ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Εφτασαν στα 1,9 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι με τις νέες ισραηλινές εντολές εκκένωσης

Προ των πυλών νέα γενικευμένη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στην ήδη ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις

Χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι υποχρεώνονται για άλλη μια φορά σε αναγκαστικό εκτοπισμό

Copyright 2024 The Associated

Χιλιάδες άμαχοι Παλαιστίνιοι υποχρεώνονται για άλλη μια φορά σε αναγκαστικό εκτοπισμό
Νέα γενικευμένη στρατιωτική επίθεση εναντίον της ήδη ισοπεδωμένης πόλης Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα προετοιμάζει το Ισραήλ, οδηγώντας ξανά σε αναγκαστική εκτόπιση περίπου 250.000 Παλαιστίνιους που προσπαθούσαν να επιβιώσουν ανάμεσα στα ερείπια, την ίδια ώρα που συνεχίζονται οι δολοφονικές επιθέσεις και οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων έφτασε πλέον το 1,9 εκατομμύριο ανθρώπους, σε σύνολο 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του ΟΗΕ, χωρίς να έχουν κανένα ασφαλές μέρος να πάνε, αφού το Ισραήλ χτυπά συστηματικά καταυλισμούς εκτοπισμένων, επιβάλλει άθλιες συνθήκες σε αυτούς και εκδίδει συνεχώς νέες διαταγές βίαιης εκκένωσης.

Στις 270 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 37.925 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί άλλοι 87.141. Μόνο χτες, από το πρωί έως το απόγευμα, σκοτώθηκαν από ισραηλινά χτυπήματα 31 Παλαιστίνιοι, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Από το ισραηλινό μακελειό από τον περασμένο Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8.572 Παλαιστίνιοι μαθητές στη Γάζα και άλλοι 100 στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τόνισε σε ανακοίνωσή του το παλαιστινιακό υπουργείο Παιδείας. Σκοτώθηκαν επίσης τουλάχιστον 497 δάσκαλοι και διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ βομβαρδίστηκαν και βανδαλίστηκαν περισσότερα από 350 κυβερνητικά σχολεία και πανεπιστημιακά κτίρια, καθώς και 65 σχολικά κτίρια του ΟΗΕ στη Γάζα...

Διαρκής αναγκαστικός εκτοπισμός χωρίς κανένα ασφαλές καταφύγιο

Μετά τις νέες ισραηλινές εντολές εκκένωσης περιοχών στην πόλη Χαν Γιούνις, στη νότια Γάζα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός εξαπέλυσε νέα φονικά πλήγματα, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν ξανά τα σπίτια, τα ερείπια και τους καταυλισμούς στα οποία προσπαθούσαν να βρουν καταφύγιο.

Η υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) κατήγγειλε ότι περίπου 250.000 άνθρωποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Χαν Γιουνίς «παρόλο που πουθενά δεν είναι ασφαλείς στη Γάζα».

Πάρα πολλοί από αυτούς τους αμάχους είχαν αναγκαστεί να καταφύγουν στην ισοπεδωμένη Χαν Γιούνις όταν ο κατοχικός στρατός ξεκίνησε τη γενικευμένη επίθεσή του στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, στις αρχές Μάη.

«Μόλις λίγες βδομάδες αφότου οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην κατεστραμμένη Χαν Γιούνις, οι ισραηλινές αρχές εξέδωσαν νέες εντολές εκκένωσης της περιοχής. Για άλλη μια φορά, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αναγκαστικό εκτοπισμό», ανέφερε η UNRWA.

Υπενθυμίζεται ότι η Χαν Γιούνις βρισκόταν υπό βαριά στρατιωτική εισβολή από τον κατοχικό στρατό για τέσσερις μήνες (από τον περασμένο Δεκέμβρη έως τον Απρίλη), ο οποίος αποχώρησε αφήνοντας πίσω του μια ισοπεδωμένη πόλη για να συνεχίσει το δολοφονικό έργο του ακόμα πιο νότια, στη Ράφα.

Ηδη από χτες το βράδυ, ισραηλινά άρματα μάχης και αεροσκάφη βομβάρδιζαν μια σειρά περιοχές της Χαν Γιούνις, για τις οποίες είχαν εκδοθεί εντολές εκκένωσης, σκοτώνοντας τουλάχιστον 8 Παλαιστίνιους και αναγκάζοντας χιλιάδες αμάχους να φύγουν μέσα στη νύχτα.

Βίντεο από την περιοχή δείχνουν νεκρούς και τραυματίες να μεταφέρονται στο πολύπαθο νοσοκομείο Nasser της Χαν Γιούνις.

Μερικοί από τους τραυματίες των ισραηλινών επιθέσεων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με καθυστέρηση, επειδή το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο που ήταν πιο κοντά τους δεν μπόρεσε να τους υποδεχτεί λόγω ισραηλινής εντολής εκκένωσης. Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ασθενείς, υγειονομικοί και άμαχοι που είχαν καταφύγει σε αυτό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο, το οποίο έμεινε σχεδόν άδειο, όπως επιβεβαίωσε ο Ρικ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μόνο τρεις ασθενείς παρέμειναν στο νοσοκομείο, ενώ τόνισε ότι ελπίζει ότι αυτό δεν θα υποστεί ζημιές.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός διέταξε την εκκένωση των ανατολικών περιοχών της Χαν Γιούνις, καλώντας τους αμάχους να κατευθυνθούν προς τη λεγόμενη «ανθρωπιστική ζώνη αλ Μαουάζι».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το Ισραήλ βομβαρδίζει συνεχώς και την περιοχή αλ Μαουάζι, με τανκς και αεροσκάφη. Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε δύο ισραηλινά πλήγματα στον καταυλισμό εκτοπισμένων στις 21 Ιούνη, ενώ τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί σε άλλη ισραηλινή επίθεση στις 28 Μάη, σύμφωνα με αξιωματούχους της Γάζας.

Ο Σαμ Ρόουζ, διευθυντής σχεδιασμού της UNRWA, προσθέτει ότι η περιοχή αλ Μαουάζι «είναι ήδη τόσο υπερπλήρης. Δεν υπάρχει χώρος για να στήσουν μια σκηνή, δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχουν υποδομές, δεν υπάρχουν υπηρεσίες υγιεινής. Πολλοί διανυκτερεύουν σε οχήματα ή κοιμούνται στα κάρα των γαϊδουριών τους», είπε.

Τα αμερικανικά «think tank» Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) και Critical Threats Project (CTP) επιβεβαιώνουν σε έκθεσή τους ότι η εντολή εκκένωσης που εκδόθηκε για τα ανατολικά της Χαν Γιούνις «συνήθως σημαίνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα εισέλθουν στην περιοχή εντός 24 ωρών», πιθανά για να αντιμετωπίσουν δυνάμεις της Χαμάς που έχουν «ανασυσταθεί» στην πόλη.

Δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

Την ίδια ώρα, στη βόρεια Γάζα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε τη σφοδρή επίθεση που έχει ξεκινήσει από τις 27 Ιούνη στη Σουτζάιγια, συνοικία στο ανατολικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στη συνοικία Ζεϊτούν.

Εξήντα έως ογδόντα χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες συνοικίες στο ανατολικό και βορειοανατολικό τμήμα της πόλης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το «Al Jazeera», ισραηλινά αεροσκάφη και πυροβολικό επιτίθενται στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ, στην κεντρική Γάζα.

Στη Ράφα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν σπίτια στις δυτικές συνοικίες, ενώ βομβαρδισμοί πυροβολικού συνέχισαν να πλήττουν τις ανατολικές και δυτικές περιοχές.

Νετανιάχου: Συνέχιση του πολέμου μέχρι την «εξάλειψη της Χαμάς»

Με τους νεκρούς Παλαιστίνιους από το ισραηλινό έγκλημα στη Γάζα να φτάνουν τους 40.000, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου επανέλαβε χτες ότι «ο πόλεμος θα τελειώσει όταν το Ισραήλ έχει επιτύχει όλους τους στόχους του, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της απελευθέρωσης όλων των ομήρων».

Η τοποθέτηση του Νετανιάχου ήρθε σε απάντηση δημοσιεύματος της εφημερίδας «New York Times», το οποίο επικαλούμενο ανώνυμες πηγές ασφαλείας του Ισραήλ, ανέφερε ότι η ηγεσία του ισραηλινού στρατού επιθυμεί εκεχειρία στη Γάζα, ακόμη και αν η Χαμάς διατηρήσει προς το παρόν εξουσία. Οι ίδιες πηγές επισήμαναν ότι «ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να διατηρήσει τα αποθέματά του σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας μεγαλύτερος πόλεμος με τη Χεζμπολάχ» στον Λίβανο.

«Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί οι ανώνυμοι, αλλά είμαι εδώ για να το ξεκαθαρίσω απερίφραστα: Δεν θα συμβεί (σ.σ. η εκεχειρία στη Γάζα με τη Χαμάς να διατηρεί την εξουσία)», δήλωσε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «δεν θα υποκύψουμε στις σειρήνες της ηττοπάθειας».

Μία μέρα πριν, ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι πλησιάζει «το τέλος της φάσης εξάλειψης του τρομοκρατικού στρατού της Χαμάς», προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα υπάρξει συνέχεια για να πληγούν τα απομεινάρια του».

Χτες, πάντως, το ισραηλινός Κανάλι 12 ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι απαιτούνται επιπλέον τέσσερις βδομάδες για να ολοκληρωθεί η στρατιωτική του επιχείρηση στην πόλη Ράφα.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αντίσταση στον κατοχικό εισβολέα σε περιοχές που υποτίθεται ότι είχε «εκκαθαρίσει» εδώ και μήνες, όπως στην Πόλη της Γάζας.

Οι ένοπλες πτέρυγες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ ανέφεραν ότι μαχητές τους συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις στη συνοικία Σουτζάγια της πόλης της Γάζας, προκαλώντας τους απώλειες, ενώ συγκρούσεις σημειώθηκαν και στην περιοχή Αμπού Οριμπάν στον λεγόμενο διάδρομο Νετζαρίμ που διαχωρίζει τη βόρεια από τη νότια Γάζα.

Ο κατοχικός στρατός ανακοίνωσε χτες τον θάνατο άλλων 2 Ισραηλινών αξιωματικών, ενός ταγματάρχη και ενός λοχαγού, σε μάχες στην κεντρική Γάζα, σύμφωνα με ορισμένα ισραηλινά ΜΜΕ στον διάδρομο Νετζαρίμ.

Σκορπούν θάνατο και οι βόμβες που δεν έχουν σκάσει

Σε χτεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Sigrid Kaag, συντονίστρια του Οργανισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει πλέον φτάσει τα 1,9 εκατομμύρια.

«Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί για άλλη μια φορά, αναζητώντας απεγνωσμένα καταφύγιο και ασφάλεια. 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι είναι πλέον οι εκτοπισμένοι σε ολόκληρη τη Γάζα», δήλωσε η Kaag.

Η ίδια πρόσθεσε ότι δεν φτάνει αρκετή ανθρωπιστική βοήθεια και ότι το άνοιγμα νέων διαβάσεων, ιδίως προς τη νότια Γάζα, καθώς και το άνοιγμα του περάσματος της Ράφα είναι απαραίτητα για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Την ίδια ώρα, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) υπογραμμίζει στην τελευταία του ενημέρωση ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης αντιμετωπίζουν τον θάνατο και σοβαρούς τραυματισμούς και από βόμβες που δεν έχουν σκάσει και είναι διασκορπισμένες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

Στο πιο πρόσφατο περιστατικό, στις 29 Ιουνίου, ένα 9χρονο κορίτσι φέρεται να σκοτώθηκε και άλλοι 3 άνθρωποι να τραυματίστηκαν από βόμβα που δεν είχε εκραγεί νότια της Χαν Γιούνις, ανέφερε η OCHA. Αλλα 8 παιδιά τραυματίστηκαν σε δύο άλλα πρόσφατα περιστατικά με βόμβες που δεν είχαν εκραγεί, πρόσθεσε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ναρκοπεδίων του ΟΗΕ (UNMAS), τουλάχιστον το 10% των πυρομαχικών δυνητικά αποτυγχάνει να λειτουργήσει, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί από τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους συντριμμιών πολέμου στη Γάζα περιέχουν εκρηκτικά.

Το κυβερνητικό γραφείο Τύπου στη Γάζα εκτίμησε ότι τουλάχιστον 75.000 τόνοι ισραηλινών εκρηκτικών έχουν πέσει στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβρη.

Ηλεκτροδότηση σε εργοστάσιο αφαλάτωσης... για τη συνέχιση του πολέμου

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα που συνεχίζει τον απάνθρωπο αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, το Ισραήλ αποφάσισε να ξεκινήσει χτες εργασίες για την ενίσχυση της ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης στη Γάζα, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν ότι κριτήριο για την απόφαση αυτή δεν ήταν βέβαια οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των 1,9 εκατομμυρίων εκτοπισμένων Παλαιστινίων, αλλά η διασφάλιση συνθηκών που επιτρέπουν τη συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας...

Οι αξιωματούχοι λένε ότι το εργοστάσιο αφαλάτωσης θα παρέχει δυνητικά 20.000 κυβικά μέτρα νερού καθημερινά στην περιοχή της λεγόμενης «ανθρωπιστικής ζώνης».

Ξεκαθαρίζουν δε ότι η αποτροπή μιας ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα - που είναι ήδη πραγματικότητα - είναι το κλειδί για τη συνέχιση των μαχών από τον ισραηλινό στρατό, διαφορετικά, το Ισραήλ θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκαστεί να τερματίσει τον πόλεμο...

Η κίνηση για την παροχή Ενέργειας στο εργοστάσιο αφαλάτωσης εγκρίθηκε από κυβερνητικούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας και του υπουργού Ενέργειας.

Ο ισραηλινός αποκλεισμός στην είσοδο ρεύματος και καυσίμων στη Γάζα (που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των εργοστασίων αφαλάτωσης), όπως και η συστηματική καταστροφή των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης, έχουν διαμορφώσει άθλιες συνθήκες για τους αμάχους και μια εκρηκτική κατάσταση, με ανθρωπιστικές οργανώσεις να προειδοποιούν για τον κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών όπως η χολέρα.

ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Καθημερινές ισραηλινές απειλές για πολεμική κλιμάκωση

Με πολεμική κλιμάκωση εναντίον του Λιβάνου απειλεί καθημερινά η ισραηλινή κυβέρνηση, ενώ μαίνονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο για γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Ελι Κοέν ζήτησε την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο.

Μιλώντας στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό «Kol Hai», δήλωσε ότι «οι κόκκινες γραμμές έχουν ξεπεραστεί στα βόρεια» του Ισραήλ από τη λιβανέζικη οργάνωση, αφήνοντας δήθεν την κυβέρνησή του χωρίς «καμία άλλη επιλογή»...

Καθώς βέβαια όλα τα επιτελεία αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια πολεμική κλιμάκωση δεν θα είναι σε καμία περίπτωση «περίπατος» για τον ισραηλινό στρατό και θα επιφέρει σοβαρά προβλήματα στον ισραηλινό λαό, ο Κοέν ρωτήθηκε σχετικά με το σενάριο μιας μεγάλης κλίμακας διακοπής της ηλεκτροδότησης στο βόρειο Ισραήλ αν ξεσπάσει πόλεμος.

Ο υπουργός Ενέργειας επιχείρησε να φανεί «καθησυχαστικός», δηλώνοντας ότι «παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια από δεκάδες πηγές. Εχουμε υπόγεια καταφύγια. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Bild» έχει αποφασιστεί χερσαία επέμβαση του Ισραήλ στον Λίβανο την τρίτη ή την τέταρτη βδομάδα του Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση - όπως και άλλες «δυτικές» χώρες - έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία με την οποία καλεί τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον Λίβανο, και όσοι βρίσκονται ήδη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

Χεζμπολάχ: Πλήρης εκεχειρία στη Γάζα για εκεχειρία στα σύνορα με το Ισραήλ

Ο αναπληρωτής γγ της Χεζμπολάχ, Ναΐμ Κασέμ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Associated Press» δήλωσε ότι ο μόνος σίγουρος δρόμος για μια εκεχειρία στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου είναι μια πλήρης εκεχειρία στη Γάζα.

«Αν υπάρξει εκεχειρία στη Γάζα θα σταματήσουμε χωρίς καμία συζήτηση», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν αυτό που θα συμβεί στη Γάζα είναι ένα μείγμα μεταξύ εκεχειρίας και μη, πολέμου και όχι πολέμου, δεν μπορούμε να απαντήσουμε πώς θα αντιδράσουμε».

Από την πλευρά του Ιράν, στο μεταξύ, ο Καμάλ Χαραζί, σύμβουλος του ανώτατου Ιρανού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε στους «Financial Times» ότι η Τεχεράνη θα στηρίξει τη Χεζμπολάχ «με όλα τα μέσα» αν το Ισραήλ εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση εναντίον της λιβανέζικης οργάνωσης.

Πρόσθεσε ότι το Ιράν «δεν ενδιαφέρεται» για έναν περιφερειακό πόλεμο και κάλεσε τις ΗΠΑ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ για να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

«Θα υπήρχε η πιθανότητα επέκτασης του πολέμου σε ολόκληρη την περιοχή, όπου θα εμπλέκονταν όλες οι χώρες, μαζί και το Ιράν», είπε, συμπληρώνοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση δεν θα είχαμε άλλη επιλογή από το να υποστηρίξουμε τη Χεζμπολάχ με κάθε μέσο».

Από το Ισραήλ το 83% των επιθέσεων στα σύνορα με τον Λίβανο

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου.

Σε νέο ισραηλινό πλήγμα στον νότιο Λίβανο σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άμαχος, σύμφωνα με Λιβανέζους αξιωματούχους και κρατικά ΜΜΕ.

«Το χτύπημα, που είχε στόχο την Μπουστάν, σκότωσε έναν άμαχο», ανέφερε το κρατικό Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου, αφού νωρίτερα είχε μεταδώσει ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη είχαν πλήξει το χωριό.

Ο δήμαρχος του Μπουστάν, Αντνάν Αχμέντ, δήλωσε στο AFP ότι το χτύπημα σκότωσε έναν 50χρονο αγρότη και προκάλεσε ζημιές στο σπίτι του.

Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι «πέτυχε άμεσο χτύπημα» στη στρατιωτική τοποθεσία Jal al-Allam στο βόρειο Ισραήλ, αφού την έπληξε με βλήματα όλμου.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού μετέδωσε ότι περίπου 15 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν προς το Kiryat Shmona και τα περίχωρά του. Το Kiryat Shmona βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με τον Λίβανο και έχει δεχτεί επανειλημμένα επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με το Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες στον Λίβανο αντάλλαξαν τουλάχιστον 7.400 επιθέσεις στα σύνορα από τις 7/10/2023 έως τις 21/6/2024.

Το Ισραήλ διεξήγαγε περίπου το 83% αυτών των επιθέσεων, συνολικά 6.142, σκοτώνοντας τουλάχιστον 543 άτομα στον Λίβανο.

Η Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες ομάδες ήταν υπεύθυνες για 1.258 επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 21 Ισραηλινοί.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σχέδιο διαιώνισης της κατοχής στη Γάζα με «ανθρωπιστικούς θύλακες»

Copyright 2024 The Associated

Με τον ΥΠΕΞ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων σεΐχη Αμπντουλάχ μπιν Ζαγέντ αλ Ναϊάν συνέχισε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν τις επαφές του για την «επόμενη μέρα» στη Γάζα, η οποία αλληλεπιδρά με ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς ευρύτερα στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συζήτησαν «τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, η οποία θα προβλέπει την απελευθέρωση των ομήρων, σημαντική και διαρκή αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας και βελτιωμένη ανθρωπιστική πρόσβαση σε όλη τη Γάζα». Ακόμα, συζήτησαν για τη μεταπολεμική Γάζα και «πώς να εγκαθιδρύσουν τη διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την ανοικοδόμηση για την οικοδόμηση μόνιμης ειρήνης και ασφάλειας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους».

Οι επαφές αυτές συνεχίζονται ενώ πληθαίνουν δημοσιεύματα για τα σχέδια που εξετάζουν οι ΗΠΑ μαζί με το Ισραήλ και τους συμμάχους τους, για την ουσιαστική διαιώνιση της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών, για τους όρους «διακυβέρνησης» και «ανοικοδόμησης» της Γάζας, με ζητούμενο την - όπως ειπώθηκε ξανά πρόσφατα - μια «εναλλακτική στη Χαμάς» και τη συνεργασία με Παλαιστίνιους που δεν επιθυμούν «τον αφανισμό του Ισραήλ».

Σύμφωνα με τους «Financial Times», μεταξύ άλλων στο τραπέζι έχει πέσει και σχέδιο για τη «σαλαμοποίηση» της Λωρίδας της Γάζας, με τη δημιουργία μιας σειράς χωριστών «ανθρωπιστικών θυλάκων», οι οποίοι θα είναι «εκκαθαρισμένοι» από την Χαμάς και μπορεί πιλοτικά να ξεκινήσουν από τις βόρειες περιοχές Atatra, Beit Hanoun και Beit Lahia.

Σύμφωνα με «έξι άτομα που γνωρίζουν το σχέδιο», ο ισραηλινός στρατός θα μπορούσε - σύμφωνα με το σχέδιο - να διοχετεύει σε αυτούς τους «θύλακες» ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα του Δυτικού Ερέζ, σε «ελεγχόμενους ντόπιους Παλαιστίνιους», οι οποίοι - σύμφωνα με το δημοσίευμα - «θα διανείμουν τη βοήθεια και θα επέκτειναν σταδιακά τις ευθύνες τους για να αναλάβουν την πολιτική διακυβέρνηση στην περιοχή».

Το ζήτημα της «ασφάλειας» θα αναλάμβαναν «τουλάχιστον για μια αρχική φάση» οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις, ενώ, εάν αυτό πετύχαινε θα μπορούσε να επεκταθεί και στη νότια Γάζα, ως «μέσο για να αντικαταστήσει την κυριαρχία της Χαμάς μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες»...

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο υπουργός Εκτακτης Βοήθειας της παλαιστινιακής Αρχής, Μπασίλ αλ-Καφάρνα, δήλωσε χτες από τη Ραμάλα ότι «είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τις ΜΚΟ και όλους τους παράγοντες που μετέχουν στην ανθρωπιστική βοήθεια», αλλά και ότι «ο κόσμος πρέπει να μας βλέπει ως κυβέρνηση τώρα, ώστε να προετοιμαστούμε πραγματικά για μια δεύτερη φάση».

Η Παλαιστίνια υπουργός Κοινωνικής Ανάπτυξης, Σάμαχ Χαμάντ, υποστήριξε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι «σε θέση να παρέχει πληροφορίες για οικογένειες (τις πιο ευάλωτες σ.σ.), από το σύστημά μας εγγραφής για την κοινωνική προστασία», μιλώντας για «υπαλλήλους επί τόπου» που «έχουμε» στη Γάζα αλλά και «αποθήκες», τονίζοντας ότι «είμαστε παρόντες στο πεδίο, ο κόσμος έρχεται να μας ζητήσει».

Τέλος ας καταγραφεί ότι ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραχίμ, δήλωσε χτες ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να στείλει «ειρηνευτικά στρατεύματα» στη Γάζα, αν αυτά επιχειρήσουν μαζί με την Ινδονησία υπό την εντολή του ΟΗΕ.

Με ανάρτησή του ο Ιμπραχίμ «χαιρέτισε την ιδέα της συνεργασίας στη διεθνή ειρηνευτική αποστολή Μαλαισίας - Ινδονησίας» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Ινδονησίας και υπουργό Αμυνας, Πραμπόβο Σουμπιάντο.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΣΥΡΙΑ
«Επεισόδια» και «ταραχές» με φόντο διεργασίες «αναθέρμανσης» σχέσεων

Αλληλοσυνδεόμενες «ταραχές» στην Τουρκία εναντίον Σύρων προσφύγων, αλλά και «επεισόδια» στη βόρεια Συρία σε περιοχές που ελέγχονται από τον τουρκικό στρατό, καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες, εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα με φόντο διεργασίες που βγαίνουν ξανά στο προσκήνιο για την «αναθέρμανση» των σχέσεων της Αγκυρας με τη Δαμασκό.

Χτες, οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι έγιναν 474 συλλήψεις μετά τις «ταραχές» στην Καισάρεια της ανατολικής Τουρκίας (η οποία σημειωτέον αποτελεί προπύργιο του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ), όπου έγιναν διαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Δεν θέλουμε Σύρους στη χώρα μας» και «Ερντογάν παραιτήσου».

Είχαν προηγηθεί καταγγελίες και η σύλληψη ενός Σύρου για σεξουαλική κακοποίηση ενός 5χρονου κοριτσιού, τις οποίες ακολούθησαν επιθέσεις σε σπίτια, μαγαζιά και οχήματα Σύρων προσφύγων. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να «αποκαταστήσει την τάξη».

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε ότι «ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, το να πυρπολείς σπίτια και αυτοκίνητα ανθρώπων, να διαπράττεις βανδαλισμούς και να βάζεις φωτιές στους δρόμους είναι απαράδεκτο», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση για εμπλοκή, αποδίδοντάς της «ξενοφοβική ρητορική μίσους που καλλιεργεί εναντίον των προσφύγων».

Σε συνέχεια των παραπάνω ακολούθησαν τη Δευτέρα διαδηλώσεις και συγκρούσεις στη βόρεια Συρία, σε περιοχές που κατέχει ο τουρκικός στρατός, με αποτέλεσμα τον θάνατο 7 ανθρώπων (6 στο Αφρίν και 1 στο Τζαραμπλούς), σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε χτες το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», αντικυβερνητική ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο. Ο σταθμός Halk TV μετέδωσε μάλιστα ότι η Τουρκία έκλεισε τα σύνορά της με τη Συρία.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τουρκικές δυνάμεις πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τα γεγονότα στην Καισάρεια. Σημειώνεται δε ότι έλαβαν χώρα σε περιοχές της Συρίας που ελέγχει στρατιωτικά η Τουρκία και συνεργαζόμενες με αυτήν ένοπλες αντικυβερνητικές οργανώσεις.

Η ηγεσία της εν λόγω «συριακής αντιπολίτευσης», η οποία εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, εξέδωσε γραπτή δήλωση με την οποία καταδικάζει μεν τα επεισόδια στην Καισάρεια, αλλά και καλεί «τον λαό μας να ενεργήσει με αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποτραπεί η επιδείνωση της ασφάλειας στις απελευθερωμένες περιοχές της Συρίας».

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα με φόντο τις παρεμβάσεις που έκαναν μέσα στην τελευταία βδομάδα ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρ. Τ. Ερντογάν, επαναφέροντας το ενδεχόμενο «επαναπροσέγγισης» μεταξύ των δύο πλευρών, με διαμεσολάβηση από Ρωσία και Ιράκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ