ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2024
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - ΠΡΟ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΤΟ ΣΕΦ
Στο μονοπάτι για το Παρίσι η Εθνική ανδρών

Με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ξεκινά σήμερα τις υποχρεώσεις της στη διοργάνωση

Eurokinissi

Ο δρόμος της Εθνικής ομάδας μπάσκετ για το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αρχίζουν τέλη του μήνα, ξεκινάει σήμερα από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το ελληνικό συγκρότημα ανοίγει τις υποχρεώσεις του στο προ-Ολυμπιακό τουρνουά (που άρχισε χθες στο φαληρικό στάδιο και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Ιούλη), αντιμετωπίζοντας τη Δομινικανή Δημοκρατία για τον 2ο από τους δύο ομίλους, στον οποίο συμμετέχει επίσης η Αίγυπτος (στον 1ο όμιλο παίρνουν μέρος οι Κροατία, Σλοβενία και Νέα Ζηλανδία).

Θυμίζουμε ότι από κάθε όμιλο οι δύο πρώτοι προκρίνονται στα άτυπα ημιτελικά του Σαββάτου 6 Ιούλη και θα κοντραριστούν χιαστί (1ος - 2ος) με στόχο μια θέση στον τελικό της Κυριακής, από τον οποίο θα προκύψει η ομάδα που θα πάρει το «εισιτήριο» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την ίδια περίοδο διεξάγονται και τα άλλα τρία προ-Ολυμπιακα τουρνουά της FIBA, σε Βαλένθια, Σαν Χουάν και Ρίγα, που θα στείλουν ισάριθμες ομάδες στους Ολυμπιακούς.

Πανέτοιμη για την πρόκριση

Με όλα τα «βαριά χαρτιά» του ελληνικού μπάσκετ διαθέσιμα (πλην των τραυματιών Σλούκα και Θ. Αντετοκούνμπο), τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο να δεσπόζει και υπό τις οδηγίες του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού Βασίλη Σπανούλη, στην Εθνική δηλώνουν έτοιμοι για την επίτευξη του στόχου. Εφόσον τα καταφέρουν, θα βάλουν τέλος σε μια δυσμενή παράδοση για την Ελλάδα στα προ-Ολυμπιακά τουρνουά, με μόλις μία πρόκριση (το 2008) σε 12 συμμετοχές. «Είμαστε εδώ για να κερδίσουμε και να πάρουμε αυτό που θέλουμε», ήταν το μήνυμα του Β. Σπανούλη προς τους παίκτες κατά την τελευταία προπόνηση της Εθνικής, δείχνοντας το πνεύμα που επικρατεί στις τάξεις της ομάδας ενόψει της αποστολής της στους αγώνες στο ΣΕΦ.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα αγωνιστική εικόνα των διεθνών κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά και αισιόδοξος γι' αυτήν που θα δείξουν οι παίκτες του στο παρκέ του ΣΕΦ κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Δεν παρέλειψε πάντως να τονίσει τις παγίδες που κρύβονται, επισημαίνοντας ότι όλες οι ομάδες θέλουν μέγιστη προσοχή καθώς καθεμιά έχει την ικανότητα να κάνει τη ζημιά στον αντίπαλό της.

Ενόψει του αποψινού αγώνα ο Βασίλης Σπανούλης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, έχοντας στη διάθεσή του όλους τους παίκτες της τελικής 12άδας που κάλεσε στην αποστολή.

Νικηφόρα πρεμιέρα για τους Δομινικανούς

Ανεβασμένη ψυχολογικά θα εμφανιστεί στον αγώνα με την Ελλάδα η Δομινικανή Δημοκρατία, μετά τη νίκη της στην χθεσινή πρεμιέρα του 2ου ομίλου επί της Αιγύπτου. Η ομάδα του Νέστορ Γκαρσία επικράτησε με 90-77, κάνοντας με το «καλημέρα» σημαντικό βήμα πρόκρισης στην τετράδα. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Νούνιεθ με 20 πόντους, ενώ τον ακολούθησαν σε απόδοση οι Μοντέρο (16 π.) και Ντουάρτε (11 π.). Από πλευράς Αιγύπτου ξεχώρισε ο Μετγουάλι (24 π.).

ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Μια μαθητική κερκίδα στο ΣΕΦ

Αγώνες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ παρακολούθησαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς με πρωτοβουλία της ΕΛΜΕ

Σε μια πρωτότυπη παρέμβαση προχώρησε η ΕΛΜΕ Πειραιά, τη διάθεση δωρεάν εισιτηρίων σε μαθητές - μαθήτριες, γονείς και εκπαιδευτικούς για αγώνες της Εθνικής ομάδας μπάσκετ.

«Αυτές τις μέρες στήθηκε στο ΣΕΦ μια τεράστια μαθητική κερκίδα, γεμάτη νέα παιδιά και εκπαιδευτικούς του Πειραιά, γεμάτη παλμό, ζωντάνια, ενθουσιασμό», σημειώνει η ΕΛΜΕ και αναφέρεται στη μεγάλη ανταπόκριση μαθητών - μαθητριών, εκπαιδευτικών και γονιών από τις εργατογειτονιές του Πειραιά, πολλοί από τους οποίους δεν θα μπορούσαν να είναι στο γήπεδο, απλά γιατί δεν μπορούν να το στηρίξουν οικονομικά. «Δείχνει την τεράστια ανάγκη των νέων παιδιών, των εργαζομένων, για δωρεάν πρόσβαση στον Αθλητισμό και τον Πολιτισμό, που σήμερα είναι πανάκριβο εμπόρευμα, απαγορευτικό πολλές φορές, γενικότερα στην ψυχαγωγία και στην αναψυχή, αλλά και την αγάπη στην Εθνική μας ομάδα μπάσκετ, που μας έχει χαρίσει αξέχαστες επιτυχίες», επισημαίνει σχετικά με την πρωτοβουλία.

Σε όλους τους αγώνες η ΕΛΜΕ Πειραιά έδωσε δυναμικό «παρών» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, αναρτώντας και πανό και αναδεικνύοντας την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να είναι κοντά στον αθλητισμό και στις αξίες που δίνει.

Επίσης, εκ μέρος της ΕΛΜΕ Πειραιά εκφράστηκαν ευχαριστίες προς τη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για τη διάθεση των εισιτηρίων και για τη συνεργασία.

Ανετη πρόκριση για την Ολλανδία

Πραγματοποιώντας την καλύτερη εμφάνισή της στο Euro 2024, η Ολλανδία πήρε εύκολα την πρόκριση στους «8» χάρη στη νίκη της με 3-0 επί της Ρουμανίας για τη φάση των «16» (Χάπκο 20', Μάλεν 83', 90'+3). Στα προημιτελικά η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει τον νικητή του χθεσινοβραδινού αγώνα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας, με τον οποίο θα ολοκληρωνόταν η φάση των «16».

Στο χθεσινό ματς οι «Οράνιε» είχαν την κατοχή της μπάλας, κυριάρχησαν απόλυτα στον επιθετικό τομέα και είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν πλήθος ευκαιριών για ακόμα μεγαλύτερο σκορ, ενώ παράλληλα, για πρώτη φορά στη διοργάνωση, εμφάνισαν πολύ καλή εικόνα και στην αμυντική τους λειτουργία, μη επιτρέποντας στους αντιπάλους τους να απειλήσουν ουσιαστικά. Από την πλευρά τους οι Ρουμάνοι ξεκίνησαν μεν δυναμικά αλλά δεν είχαν ανάλογη συνέχεια, καθώς δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν στον αυξανόμενο ρυθμό και στην ταχύτητα των Ολλανδών, με αποτέλεσμα να τους λείψει η πίεση επιθετικά.

Ολλανδία: Φερμπρούχεν, Ντάμφρις, Ντε Φράι, Φαν Ντάικ, Ακε (69' Φαν Ντε Φεν), Σχάουτεν (68' Φέρμαν), Σίμονς, Ρέιντερς, Μπερχβάιν (46' Μάλεν), Ντεπάι, Χάκπο (84' Βέγκχορστ)

Ρουμανία: Νίτα, Ράτιου, Ντραγκούσιν (72' Μιχάιλα), Μπούρτσα, Μόγκος (38' Ραγκοβιτσάν), Μ. Μάριν, Μαν, Στάντσιου (88' Ολάριου), Ρ. Μάριν (72' Τσικαλντάου), Χάτζι (72' Αλιμπεκ), Ντραγκούς

Στους «8» η Πορτογαλία διά χειρός Ντιόγκο Κόστα

Με τον τερματοφύλακά της, Ντιόγκο Κόστα, να αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή, η Πορτογαλία πήρε δύσκολα την πρόκριση στους «8» του Euro, νικώντας τη Σλοβενία 3-0 στα πέναλτι (0-0 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση) για τη φάση των «16». Στα προημιτελικά η Πορτογαλία θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία, που απέκλεισε το Βέλγιο νικώντας το 1-0.

Ο πορτιέρο της Πόρτο ήταν αυτός που έβαλε τη σφραγίδα του στην πρόκριση των Ιβήρων, πραγματοποιώντας τρεις αποκρούσεις στα πέναλτι που εκτέλεσαν για τη Σλοβενία οι Ιλισιτς, Μπάλκοβετς και Βέρμπιτς, ενώ από την άλλη ευστόχησαν όλοι οι συμπαίκτες του που χρειάστηκε να εκτελέσουν, και συγκεκριμένα οι Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπρούνο Φερνάντεζ και Μπερνάρντο Σίλβα. Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο Ντιόγκο Κόστα είχε κρατήσει όρθια την Πορτογαλία και στην παράταση, με σπουδαία επέμβαση σε τετ-α-τετ του Σέσκο λίγα λεπτά πριν τη λήξη, στο 115'.

Εξαιρετική εμφάνιση μέχρι τη διαδικασία των πέναλτι πραγματοποίησε και ο τερματοφύλακας της Σλοβενίας, Γιαν Ομπλακ, κρατώντας ζωντανή την ομάδα του για 120' με πολύτιμες αποκρούσεις στις ευκαιρίες των Πορτογάλων, με αποκορύφωμα αυτή σε πέναλτι που εκτέλεσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο 105'.

Το σημερινό πρόγραμμα

1ος όμιλος

Κροατία - Νέα Ζηλανδία (17.30 - ΕΡΤ3, Novasports Start)

Ρεπό: Σλοβενία

2ος όμιλος

Δομινικανή Δημοκρατία - ΕΛΛΑΔΑ (21.00 - ΕΡΤ1, Novasports Start)

Ρεπό: Αίγυπτος

Η 12άδα της Εθνικής

PG: Τόμας Γουόκαπ, Νικ Καλάθης, Δημήτρης Μωραΐτης

SG: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Βασίλης Τολιόπουλος

SF: Κώστας Παπανικολάου, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης

PF: Γιάννης Αντετοκούνμπο, Ντίνος Μήτογλου

C: Γιώργος Παπαγιάννης, Κώστας Αντετοκούνμπο

ΙΤΑΛΙΑ
Απογοήτευση και προβληματισμός

Σε κλίμα σκεπτικισμού και ιδιαίτερου προβληματισμού έβαλε την Εθνική Ιταλίας ο πρόωρος αποκλεισμός από το Euro 2024, μετά την ήττα από την Ελβετία στους «16», όπως και η συνολική εικόνα των - πρώην, πλέον - πρωταθλητών Ευρώπης στη διοργάνωση. Σύμφωνα με πληροφορίες των ιταλικών ΜΜΕ, μετά την ήττα από τους Ελβετούς υπήρξε έντονο επεισόδιο μερίδας παικτών με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Λουτσιάνο Σπαλέτι, ενώ δεν είναι λίγοι στη γειτονική χώρα αυτοί που ζητούν την αποπομπή του από τον πάγκο της Εθνικής. Από πλευράς της Ιταλικής Ομοσπονδίας πάντως δεν διαφαίνεται τέτοια πρόθεση και ακούγεται ότι πάει για συνέχιση της συνεργασίας με τον Ιταλό τεχνικό μέχρι το Μουντιάλ του 2026.

Την ίδια στιγμή, νεότερες πληροφορίες φέρουν τον θρυλικό Λουίτζι Μπουφόν, πρώην τερματοφύλακα της Εθνικής και νυν τιμ μάνατζερ, να βρίσκεται ένα βήμα από την έξοδο, εξαιτίας του άσχημου κλίματος στις τάξεις της «Σκουάντρα Ατζούρα». Ο Μπουφόν αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο του τεχνικού τιμ και της Ομοσπονδίας με τους παίκτες, και τις τελευταίες μέρες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έγινε δέκτης σοβαρών παραπόνων των παικτών, που ζητούσαν την απομάκρυνση του Σπαλέτι.

Τα ζευγάρια στα προημιτελικά

Παρασκευή 5/7

Γερμανία - Ισπανία (19.00 - ΕΡΤ1)

Πορτογαλία - Γαλλία (22.00 - ΕΡΤ1)

Σάββατο 6/7

Αγγλία - Ελβετία (19.00 - ΕΡΤ1)

Ολλανδία - Νικητής Αυστρία/Τουρκία (22.00 - ΕΡΤ1)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ