Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΥΓΕΙΑ
ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Μην σου τύχει να αρρωστήσεις στις διακοπές!

Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της επικίνδυνης κατάστασης που έχει διαμορφώσει σε τουριστικούς προορισμούς η πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας

Από διαμαρτυρία στην Κω
Από διαμαρτυρία στην Κω
Κορόνα - γράμματα παίζεται η ζωή του λαού, χειμώνα - καλοκαίρι, με τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας να κρέμεται σε μια κλωστή. Στα νησιά της Ελλάδας η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας να έχουν καταντήσει κουφάρια, καθώς η υποστελέχωση είναι δραματική, με επισφαλείς συνθήκες νοσηλείας και εργασίας.

Πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί για τις αναγκαίες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αντί να μονιμοποιήσει όλους τους συμβασιούχους, συνεχίζει τα μπαλώματα που έκαναν και όλοι οι προηγούμενοι, μετακινεί υγειονομικούς από τη μία δομή στην άλλη, από το ένα νησί στο άλλο, από τον βορρά στον νότο, δημιουργώντας νέες τρύπες σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Κι όχι μόνο αυτό... Στο έδαφος των μεγάλων ελλείψεων που δημιουργεί η χρόνια εμπορευματοποίηση και υποστελέχωση των δομών Υγείας, η κυβέρνηση παρουσιάζει ως «λύση» μέτρα που οδηγούν σε επιδείνωση της κατάστασης για υγειονομικούς και ασθενείς.

Γα παράδειγμα, στο νομοσχέδιο «Ολοκλήρωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» που ψηφίστηκε πρόσφατα, πρόσθεσε την τελευταία στιγμή το άρθρο 65, το οποίο προβλέπει την «ενίσχυση των δημοσίων δομών Υγείας από ιδιώτες παρόχους και ιδιώτες ιατρούς», με αφορμή το νησί της Κω, όπου η κυβέρνηση «ανακάλυψε» μόλις τον Ιούνη (!) ότι δεν έχει παθολόγο!

Επικίνδυνα υποστελεχωμένο το Νοσοκομείο της Κω

Το νοσοκομείο - πρότυπο της εμπορευματοποίησης στη Σαντορίνη
Το νοσοκομείο - πρότυπο της εμπορευματοποίησης στη Σαντορίνη
Η πραγματικότητα είναι η εξής: Η Κως με τους 40.000 μόνιμους κατοίκους, τις δεκάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους και το 1 εκατομμύριο τουρίστες κάθε χρόνο, εκτός από την έλλειψη πόσιμου νερού, τις αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος, είναι αντιμέτωπη και με την τραγική υποστελέχωση του μοναδικού νοσοκομείου στο νησί, το οποίο υποτίθεται καλύπτει και τις ανάγκες των κοντινών νησιών.

Εδώ και 4 χρόνια δεν υπάρχει παθολόγος. Ποτέ δεν υπήρξε πνευμονολόγος. Ο μοναδικός καρδιολόγος που υπηρετούσε, παραιτήθηκε πρόσφατα λόγω της σκληρής εντατικοποίησης. Ογκολόγος δεν υπάρχει και οι ογκολογικοί ασθενείς λαμβάνουν τη χημειοθεραπεία τους και παρακολουθούνται από άλλες ειδικότητες. Παιδίατρος είναι μόνο μία και γι' αυτήν «παίζεται» το πόσο θα αντέξει. Ακτινολόγος μόνο ένας. Οι ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι στο «κόκκινο».

Οι αεροδιακομιδές είναι καθημερινό φαινόμενο, όχι μόνο για την Κω, αλλά και όσα περιστατικά από Νίσυρο, Κάλυμνο κ.ά. «πλέον δεν μπορούμε να τα σταθεροποιήσουμε στο νοσοκομείο, λόγω της υποστελέχωσης κι έρχονται στην Κω μόνο για να διακομισθούν, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Κάθε διακομιδή στοιχίζει 36.000 ευρώ. Και υπάρχουν ημέρες που θα γίνουν και 2 και 3 διακομιδές. Τόσα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού», καταγγέλλει στον «Ριζοσπάστη» η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου της Κω Γαρυφαλλιά Καρανάσιου.

Συγκέντρωση στη Λέρο
Συγκέντρωση στη Λέρο
«Είναι έγκλημα να λες ότι το πρόβλημα θα το λύσουν 2-3 αυτοαπασχολούμενοι παθολόγοι που θα έρχονται κάποιες ώρες, σ' ένα νοσοκομείο που είναι άδειο», συνεχίζει η πρόεδρος του Σωματείου. Και αναρωτιέται ρητορικά: Ποιος θα παρακολουθεί τους ασθενείς 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα, κάθε μήνα; Ποιος έχει την εμπειρία και τη γνώση;

«Πρόκειται για ένα επικίνδυνο κι αποσπασματικό μέτρο που δεν λύνει τα προβλήματα. Και δεν είναι μόνο αυτά. Νυχτερινή βάρδια στην καθαριότητα του νοσοκομείου δεν υπάρχει, έχουν μείνει μόλις δύο καθαρίστριες, οι υπόλοιπες απολύθηκαν, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός ανάθεσης σε εργολάβο. Κάθε ειδικότητα, κάθε πόστο χρειάζεται τουλάχιστον 3 ανθρώπους στη βάρδια. Από τα δύο ασθενοφόρα, πλήρωμα υπάρχει μόνο για το ένα», μας λέει η πρόεδρος του Σωματείου και συνεχίζει:

«Ποιος θα έρθει να δουλέψει σ' αυτές τις συνθήκες; Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν. Ως Σωματείο δεχόμαστε επίθεση επειδή λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και μας κατηγορούν για πολιτική σκοπιμότητα. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια, παλεύοντας για δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας».

Χωρίς βασικές ειδικότητες και υποδομές

Στη Λέρο, στο ιστορικό Κρατικό Θεραπευτήριο και Γενικό Νοσοκομείο του νησιού, με πάνω από 200 τρόφιμους στην ψυχιατρική κλινική, 8.000 μόνιμους κατοίκους, πολλαπλάσιο πληθυσμό το καλοκαίρι και πάνω από 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες, οι ελλείψεις σύμφωνα με το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα του νοσοκομείου στο ιατρικό προσωπικό αγγίζουν το 70%! Στο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό ξεπερνούν το 40%.

Το νοσοκομείο καλείται να καλύψει και τις ανάγκες μικρότερων νησιών όπως Πάτμος, Αγαθονήσι, Αρκιοί κ.ά., αφού κι εκεί στα Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία «το προσωπικό είναι λιγότερο από τα δάχτυλα του ενός χεριού». Δεκάδες έκτακτα περιστατικά αλλά και τακτικά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, αφού λείπουν βασικές ειδικότητες, όπως χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, ορθοπεδικοί, παιδίατροι, νεφρολόγοι, ακτινοδιαγνώστες, νευρολόγοι, ψυχίατροι και ειδικευμένοι νοσηλευτές.

Αρκετές μέρες του μήνα δεν υπάρχουν οι ειδικότητες αυτές στο νοσοκομείο, γιατί υπηρετεί ένας γιατρός σε καθεμία από αυτές, με την κατάσταση να είναι χειμώνα - καλοκαίρι εκτός ελέγχου. Παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις υγειονομικών και κατοίκων, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει μία μόνιμη πρόσληψη στο νοσοκομείο.

Σε Πάτμο, Νίσυρο, Καστελόριζο, Κάσο, Σύμη, Τήλο, Αστυπάλαια, Κύθνο, Σέριφο, Μήλο, Σίφνο, Αμοργό δεν υπάρχει καν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με αποτέλεσμα τις γνωστές εικόνες ανθρώπων να ξεψυχούν σε καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων. Ενώ στο μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων, στη Νάξο, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο, το οποίο πρέπει να διανύει αποστάσεις ακόμα και δύο ωρών. Μόνο για τις ανάγκες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων εξασφαλίζεται κάποια καλοκαίρια και ένα δεύτερο.

Αλλά και το «πρότυπο» Νοσοκομείο Σαντορίνης, που εγκαινίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και παρέλαβε η ΝΔ, στο πλαίσιο της «νέας σχέσης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση της επικουρικής - συμπληρωματικής λειτουργίας», λειτουργεί σήμερα χωρίς παθολόγο, ακτινολόγο, μικροβιολόγο κ.λπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ