ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Ιούνη 2024
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Συνεχίζεται και σήμερα η μεγάλη απεργία που ήδη μετράει 14 μέρες!

Με τον αποφασιστικό και ανυποχώρητο αγώνα τους μπλόκαραν και τη φόρτωση μεταλλεύματος σε πλοίο | Στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των μεταλλωρύχων
Από τις απεργιακές συγκεντρώσεις των μεταλλωρύχων
Ούτε χτες έφτασε στο λιμάνι του Στρατωνίου το πλοίο που αναμενόταν για να φορτώσει μετάλλευμα για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός». Αφού έκανε δύο μέρες να φτάσει απ' την Κρήτη, τελικά σταμάτησε αρκετά μίλια μακριά από τον προορισμό του, κάτω από το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, με τους εργαζόμενους να δείχνουν ξανά τη δύναμη του απεργιακού τους αγώνα.

Αυτός ο αποφασιστικός, καθολικός και ανυποχώρητος αγώνας τους είναι που πιέζει εκεί που πονάει την εργοδοσία, αφού για πρώτη φορά στα χρονικά δεν φορτώνεται πλοίο που ήρθε για να κουβαλήσει το πολύτιμο μετάλλευμα.

Χτες, λοιπόν, οι μεταλλωρύχοι πραγματοποίησαν νέα μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Στρατώνι, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, συνεχίζοντας τον αγώνα για την υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, υπεράσπιση των επίσημων αργιών και κοινωνικά επιδόματα.

Και σήμερα Παρασκευή οι μεταλλωρύχοι θα μετρούν 14 μέρες απεργίας και παραμένουν ανυποχώρητοι με τη δύναμη που τους δίνει το δίκιο των διεκδικήσεών τους, αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης που εκφράζεται πολύμορφα από την εργατική τάξη όλης της χώρας, που παρακολουθεί με αγωνία την εξέλιξη του αγώνα τους.

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους, σήμερα θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση και νέα Γενική Συνέλευση στο εργοτάξιο στις Σκουριές, όπου θα εκτιμήσουν τις εξελίξεις και θα καθορίσουν την παραπέρα πορεία του αγώνα τους. Στην απεργιακή τους συγκέντρωση στις 10 π.μ. θα παραβρεθεί για να χαιρετίσει τον αγώνα τους ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα

Στηρίζοντας τον μεγάλο αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ) καλεί σωματεία και φορείς της Αττικής σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ. στα γραφεία της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στην Αθήνα (Λ. Βασ. Σοφίας 23Α και Νεοφύτου Βάμβα 2). Η ΟΜΕ απαιτεί από την «Ελληνικός Χρυσός» να υπογράψει την επιχειρησιακή ΣΣΕ που προτείνουν οι εργαζόμενοι και «να αφήσει την αδιαλλαξία και τις επικίνδυνες, αντεργατικές προτάσεις που δεν γίνονται αποδεκτές όχι μόνο από τους μεταλλωρύχους της Χαλκιδικής, αλλά από όλο το εργατικό κίνημα!».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
Με ψηλά το κεφάλι συνεχίζουν τον αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις και η διάλυση

Σήμερα η Γενική Συνέλευση του Σωματείου στη Λάρυμνα | Την Τετάρτη 3 Ιούλη η μεγάλη σύσκεψη

«Εξω από τη ΛΑΡΚΟ δεν πρόκειται να βγούμε», ξεκαθαρίζουν με αποφασιστικότητα τα Σωματεία και οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, που μέσα από Γενικές Συνελεύσεις σχεδιάζουν τα επόμενα αγωνιστικά τους βήματα, προετοιμάζοντας παράλληλα την πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων της ερχόμενης Τετάρτης 3 Ιούλη, στον οικισμό του εργοστασίου της Λάρυμνας.

Σήμερα Παρασκευή, στις 11 π.μ. στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον» στον οικισμό της ΛΑΡΚΟ, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά και την ψήφιση από την κυβέρνηση της τροπολογίας - έκτρωμα που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και απολύει τους εργαζόμενους, αλλά και να σχεδιαστεί η συνέχιση του αγώνα για να σταματήσει το έγκλημα.

Με παρακαταθήκη τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις των προηγούμενων ημερών, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους επιδιώκουν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και δυναμική στον αγώνα τους, απευθύνοντας κάλεσμα στους συναδέλφους, στους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, στον λαό των περιοχών όπου δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ να δυναμώσουν ο συντονισμός και η κοινή δράση ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τις ζωές τους και μαραζώνει τον τόπο τους.

«Τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ μάς απολύουν, τους αγρότες της Κωπαΐδας τούς κατέστρεψαν με τη λειψυδρία, τους κτηνοτρόφους της Λοκρίδας δεν τους έχουν αποζημιώσει για τη θανάτωση των ζώων από την αρρώστια της ευλογιάς, οι ελαιοπαραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για την περσινή ακαρπία και η νέα σεζόν δεν πάει καλά, τους ελεύθερους επαγγελματίες σταθερά τους κλείνουν, η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, τα μεροκάματα και οι συντάξεις δεν φτάνουν ούτε για τον μισό μήνα, τα νέα παιδιά μεταναστεύουν και η δημογραφική κατάσταση είναι απελπιστική.

Δεν τους έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Οργανώνουμε την ενοποίηση των προβλημάτων με τους κατοίκους της περιοχής γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, ισχυροποιούμε το μέτωπο υπεράσπισης του τόπου μας, ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλη την εργατική τάξη της χώρας μας και συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να καπνίσει πάλι η τσιμινιέρα», τονίζουν τα Σωματεία, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και κομμάτων την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 8.30 μ.μ. στο γήπεδο μπάσκετ του οικισμού της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Υπογραμμίζουν παράλληλα την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην περάσουν οι απολύσεις και η διάλυση της ΛΑΡΚΟ, τονίζοντας:

«Η τροπολογία - έκτρωμα θα μείνει στα χαρτιά. Απέναντι στην αδίστακτη και επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, προετοιμάζουμε την περιφρούρηση της ασφάλειας και της ζωής των κατοίκων γύρω από τα εργοτάξια της ΛΑΡΚΟ.

Προετοιμάζουμε τη συνέχιση του αγώνα για:

- Να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ. Απαιτούμε τη συντήρηση, τον εκσυγχρονισμό και την επαναλειτουργία της.

- Να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι. Με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της, και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό που θα χρηματοδοτήσει τα προγράμματα ανεργίας, να κατοχυρωθεί η ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής, με ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζομένων μέχρι τη μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη.

- Να μην ερημώσουν τα χωριά μας».

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Υπέρ» όλοι μαζί στην παράταση ωραρίου για εμπορικά καταστήματα

Σε μια ακόμα ένδειξη της σύμπλευσης στη διάλυση κάθε εργασιακού δικαιώματος, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της «λειτουργίας της αγοράς», ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ από κοινού ψήφισαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το ξεχείλωμα του ωραρίου για εμπορικά καταστήματα.

Πρόκειται για την εισήγηση που έκανε η περιφερειακή αρχή (ΝΔ), και οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να στηρίξουν, για «παράταση του ωραρίου λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στον Πύργο, παράλληλα με τη διοργάνωση «Λευκής Νύχτας».

«Τι και αν παριστάνουν, με φθηνούς πολιτικαντισμούς, τους πολιτικούς αντιπάλους; Τι και αν καμώνονται ότι τους χωρίζει άβυσσος στις πολιτικές τους θέσεις; Τι και αν προσπαθούν να τσαλακώσουν ο ένας το προφίλ του άλλου; Ερχεται να τους ενώσει η στήριξη της κυρίαρχης πολιτικής», σχολιάζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δυτικής Ελλάδας την παραπάνω απαράδεκτη στάση των εκλεγμένων των άλλων κομμάτων. Και τονίζει ότι «η περιφερειακή αρχή του κ. Φαρμάκη και η συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ), από κοινού μαυρίζουν την καθημερινότητα των εμποροϋπαλλήλων».

Πρόσχημα και γι' αυτή την απόφαση χτυπήματος του ωραρίου εργασίας στο εμπόριο - τι άλλο; - η «τουριστική περίοδος» και η «τόνωση της αγοράς», με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να αναδεικνύει ότι «αποτελεί ωμή εφαρμογή των επιδιώξεων των μεγαλεμπόρων και των μεγάλων επιχειρήσεων, που επιδιώκουν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων. Γι' αυτούς νομοθετεί η κυβέρνηση, αυτές τις επιδιώξεις στηρίζουν περιφερειακή αρχή και "αντιπολίτευση" στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν τους καίγεται καρφί για τους εργαζόμενους που θα δουλεύουν χωρίς ανάσα από το πρωί του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής. Δεν νοιάζονται για τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων. Αλλος είναι ο πόνος τους. Οι μοναδικοί που καταψήφισαν ήταν οι εκλεγμένοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης"».

Ποιος πραγματικά θα ωφεληθεί;

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» απευθύνεται στους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρους και τους καλεί να σκεφτούν ποιον ευνοούν αυτοί οι σχεδιασμοί, δηλώνοντας: «Η παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, με όποια μορφή, δίνει αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων που επιζητούν την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Η εξέλιξη αυτή, ενώ προπαγανδιστικά λέγεται ότι βοηθά τους μικρούς εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους, μακροπρόθεσμα με την πλήρη «απελευθέρωση» θα οδηγήσει στο κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων που δεν θα μπορούν να ξεροσταλιάζουν όλη μέρα στα μαγαζιά τους και να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις».

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ
Δεν φιμώνεται με απολύσεις η φωνή των εργαζομένων

Την παράνομη και εκδικητική απόλυση του οργανωτικού του γραμματέα από την εταιρεία «Χωριάτικη Ζύμη» καταγγέλλει το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού (ΣΕΟΔ). Η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση του συνδικαλιστή «γιατί θέλει να απαλλαχθεί από κάθε φωνή αντίδρασης και διεκδίκησης, με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να φιμώσει όλους τους εργαζόμενους και να σπείρει κλίμα τρομοκρατίας», τονίζει. «Είναι βαθιά γελασμένοι αν νομίζουν ότι έτσι μπορούν να φιμώσουν κάθε φωνή που σήμερα διεκδικεί και αντιστέκεται», ξεκαθαρίζει το Σωματείο και διεκδικεί την ανάκληση της απόλυσης.

«Η εταιρεία προχώρησε στην εκδικητική και προκλητική απόλυση του συναδέλφου μας», υπογραμμίζει το Σωματείο, γιατί ο συγκεκριμένος εργαζόμενος «μπήκε μπροστά για την ανάδειξη των προβλημάτων στον εργασιακό χώρο», ανέδειξε το πρόβλημα της ελλιπούς συντήρησης των οχημάτων διανομής, αλλά και το πρόβλημα της «ενοικιαζόμενης» και εργολαβικής εργασίας.

Απαιτεί: Την άμεση ανάκληση της απόλυσης και την τοποθέτηση του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας που απασχολούνταν έως τώρα. Την ανανέωση των οχημάτων με νέα κατάλληλα για την εργασία που προορίζονται. Την καταβολή επιδομάτων που η εταιρεία αρνείται να καταβάλει (επίδομα γάμου, διαχειριστικού λάθους, τριετιών κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ