Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέος πρωθυπουργός ο Ισίμπα

Καθήκοντα πρωθυπουργού αναλαμβάνει στην Ιαπωνία την 1η Οκτώβρη ο πρώην υπουργός Αμυνας (2007 - 2008), 67χρονος Σιγκέρου Ισίμπα, μετά την επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές που έγιναν στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).

Ηταν η πέμπτη προσπάθεια του Ισίμπα να αναδειχθεί επικεφαλής του LPD και στέφθηκε με επιτυχία, καθώς στον β' γύρο των εσωκομματικών εκλογών ο Ισίμπα έλαβε 215 ψήφους έναντι 194 της 63χρονης αντιπάλου του, Σαναέ Τακαΐτσι, υπουργού για την Οικονομική Ασφάλεια από τον Αύγουστο του 2022.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Φούμιο Κισίντα (πρώην ηγέτη του LPD και μέχρι πρόσφατα πρωθυπουργού) να αποχωρήσει (με φόντο την εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια και την πτώση της δημοτικότητάς του), ο Ισίμπα μίλησε για απόφαση «να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του λαού, ώστε το LDP να μπορέσει να αναγεννηθεί», υποσχόμενος ότι θα κάνει «αυτήν τη χώρα ένα ασφαλές μέρος».

Το LDP έχει ηγηθεί σχεδόν όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων στην Ιαπωνία. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβρη του 2025.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Λιν Ζιαν, σχολιάζοντας την αλλαγή φρουράς στο Τόκιο είπε ότι «η υγιής, κανονική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Ιαπωνίας εξυπηρετεί τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο λαών. Είναι η μόνη κατάλληλη επιλογή». Εξέφρασε δε την ελπίδα πως το Τόκιο θα έχει «μια αντικειμενική και ορθή αντίληψη για την Κίνα» και θα ασκήσει μια «θετική και ορθολογική πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ