ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Ιούνη 2024 - Κυριακή 30 Ιούνη 2024
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ» - ΕΞΑΗΜΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

«

Δουλειά όπως, όσο, για όσο και όποτε θέλει ο εργοδότης, και μάλιστα με μισθούς πείνας»: Σε αυτές τις λίγες λέξεις κωδικοποιείται η στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ για την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, που εφαρμόζεται μεθοδικά εδώ και χρόνια, με νόμους, Οδηγίες, εγκυκλίους και κάθε είδους παρέμβαση. Είναι η λογική του «φτηνού και ευέλικτου εργαζόμενου», που γίνεται πράξη αφενός με την επίθεση στις ΣΣΕ και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από το κράτος, αφετέρου με την πλήρη ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, με βασικό στόχο την αύξηση του χρόνου απλήρωτης εργασίας.

Αυτό στην πράξη εξασφαλίζει την ένταση της εκμετάλλευσης για την εργοδοσία, μέσα από μια σειρά εργαλεία που νομοθετήθηκαν από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια: Ξεκινώντας από τη μερική απασχόληση που τσακίζει κόκαλα, συνεχίζοντας με τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, την πολλαπλή απασχόληση μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, την υπερεργασία και υπερωρία, την κατάργηση των σταθερών ρεπό και της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Σε αυτά τα μέτρα έρχεται να «κουμπώσει» αφενός η «ψηφιακή κάρτα εργασίας», ο χαρακτήρας της οποίας αποκαλύφθηκε σε όλο του το «μεγαλείο» με την «ερμηνευτική εγκύκλιο» του υπουργείου Εργασίας, η οποία δικαιολογημένα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων. Και αφετέρου η 6ήμερη εργασία, την οποία η εργοδοσία σε μια σειρά μεγάλους χώρους δουλειάς μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζει από αυτήν τη Δευτέρα, 1η Ιούλη.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την Τετάρτη κινητοποιούνται ενάντια στον νόμο και την εγκύκλιο της απλήρωτης δουλειάς

Στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας η παράσταση διαμαρτυρίας

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τετάρτη 3 Ιούλη, στις 5 μ.μ., απαντούν συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κυβέρνηση και εργοδοσία, που προωθούν νέες αντεργατικές ρυθμίσεις με την εφαρμογή της λεγόμενης «ψηφιακής κάρτας» στη βιομηχανία. Η δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου (βλ. δίπλα) για τον νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) από το υπουργείο έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις Ομοσπονδιών και Σωματείων, που με ανακοινώσεις τους καταγγέλλουν τις ρυθμίσεις οι οποίες επεκτείνουν το απλήρωτο κομμάτι της καθημερινής εργασίας και επιμηκύνουν το ωράριο.

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ) καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση, μαζί με όλους τους συναδέλφους τους στους βιομηχανικούς κλάδους. «Το μέτρο της ψηφιακής κάρτας, πλήρως προσαρμοσμένο στη λογική του ενεργού και ανενεργού χρόνου εργασίας, που προωθείται από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, έρχεται να συμβάλει στην κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων», καταγγέλλει η ΟΕΦΣΕΕ και συνεχίζει: «Μπροστά και στην υλοποίηση της 6ήμερης εργασίας που προβλέπει ο νόμος Γεωργιάδη, είναι προφανείς η επιδείνωση των όρων δουλειάς και ζωής των εργαζομένων και η ένταση της εκμετάλλευσης από τους κεφαλαιοκράτες. Γι' αυτό εξάλλου και οι φαρμακοβιομήχανοι μιλούν για εργάσιμη βδομάδα 40 ωρών και 7 ημερών!». «Τους ξεκαθαρίζουμε: Δεν θα περάσει! Η οργάνωση και η πάλη των εργατών θα τους εμποδίσουν!»,καταλήγει η Ομοσπονδία, απαιτώντας να αποσυρθεί η ερμηνευτική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και να σταματήσει κάθε προσπάθεια υλοποίησης της 6ήμερης εργασίας.

Την απόσυρση της εγκυκλίου απαιτεί η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση, να οργανώσουν την πάλη τους στους χώρους δουλειάς με στόχο να μην εφαρμοστούν οι αντεργατικές ρυθμίσεις. «Και αυτό το αίσχος θα μείνει στα χαρτιά όπως τόσα άλλα αντεργατικά νομοσχέδια! Δεν θα ανεχτούμε την παραπέρα κλεψιά του ιδρώτα των εργαζομένων, την κατάργηση του 8ωρου και σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας με σκοπό να μεγαλώσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! Στόχος τους είναι να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο. Η αισχρή εγκύκλιος της κυβέρνησης θα πάρει αγωνιστική απάντηση από τα σωματεία και τους εργαζόμενους. Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε!», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και καλεί στη διαμαρτυρία την Τετάρτη στο υπουργείο Εργασίας.

Την εγκύκλιο και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνει έχει καταγγείλει και η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, καλώντας σε συμμετοχή στην κινητοποίηση. «Το προηγούμενο διάστημα το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, με τους μεγαλειώδεις αγώνες τους απέδειξαν πως ο νόμος Χατζηδάκη μπορεί να μείνει στα χαρτιά, να γίνει κουρελόχαρτο. Τώρα χρειάζεται να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο δουλειάς γι' αυτό το έκτρωμα. Για να δοθεί αγωνιστική απάντηση σε κάθε προσπάθεια επιβολής της απλήρωτης εργασίας και να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να πάρει πίσω τον νόμο και την απαράδεκτη εγκύκλιο», αναφέρει.

Τώρα και ... «ψηφιακή» η ένταση της εκμετάλλευσης

Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα το 2021
Από τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα το 2021
Η «ψηφιακή κάρτα εργασίας» νομοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 (νόμος Χατζηδάκη), μαζί με τη «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου και άλλα αντιδραστικά μέτρα, όπως ενάντια στη συνδικαλιστική δράση. Τότε μάλιστα είχε «χαιρετιστεί» ως μέτρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ (πλειοψηφίες ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), επειδή, όπως υποστήριζαν, η «ψηφιακή κάρτα» βάζει τέλος στη «μαύρη εργασία».

Πρόκειται μάλιστα για εργαλείο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελώντας ένα ακόμα αντιλαϊκό προαπαιτούμενο για τη ροή χρήματος προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Για την εφαρμογή αυτού του μέτρου, λοιπόν, το υπουργείο Εργασίας έφερε την προηγούμενη βδομάδα την ερμηνευτική εγκύκλιο (37271/21-06-2024), προβλέποντας μεταξύ άλλων μία ώρα δουλειάς χάρισμα στους βιομηχάνους κατ' απαίτησή τους, «ευέλικτη προσέλευση», που αφορά όλους τους εργοδότες, μέχρι και 2 ώρες, ώστε να κουκουλώνουν την υποδηλωμένη εργασία και μια σειρά από άλλα μέτρα.

«Γενικά, η σήμανση της ψηφιακής κάρτας θα πρέπει να είναι σύμφωνη με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης», αναφέρεται στην ερμηνευτική εγκύκλιο. Ταυτόχρονα το υπουργείο προειδοποιεί για «κυρώσεις», σε περίπτωση που εργαζόμενος βρεθεί «να εργάζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις της επιχείρησης πριν την έναρξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου εργασίας του και δεν έχει σημάνει την κάρτα του ή βρεθεί να εργάζεται αφού έχει σημάνει την κάρτα του κατά τη λήξη του ψηφιακά δηλωθέντος ωραρίου του».

Από όσα όμως ακολουθούν στην εγκύκλιο γίνεται καθαρό ότι τα παραπάνω απλά ακυρώνονται από μια σωρεία εξαιρέσεων, ώστε να νομιμοποιείται η παραβίαση του ωραρίου. Κυρίως γίνεται σαφές ότι η θέσπιση αυτού του εργαλείου γίνεται για να μετράει «ψηφιακά» την ένταση της εκμετάλλευσης και να διευκολύνει την εργοδοσία να επιβάλλει τα ωράρια - λάστιχο.

Μεταβολή ωραρίου και «κουκούλωμα» της υποδηλωμένης εργασίας

Μια από τις εξαιρέσεις είναι η δυνατότητα της εργοδοσίας να εφαρμόζει το μέτρο της «ευέλικτης προσέλευσης» του εργαζόμενου μέχρι και 120 λεπτά. Ετσι ο εργοδότης μπορεί: Πρώτον, να μεταβάλλει καθημερινά την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου εργασίας, χωρίς να θεωρείται καταχρηστική η συνεχής αλλαγή ωραρίου! Δεύτερον, μέσα από το «ευέλικτο ωράριο» να καλύπτει τα ίχνη της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία θα είναι ανασφάλιστη και απλήρωτη, τουλάχιστον στον βαθμό που δεν καταγράφεται ως υπερωρία.

Για παράδειγμα: Εργαζόμενος με 8ωρο και ωράριο 08.00 - 16.00. Αν ο εργοδότης αξιοποιήσει πλήρως το χρονικό περιθώριο που του δίνει το μέτρο της «ευέλικτης προσέλευσης», τότε ο εργαζόμενος μπορεί να χτυπήσει την κάρτα μεταξύ των ωρών 8 - 10 το πρωί! Αν η κάρτα χτυπηθεί στις 10 το πρωί, τότε η λήξη της εργασίας μπορεί να γίνει στις 6 το απόγευμα.

Καταρχάς αυτή η μετακίνηση του ωραρίου - που μπορεί να συμβαίνει όποτε θέλει ο εργοδότης - σμπαραλιάζει έτσι κι αλλιώς την καθημερινότητα του εργαζόμενου.

Από εκεί και πέρα το χτύπημα της κάρτας στις 10 π.μ. δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο εργαζόμενος ξεκινά τη δουλειά εκείνη την ώρα. Με δεδομένο ότι η ενεργοποίηση της κάρτας γίνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και μπορεί να «χτυπηθεί» αμέσως μόλις γίνει αντιληπτή η παρουσία της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς δεν δίνεται η δυνατότητα στους επιθεωρητές να μπλοκάρουν τις υποβολές για όσο διάστημα διαρκεί ο έλεγχος, ο εργοδότης μπορεί να αναγκάσει τον εργαζόμενο να ξεκινά τη δουλειά στις 8 το πρωί και να χτυπά την κάρτα στις 10 το πρωί. Στην περίπτωση που γίνει έλεγχος, ο εργοδότης εύκολα μπορεί να ισχυριστεί πως ο εργαζόμενος μόλις προσήλθε στην εργασία του καθώς βρίσκεται εντός του διαστήματος «ευέλικτης προσέλευσης» και να «χτυπήσει» την κάρτα. Η «ευελιξία» αυτή δίνεται και για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, δηλαδή για την κατηγορία εργαζομένων που πλήττεται σε τεράστιο βαθμό από την υποδηλωμένη εργασία.

Τουλάχιστον μία ώρα δωρεάν εργασία τη μέρα στους βιομηχάνους

Η επόμενη «εξαίρεση» αφορά τον χρόνο προετοιμασίας για την έναρξη και λήξη της εργασίας των βιομηχανικών εργατών, τον οποίο δεν θεωρεί χρόνο εργασίας και ο οποίος μπορεί να φθάνει τουλάχιστον τη μία επιπλέον ώρα τη μέρα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΒ είχε διατυπώσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εργασίας και το υπουργείο έσπευσε να ικανοποιήσει τους βιομηχάνους.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην εγκύκλιο: «Η Βιομηχανία είναι ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας στον οποίο ενδέχεται να απαιτείται χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά τη λήξη της. Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο χρόνος αυτός, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 30 λεπτά προ της έναρξης και τα 30 λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας (εκτός αν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας που δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους και μπορεί να αποδειχτεί κατά την ελεγκτική διαδικασία), δεν αποτελεί χρόνο εργασίας»!

Τα διευθυντικά στελέχη των 900 ευρώ...

Η τρίτη «εξαίρεση» αφορά τους εργαζόμενους που θεωρούνται «διευθυντικά στελέχη» και οι οποίοι «εξαιρούνται από την υποχρέωση σήμανσης της ψηφιακής κάρτας». Εδώ το «κόλπο» βρίσκεται στην αλλαγή προϋποθέσεων για να χαρακτηριστεί ένας εργαζόμενος διευθυντικό στέλεχος, η οποία έγινε με μια άθλια Υπουργική Απόφαση μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη.

Μέχρι τότε έπρεπε να συντρέχουν σωρευτικά ορισμένες προϋποθέσεις, όμως με την Υπουργική Απόφαση οι προϋποθέσεις αυτές εφαρμόζονται πλέον διαζευκτικά. Επιπλέον προσδιορίζονται 3 κατηγορίες (Α', Β', Γ') «διευθυντικών στελεχών». Στην κατηγορία Α' δεν ορίζονται ως κριτήριο, ούτε καν αόριστα, οι ιδιαίτερα αυξημένες αποδοχές! Αυτό σημαίνει ότι ως «διευθυντές» μπορούν να οριστούν, απλώς με έναν όρο στην ατομική σύμβαση, εργαζόμενοι των 900 ευρώ, εργαζόμενοι με τον βασικό μισθό, ακόμα και με μερική απασχόληση! Και οι οποίοι θα μπορούν να δουλεύουν «νόμιμα» οποιαδήποτε μέρα και ώρα! Με δυο λόγια, για όσους εργαζόμενους καταχωρίζονται ως «διευθυντές» στην «ψηφιακή κάρτα» δεν θα δηλώνεται καθόλου ωράριο εργασίας.

Το «κερασάκι στην τούρτα»

Η επόμενη «εξαίρεση» είναι ένα ακόμα δωράκι στους εργοδότες και συγκεκριμένα η πρόβλεψη ότι υπάρχει η περίπτωση να μη «χτυπηθεί» η κάρτα από «αμέλεια» του εργαζόμενου! Σε αυτήν την περίπτωση, λοιπόν, για «μέχρι 3 μονά χτυπήματα τον μήνα ανά εργαζόμενο» δεν θα επιβάλλεται πρόστιμο, παρά θα γίνεται σύσταση.

Απαλλαγή των εργοδοτών από την ευθύνη για το χτύπημα της κάρτας

Συναφές με την αμέλεια του εργαζόμενου είναι η μεταφορά της ευθύνης στον ίδιο για το χτύπημα της κάρτας. «Η σήμανση (σ.σ. το "χτύπημα") της ψηφιακής κάρτας (...) αποτελεί υποχρέωση του εργαζομένου». Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί ο εργοδότης να ασκεί πιέσεις στον εργαζόμενο για να «χτυπάει» την «ψηφιακή κάρτα» αργότερα και αν εντοπιστεί ότι η σήμανση δεν αντιστοιχεί στην ψηφιακή δήλωση του ωραρίου εργασίας, τότε ευθύνεται ο εργαζόμενος! Ετσι, ακυρώνεται και όλο το μέχρι τώρα προπαγανδιστικό αφήγημα της κυβέρνησης που έλεγε ότι η «ψηφιακή κάρτα» είναι δικαίωμα του εργαζόμενου και υποχρέωση του εργοδότη.

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Μαζική η συμμετοχή από τα εργοτάξια στις αρχαιρεσίες
Μαζική η συμμετοχή από τα εργοτάξια στις αρχαιρεσίες
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εκλογές στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Από την περασμένη Τετάρτη, οικοδόμοι και εργαζόμενοι στις Κατασκευές ψηφίζουν στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου, σε χώρους δουλειάς και στα παραρτήματά του. Οι αρχαιρεσίες συνεχίζονται στις 1, 2, 3, 4 Ιούλη, τα πρωινά σε χώρους δουλειάς και τα απογεύματα (6 μ.μ. έως 9.30 μ.μ.) στα παραρτήματα του Συνδικάτου.

«Δυναμώνουμε το Συνδικάτο μας, για να γίνει ακόμα πιο ισχυρό όπλο στα χέρια μας. Για να μπορούμε να οργανώνουμε καλύτερα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας! Ψηφίζουμε μαζικά για τη διεκδίκηση και τη διασφάλιση του ωραρίου μας, των ενσήμων μας, της υγείας και της ασφάλειάς μας στους χώρους δουλειάς! Ψηφίζουμε μαζικά για να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους τη νέα ΣΣΕ στον κλάδο, με αυξήσεις, και να επιβάλουμε την υποχρεωτικότητά της παντού!», είναι το κάλεσμα που έχει απευθύνει το Συνδικάτο.

Εκτός από τις κάλπες που στήνονται κάθε πρωί σε εργοτάξια, οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν τα απογεύματα στα παραρτήματα του Συνδικάτου, με βάση το εξής πρόγραμμα: Παράρτημα Βόρειων - Βορειοανατολικών, στις 1, 2, 3 Ιούλη στην Παλλήνη (4ο Δημ. Σχολείο, Λεονταρίου 4), στις 4 Ιούλη στο Χαλάνδρι (Σ. Βενιζέλου 62). Παράρτημα Αιγάλεω - Χαϊδαρίου - Αγίας Βαρβάρας (Ελλης και Αδριανουπόλεως, Αιγάλεω). Παράρτημα Βύρωνα - Καισαριανής - Ζωγράφου, την 1η Ιούλη στου Ζωγράφου (Περιάνδρου 18) και στις 2, 3, 4 Ιούλη στον Βύρωνα (Κορυτσάς 2 και Κωνσταντιλιέρη). Παράρτημα Κέντρου, την 1η Ιούλη στην πλατεία Κάνιγγος (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) και στις 2, 3, 4 Ιούλη στην πλατεία Αμερικής (Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας, Πατησίων 173). Παράρτημα Ηλιούπολης - Μπραχαμίου - Γλυφάδας, στις 1, 2, 3, 4 Ιούλη στο Μπραχάμι (Καλλιθέας 6). Παράρτημα Ιλίου - Καματερού - Πετρούπολης (Μενελάου και Χρυσηίδος 36, Ιλιον). Παράρτημα Καλλιθέας (Αριστείδου 92). Παράρτημα Μενιδίου - Φυλής, στις 1, 2, 3, 4 Ιούλη στα Ανω Λιόσια (Σωτ. Πέτρουλα 20). Παράρτημα Νέας Ιωνίας - Νέας Φιλαδέλφειας - Ηρακλείου (Νισύρου 20, Ν. Ιωνία). Παράρτημα Περιστερίου (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών). Παράρτημα Πειραιά (Ομ. Σκυλίτση 19).

Εξαήμερη εργασία για το ατέλειωτο τέντωμα των εργαζομένων

Η 6ήμερη εργασία είναι το επόμενο αντεργατικό μέτρο που εφαρμόζεται από τον άλλο εκτρωματικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ το 2023 (νόμος Γεωργιάδη), όπου προβλέφθηκε η δουλειά σε πολλαπλούς εργοδότες μέχρι και 13 ώρες τη μέρα, οι συμβάσεις «μηδενικών ωρών» ή «ελάχιστης προβλεψιμότητας» κ.ο.κ.

Πρόκειται για νόμο εφαρμογής μιας ακόμα Οδηγίας της ΕΕ, με βάση την οποία θεωρείται «κανονικότητα» αν δουλεύει ο εργαζόμενος μέχρι και 65 ώρες τη βδομάδα σε 5ήμερη ή 78 ώρες σε 6ήμερη, αφού το μόνο που «κατοχυρώνει» είναι οι ...11 ώρες ανάπαυσης, δηλαδή μέχρι και 13 ώρες δουλειάς ημερησίως!

Υπενθυμίζεται ότι βασικό πρόσχημα της κυβέρνησης για την 6ήμερη δουλειά ειδικά στη Βιομηχανία αλλά και άλλους κλάδους ήταν η «έλλειψη εργαζομένων», σημειώνοντας μάλιστα ότι «το πενθήμερο σύστημα εργασίας ...προσβάλλει σημαντικά την παραγωγικότητα μιας και αδυνατούν να οργανωθούν σωστά οι εναλλασσόμενες βάρδιες».

Οπότε, θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους η 5ήμερη εργασία, νομοθετώντας την εξαήμερη για «επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας» αλλά και για όσες 24ωρης λειτουργίας «επικαλούνται "φόρτο εργασίας"», ξεχειλώνοντας ακόμα περισσότερο το ωράριο, με «τυράκι» την προσαύξηση του ημερομισθίου κατά 40% για την έκτη μέρα.

Το μέτρο αυτό, λοιπόν, μπορεί να εφαρμοστεί σε:

-- Επιχειρήσεις που δεν είναι από τη φύση τους «συνεχούς λειτουργίας» αλλά μπορούν να λειτουργούν Δευτέρα έως και Σάββατο, επί 24 ώρες, με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, και στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Επίσης, προβλέπεται ότι το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις ιδιαίτερα αυξημένου φόρτου εργασίας, χωρίς άλλη διευκρίνιση, κλείνοντας το μάτι στην εργοδοσία να το «τεντώσει», έτσι που η τάχα «εξαίρεση» να γίνει κανόνας.

-- Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με σύστημα εναλλασσόμενων βαρδιών, στις οποίες οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Για αυτή την περίπτωση δεν διατυπώνεται καμία, ούτε προσχηματική, εξαίρεση....

Υποτίθεται ότι τη μέρα αυτή δεν επιτρέπονται η υπερεργασία και η υπερωρία αλλά με τις εξαιρέσεις που προβλέπονται ως προς την εφαρμογή της «ψηφιακής κάρτας» είναι σίγουρη η καταπάτηση και του 8ωρου.

«Ο πραγματικός χρυσός είναι ο εργάσιμος χρόνος»

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον μύθο του «τετραήμερου»

«Ο πραγματικός χρυσός είναι ο εργάσιμος χρόνος. Πάνω σ' αυτόν πατάνε για να βγάζουν περισσότερα κέρδη»: Η φράση ανήκει σε συνδικαλιστή της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, εκεί που εδώ και δυο βδομάδες οι εργαζόμενοι δίνουν μια μεγάλη απεργιακή μάχη για το ωράριο και τους μισθούς τους (βλ. σελ. 10 - 11). Και είναι αρκετά διαφωτιστική ως προς το για ποιον λόγο κυβερνήσεις, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι χτυπάνε αλύπητα εδώ και χρόνια τον σταθερό εργάσιμο χρόνο, αφού μέσα από την πλήρη ελαστικοποίησή του, τη μεγέθυνση των απλήρωτων ωρών δουλειάς, γιγαντώνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Το παράδειγμα όμως της εργοδοσίας της «Ελληνικός Χρυσός», όπως και αντίστοιχα παραδείγματα από άλλους μεγάλους χώρους δουλειάς, δίνει αποστομωτική απάντηση και σε όσους παρουσιάζουν τη σφοδρή αυτή επίθεση στο ωράριο σαν μια «εξαίρεση» της χώρας μας από την «ευρωπαϊκή κανονικότητα», ως αποτέλεσμα τάχα της «ιδεοληψίας» της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ.

«Στην Ελλάδα έρχεται το 6ήμερο ενώ στην ΕΕ καθιερώνεται το 4ήμερο», λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σε μία ακόμα προσπάθεια να ξεπλύνουν την ΕΕ και τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Αυτό που κρύβουν είναι ότι πρόκειται για μία ακόμα μορφή «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου, όπου οι εργαζόμενοι δεσμεύονται να «βγάζουν τη δουλειά» μίας βδομάδας σε λιγότερες μέρες, ανεβάζοντας την παραγωγικότητα και φτάνοντας στα όριά τους, ώστε οι όμιλοι να καμώνονται ότι έχουν «4ήμερη εργασία».

Ετσι λοιπόν και στην «Ελληνικός Χρυσός», σε μία από τις εργολαβίες της η εργοδοσία απαίτησε από το προσωπικό να δουλεύει 12ωρα για 4 μέρες τη βδομάδα, γιατί έτσι έκρινε ότι τη συμφέρει περισσότερο από άποψη παραγωγικότητας και συνεχούς λειτουργίας των ορυχείων! Αυτό είναι το περιβόητο «τετραήμερο», που πατάει πάνω στις ευρωπαϊκές Οδηγίες και στους αντεργατικούς νόμους της «διευθέτησης». Αυτή η απαίτηση ξεσήκωσε τους μεταλλωρύχους και ξεκίνησαν τη μεγάλη τους απεργία, η οποία εξελίσσεται σε έναν ιστορικό αγώνα για τη Χαλκιδική, με διεκδικήσεις και για τις Συμβάσεις, για τους μισθούς κ.ο.κ.

Αντίστοιχη προσπάθεια στη χώρα μας έγινε και στον κολοσσό PwC (παροχής λογιστικών και ελεγκτικών υπηρεσιών), που πριν μερικούς μήνες διαφήμιζε ότι «πρωτοπορεί εισάγοντας τετραήμερη εργασία» και μάλιστα «χωρίς καμία μεταβολή στο μηνιαίο εισόδημα ή στα εργασιακά προνόμια».

Η αλήθεια βέβαια αποκαλύφθηκε από το γεγονός ότι αυτή η «καινοτόμα ρύθμιση» αφορούσε τους εργαζόμενους που δούλευαν έως τρία χρόνια στο ελεγκτικό τμήμα και ήταν υποχρεωμένοι να παρακολουθούν και να δίνουν εξετάσεις για πιστοποιήσεις. Αυτοί λοιπόν κλήθηκαν να δουλεύουν 4 αντί για 5 μέρες και 32 αντί για 40 ώρες τη βδομάδα για 6 μήνες τον χρόνο, από Ιούλη έως Δεκέμβρη.

Και, όπως σημείωνε η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Αττικής (ΕΛΕΠΑ), διαλύοντας τον μύθο, ο χρόνος επιμόρφωσης είναι - σύμφωνα και με τον νόμο, μάλιστα - χρόνος εργασίας, άρα θα έπρεπε να αμείβεται υπερωριακά. Με το μέτρο αυτό, λοιπόν, που η εργοδοσία βάφτισε «τετραήμερη εργασία», ουσιαστικά υποχρέωνε τους εργαζόμενους να παρακολουθούν τα μαθήματα εκτός εργάσιμου χρόνου και μάλιστα απλήρωτοι! Το μέτρο άλλωστε είναι πιθανό να αξιοποιηθεί για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, αφού με το πέρας των 6 μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων θα δουλεύουν μία μέρα λιγότερη, μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος αυξημένου ωραρίου, το οποίο δεν θα πληρώνεται ως υπερωρία. «Επίσης, ακόμα κι αν υποθέσουμε το απίθανο, ότι δηλαδή ο χρόνος εργασίας τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου δεν θα αυξηθεί, ο εργαζόμενος θα είναι υποχρεωμένος να φέρει εις πέρας σε 4 μέρες τη δουλειά που έβγαζε σε 5 μέρες, που σημαίνει απογείωση της εντατικοποίησης και της πίεσης που θα ασκείται στον καθέναν», προειδοποιούσε η ΕΛΕΠΑ, αφού αυτή είναι η φιλοσοφία της «διευθέτησης», όπως προβλέφθηκε και από τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη το 2021.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ