Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 29 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συνεχίζονται η σφαγή και οι προκλήσεις του Νετανιάχου

Λίγες βδομάδες πριν από την πρώτη επέτειο της νέας σφαγής στη Γάζα από το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, η πραγματικότητα στα παλαιστινιακά εδάφη είναι χειρότερη από ποτέ.

Το 95% του εδάφους της Λωρίδας της Γάζας έχει καταστραφεί πλήρως, υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών για πολλά χρόνια, με το κόστος της ανοικοδόμησης να εκτιμάται σε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια. Το άμεσο τίμημα του πολέμου για τον Παλαιστινιακό λαό είναι ιδιαίτερα βαρύ. Οι νεκροί μέσα στις 357 μέρες συγκρούσεων που συμπληρώθηκαν στις 28 Σεπτέμβρη ξεπέρασαν τους 41.500 και οι τραυματίες τους 96.000 (κυρίως γυναικόπαιδα και έφηβοι). Η πείνα, οι επιδημίες, οι αρρώστιες, η εξαθλίωση έχουν επιδεινώσει δραματικά την καθημερινή ζωή περίπου 2 εκατομμυρίων Παλαιστινίων, που δίνουν μάχη επιβίωσης απέναντι στο καθημερινό σφυροκόπημα από τον πανίσχυρο ισραηλινό στρατό με τα ψίχουλα της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ισραηλινός στρατός καθημερινά πλήττει σχολεία, καταυλισμούς εκτοπισμένων στην ύπαιθρο και νοσοκομεία, όπως συνέβη την Παρασκευή το μεσημέρι με το Νοσοκομείο Αλ Ακσα, που χτυπήθηκε από αμερικανικό πύραυλο AGM 114F, ο οποίος προκάλεσε κρατήρα διασκορπίζοντας ό,τι αντικείμενο υπήρχε εντός του καταφυγίου. Το χτύπημα δεν ήταν τυχαίο. Το Νοσοκομείο Αλ Ακσα είναι ένα από τα κεντρικά νοσοκομεία της Γάζας, που πασχίζουν να παράσχουν ιατρική περίθαλψη, παρότι πολλά φάρμακα έχουν εξαντληθεί και το Ισραήλ εμποδίζει τη ροή της βασικής ιατρικής βοήθειας στη Γάζα.

Δύσκολη παραμένει και η τύχη εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων σε πόλεις και χωριά της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Εκατοντάδες έχουν δολοφονηθεί από τον Οκτώβρη του 2023 από στρατό και εποίκους, δεκάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί ή συλληφθεί, ενώ η πλειοψηφία των κατοίκων είναι άνεργοι.

«Πρωτοβουλία» για παλαιστινιακό κράτος

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το βράδυ στη διάρκεια υπουργικής συνόδου στον ΟΗΕ, μια διπλωματική πρωτοβουλία σε συνεννόηση με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την ΕΕ (αυτή που στηρίζει το κράτος - δολοφόνο Ισραήλ) με στόχο μια «παγκόσμια συμμαχία» που έχει υποτίθεται ως βασικό σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, στη βάση των δύο κρατών.

Ο Σαουδάραβας υπουργός χαρακτήρισε τον πόλεμο στη Γάζα «ανθρωπιστική καταστροφή», κάνοντας λόγο για «σοβαρές παραβιάσεις» εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής σε Δυτική Οχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τόνισε ότι το δικαίωμα «αυτοάμυνας» του Ισραήλ δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις σφαγές δεκάδων χιλιάδων αμάχων, τη συστηματική καταστροφή υποδομών στη Γάζα και τον βίαιο εκτοπισμό πληθυσμού, τη χρήση της πείνας αλλά και των βασανιστηρίων στις φυλακές ως μέσο πολέμου.

Ο Φαϊσάλ ζήτησε «άμεσο τερματισμό του πολέμου και των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου» σε Παλαιστίνη και Λίβανο, προειδοποιώντας και αυτός, όπως τόσοι άλλοι, για τον κίνδυνο περιφερειακής σύγκρουσης με διεθνείς διαστάσεις.

Την Πέμπτη, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, ζήτησε άμεσο τερματισμό των επιθέσεων στα παλαιστινιακά εδάφη και πρότεινε σχέδιο 12 σημείων με στόχο μεταξύ άλλων διεθνή σύνοδο για το παλαιστινιακό ζήτημα και εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών.

Ενα 24ωρο μετά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, σε μια προκλητική ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - πολλοί ήταν οι διπλωμάτες που αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας - διαστρέβλωσε την πραγματικότητα, μιλώντας και πάλι για το περιβόητο δικαίωμα στην «αυτοάμυνα», εμφανίζοντας ότι όλα ξεκίνησαν στις 7 Οκτώβρη με την επίθεση της Χαμάς, λες και δεν υπήρχαν μια βάρβαρη κατοχή και εγκλήματα του Ισραήλ για δεκαετίες. Κατηγόρησε το Ιράν για τον πόλεμο και εξαπέλυσε απειλές για ολοκληρωτικό πόλεμο.

Δεν δίστασε να κατηγορήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μ. Αμπάς, για «φανατισμό» και ότι αρνείται να καταδικάσει τους «σφαγείς της επίθεσης της 7ης Οκτώβρη», συνεχίζοντας τον ...«πόλεμο σε βάρος του δικαιώματος ύπαρξης του Ισραήλ». Και πρόσθεσε κυνικά: «Υπάρχει μια πλειοψηφία έτοιμη να δαιμονοποιήσει το Ισραήλ». Συμπλήρωσε ότι την τελευταία δεκαετία υπάρχουν διπλάσιες καταδικαστικές αποφάσεις «για το εβραϊκό κράτος» από τον ΟΗΕ παρά στις υπόλοιπες χώρες, δείχνοντας δυσαρεστημένος και για τα εντάλματα σύλληψης του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του ιδίου και του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, ως εγκληματιών πολέμου. Συνέχισε δε το κρεσέντο παραλογισμού εμφανίζοντας την πραγματικότητα ανάποδα και το Ισραήλ ως ...«θύμα γενοκτονίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ