ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Χαιρετίζει τον νικηφόρο αγώνα των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής

Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων
Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον μεγάλο αγώνα των μεταλλωρύχων Χαλκιδικής, ο οποίος επέβαλε την υπογραφή νέας επιχειρησιακής ΣΣΕ από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και κατοχύρωση σημαντικών εργασιακών δικαιωμάτων.

Οπως σημειώνει, «οι μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις τσάκισαν στην πράξη το νομοθετικό πλαίσιο για τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου που έχουν ψηφίσει και διαμορφώσει από κοινού οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Εμειναν στα χαρτιά τα σχέδια της εργοδοσίας για 12ωρη εργασία και κατάργηση του συνόλου των αργιών.

Αποδεικνύεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δύναμη, οργανωμένοι στα σωματεία τους, να επιβάλουν τη θέλησή τους, να κάνουν "νόμο" το δικό τους δίκιο, τα δικά τους συμφέροντα.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι έμπρακτα δίπλα σε κάθε κινητοποίηση για τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, για να μην περάσει η περαιτέρω εργολαβοποίηση, για μέτρα υγείας και ασφάλειας, για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για την ολόπλευρη προστασία του τόπου τους. Για να μπορούν τελικά, περνώντας στην αντεπίθεση, να απολαμβάνουν όλα αυτά που τους αξίζουν με βάση τη δουλειά τους, με τους ίδιους στο τιμόνι της εξουσίας».

ΚΕΡΚΥΡΑ
Διαμαρτυρία για το ξήλωμα της κυριακάτικης αργίας

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Μαράσλειο Δημαρχιακό Μέγαρο, ενάντια στην απόφαση του δημάρχου Κεντρικής Κέρκυρας που δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες του εμπορίου να ανοίγουν τα καταστήματά τους όλες τις Κυριακές της θερινής περιόδου (1/5 έως 31/10), πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων και εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εμπόρων (Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, Ιόνιος Ομοσπονδία Εμπορίου κ.ά.) που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συνδέσμου.

Στη συνάντηση που είχαν με τον δήμαρχο, οι εκπρόσωποι του σωματείου μετέφεραν για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεσή τους στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και απαίτησαν την άμεση απόσυρση της πρόσφατης απόφασης. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος παρουσίασε την απόφασή του ως αποτέλεσμα πίεσης από το υπουργείο και προσπάθησε έτσι να δικαιολογήσει το ξήλωμα της αργίας της Κυριακής, κατ' εφαρμογή των σχετικών νόμων.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει ότι, με βάση όσα ενημερώθηκε κατά τη συνάντηση, η απόφαση θα έχει ...αναδρομική ισχύ. Ως παράπλευρη συνέπεια, αυτό σημαίνει «πως τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στη "Lidl" από τις καταγγελίες του Σωματείου μας, για την παράνομη λειτουργία της όλους αυτούς τους μήνες, θα διαγραφούν!», σχολιάζει. «Φανερώνεται στην πράξη για άλλη μια φορά ποιος είναι αυτός που βρίσκεται πίσω από αυτές τις εξελίξεις... Οι μονοπωλιακοί όμιλοι και τα κέρδη τους», προσθέτει και προαναγγέλλει νέες κινητοποιήσεις.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΡΤΑΣ
Απαιτούν μέτρα για την πανώλη

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της ζωικής παραγωγής για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη των αιγοπροβάτων διεκδικεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ). Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε αναστάτωση, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει μέχρι τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και η κυβέρνηση αρκείται να εξαγγέλλει ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων, και αποζημιώσεις - ψίχουλα.

Εναν μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, «οι κτηνοτρόφοι του νομού Αρτας της Ηπείρου αλλά και γενικότερα ολόκληρης της χώρας βρίσκονται για άλλη μια φορά ανυπεράσπιστοι και αντιμέτωποι με τον οικονομικό και επαγγελματικό αφανισμό τους», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση που «πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους».

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, στον νομό Αρτας, όπως επισημαίνει, «υπάρχουν μόλις 2 καλυμμένες θέσεις από τις 15 οργανικές, ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τον πληθυσμό των ζώων είναι τουλάχιστον τριπλάσιες, αν όχι τετραπλάσιες».

«Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για κανενός είδους εφησυχασμό», τονίζει η ΟΑΣΝΑ, καθώς οι κτηνοτρόφοι «πέρα από το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής και τις ήδη "κατακρεουργημένες" τιμές των προϊόντων τους θα κληθούν να πληρώσουν και τις όποιες επιπτώσεις της πανώλης».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη των αιγοπροβάτων. Αμεση στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού με το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και ενίσχυση αυτών σε υλικοτεχνική υποστήριξη. Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Επίσης, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους. Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση - μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κ.λπ.). Καμιά κατάσχεση ακινήτων ή λογαριασμών για χρέη σε εφορία ΕΦΚΑ και τράπεζες και παύση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αυτών.

ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ
Καταγγέλλει νέες ανατροπές μέσα από τον Κανονισμό Προσωπικού

Τη νέα προσπάθεια της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ να προωθήσει αντεργατικές ανατροπές μέσα από αλλαγές στον Κανονισμό Προσωπικού καταγγέλλει η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ. Ανάλογες τροποποιήσεις, όπως υπενθυμίζει, είχε επιχειρήσει η εργοδοσία και την περίοδο της υπογραφής ΣΣΕ 2021 - '24.

Ωστόσο, τα σχέδια είχαν «φρενάρει» οι δυνάμεις της ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ και οι εκπρόσωποί της στην Ομοσπονδία και τον Σύλλογο Προσωπικού. Τώρα η ΕΥΔΑΠ «προετοιμάζεται να επαναφέρει το ζήτημα, με νέο σχέδιο Κανονισμού Προσωπικού» και επιδιώκει «την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων», αναφέρει η ΕΣΚ.

Πιο αναλυτικά, με τον νέο κανονισμό, διαμορφώνεται «νέα πολιτική μισθών - αποδοχών που δεν θα εξαρτάται από τον κανονισμό και τις ΣΣΕ αλλά την "ισχύουσα μισθολογική πολιτική της εταιρείας"». Δίνεται η δυνατότητα στην εργοδοσία «να απολύει ελεύθερα και μάλιστα "με μονομερή καταγγελία από μέρους της εταιρείας" και "ανεξάρτητα από την πειθαρχική διαδικασία"» που προβλέπεται σήμερα.

Εισάγεται «όρος κινητικότητας προσωπικού», με βάση τον οποίο «τόπος εργασίας θα είναι κάθε μέρος της Ελλάδας όπου τώρα ή στο μέλλον η εταιρεία θα αναπτύξει η ίδια ή θυγατρικές της εταιρείες δραστηριότητα». Δημιουργείται «προσωπική διαφορά μισθού» στους μετατασσόμενους.

Εισάγονται «απαράδεκτες απαγορεύσεις και ερμηνείες για το τι αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα» στον πειθαρχικό κώδικα, ενώ οι ποινές γίνονται βαρύτερες. Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα η ΕΥΔΑΠ να προσλαμβάνει και να διορίζει στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα και όχι από το τακτικό προσωπικό.

Η ΕΣΚ ΕΥΔΑΠ καλεί τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και επαγρύπνηση και διαβεβαιώνει πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να αποκαλύψει και να αποτρέψει κάθε προσπάθεια της εργοδοσίας να καταργήσει τα δικαιώματα των εργαζομένων.

«Στη νέα φάση της ιδιωτικοποίησης του νερού και των υποδομών, διαμορφώνουν το έδαφος για την προσέλκυση των νέων επενδυτών και για την κερδοφορία των μετόχων. Αυτός είναι ο δικός τους δρόμος. Ο δικός μας δρόμος επιβάλλει να προστατέψουμε τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά μας», καταλήγει.

ΡΟΔΟΣ
Νεκρός 66χρονος εργαζόμενος

Νεκρός ανασύρθηκε 66χρονος εργαζόμενος στη Ρόδο που καταπλακώθηκε από βράχο κατά τη διάρκεια εργασιών σε εταιρεία αποψίλωσης δασικής περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εργαζόμενος πάτησε σε ένα κομμάτι βράχου το οποίο υποχώρησε, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί στην πλαγιά και να τραυματιστεί θανάσιμα. Στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ, δυστυχώς όμως ο εργαζόμενος απεγκλωβίστηκε νεκρός. Οπως αναφέρουν τοπικά μέσα, ο 66χρονος επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί και εξακολουθούσε να εργάζεται προκειμένου να καταφέρει να συμπληρώσει τα αναγκαία ένσημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ