Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Μπαράζ ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, μια ανάσα πριν τη χερσαία εισβολή στον Λίβανο

Εκατοντάδες νεκροί, χιλιάδες τραυματίες και εκτοπισμένοι από τα νέα εγκλήματα του κράτους - δολοφόνου

2024 The Associated Press. All

Σε νέα κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με απρόβλεπτες διαστάσεις και τραγικές συνέπειες για τους λαούς, οδηγούν το νέο μπαράζ δολοφονικών επιδρομών εναντίον του Λιβάνου που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ από την προηγούμενη Κυριακή και η προετοιμασία για χερσαία εισβολή, ενώ συνεχίζεται η σφαγή του Παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Οχθη, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ να στηρίζουν πολύμορφα το κράτος - δολοφόνο, αναπαράγοντας τα περί... «δικαιώματος αυτοάμυνας» και στέλνοντας νέα τεράστια πακέτα στρατιωτικής στήριξης.

Χαρακτηριστικά, την ίδια ώρα που από τις νέες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί χιλιάδες και έχουν εκτοπιστεί δεκάδες χιλιάδες, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη νέο πακέτο στρατιωτικής «βοήθειας» προς το Ισραήλ, ύψους 8,7 δισ. δολαρίων, «χρηματοδοτώντας» την κλιμάκωση του πολέμου στην περιοχή.

Το νέο πακέτο των ΗΠΑ περιλαμβάνει 3,5 δισ. δολάρια για βασικές πολεμικές προμήθειες, οι οποίες έχουν ήδη παραληφθεί και προορίζονται για κρίσιμης σημασίας στρατιωτικές αγορές, και 5,2 δισ. δολάρια για συστήματα αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων του αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» και ενός προηγμένου συστήματος λέιζερ.


2024 The Associated Press. All

Από τις 22 Νοέμβρη οι σφοδρές ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε όλο τον Λίβανο έχουν προκαλέσει πάνω από 700 νεκρούς - μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες, παιδιά και πρόσφυγες από τη Συρία - και τουλάχιστον 5.000 τραυματίες σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της Ενωσης Γιατρών Λιβάνου, Γιουσίφ Μπαχάς.

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι εκτοπίζονται, αναζητώντας καταφύγιο στην πρωτεύουσα Βηρυτό - που επίσης δέχεται σφοδρά πλήγματα - αλλά και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με τη Συρία ή και μέσα στο συριακό έδαφος.

Στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ανέφεραν την Παρασκευή ότι πάνω από 30.000 Σύροι πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους από τις 23 Σεπτέμβρη. Μαζί με αυτούς ήταν και μερικές χιλιάδες Λιβανέζοι πολίτες.

Επίσης, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα εγκατέλειψαν τις εστίες τους στον νότιο Λίβανο πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Κατά τη διάρκεια των σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών, χτυπήθηκαν μεταξύ άλλων περιοχές σε Τύρο και Ναμπατίεχ, η ανατολική Κοιλάδα Μπεκάα αλλά και νότια προάστια της Βηρυτού, που θεωρούνται «προπύργιο» της Χεζμπολάχ.

Την Παρασκευή το απόγευμα η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε ξανά τη νότια Βηρυτό, στην περιοχή Dahiyeh με εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους.

Στόχος ήταν «τα κεντρικά της Χεζμπολάχ» σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος προβάλλει τον ισχυρισμό ότι ήταν φτιαγμένα κάτω από κτίρια πολιτών, ώστε να δικαιολογήσει τα πιθανά θύματα και αυτής της δολοφονικής επίθεσης, με τους γνωστούς ισχυρισμούς της ισραηλινής προπαγάνδας.

Ισραηλινά και αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι στόχος της επίθεσης ήταν ο ίδιος ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χ. Νασράλα, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ότι δεν χτυπήθηκε.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της απάντησε στις ισραηλινές επιθέσεις με ρουκέτες που εκτόξευσε προς περιοχές του βόρειου και κεντρικού Ισραήλ, βάλλοντας κυρίως εναντίον στρατιωτικών στόχων, όπως η πολεμική βιομηχανία «Rafael», το στρατηγείο της Μοσάντ στο Τελ Αβίβ και αεροπορικές βάσεις. Χτύπησε επίσης περιοχές της Χάιφα και της Τιμπέριας.

Οι δε Χούθι της Υεμένης, που είχαν αναγγείλει μέσα στη βδομάδα ότι «δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ», ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι εξαπέλυσαν επίθεση με στόχο τις ισραηλινές πόλεις Τελ Αβίβ και Ασκελόν, καθώς και σε τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά στην Ερυθρά Θάλασσα με πυραύλους και drones. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη. Ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση και ακούστηκαν εκρήξεις.

Προετοιμασία χερσαίας ισραηλινής εισβολής

Οι συνεχείς ισραηλινές επιδρομές στρώνουν το έδαφος και για μια πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, οι προετοιμασίες για την οποία εντείνονται, όπως ανακοίνωσε μεσοβδόμαδα ο αρχηγός του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χ. Χαλεβί, δίνοντας εντολή για την ανάπτυξη άλλων δύο ταξιαρχιών εφέδρων στα βόρεια σύνορα.

Επίσης, ο αρχηγός της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, υποστράτηγος Τόμερ Μπαρ, δήλωσε ότι η νέα «ύψιστη προτεραιότητα» είναι η αποτροπή όλων των μεταφορών όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, προειδοποίησε την Παρασκευή πως οι επιδρομές θα κλιμακωθούν κι άλλο, ώστε «να φέρουμε ασφάλεια στον βορρά».

Παράλληλα, Ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος - που θέλησε να τηρηθεί η ανωνυμία του - δήλωσε την Παρασκευή στην εφημερίδα «Times of Israel» ότι η χερσαία επέμβαση στον νότιο Λίβανο επιδιώκεται στην παρούσα φάση να είναι «σύντομη».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ανεξάρτητα από τα στρατιωτικά σχέδια του κράτους - δολοφόνου, μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο και έναρξη μαχών με τη Χεζμπολάχ θα σημάνει νέο επίπεδο κλιμάκωσης, με απρόβλεπτες διαστάσεις και ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου σε όλη την περιοχή.

Παζάρια για πρόταση «εκεχειρίας»

Την ίδια ώρα που «χρηματοδοτεί» το κράτος - δολοφόνο και την κλιμάκωση του πολέμου, η αμερικανική κυβέρνηση, μαζί με «συμμάχους» της, εμφανίζεται και σαν υπέρμαχος της «διπλωματίας», επιδιώκοντας στην πραγματικότητα και με τους δύο τρόπους την προώθηση «διευθετήσεων» που υπηρετούν τα συμφέροντά της στην περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη, οι ΗΠΑ μαζί με την ΕΕ, τη Βρετανία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ιαπωνία δημοσιοποίησαν πρόταση - που όπως είπαν ήταν σε συνεννόηση με την ισραηλινή πλευρά - για «προσωρινή εκεχειρία» διάρκειας 21 ημερών στον Λίβανο.

Η πρόταση αυτή έγινε γνωστή με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τον πόλεμο στον Λίβανο.

Με το που έγινε γνωστή η πρόταση ωστόσο, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού διέψευσε πως υπήρχε κάποιου είδους συμφωνία. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Ισραελ Κατς, που αναπλήρωνε τον Νετανιάχου όσο αυτός βρισκόταν στη Νέα Υόρκη για τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δήλωσε: «Δεν θα υπάρξει εκεχειρία βορείως των συνόρων και θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε μέχρι την τελική νίκη και την ασφαλή επιστροφή των πολιτών μας».

Αντιδρώντας σε αυτό το «άδειασμα», ο εκπρόσωπος Τύπου του συμβουλίου Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο Τζον Κίρμπι κάλεσε τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν τον ίδιο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό εάν τελικά είχε δεχθεί ή όχι την πρόταση προσωρινής εκεχειρίας στον Λίβανο.

Αργότερα ο Μπ. Νετανιάχου δήλωσε πως η κυβέρνησή του «συμφωνεί με τις επιδιώξεις» της πρότασης για εκεχειρία - μολονότι την απορρίπτει και συνεχίζει τις δολοφονικές επιθέσεις στον Λίβανο.

Η ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ

Αυτή ακριβώς τη θέση επανέλαβε την Παρασκευή από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Μπ. Νετανιάχου.

Αναμασώντας για μια ακόμα φορά διάφορα fake news της ισραηλινής προπαγάνδας, επιχείρησε να δικαιολογήση τη σφαγή σε Παλαιστίνη και Λίβανο, ενώ ισχυρίστηκε με περισσό θράσος πως το Ισραήλ «αναζητεί την ειρήνη»...

Περιέγραψε ως εχθρούς του Ισραήλ το Ιράν, τους Χούθι, τη Χεζμπολάχ και τη Χαμάς. «Κερδίζουμε» είπε στη συνέχεια, προσθέτοντας πως το «Ισραήλ υπερασπίζεται εαυτό από το Ιράν και άλλες δυνάμεις».

Επιβεβαιώνοντας δε ότι η σφαγή των λαών της Μέσης Ανατολής εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για την εκμετάλλευση δρόμων ενέργειας και εμπορίου, ο Νετανιάχου παρουσίασε έναν χάρτη με ένα κόκκινο τόξο που ξεκινούσε από την Ινδία και έφθανε νότια της Κρήτης, ενώ η Ινδία, η Αίγυπτος, το Σουδάν και η Σαουδική Αραβία χρωματίζονταν με πράσινο χρώμα, λέγοντας πως πρόκειται για οδούς ενέργειας, καλώδια οπτικών ινών, ηλεκτρικού ρεύματος κ.λπ, που τον ονόμασε «ευλογία».

Η «διαδρομή» ταυτίζεται με τα σχέδια του ευρωατλαντικού μπλοκ για έναν τέτοιο «διάδρομο» από την Ινδία ως την Ευρώπη μέσω Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ - ο οποίος αποτελεί την απάντηση στους κινεζικούς «δρόμους του μεταξιού».

Παρουσίασε δε και έναν δεύτερο χάρτη που τον ονόμασε «κατάρα» όπου με μαύρο χρώμα παρουσιάζονταν η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν, κάνοντας λόγο για «τόξο τρόμου» που κατασκεύασε η Τεχεράνη και που διαταράσσει το εμπόριο και την ανάπτυξη και δημιουργεί ένα «σκοτεινό πέπλο απελπισίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ