Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΑΡΤΑΣ
Απαιτούν μέτρα για την πανώλη

Να παρθούν εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της ζωικής παραγωγής για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη των αιγοπροβάτων διεκδικεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Αρτας (ΟΑΣΝΑ). Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής βρίσκονται σε αναστάτωση, καθώς τα κρούσματα έχουν φτάσει μέχρι τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας και η κυβέρνηση αρκείται να εξαγγέλλει ημίμετρα, όπως η γενική καραντίνα και το κλείσιμο των σφαγείων, και αποζημιώσεις - ψίχουλα.

Εναν μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος πανώλης των αιγοπροβάτων στη χώρα μας, «οι κτηνοτρόφοι του νομού Αρτας της Ηπείρου αλλά και γενικότερα ολόκληρης της χώρας βρίσκονται για άλλη μια φορά ανυπεράσπιστοι και αντιμέτωποι με τον οικονομικό και επαγγελματικό αφανισμό τους», σχολιάζει η Ομοσπονδία.

Καταγγέλλει την κυβέρνηση που «πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους ίδιους τους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντάς τους να αναλάβουν το κόστος απολύμανσης των σταυλικών εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού τους».

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν υποστελεχωμένες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις πάγιες ανάγκες, πόσο μάλλον σε έκτακτες συνθήκες, όπως αυτές που έχουν διαμορφωθεί. Συγκεκριμένα, στον νομό Αρτας, όπως επισημαίνει, «υπάρχουν μόλις 2 καλυμμένες θέσεις από τις 15 οργανικές, ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τον πληθυσμό των ζώων είναι τουλάχιστον τριπλάσιες, αν όχι τετραπλάσιες».

«Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για κανενός είδους εφησυχασμό», τονίζει η ΟΑΣΝΑ, καθώς οι κτηνοτρόφοι «πέρα από το υπεραυξημένο κόστος παραγωγής και τις ήδη "κατακρεουργημένες" τιμές των προϊόντων τους θα κληθούν να πληρώσουν και τις όποιες επιπτώσεις της πανώλης».

Η Ομοσπονδία διεκδικεί: Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί και άλλο η πανώλη των αιγοπροβάτων. Αμεση στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νομού με το απαραίτητο μόνιμο κτηνιατρικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και ενίσχυση αυτών σε υλικοτεχνική υποστήριξη. Αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε ζώο που εγγράφεται στο Μητρώο και προορίζεται για εκτροφή και 100 ευρώ για εκείνα που προορίζονται για σφαγή για τους κτηνοτρόφους που θα θανατωθεί το κοπάδι τους.

Επίσης, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι την πλήρη ανασύσταση των παραπάνω εκμεταλλεύσεων με 100% πόρους του κράτους. Να μην επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι από το κόστος των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και διαχείρισης της νόσου (περίφραξη των εκτροφών, απολυμαντική τάφρος, απολυμάνσεις, απεντόμωση - μυοκτονία, καθαρισμός και απολύμανση των οχημάτων κ.λπ.). Καμιά κατάσχεση ακινήτων ή λογαριασμών για χρέη σε εφορία ΕΦΚΑ και τράπεζες και παύση όλων των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης αυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ