ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2024
Σελ. /24

Σε ένα μόνο 24ωρο δύο περιοχές της χώρας, η Πάτρα και το Λεκανοπέδιο Αττικής, έζησαν τον εφιάλτη της πύρινης λαίλαπας, σε μια αντιπυρική περίοδο που όντως αποδεικνύεται δύσκολη αλλά ο λόγος δεν είναι τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» και η «κλιματική αλλαγή», όπως ισχυρίζεται και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά η ακραία εγκληματική πολιτική διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και των Δασαρχείων. Στην ίδια πολιτική είναι καταδικασμένοι οι δήμοι και οι Περιφέρειες, που στερούνται το αναγκαίο προσωπικό για να γίνουν όλες οι εργασίες πρόληψης έγκαιρα, πριν την αντιπυρική περίοδο, και όχι με μπαλώματα την τελευταία στιγμή.

Αυτό φαίνεται και στην περιοχή του Γηροκομειού Πάτρας, με 3 δομές Υγείας, όπου οι πυροσβέστες ήταν εμφανώς λίγοι για την ένταση και τη διασπορά της φωτιάς μέσα σε κατοικημένη περιοχή και ήταν καθοριστική η συμβολή των ομάδων πυρασφάλειας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, των συνδικάτων και των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, μαζί με τους κατοίκους που υπερασπίστηκαν το βιος τους.

Η ίδια εγκληματική πολιτική είναι που σαν «δαμόκλειος σπάθη» επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια του λαού όλο και πιο συχνά για ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης στις διάσπαρτες και άναρχα χωροθετημένες βιομηχανικές ζώνες, όπως αυτή στο Μενίδι, όπου λαμπάδιασαν δύο εργοστάσια και από καθαρή τύχη δεν είχαμε θύματα, ενώ για άλλη μια φορά τοξικό νέφος κάλυψε μεγάλα τμήματα της Αττικής. Ειδικά η Δυτική Αττική, που θεωρείται για το κεφάλαιο η «πίσω αυλή», όλο και πιο συχνά μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων.

Αυτή η κατάσταση έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους φορείς του, από το ΚΚΕ (είναι ενδεικτική η σχετική ανακοίνωση της ΚΟ Αττικής, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύουμε και σήμερα), και καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για να παρθούν άμεσα μέτρα. Είναι ζήτημα που δεν παίρνει αναβολή, για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και του περιβάλλοντος.

ΠΑΤΡΑ
Τις δοκιμαζόμενες από τη μεγάλη πυρκαγιά δομές Υγείας - Πρόνοιας επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ

Ν. Καραθανασόπουλος: Επιβεβαιώθηκε η δύναμη της επαγρύπνησης και της συμμετοχής του λαού

- Κοντά στους πληγέντες και ο αγωνιστής Δήμαρχος της πόλης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη γειτονιά που κάηκε
Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη γειτονιά που κάηκε
Στα τρία νοσηλευτικά και προνοιακά ιδρύματα («Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ΘΠΚ «Μέριμνα» και «Κωνσταντοπούλειο» γηροκομείο), που δοκιμάστηκαν πολύ σοβαρά από τη μεγάλη και επικίνδυνη προχτεσινή πυρκαγιά που ξέσπασε στο αστικό δάσος του Γηροκομειού της Πάτρας, περιόδευσε χτες κλιμάκιο της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του νομού.

Και από την τελευταία περιοδεία αναδείχθηκαν η καθοριστική προσπάθεια των εργαζομένων στους συγκεκριμένους χώρους, για την εκκένωση, αλλά και προστασία τους από τις φλόγες, με τη συμβολή του λαού έχοντας μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, αλλά και η σημασία αναβάθμισης και λειτουργίας με όλα τα σύγχρονα μέσα όλων των συστημάτων πυρόσβεσης, όπου υπήρχαν, για την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων στο μέλλον.

Στο κλιμάκιο συμμετείχαν, επίσης, τα μέλη της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ Χρήστος Δάβουλος (πρόεδρος της ΕΙΝΑ) και Ελένη Λάτα (μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑ), ενώ πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες τόσο με εργαζόμενους των χώρων όσο και με μέλη των διοικήσεών τους. Τα τρία ιδρύματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της μάχης για να σωθούν από τις φλόγες, που έφτασαν μια «ανάσα» από τις εγκαταστάσεις τους, προκαλώντας και μικροζημιές στο παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Πριν τις πυροσβεστικές δυνάμεις

Στο Κωνσταντοπούλειο Γηροκομείο
Στο Κωνσταντοπούλειο Γηροκομείο
Οπως τονίστηκε από τις συζητήσεις με προσωπικό του «Καραμανδάνειου», αν δεν υπήρχε η δική του άμεση παρουσία και δράση στον χώρο, η κατάσταση θα μπορούσε να έχει ξεφύγει. Εργαζόμενοι έμειναν εκεί κατασβήνοντας τη φωτιά περιμετρικά, πριν καταφθάσει η Πυροσβεστική, ενώ με την αποφασιστική συμβολή τους εκκενώθηκε το νοσοκομείο πριν ακόμη αυτό ζητηθεί από τις πυροσβεστικές αρχές.

Αυτό τονίστηκε και για τη συμβολή του λαϊκού παράγοντα, που ρίχτηκε αποφασιστικά στη μάχη της κατάσβεσης. Σημειώθηκε, επίσης, ότι τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα πυρόσβεσης των εξωτερικών του χώρων, με την τροφοδοσία νερού να εξαντλείται πριν ακόμη φτάσουν εκεί οι δυνάμεις πυρόσβεσης. Οι όποιες ζημιές στο εσωτερικό (δύο δωμάτια εφημέρευσης γιατρών), που προκλήθηκαν από σπίθα που μπήκε από ανοιχτό παράθυρο, αντιμετωπίστηκαν ενώ ήταν ήδη στον χώρο η Πυροσβεστική. Σήμερα το νοσοκομείο αναμένεται να λειτουργήσει ξανά, εφόσον - ευτυχώς - όπως αναφέρθηκε και από τη Διοίκηση, δεν σημειώθηκαν σοβαρές λειτουργικές ζημιές.

«Βουνό» τα προβλήματα

«Ευτυχώς που ήμασταν σε απεργία και δεν λειτουργούσαμε», ανέφεραν σκωπτικά εργαζόμενοι της «Μέριμνας» κατά την περιοδεία στον χώρο, σημειώνοντας: «Είμαστε δυόμισι μήνες απλήρωτοι και κινδυνεύσαμε και να καούμε». Στάθηκαν στα σοβαρά προβλήματα που θα μπορούσαν να έχουν προκύψει αν στο ίδρυμα φιλοξενούνταν την ώρα της πυρκαγιάς ΑμεΑ τρόφιμοί του, εφόσον δεν είχε πραγματοποιηθεί ποτέ έστω μια άσκηση ετοιμότητας και εκκένωσης.

Στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπούλειου ο Κ. Πελετίδης
Στον προαύλιο χώρο του Κωνσταντοπούλειου ο Κ. Πελετίδης
Επισημάνθηκε, επιπλέον, ότι παρά τα προβλήματα στο ίδρυμα, οι εργαζόμενοι είχαν φροντίσει να καθαριστούν ο περίβολος και οι αυλές του, κάτι που λειτούργησε αποτρεπτικά για την εξάπλωση της πυρκαγιάς και ενώ οι φλόγες έφτασαν να «γλείφουν» τα κτίρια.

Απαιτήθηκε συνδρομή όλων των αρμόδιων φορέων, ώστε ο χώρος να καθαριστεί, αφού παραμένει κλειστός για τους 80 τροφίμους του, επιβαρύνοντας και τις οικογένειές τους. Παράλληλα, τονίστηκε η ανάγκη το κράτος να αναλάβει άμεσα να το χρηματοδοτεί σταθερά, για την κάλυψη όλων των αναγκών. Στους εργαζόμενους στον χώρο ήδη οφείλονται μισθοί δυόμισι μηνών και οι ίδιοι βρίσκονται σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις που θα συνεχιστούν από την επόμενη βδομάδα.

«Ερχεται ένας μισθός κάθε τρεις χρωστούμενους μήνες σε εμάς και ενώ έχουμε πνιγεί στα χρέη, κόντεψε και η φωτιά να μας αποτελειώσει», ανέφεραν εργαζόμενοι εξηγώντας ότι η κατάσταση επιδεινώθηκε με την πυρκαγιά, ενώ κατήγγειλαν και τη στάση της περιφερειακής αρχής, που ενώ έχει ευθύνη και για τις χρηματοδοτήσεις που δίνονται για το ίδρυμα συνολικά, δεν τις διεκδικεί.

Μέσα στις φλόγες

Στο «Κωνσταντοπούλειο», όπως σημειώθηκε, μέσα σε ένα μισάωρο έγιναν όλα. Αναφέρθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε δύο σημεία πίσω απ' το κτίριο, στη δασική έκταση, ενώ το ίδρυμα βρέθηκε μέσα στη δίνη της πυρκαγιάς, με πολλές ζημιές στον εξωτερικό του περίβολο και τις φλόγες να φτάνουν μέχρι τους τοίχους.

Ο δήμαρχος Πάτρας στο Ιδρυμα «Μέριμνα»
Ο δήμαρχος Πάτρας στο Ιδρυμα «Μέριμνα»
Τονίστηκε η συνδρομή όλων όσοι βοήθησαν να σβηστούν οι φλόγες τις πρώτες στιγμές που ξέσπασε η πυρκαγιά, αλλά και η λειτουργία του εξωτερικού συστήματος πυρόσβεσης, που συνέβαλε να μην εξαπλωθεί η φωτιά στη «Μέριμνα», με την οποία γειτνιάζει το ίδρυμα.

Οι 74 τρόφιμοι, με τη συνδρομή εργαζομένων και όσων βοήθησαν εκείνη την ώρα, μεταφέρθηκαν εκτός του χώρου και σήμερα βρίσκονται σε ξενοδοχείο και τις μονάδες αστέγων του δήμου, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες ώστε έως αύριο Παρασκευή το ίδρυμα να λειτουργήσει κανονικά.

Επισημάνθηκαν, επιπλέον, οι ελλείψεις χρηματοδότησης για τη λειτουργία του χώρου από τις μέχρι και σήμερα κυβερνήσεις, αφού την ώρα που το ίδρυμα πληρώνει 77.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του, λαμβάνει μόλις 60.000 ευρώ τον χρόνο για μισθοδοσίες, με «εκτοξευμένα» την ίδια ώρα και τα λειτουργικά έξοδα.

«Μόνο αυτή η στάση μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω!»

«Επιβεβαιώθηκε, για ακόμη μία φορά, η δύναμη της επαγρύπνησης και της συμμετοχής του λαού. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί», επεσήμανε σε δήλωσή του μετά την περιοδεία ο Νίκος Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας πως «μόνο αυτή η στάση μπορεί να φέρει τα κάτω πάνω».

Στις συνομιλίες του και κατά τις περιοδείες στους χώρους επεσήμανε ότι το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι του προκειμένου άμεσα να λειτουργήσουν όλοι οι συγκεκριμένοι χώροι, να αναδειχθούν, αλλά και να επιλυθούν άμεσα όλα τα προβλήματα.

Υπογράμμισε την ανάγκη εδώ και τώρα να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από την κυβέρνηση για την προστασία των συγκεκριμένων χώρων από παρόμοια συμβάντα, τη χρηματοδότηση για την απρόσκοπτη λειτουργία τους με ευθύνη του κράτους, την πραγματοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων προσωπικού, αλλά και τη διασφάλιση των εργαζομένων στα ιδρύματα, για δουλειά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τέλος, για την κατάσταση που δημιουργήθηκε από την πυρκαγιά, χτες κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας από το ΚΚΕ.

Συνεχείς προσπάθειες αποκατάστασης

Στην περιοχή του Γηροκομειού και στα Ιδρύματα της «Μέριμνας» και του «Κωνσταντοπούλειου» περιόδευσε χτες και κλιμάκιο της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.

Εκτός από τις προσπάθειες που συνεχίζονταν όλη τη μέρα για την αποκατάσταση των ζημιών από συνεργεία του δήμου, της ΔΕΥΑΠ, του ΔΕΔΔΗΕ κ.α., ο δήμαρχος κάλεσε την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με επιστολή του που κοινοποιήθηκε στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και άλλους αρμόδιους φορείς, να κηρύξει την περιοχή του Ανατολικού Τομέα της Πάτρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων και αποκατάστασης των υποδομών.

Αντίστοιχα από τη ΔΕΥΑΠ πραγματοποιήθηκαν ξανά χτες, όπως και πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, προληπτικοί έλεγχοι στους πυροσβεστικούς κρουνούς σε όλο το δίκτυο, για ετοιμότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς, με τη διοίκησή της να επισημαίνει:

«Στη χθεσινή (σ.σ. προχθεσινή) πυρκαγιά στην περιοχή του Γηροκομειού οι πυροσβεστικοί κρουνοί είχαν επάρκεια σε νερό, όπως και όλο το δίκτυο στην περιοχή. Οι βλάβες στο σύστημα ύδρευσης που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά (καμένοι σωλήνες κ.λπ.) έχουν ήδη αποκατασταθεί. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή ετοιμότητα».

ΜΕΝΙΔΙ
Και πάλι μπροστά στον εφιάλτη ενός Μεγάλου Βιομηχανικού Ατυχήματος

Και πάλι εργοστάσια στις φλόγες, αυτήν τη φορά στο Μενίδι
Και πάλι εργοστάσια στις φλόγες, αυτήν τη φορά στο Μενίδι
Αλλη μια επικίνδυνη πυρκαγιά σε βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται κοντά στον οικιστικό ιστό στο Μενίδι σημειώθηκε προχθές αργά το βράδυ επί της οδού Τατοΐου, αναδεικνύοντας το πόσο κοντά είναι ένα Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Εκτασης.

Η φωτιά, που όπως όλα δείχνουν ξεκίνησε μέσα από το παντελώς ακαθάριστο ρέμα της Χελιδονούς ανάμεσα στο Μενίδι και στη Μεταμόρφωση, προχώρησε στη χαρτοβιομηχανία «MARS Tissue», που παράγει χαρτί για επαγγελματική χρήση, για την εστίαση και προϊόντα απολύμανσης, και γρήγορα λαμπάδιασε, λόγω των πολύ εύφλεκτων υλικών.

Η φωτιά επεκτάθηκε και σε εργοστάσιο πλαστικών, ενώ κάηκαν και πολλά αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα για άλλη μια φορά ένα τεράστιο τοξικό νέφος να υψωθεί στον ουρανό της Αττικής, όπως συμβαίνει πλέον πολύ συχνά, με τεράστιες συνέπειες για τους κατοίκους της. Μόνο τον τελευταίο μήνα το ίδιο «έργο» έχει επαναληφθεί σε πυρκαγιές σε εργοστάσια στην Κάτω Κηφισιά, πολλές φορές στον Ασπρόπυργο, στον Ταύρο, στη Ριτσώνα.

Το γεγονός ότι η φωτιά εκδηλώθηκε βράδυ και δεν ήταν τόσο ορατό το μαύρο «μανιτάρι» δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε, και ότι όλοι αυτοί οι τοξικοί ρύποι δεν θα κατακάτσουν τελικά στο έδαφος.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες εργαζομένων που ήταν σε βάρδια εκείνη την ώρα, πρόλαβαν και βγήκαν, αν και τουλάχιστον τις πρώτες ώρες υπήρχαν αρκετοί μετανάστες εργάτες που αναζητούσαν γνωστούς τους που εργάζονταν. Εκκένωση έγινε και σε διπλανές επιχειρήσεις, από τις πολλές που υπάρχουν εκεί, καθώς με τόσο πυκνή παρουσία κάθε είδους εργοστασίου - πολλές φορές με εύφλεκτα υλικά - υπήρχε μεγάλος κίνδυνος σε μια ενδεχόμενη αλλαγή του ανέμου.

Το εργοστάσιο χαρτοποιίας κάπνιζε ακόμα και χθες το μεσημέρι
Το εργοστάσιο χαρτοποιίας κάπνιζε ακόμα και χθες το μεσημέρι
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, επίσης, ακούγονταν ισχυρές εκρήξεις από εύφλεκτα υλικά, σε μια περιοχή όπου συνυπάρχουν δασικές εκτάσεις, σπίτια και μεγάλες βιομηχανίες, και όπου θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα αντιπυρικής προστασίας.

Στη λογική «τρεχάτε ποδαράκια μου» ή «κλειστείτε μέσα», η κυβέρνηση ...έβγαλε και πάλι την ευθύνη από πάνω της, αποστέλλοντας μήνυμα μέσω του 112 το οποίο καλούσε τους κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα ή να κλειδαμπαρωθούν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτό ήχησε και σε άσχετες περιοχές με τον τόπο εκδήλωσης της φωτιάς, ενώ δεν ήχησε π.χ. στο βόρειο Μενίδι. Εξάλλου η υπερβολικά συχνή χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε απαξίωσή του, να καταντήσει να είναι μια κατάσταση του τύπου «ο βοσκός και ο λύκος».

Και στη χθεσινή πυρκαγιά, όπως και σε άλλες σε όλη τη χώρα, επιβεβαιώθηκε η εγκληματική υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, όπου οι εξαντλημένοι πυροσβέστες τρέχουν και δεν φτάνουν, καθώς επίσης ο άναρχος χωροταξικός σχεδιασμός, που προκειμένου να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των επιχειρηματιών γίνονται εκπτώσεις στα μέτρα ασφαλείας, με αποτέλεσμα το Λεκανοπέδιο να μετατρέπεται σε θάλαμο αερίων.

Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της φωτιάς κλιμάκιο του ΚΚΕ

Μία από τις πολλές αυτοσχέδιες χωματερές στο Μενίδι, στον δρόμο 500 μέτρα πριν τη συμβολή της Τατοΐου με τη Λ. Καραμανλή, δίπλα στο ρέμα της Χελιδονούς
Μία από τις πολλές αυτοσχέδιες χωματερές στο Μενίδι, στον δρόμο 500 μέτρα πριν τη συμβολή της Τατοΐου με τη Λ. Καραμανλή, δίπλα στο ρέμα της Χελιδονούς
Στην περιοχή βρέθηκε άμεσα κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον Γιώργο Τάτση, μέλος της ΚΕ, τον Αλέξανδρο Κάμπα, Γραμματέα της Τομεακής Οργάνωσης Βορειοδυτικής Αττικής, και την Παναγιώτα Αγγελοπούλου, δημοτική σύμβουλο Αχαρνών και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο.

Η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στα μέσα του Ιούνη, με αφορμή τη μεγάλη πυρκαγιά στο εργοστάσιο στην Κάτω Κηφισιά, επισήμαινε κάτι που ισχύει και τώρα:

«Αναδείχτηκε για άλλη μια φορά η εγκληματική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των προηγούμενων, που θυσιάζει την υγεία και την ασφάλεια εργαζομένων και κατοίκων, που θυσιάζει το περιβάλλον, στον βωμό της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αναδείχτηκε η απουσία κρατικού ελέγχου, που αφήνει πρακτικά ασύδοτες τις επιχειρήσεις, να λειτουργούν χωρίς τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, οδηγώντας σε εργατικά ατυχήματα, και εγκυμονεί τον κίνδυνο ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στους εργαζόμενους, στους κατοίκους και στο περιβάλλον.

Με Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είτε έρχονται προς έγκριση ενώ οι επιχειρήσεις λειτουργούν ήδη, άρα εκ των υστέρων, είτε "εγκαίρως", με την έγκρισή τους να είναι μια ψευδεπίγραφη τυπική διαδικασία, όπως έχει καταγγείλει πολλές φορές η "Λαϊκή Συσπείρωση" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Πέραν των άμεσων κινδύνων για την ίδια τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής από την πυρκαγιά και την έκρηξη, τέτοιου είδους ατυχήματα που σχετίζονται με την έκλυση επικίνδυνων ουσιών μπορεί να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις που δεν φαίνονται άμεσα, όπως οι συνέπειες από την έκθεση των ανθρώπων σε καρκινογόνες ουσίες, που περνούν και στην τροφική αλυσίδα».

Και κατέληγε απαιτώντας :

« - Να διασφαλιστούν πλήρως τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων στο εργοστάσιο που κάηκε.

- Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων που εκτέθηκαν στο τοξικό νέφος.

- Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στα εργοστάσια και σε άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και συνολικά στην Αττική. Η τήρησή τους να ελέγχεται συστηματικά από τους αρμόδιους φορείς του κράτους, που πρέπει να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό.

- Να συγκροτηθεί τώρα ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ενός πιθανού Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης στην ευρύτερη περιοχή και σε όλη την Αττική, και ειδικά εκεί που υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα.

- Να υπάρξουν επαρκές, μόνιμο, κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό έκτακτης ανάγκης, επαρκής εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων, τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων και των κατοίκων».

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Αγωνιστές δέχτηκαν επίθεση από αστυνομικούς που συνέβαλαν στην κατάσβεση της φωτιάς

Απαιτεί να πάρει θέση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Την αναίτια φραστική επίθεση που δέχθηκαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, καθώς και άλλοι συνδικαλιστές των ομάδων εθελοντικής πυροπροστασίας των συνδικάτων από δυνάμεις της ΟΠΚΕ, έξω από το «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια κατάσβεσης της μεγάλης προχτεσινής πυρκαγιάς, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

«Ενώ ήδη είχε κατασβηστεί η φωτιά που είχε περάσει από το δάσος στην ταράτσα του νοσοκομείου, όπου η συμβολή των συνδικαλιστών μαζί με την πυροσβεστική ήταν καταλυτική για να μην επεκταθεί η φωτιά και στο υπόλοιπο κτίριο, οι δυνάμεις της ΟΠΚΕ πήγαν για να "επιβάλουν την τάξη" σε αυτούς που κινδύνεψαν για να σωθεί το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας», αναφέρει η Γραμματεία του σημειώνοντας:

«Με προκλητικό τρόπο και χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως "φύγετε από εδώ ρε, η φωτιά δεν είναι για χάζεμα" κινήθηκαν προς την πλευρά των μελών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και άλλων συνδικαλιστών που είχαν παραμείνει σε χώρο έξω από την πύλη του νοσοκομείου για να πάρουν ανάσες έπειτα από την προσπάθεια διάσωσης του κτιρίου, αλλά και για να βοηθήσουν σε περίπτωση αναζωπύρωσης.

Οταν ρωτήθηκαν γιατί αυτή η επίθεση, η απάντηση ήταν "έτσι μας αρέσει" και προχώρησαν σε σπρωξίματα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο έδαφος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου».

Υπογραμμίζοντας ότι το «εργατικό κίνημα δεν φοβάται ούτε τρομοκρατείται από τέτοιες επιθέσεις και θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα όχι μόνο απέναντι στους αντεργατικούς νόμους τους, αλλά και όπου χρειαστεί δίπλα στον λαό, εκεί που το κράτος είναι επιλεκτικά απών, για να σωθούν ζωές και περιουσίες γιατί "ο λαός σώζει τον λαό"», καταλήγει:

«Απαιτούμε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη να πάρει θέση για την απαράδεκτη και προκλητική στάση των δυνάμεων της ΟΠΚΕ απέναντι σε συνδικαλιστές που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στη φωτιά για να βοηθήσουν στην κατάσβεσή της».

Κι άλλες φωτιές χθες

Φωτιά εκδηλώθηκε χθες στις 3 το μεσημέρι στη Μαγούλα Ελευσίνας. Εκαιγε χαμηλή βλάστηση, ενώ πλησίασε και επιχείρηση με φωτοβολταϊκά, αλλά με την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Νωρίτερα ξέσπασε φωτιά στον Ασπρόπυργο, για πολλοστή φορά, καίγοντας σε οικοπεδικό χώρο.

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι και στο Καναλάκι Πάργας, η οποία αντιμετωπίστηκε σχετικά σύντομα. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης ένας πυροσβέστης ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Καναλακίου, προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και καλό είναι να μη βασιζόμαστε σε «θαύματα»

Σε σχόλιό της για την επίσκεψη Γεωργιάδη η δημοτική αρχή Πάτρας αναφέρει:

«Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, χαρακτήρισε "μικρό θαύμα" την έγκαιρη εκκένωση του "Καραμανδάνειου" Νοσοκομείου Παίδων και το γεγονός ότι σώθηκαν οι εγκαταστάσεις του.

Επειδή όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και καλό είναι να μη βασιζόμαστε σε "θαύματα", η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρέπει να πάρει τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα, τόσο στις υπηρεσίες πυρόσβεσης όσο και στην Πολιτική Προστασία του δήμου, καθώς και να αποζημιωθούν στο 100% όλοι οι πληγέντες.

Επιπλέον, επειδή μια σειρά κρίσιμες εργασίες, όπως η αποψίλωση των περιαστικών δασών και των οικοπέδων, δεν μπορεί να γίνονται "με το μάτι", χρειάζεται επιτέλους να προχωρήσει η ουσιαστική χρηματοδότηση των δήμων, καθώς και η πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οπως έσβησε την πυρκαγιά ο λαός, έτσι και θα τους ανατρέψει

Σε σχόλιό της για τη χτεσινή επίσκεψη του υπουργού Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, στο «Καραμανδάνειο» Παιδιατρικό Νοσοκομείο, η ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ τόνισε:

«Μέσα στο επικίνδυνο "τρίγωνο" της χθεσινής φωτιάς, που απείλησε το "Καραμανδάνειο" Νοσοκομείο Παίδων, το Θεραπευτικό Παιδαγωγικό Κέντρο ΑμεΑ "Μέριμνα" και το "Κωνσταντοπούλειο" Ευγηρείο Ιδρυμα, πυρκαγιά που επί της ουσίας αντιμετωπίστηκε από την ετοιμότητα και επαγρύπνηση των κατοίκων, αφού στην κατάσβεσή της πρωτοστάτησε ο ίδιος ο λαός, με τη δημοτική αρχή, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και τις ομάδες πυροπροστασίας των συνδικάτων, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης, επισκεπτόμενος το παιδιατρικό Νοσοκομείο.

Το Νοσοκομείο το εκκένωσαν έγκαιρα το προσωπικό του, με την άμεση συμβολή του ίδιου του λαού και των κομμουνιστών, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή λαμβάνοντας και στη συνέχεια μέτρα αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, πριν ακόμα και από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.

Ο υπουργός "ευλόγησε τα γένια του" στην πόλη μας με δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ότι η κυβέρνηση τα έκανε καλά...

Ο λαός της Πάτρας ξέρει και γνωρίζει! Οπως έσβησε και χθες τη μεγάλη πυρκαγιά, έτσι και θα τους ανατρέψει!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ