Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥΤΙΝ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Δεν παραμελούμε την Ανατολή» διαμηνύει η Αγκυρα

Τονίζοντας ότι «δεν εγκαταλείπουμε το ΝΑΤΟ» και ότι BRICS και Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν αποτελούν «εναλλακτική η μία για την άλλη»

Από συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν το 2022

Turkish Presidency

Από συνάντηση Ερντογάν - Πούτιν το 2022
Νέα συνάντηση των Προέδρων Ρωσίας - Τουρκίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώθηκε επίσημα ότι θα γίνει, στις 23 Οκτώβρη, στο Καζάν της Ρωσίας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS, που η Μόσχα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει, ενώ η Αγκυρα έχει δημοσιοποιήσει ως προτεραιότητα την ένταξή της και στη συγκεκριμένη διακρατική καπιταλιστική συμμαχία.

Τη συνάντηση γνωστοποίησε ο ίδιος ο Πούτιν, ο οποίος, υποδεχόμενος στο Κρεμλίνο τον πρόεδρο της τουρκικής Βουλής, Νουμάν Κουρτουμλούς (την Πέμπτη ολοκλήρωσε τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία) και δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αναπτύσσονται με μεγάλη επιτυχία σε όλους σχεδόν τους τομείς: Στην οικονομία, στον κοινωνικό τομέα και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Γενικά, είμαστε καλοί γείτονες και εργαζόμαστε προς όφελος των λαών μας, των χωρών μας και γενικά όλα πάνε καλά για εμάς».

Η συνάντηση ανακοινώθηκε ενώ ο Ερντογάν - σε σειρά παρεμβάσεων που έκανε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη - υπογράμμισε ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ (...) εν μέσω διαφορών με την κυβέρνηση των ΗΠΑ», αλλά και ότι «ανεξάρτητα από το ποιος θα γίνει Πρόεδρος ως αποτέλεσμα των εκλογών (του Νοέμβρη), η άποψή μας για την Αμερική και ο διάλογος υψηλού επιπέδου στις σχέσεις μας δεν θα αλλάξουν». Ακόμα, τόνισε ότι «ενώ αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας με τον δυτικό κόσμο, δεν παραμελούμε την Ανατολή», αλλά και ότι «BRICS και ASEAN είναι οργανισμοί που για εμάς διαθέτουν ευκαιρίες για τη βελτίωση της οικονομικής μας συνεργασίας». Συμπλήρωσε όμως και πάλι ότι «το να συμμετέχουμε σε αυτούς τους οργανισμούς δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε το ΝΑΤΟ. Δεν θεωρούμε ότι αποτελούν εναλλακτική λύση η μία για την άλλη».

Η Αγκυρα θέλει εδραίωση σε Αφρική και Κ. Ασία

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η «δεξαμενή σκέψης» «European Council on Foreign Affairs» (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις) διαπίστωνε σε ανάλυσή της στα τέλη της βδομάδας: «Η ένταξη θα επιτρέψει στην Τουρκία να εδραιώσει τα οικονομικά της κέρδη στον παγκόσμιο νότο, συμπεριλαμβανομένων της Κεντρικής Ασίας και της Αφρικής, όπου έχει αναδειχθεί σε σοβαρό οικονομικό παράγοντα. Η Τουρκία θέλει επίσης να καλλιεργήσει μια ισχυρότερη εμπορική σχέση με την Κίνα, στην οποία έχει κάνει πρόσφατα προσεγγίσεις.

Την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στο Πεκίνο, την πρώτη υψηλού επιπέδου Τούρκου διπλωματικού εκπροσώπου εδώ και 12 χρόνια, ακολούθησε μια ανακοίνωση ότι η κορυφαία εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Κίνας, BYD, είναι έτοιμη να επενδύσει 1 δισ. δολάρια σε ένα νέο εργοστάσιο στην Τουρκία...».

Βέβαια, με αφορμή τη ΓΣ του ΟΗΕ και την παρουσία πολυμελούς κυβερνητικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, έγινε σειρά επαφών και με Αμερικανούς επενδυτές, όπου αναλύθηκαν τα προτερήματα της γεωστρατηγικής θέσης της Τουρκίας.

Ξεχώρισαν οι «διευκρινίσεις» του Τούρκου υπουργού Εμπορίου, Ουμέρ Μπολάτ, ο οποίος, απευθυνόμενος σε τουρκο-αμερικανική συνάντηση επιχειρηματιών είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας «αποκτούν δυναμική», με δεδομένο - όπως είπε - ότι ο αυξανόμενος ρόλος της Τουρκίας ως βάσης εφοδιασμού προσελκύει επενδυτές και από την Ανατολική Ασία. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ γίνονται η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Τουρκίας και ότι η μείωση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη «διευρύνει τις ευκαιρίες» για τους Τούρκους εξαγωγείς. Ακόμα ότι τα «αυξανόμενα μέτρα των ΗΠΑ και της ΕΕ κατά των κινεζικών εισαγωγών ανοίγουν νέες ευκαιρίες για την τουρκική αγορά», αφού - συνέχισε - η χώρα του είναι «γέφυρα που συνδέει Ευρώπη και Ασία».

Σημειωτέον, στα τέλη της βδομάδας, το κλιμακούμενο παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας επιβεβαίωσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι δύο πλευρές επεξεργάζονται συμφωνία για την επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα παραγωγής F-35, με όρο τη μεταφορά ελέγχου ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400 (του οποίου η αγορά από τη Ρωσία αποτελεί σοβαρό «αγκάθι» στις σχέσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον) στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ, δήλωσε ότι «οι ειδήσεις από τρίτες χώρες σχετικά με αυτό το θέμα που στοχεύουν στη διαχείριση της αντίληψης δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και να προσεγγίζονται προσεκτικά. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη στάση των δύο χωρών σχετικά με τους S-400 και τα F-35». Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία διαφωνεί με μια συμμαχία στην οποία οι σύμμαχοι επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλο, ζητώντας να αρθούν όλες οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία από τους συμμάχους της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ