ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Δεν παραμελούμε την Ανατολή» διαμηνύει η Αγκυρα

Τονίζοντας ότι «δεν εγκαταλείπουμε το ΝΑΤΟ» και ότι BRICS και Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αποτελούν «εναλλακτική η μία για την άλλη»

Από συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν το 2022

Turkish Presidency

Από συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν το 2022
Νέα συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας - Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα γίνει, στις 23 Οκτώβρη, στο Καζάν της Ρωσίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS, που η Μόσχα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει, ενώ η Αγκυρα έχει δημοσιοποιήσει ως προτεραιότητα την ένταξή της και στη συγκεκριμένη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία.

Τη συνάντηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο Πούτιν, ο οποίος, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Νουμάν Κουρτουμλούς (την Πέμπτη ολοκλήρωσε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία) και δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τομείς: Στην οικονομία, στον κοινωνικό τομέα και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Γενικά, είμαστε καλοί γείτονες και εργαζόμαστε προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας και γενικά όλα πάνε καλά για εμάς».

Η συνάντηση ανακοινώθηκε ενώ ο Ερντογάν - σε σειρά παρεμβάσεων που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ (...) εν μέσω διαφορών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», αλλά και ότι «ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει Πρόεδρος ως αποτέλεσμα των εκλογών (του Νοέμβρη), η άποψή μας για την Αμερική και ο διάλογος υψηλού επιπέδου στις σχέσεις μας δεν θα αλλάξουν». Ακόμα, τόνισε ότι «ενώ αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον δυτικό κόσμο, δεν παραμελούμε την Ανατολή», αλλά και ότι «BRICS και ASEAN είναι οργανισμοί που για εμάς διαθέτουν ευκαιρίες για τη βελτίωση της οικονομικής μας συνεργασίας». Συμπλήρωσε όμως και πάλι ότι «το να συμμετέχουμε σε αυτούς τους οργανισμούς δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το ΝΑΤΟ. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν εναλλακτική λύση η μία για την άλλη».

Η Αγκυρα θέλει εδραίωση σε Αφρική και Κ. Ασία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η «δεξαμενή σκέψης» «European Council on Foreign Affairs» (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις) διαπίστωνε σε ανάλυσή της στα τέλη της βδομάδας: «Η ένταξη θα επιτρέψει στην Τουρκία να εδραιώσει τα οικονομικά της κέρδη στον παγκόσμιο νότο, συμπεριλαμβανομένων της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, όπου έχει αναδειχθεί σε σοβαρό οικονομικό παράγοντα. Η Τουρκία θέλει επίσης να καλλιεργήσει μια ισχυρότερη εμπορική σχέση με την Κίνα, στην οποία έχει κάνει πρόσφατα προσεγγίσεις.

Την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στο Πεκίνο, την πρώτη υψηλού επιπέδου Τούρκου διπλωματικού εκπροσώπου εδώ και 12 χρόνια, ακολούθησε μια ανακοίνωση ότι η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας, BYD, είναι έτοιμη να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στην Τουρκία...».

Βέβαια, με αφορμή τη ΓΣ του ΟΗΕ και την παρουσία πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, έγινε σειρά επαφών και με Αμερικανούς επενδυτές, όπου αναλύθηκαν τα προτερήματα της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας.

Ξεχώρισαν οι «διευκρινίσεις» του Τούρκου υπουργού Εμπορίου, Ουμέρ Μπολάτ, ο οποίος, απευθυνόμενος σε τουρκο-αμερικανική συνάντηση επιχειρηματιών είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας «αποκτούν δυναμική», με δεδομένο - όπως είπε - ότι ο αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας ως βάσης εφοδιασμού προσελκύει επενδυτές και από την Ανατολική Ασία. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ γίνονται η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας και ότι η μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη «διευρύνει τις ευκαιρίες» για τους Τούρκους εξαγωγείς. Ακόμα ότι τα «αυξανόμενα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των κινεζικών εισαγωγών ανοίγουν νέες ευκαιρίες για την τουρκική αγορά», αφού - συνέχισε - η χώρα του είναι «γέφυρα που συνδέει Ευρώπη και Ασία».

Σημειωτέον, στα τέλη της βδομάδας, το κλιμακούμενο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας επιβεβαίωσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι δύο πλευρές επεξεργάζονται συμφωνία για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, με όρο τη μεταφορά ελέγχου ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 (του οποίου η αγορά από τη Ρωσία αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον) στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, δήλωσε ότι «οι ειδήσεις από τρίτες χώρες σχετικά με αυτό το θέμα που στοχεύουν στη διαχείριση της αντίληψης δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να προσεγγίζονται προσεκτικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών σχετικά με τους S-400 και τα F-35». Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία διαφωνεί με μια συμμαχία στην οποία οι σύμμαχοι επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλο, ζητώντας να αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία από τους συμμάχους της...

ΑΥΣΤΡΙΑ
Εκλογές την Κυριακή με προβάδισμα για την ακροδεξιά

Με θέσεις κατά της μετανάστευσης και του πολέμου στην Ουκρανία, υπέρ της εισαγωγής ρωσικής Ενέργειας

Εθνικές βουλευτικές εκλογές διεξάγονται την Κυριακή στην Αυστρία, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο ακροδεξιό - εθνικιστικό Κόμμα Ελευθερίας (FPO) με ποσοστά 27% - 29% και θέσεις στο πνεύμα «Πρώτα η Αυστρία», κατά της μετανάστευσης και του πολέμου στην Ουκρανία, υπέρ της εισαγωγής ρωσικής Ενέργειας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Λαϊκό Κόμμα (ΟVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 23% - 25%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPΟ) ακολουθεί με 20% - 21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8% - 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι 8% - 10%. Αν τελικά κερδίσει τις εκλογές το FPΟ, με ηγέτη τον Χέρμπερτ Κικλ, θα έχει καταγράψει ιστορική νίκη για τη μεταπολεμική Αυστρία, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που βγαίνει πρώτο, ενώ παλιότερα είχε συμμετάσχει σε κυβέρνηση.

Σε περίπτωση νίκης εκτιμάται ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τον Κικλ να γίνει καγκελάριος, καθώς δεν θα βρει εύκολα συμμαχίες. Ενδεικτικά, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Εσωτερικών έχει δηλώσει ότι οι συμφωνίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα «μας εμποδίζουν να κάνουμε αυτό που πρέπει» στην καταστολή μεταναστών και προσφύγων.

Ενόψει των εκλογών ο Κικλ φρόντισε να ενσωματώσει άλλες εθνικιστικές και ναζιστικές οργανώσεις, «υιοθετώντας» το «Κίνημα της Ταυτότητας» του Μάρτιν Ζέλνερ, το οποίο περιέγραψε ως «ενδιαφέρον εγχείρημα που αξίζει να στηριχθεί». Ο Ζέλνερ είναι ηγετική προσωπικότητα του νεοναζισμού στην Ευρώπη, εμπνευστής του «Σχεδίου Μαδαγασκάρη» (για υποχρεωτική απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών σε κάποια χώρα που θα τους υποδεχτεί, εισπράττοντας οικονομικά ανταλλάγματα), που όπως αποκαλύφθηκε το συζητούσε πριν από έναν χρόνο με στελέχη της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) σε μυστική συνάντηση στο Βρανδεμβούργο. Εκτοτε του έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στη Γερμανία.

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ φον ντερ Μπέλεν έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχόταν να ορκίσει τον Κικλ καγκελάριο. Με δεδομένο έτσι ότι ο Νεχάμερ έχει πει πως δεν προτίθεται να συνεργαστεί μαζί του, εκτιμάται ότι μπορεί να υιοθετηθεί το «ολλανδικό μοντέλο», με το πρώτο κόμμα να συμμετέχει στην κυβέρνηση με υπουργεία, αλλά τον αρχηγό του να μην ορκίζεται πρωθυπουργός.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ένας συνασπισμός του Λαϊκού Κόμματος με τους NEOS και τους Σοσιαλιστές.

ΗΠΑ
Τουλάχιστον 5 νεκροί από τον τυφώνα «Helene»

Απροστάτευτα απέναντι στην καταστροφική μανία του τυφώνα «Helene» έμειναν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις των νοτιοανατολικών ΗΠΑ.

Οι Πολιτείες Φλόριντα και Τζόρτζια δέχτηκαν το πέρασμά του από το βράδυ της Πέμπτης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 5 ανθρώπων, σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση χιλιάδων κτιρίων, μεγάλες πλημμύρες και εκτεταμένες υλικές ζημιές και καταστροφές.

Οι ακτές της Φλόριντα δέχτηκαν πρώτες το σαρωτικό πέρασμα του «Helene», τυφώνα κατηγορίας 4, με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 225 χλμ. την ώρα.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στη Φλόριντα, Τζέιμι Κρουζ, σε δηλώσεις του στο «NBC News» αναγνώρισε τη βραδύτητα με την οποία οι αρχές προειδοποίησαν τον κόσμο να φύγει από τις εστίες τους, λέγοντας ότι θα έπρεπε να είναι «πιο επιθετικοί στις αποφάσεις για εκκενώσεις». Δεν είπε όμως τίποτα για οργανωμένη και ασφαλή προσπάθεια απομάκρυνσης του κόσμου από τις αρμόδιες αρχές, καθώς οι περισσότεροι επιχείρησαν να φύγουν με ίδια μέσα ή αποφάσισαν να παραμείνουν, παρά τους φόβους για την ασφάλεια ή και τη ζωή τους.

Είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση του σερίφη στην κομητεία Τέιλορ της Φλόριντα, ο οποίος κάλεσε όσους το βράδυ της 26ης Σεπτέμβρη επέλεξαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, λόγω ανάγκης ή αδυναμίας, να κάνουν ...σημάδι στο μπράτσο για να τους αναγνωρίσουν σε περίπτωση θανάτου. Τους ζήτησε να γράψουν με μαύρο ανεξίτηλο μαρκαδόρο το όνομα, τη διεύθυνση, το email και τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στο χέρι, ώστε, αν επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, να μπορούν να τους αναγνωρίσουν.

Ο «Helene», που το απόγευμα της Παρασκευής είχε κατεύθυνση προς τις Πολιτείες Βόρεια και Νότια Καρολίνα, θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός ο Ισίμπα

Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει στην Ιαπωνία την 1η Οκτώβρη ο πρώην υπουργός Αμυνας (2007 - 2008), 67χρονος Σιγκέρου Ισίμπα, μετά την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).

Ηταν η πέμπτη προσπάθεια του Ισίμπα να αναδειχθεί επικεφαλής του LPD και στέφθηκε με επιτυχία, καθώς στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών ο Ισίμπα έλαβε 215 ψήφους έναντι 194 της 63χρονης αντιπάλου του, Σαναέ Τακαΐτσι, υπουργού για την Οικονομική Ασφάλεια από τον Αύγουστο του 2022.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Φούμιο Κισίντα (πρώην ηγέτη του LPD και μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργού) να αποχωρήσει (με φόντο την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και την πτώση της δημοτικότητάς του), ο Ισίμπα μίλησε για απόφαση «να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού, ώστε το LDP να μπορέσει να αναγεννηθεί», υποσχόμενος ότι θα κάνει «αυτήν τη χώρα ένα ασφαλές μέρος».

Το LDP έχει ηγηθεί σχεδόν όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων στην Ιαπωνία. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβρη του 2025.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, σχολιάζοντας την αλλαγή φρουράς στο Τόκιο είπε ότι «η υγιής, κανονική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Ιαπωνίας εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών. Είναι η μόνη κατάλληλη επιλογή». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως το Τόκιο θα έχει «μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα» και θα ασκήσει μια «θετική και ορθολογική πολιτική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ