ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2024
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ
Με σοβαρά εγκαύματα εργαζόμενος ύστερα από διαρροή φωσφορικού οξέος

Οργή και αγανάκτηση για το νέο εργοδοτικό έγκλημα

Από τις κινητοποιήσεις στην Καβάλα το 2022, όταν είχε σκοτωθεί ο εργάτης στα Λιπάσματα
Από τις κινητοποιήσεις στην Καβάλα το 2022, όταν είχε σκοτωθεί ο εργάτης στα Λιπάσματα
Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» σε μεγάλη βιομηχανική μονάδα, αυτήν τη φορά στα «Λιπάσματα Καβάλας», άφησε σοβαρά τραυματία εργαζόμενο, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για την πιθανότητα βιομηχανικού ατυχήματος.

Το νέο περιστατικό συνέβη πριν από λίγα 24ωρα, στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) στην Καβάλα, όταν έσπασε αγωγός φωσφορικού οξέος, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το οξύ και εργαζόμενος να τραυματιστεί σοβαρά με εγκαύματα.

Το συμβάν έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο που η εργοδοσία της ΒΦΛ στήνει φιέστες για να διαφημίσει τις δουλειές της, με το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας να αναδεικνύει ότι «η κατάσταση με την ασφάλεια και τη συντήρηση του εργοστασίου γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη».

«Δεν είναι δυνατόν να τρέμει το φυλλοκάρδι των εργατών σε κάθε βάρδια, για το αν θα επιστρέψουν ζωντανοί και σώοι στο σπίτι τους. Τη ζωή των εργατών τη μετρούν σαν κόστος οι βιομήχανοι και η ΒΦΛ έχει μετατραπεί σε μια "κοιλάδα των Τεμπών"», προσθέτει το Σωματείο, θυμίζοντας ότι το 2022 σκοτώθηκε εργάτης στο εργοστάσιο, ενώ «ο κατάλογος των τραυματιών από εργατικά ατυχήματα δεν έχει τελειωμό. Τα κέρδη των βιομηχάνων είναι βαμμένα με το αίμα των εργατών».

Με αφορμή το νέο «ατύχημα», το Σωματείο καλεί «στις 20 Νοέμβρη, στην προκηρυγμένη πανελλαδική πανεργατική απεργία, οι εργάτες να δώσουν απάντηση! Μοναδική ελπίδα είναι η οργάνωση και η πάλη μέσα από σωματεία στα χέρια των εργατών. Απαιτούμε τώρα μέτρα πρόληψης και προστασίας από ένα νέο βιομηχανικό ατύχημα».

Συγκεκριμένα, το Σωματείο ξεχωρίζει την ανάγκη να συγκροτηθούν επιτροπές υγείας και ασφάλειας στον χώρο και παλεύει για να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας των εκατοντάδων εργαζομένων του εργοστασίου καθώς και των εργολαβικών. Επίσης, να ληφθούν μέτρα πρόληψης ατυχημάτων καθώς και να καταρτιστεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενός πιθανού βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Διεκδικεί παράλληλα να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς μισθοί για όλους τους εργαζόμενους καθώς και συμβάσεις με δικαιώματα, να επιστρέψουν οι απολυμένοι - δικαιωμένοι σε κάθε νομική υπόθεση.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διεκδικεί την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και δωρεάν θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Με αφορμή την 25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης με αφορμή την 25η Οκτώβρη, Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, θέτοντας στο προσκήνιο τα αιτήματά της για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και δωρεάν θεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΓΕ οργανώνει την Παρασκευή 25 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., παράσταση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», το νοσοκομείο που αποτελεί «σημείο αναφοράς» για τους γυναικολογικούς καρκίνους. Και με αφορμή τη συγκεκριμένη μέρα η ΟΓΕ απαιτεί την άμεση πρόσληψη αποκλειστικά μόνιμου ογκολόγου - ακτινοθεραπευτή στη μονάδα βραχυθεραπείας, η οποία λόγω ελλείψεων είχε μάλιστα κλείσει τον περασμένο Απρίλη.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τον κυβερνητικό εμπαιγμό γύρω από το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού. «Οσο και αν διατυμπανίζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα που βαδίζουν στις ράγες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι ΜΚΟ, οι επιχειρηματικοί όμιλοι ότι ενδιαφέρονται για την υγεία των γυναικών», σχολιάζει η ΟΓΕ, η πραγματικότητα είναι ότι η πολιτική τους βάζει τις ανάγκες «στο ζύγι του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους ιατρικούς ομίλους», εμπορεύεται την Υγεία, ρίχνει στις γυναίκες το «μπαλάκι της ατομικής ευθύνης» όσον αφορά την πρόληψη και θεραπεία.

«Η πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας μπορεί να μας εξασφαλίσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας,στελεχωμένο πλήρως με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με βάση τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ανάγκες, όπως κι ένα δημόσιο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με επίκεντρο το Κέντρο Υγείας, που θα λειτουργεί με πυξίδα τις ανάγκες μας και όχι για τα κέρδη των ομίλων. Σε ένα τέτοιο σύστημα Υγείας και ΠΦΥ μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστική και καθολική πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση και για τον καρκίνο του μαστού», καταλήγει η ΟΓΕ.

Στο φόντο των παραπάνω, η ΟΓΕ διεκδικεί:

- Γενναία κρατική χρηματοδότηση για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων.

- Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό για την έγκαιρη δωρεάν θεραπεία (χειρουργεία, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία) και την αποκατάσταση των γυναικών που θα νοσήσουν.

- Με ευθύνη του κράτους να πραγματοποιούνται συστηματικά ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις πανελλαδικά για τις γυναίκες χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ιδιωτών.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Πέτυχαν την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου με αναπηρία

Την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενου με αναπηρία από τη φαρμακαποθήκη του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Λιβαδειάς πέτυχε η πίεση που άσκησαν τα συνδικάτα της περιοχής και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων.

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη εξέλιξη, χαιρετίζοντας παράλληλα «τη συγκεκριμένη απόφαση και τη στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας των φαρμακοποιών της πόλης μας, οι οποίοι απέδειξαν ότι αποτελούν κομμάτι του εργαζόμενου λαού μας, που πλήττεται βάναυσα και δοκιμάζεται από τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές, τιμώντας την ιδιότητα του επιστήμονα υγειονομικού φαρμακοποιού η οποία έχει κοινωνική αναφορά, κόντρα στο σύστημα που τους θέλει να είναι έμποροι των αναγκών υγείας του ελληνικού λαού».

Παράλληλα καλεί «τους φαρμακοποιούς που θέλουν να κοιτάνε τους ασθενείς στα μάτια και όχι την τσέπη» σε αγωνιστική συμπόρευση μαζί με όλους τους εργαζόμενους στη μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη και την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, στη Λιβαδειά.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με στάση εργασίας και συγκέντρωση κατήγγειλαν την υποστελέχωση και την απληρωσιά

Σε 3ωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Καρδίτσας προχώρησαν την περασμένη Δευτέρα οι εργαζόμενοι της δομής, διαμαρτυρόμενοι για μια σειρά προβλήματα. Στο πλευρό τους είχαν και εκπροσώπους σωματείων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι η έλλειψη διοίκησης του Κέντρου έχει ως συνέπεια να μην μπορούν να ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις για την ομαλή λειτουργία του Παραρτήματος αλλά και των άλλων προνοιακών υποδομών, όπως είναι η σύμβαση για την καθαριότητα, που έχει λήξει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν χώρο με αυξημένες ανάγκες. Επιπλέον, στους εργαζομένους δεν έχουν καταβληθεί δεδουλευμένες υπερωρίες μέσα στο 2024, ενώ κυριαρχεί και η υποστελέχωση.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους η Ευαγγελία Καλαπανίδα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, προειδοποίησε για τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει άμεσα το Παράρτημα καθώς λήγει η σύμβαση και για τα φάρμακα, ενώ λόγω έλλειψης ΔΣ δεν μπορεί να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός για τα τρόφιμα, με κίνδυνο να μην έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης τον προσεχή Μάρτη, αφού οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες. Πρόσθεσε δε ότι «η μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών και εξαιρέσιμων από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και σήμερα επιβαρύνει περαιτέρω την καθημερινή ζωή των οικογενειών μας».

Από την κινητοποίηση αναδείχθηκε ότι η σοβαρή έλλειψη προσωπικού φροντίδας και εξειδικευμένων επαγγελματιών, όπως ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, έχει φέρει το Παράρτημα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, καθώς λειτουργεί με επικουρικό προσωπικό, που οι συμβάσεις του ολοκληρώνονται στις 31/12/2024, και με άλλους συμβασιούχους (ΔΥΠΑ κ.λπ.), η αποχώρηση των οποίων θα επιδεινώσει το γενικότερο πρόβλημα υποστελέχωσης. Και, όπως τόνισε η πρόεδρος του Σωματείου, «οι εισαγωγές που έρχονται τα τελευταία χρόνια είναι πάρα πολύ δύσκολα περιστατικά, χρήζουν εντατικής και εξειδικευμένης φροντίδας και εμείς λόγω έλλειψης προσωπικού αντίστοιχων ειδικοτήτων δεν μπορούμε να την παρέχουμε. Δεν έχουμε λογοθεραπευτές, δεν έχουμε ψυχολόγους, έχουμε μόνο έναν εργοθεραπευτή, έναν φυσικοθεραπευτή και μία κοινωνική λειτουργό. Μέχρι εδώ, δεν πάει άλλο, είμαστε αγανακτισμένοι και επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να σκεφτούν και την Πρόνοια».

Να σημειωθεί ότι στα πάγια αιτήματα των εργαζομένων περιλαμβάνονται επίσης η ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, η πρόωρη συνταξιοδότηση με πλήρεις συντάξιμες αποδοχές πέντε χρόνια νωρίτερα, καθώς και η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ύψους 200 ευρώ, όπως αυτό καταβάλλεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία και στις δομές του υπουργείου Υγείας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
Αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Διαμαρτυρία στον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στην ελιά από την ξηρασία

Την άμεση καταμέτρηση και αποζημίωση της ζημιάς στις ελιές που έχει προκληθεί από την εκτεταμένη ξηρασία απαίτησε από την κεντρική διεύθυνση του ΕΛΓΑ στην Πελοπόννησο η Ομοσπονδία Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων Μεσσηνίας με παρέμβαση που πραγματοποίησε στην Τρίπολη.

Οπως ανέφερε, ακόμα και από τη συζήτηση με τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας προκύπτει ότι υπάρχει ζημιά στα ελαιόδεντρα του νομού και προβλέπεται μειωμένη παραγωγή κατά 40% σε σχέση με το μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

«Αν αναλογιστούμε ότι και τις προηγούμενες χρονιές είχαμε ζημιά από δάκο και γλοιοσπόριο, με αποκορύφωμα την ακαρπία πέρυσι, καταλαβαίνουμε και το μέγεθος της ζημιάς», τονίζει η Ομοσπονδία και καταγγέλλει τη «μη πρόβλεψη» κάλυψης της ζημιάς από τον Οργανισμό.

Σημειώνει τις ευθύνες κυβέρνησης και ΕΕ για τις περικοπές στις αποζημιώσεις και ξεκαθαρίζει ότι «είναι καθαρά πολιτική απόφαση εδώ και τώρα να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί».

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου, το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία πραγματοποιεί περιοδείες και συσκέψεις για την οργάνωση της διεκδίκησης, μεταξύ άλλων για 100% αποζημίωση στους πληγέντες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τι μπορεί να γίνει μέσα στο πλαίσιο νόμων και κανονισμών. Η ελαιοσυγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει, πότε θα γίνει η εξατομίκευση της ζημιάς ανά παραγωγό και περιοχή; Χθες έπρεπε να έχουν βγει γεωπόνοι έξω και να καταγράφουν τη ζημιά», υπογραμμίζει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ