Ισραήλ προετοιμάζεται για κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ και γενικευμένη επίθεση στον Λίβανο, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι στη φωτιά» που απειλεί να τυλίξει στις φλόγες όλη τη Μέση Ανατολή.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ Γ. Γκάλαντ προειδοποίησε εκ νέου ότι αν ξεσπάσει πόλεμος με τη Χεζμπολάχ, ο ισραηλινός στρατός είναι ικανός να προκαλέσει στον Λίβανο τέτοια καταστροφή που θα οδηγήσει τη γειτονική χώρα πίσω «στη λίθινη εποχή».

Κατά τ' άλλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο Γκάλαντ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου προτιμά την εξεύρεση «διπλωματικής λύσης» για τη διευθέτηση της κρίσης στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Χθες, στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια σειρά βίντεο και φωτογραφίες που όπως αναφέρει δείχνουν στρατιώτες του να πραγματοποιούν ασκήσεις οι οποίες προσομοιώνουν σενάρια μάχης στη βόρεια συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο.

Οι ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα εκπαίδευσαν τους Ισραηλινούς στρατιώτες για την «αντιμετώπιση διαφόρων απειλών με τη συνεργασία του πεζικού, των τεθωρακισμένων και των δυνάμεων πυρός», αναφέρει η ενημέρωση.

Τα στρατεύματα εξασκήθηκαν επίσης σε σενάρια μάχης «σε ένα μπερδεμένο έδαφος, που προσομοιώνει τη μάχη σε μια βόρεια διαδρομή, την πρόοδο κατά μήκος μιας ορεινής διαδρομής και τη χρήση σταδιακών πυρών», προστίθεται.

Ταξιδιωτική οδηγία και από τις ΗΠΑ για τον Λίβανο

Με την κλιμάκωση της έντασης κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου με το Ισραήλ, και το κράτος - δολοφόνο να προετοιμάζεται για επίθεση, αυξάνονται συνεχώς και οι χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητά από τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν στο Λίβανο.

«Υπενθυμίζουμε στους Αμερικανούς πολίτες να επανεξετάσουν έντονα το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στον Λίβανο. Το περιβάλλον ασφαλείας παραμένει πολύπλοκο και μπορεί να αλλάξει γρήγορα», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Αντίστοιχα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ολλανδίας προέτρεψε τους Ολλανδούς πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο και όσοι μένουν εκεί να φύγουν όσο εξακολουθούν να λειτουργούν εμπορικές πτήσεις, ενώ και ο Καναδάς προέτρεψε τους πολίτες του στον Λίβανο να φύγουν από τη χώρα. Η Καναδή ΥΠΕΞ Μέλανι Τζόλι υπογράμμισε ότι «η κατάσταση ασφαλείας στον Λίβανο γίνεται όλο και πιο ασταθής και απρόβλεπτη (...) και θα μπορούσε να επιδεινωθεί περαιτέρω, χωρίς προειδοποίηση».

Αντίστοιχες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις έχουν ήδη εκδώσει η Γερμανία, το Κουβέιτ και η Βόρεια Μακεδονία.

Συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Αμείωτες συνεχίζονται εξάλλου οι ισραηλινές επιθέσεις στον νότιο Λίβανο.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA μεταδίδει ότι χθες εξαπολύθηκαν έντονες ισραηλινές επιδρομές με μαχητικά αεροσκάφη και drones στα χωριά Aytaroun και Hula.

Ενα άτομο σκοτώθηκε στην πόλη Σόχμορ της Δυτικής Μπεκάα του Λιβάνου μετά από χτύπημα μοτοσικλέτας από ισραηλινό drone, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά της, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση drone με εκρηκτικά στη Δυτική Γαλιλαία. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στοχοποίησε μια βάση του ισραηλινού Ναυτικού κοντά στη Ρος Χανίκρα.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον ένα ύποπτο drone έπληξε τη συγκεκριμένη περιοχή.

Συρία: Νέα ισραηλινή επίθεση κοντά στη Δαμασκό

Στη Συρία, τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας στρατιώτης τραυματίστηκε από ισραηλινή πυραυλική επίθεση κοντά στη Δαμασκό, μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Γύρω στις 23.40 της Τετάρτης ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από τα Υψίπεδα του Γκολάν εναντίον τοποθεσιών στο νότιο τμήμα» της χώρας, μετέδωσε το SANA, συμπληρώνοντας ότι η συριακή αεράμυνα κατέρριψε εχθρικούς πυραύλους.

Η αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, ανέφερε ότι στόχος της επίθεσης ήταν τοποθεσία στα περίχωρα της πόλης Σέιντα Ζέιναμπ, περίπου 10 χιλιόμετρα νότια της Δαμασκού.

Πλήγμα σε εμπορικό πλοίο στη νότια Ερυθρά Θάλασσα

Εμπορικό πλοίο ανέφερε ότι αποτέλεσε στόχο βλήματος στα ανοιχτά της Υεμένης χθες, ενώ κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας «Ambrey».

«Ενα εμπορικό πλοίο ανέφερε ότι επλήγη από βλήμα δυτικά του λιμανιού της Χοντεϊντά», ανακοίνωσε η «Ambrey», προσθέτοντας ότι κανείς δεν τραυματίστηκε, ούτε υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε αυτήν τη φάση.

Το σκάφος έπλεε «στη νότια Ερυθρά Θάλασσα όταν εξέπεμψε σήμα κινδύνου», σύμφωνα με την «Ambrey», η οποία ανέφερε επίσης ότι ένα πολεμικό πλοίο στην περιοχή απάντησε στην επίθεση. Ούτε ο βρετανικός ούτε ο αμερικανικός στρατός ανέφεραν αμέσως την επίθεση.

Το λιμάνι της Χοντεϊντά ελέγχεται από τις δυνάμεις των Χούθι, οι οποίοι μετά την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβρη επιτίθενται εδώ και μήνες σε εμπορικά πλοία ισραηλινών και «δυτικών» συμφερόντων, δηλώνοντας ότι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον Παλαιστινιακό λαό για όσο διαρκεί ο πόλεμος.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ
Στο επίκεντρο η «μεταπολεμική διαχείριση στη Γάζα»

Αντιπροσωπεία της ΕΕ βρέθηκε στη Ραμάλα, ενώ οι ΗΠΑ αναζητούν πρόθυμους να συνδράμουν τη μεταπολεμική «ασφάλεια» στη Λωρίδα

Στις προσπάθειες της παλαιστινιακής κυβέρνησης να ξεκινήσει πρωτοβουλίες για οικονομική ανάπτυξη και να βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών, όπως και να επιδιώξει την ενοποίηση των θεσμών μεταξύ της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, στάθηκε ο πρωθυπουργός (και υπουργός Εξωτερικών) της Παλαιστίνης, Mοχάμαντ Μουσταφά, κατά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΕΕ στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στη Ραμάλα.

Επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας ήταν η διευθύνουσα σύμβουλος, αρμόδια για την περιοχή Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ελεν Λε Γκαλ, με την οποία ο Μουσταφά συζήτησε για όλες τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ άλλων και για τη συνεχιζόμενη παρακράτηση στην οποία οι ισραηλινές αρχές επιμένουν, για κεφάλαια που προορίζονται για την παλαιστινιακή πλευρά.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του παλαιστινιακού πρακτορείου Wafa, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος τόνισε την ανάγκη για «συντονισμένες προσπάθειες» με στόχο να σταματήσει ο πόλεμος, σπεύδοντας να ευχαριστήσει τις Βρυξέλλες για τη «συνεπή και συνεχή υποστήριξή της προς την Παλαιστίνη πολιτικά και οικονομικά, καθώς και για την υποστήριξη αναπτυξιακών έργων και ζωτικών τομέων, ιδιαίτερα της Υγείας και της Εκπαίδευσης». Βέβαια, η ΕΕ ταυτόχρονα θεωρεί προνομιακό εταίρο το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ.

Χτες, διαρρεόταν ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ και τα συμπεράσματα της ανακοίνωσης υπάρχει αναφορά σε «αξιόπιστες οδούς προς ένα παλαιστινιακό κράτος», ενώ στο τελευταίο σχέδιο συμπερασμάτων που είχε στην κατοχή του το «Euronews», φαίνεται να έχει αφαιρεθεί η έκκληση προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, σύμφωνα και με την εντολή του Δικαστηρίου της Χάγης, και στη θέση της να έχει μπει η ...έκφραση «βαθιάς ανησυχίας για τις συνέπειες στον άμαχο πληθυσμό από τις συνεχιζόμενες χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα».

«Δεν θα επιτρέψουμε κενό στη Γάζα», λέει η Χαμάς

Στο μεταξύ, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Χάλεντ Μασάαλ, μιλώντας προχτές σε συνάντηση στη Βηρυτό για το Παλαιστινιακό, τόνισε την ανάγκη για «εθνική συναίνεση» προκειμένου να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Οπως αναμετέδωσαν διάφορα μεσανατολικά ΜΜΕ, ο Μασάαλ είπε ότι «δεν θα επιτρέψουμε κανένα κενό στη Γάζα και η Χαμάς δεν μπορεί να αποκλειστεί με κανέναν τρόπο». Αναφερόμενος δε σε συνέντευξή του στα όσα έχουν γίνει από τις 7 Οκτώβρη και μετά, είπε ότι «η Γάζα έχει πλέον καταστραφεί (...) Κάθε δίκαιος άνθρωπος βλέπει ότι αυτό είναι απολύτως αλήθεια», συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι όλα αυτά είναι μέρος της «πορείας του λαού μας προς την απελευθέρωση».

Ενδιαφέρον για σύσταση «δυνάμεων ασφαλείας»

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, συνεχίζονται διεργασίες γύρω από τους όρους μιας πιθανής «κατάπαυσης του πυρός» και - κυρίως - τους όρους μιας μεταπολεμικής «ανοικοδόμησης» και συνύπαρξης, με φόντο ευρύτερα παζάρια για τις ισορροπίες σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Στο πλαίσιο λοιπόν διαβουλεύσεων που εντείνουν ΗΠΑ - Ισραήλ, με ζητούμενο μια «εναλλακτική στη Χαμάς τοπική ηγεσία, πρόθυμη να ζήσει πλάι πλάι με το Ισραήλ» - όπως το διατυπώνουν και κορυφαίοι συνεργάτες του Νετανιάχου - δημοσιεύματα περιλαμβάνουν Αίγυπτο και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σε αυτούς που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε μια μεταπολεμική δύναμη ασφαλείας στη Γάζα. Το θέμα συζήτησε συγκεκριμένα και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την τελευταία του περιοδεία στην περιοχή, όπως μετέδωσε χτες η εφημερίδα «Τάιμς του Ισραήλ», επικαλούμενη κρατικούς αξιωματούχους.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ προσπαθούν να στρατολογήσουν Αραβες συμμάχους για την πρωτοβουλία (...) έτοιμες να αναπτύξουν το όραμά τους για τη μεταπολεμική διαχείριση της Γάζας» και «έχουν σημειώσει πρόοδο στο θέμα, λαμβάνοντας υποστήριξη από το Κάιρο και το Αμπου Ντάμπι για τη δημιουργία μιας δύναμης που θα συνεργάζεται με τοπικούς Παλαιστίνιους αξιωματικούς».

Από την πλευρά τους, Αίγυπτος και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα φέρεται να έθεσαν ως όρο τη δημιουργία «"οδικού άξονα" προς ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» και την απόσυρση των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Γάζα.

Στα 6,5 δισ. δολάρια η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει στο Ισραήλ στρατιωτική βοήθεια ύψους περίπου 6,5 δισ. δολαρίων από τις 7 Οκτώβρη, μετέδωσε η «Washington Post». Η μισή από αυτή τη βοήθεια μεταφέρθηκε μόλις τον περασμένο Μάη, ενώ το σχετικό δημοσίευμα καταγράφει πως τα ποσά προέκυψαν στις πρόσφατες συνομιλίες που είχε στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και πιθανά σενάρια για την «επόμενη μέρα» του πολέμου, με τον Γκάλαντ να τονίζει ότι η νέα διακυβέρνηση στη Γάζα θα είναι «μια μακρά και πολύπλοκη διαδικασία που εξαρτάται από πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένης της διεθνούς κοινότητας, η οποία πρέπει να συμμετέχει και όχι μόνο να ασκεί κριτική».

ΣΥΡΙΑ
Επανέρχεται στο ενδεχόμενο «επαναπροσέγγισης» με την Τουρκία

Στο ενδεχόμενο έναρξης διαπραγματεύσεων για μια πιθανή «αναζωογόνηση» των σχέσεων με την Τουρκία επανήλθε η ηγεσία της Συρίας, με δηλώσεις που έκανε ο Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ, αυτήν τη φορά στο περιθώριο συνάντησής του με τον απεσταλμένο του Ρώσου Προέδρου Αλ. Λαβρέντιεφ.

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, ο Ασαντ δήλωσε πως η Δαμασκός είναι ανοιχτή σε όλες τις πρωτοβουλίες για τις σχέσεις Συρίας - Τουρκίας, εφόσον αυτές βασίζονται στον σεβασμό της κυριαρχίας του συριακού κράτους σε όλη την επικράτειά του και στην καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Λαβρέντιεφ έσπευσε να τονίσει τη στήριξη της Μόσχας σε όλες τις προσπάθειες για την εξομάλυνση των διμερών αυτών σχέσεων, εκφράζοντας ετοιμότητα για διαμεσολάβηση και υποστηρίζοντας ότι οι σημερινές συνθήκες φαίνονται πιο ευνοϊκές από ποτέ για την επιτυχία της.

Πάντως σχετικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η συριακή κυβέρνηση αρνήθηκε συζητήσεις με την Τουρκία, σχετικά με τη στρατιωτική παρουσία που εκείνη διατηρεί σε συριακά εδάφη που έχει καταλάβει.

Απόπειρες «επαναπροσέγγισης» Συρίας - Τουρκίας έχουν γίνει πιο σταθερά και μέσα στο 2023, με τη συμβολή της Ρωσίας αλλά και του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ