ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Αυγούστου 2001
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΠΟΛΟ ΝΕΩΝ
Στην... κορυφή του κόσμου

Η Εθνική ομάδα πόλο των νέων επέστρεψε με το τρόπαιο στις αποσκευές της

Sportidea

Η Εθνική ομάδα πόλο των νέων επέστρεψε με το τρόπαιο στις αποσκευές της
Στο υψηλότερο σκαλί του κόσμου βρίσκεται από την περασμένη Κυριακή η Εθνική ομάδα νέων του πόλο. Οι Ελληνες παίκτες έδειξαν πως όταν θέλουν μπορούν και έτσι επικράτησαν στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, που διεξήχθη στην Κωνσταντινούπολη, της Κροατίας με 8-7, γράφοντας τη λαμπρότερη σελίδα στην ιστορία της Εθνικής ομάδας νέων.

Οι πολίστες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στάθηκαν στο ύψος τους και έδειξαν ότι ήθελαν περισσότερο αυτό το τρόπαιο από τους αντιπάλους τους. Ετσι, από το ξεκίνημα δεν έδωσαν το δικαίωμα στους Κροάτες να βρεθούν μπροστά στο σκορ, αν και στο πρώτο επτάλεπτο το σκορ ήταν 2-2. Από το σημείο εκείνο και ύστερα η Εθνική έβαλε τα δυνατά της, βρέθηκε με ένα τέρμα μπροστά στο ημίχρονο (4-3) ενώ στο τρίτο επτάλεπτο εκμεταλλεύτηκε τις επιθέσεις με παίκτη παραπάνω και αύξησε τη διαφορά στο σκορ στα τρία τέρματα (7-4). Στην τελευταία περίοδο, το άγχος και η απροσεξία οδήγησαν στο να μειωθεί η διαφορά στο 7-6, κάτι που δεν ανησύχησε τους παίκτες μας, που με τις εύστοχες επιθετικές προσπάθειες την αύξησαν στα δύο γκολ (8-6). Το τελικό 8-7 διαμορφώθηκε 42΄΄ πριν το τέλος με τέρμα του Μπρέμους.

Για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τρία γκολ σημείωσε ο Χρήστος Αφρουδάκης και από ένα οι Βαμβουνάκης, Κόχειλας, Θεοδωρόπουλος, Ντούλος, Ντόσκας. Για τους Κροάτες τρία γκολ πέτυχε ο Κόγιανι και από ένα οι Πρέμους, Ντέλας, Φράνκοβιτς, Ντόμπρατς.

Μετά το τέλος του αγώνα, ο πρωτεργάτης της επιτυχίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τάσος Δούμπας, δήλωσε πως η νίκη αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία από αυτή που φαίνεται. Παράλληλα, επισήμανε πως σκοπός αυτής της Εθνικής ομάδας είναι να παραμείνει ψηλά. «Το γεγονός ότι κερδίσαμε ομάδες που έχουν τη δική τους σχολή στον παγκόσμιο χώρο του αθλήματος, όπως την Ουγγαρία και την Κροατία, λέει πολλά. Είναι αναγνώριση για το ελληνικό πόλο. Καθιερωθήκαμε όχι μόνο με αυτήν την επιτυχία, αλλά με μια σειρά πολύ καλών εμφανίσεων τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των πρώτων δυνάμεων. Πρέπει λοιπόν να παραμείνουμε σταθερό φως που θα λάμψει και τα επόμενα χρόνια. Για να τα καταφέρουμε όμως πρέπει να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλιά. Η επόμενη τριετία είναι πολύ κρίσιμη τόσο για το άθλημα όσο και για τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα».

Κατά την επιστροφή στη χώρα μας, οι έφηβοι ήταν σαφώς χαρούμενοι από τη μεγάλη επιτυχία τους. Ο Τάσος Δούμπας τόνισε: «Κάναμε τη δουλιά μας όσο καλύτερα μπορούσαμε. Πιστέψαμε στο χρυσό και θελήσαμε να ανεβάσουμε την Ελλάδα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού πόλο σε επίπεδο υποδομής ομάδων νέων-εφήβων και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε αφού μπροστά μας έχουμε το όραμα του 2004».

Από την άλλη, ο Χρήστος Αφρουδάκης, που αναδείχτηκε ο πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης, άφησε υποσχέσεις για το μέλλον: «Θα δουλέψουμε σκληρά για να φθάσουμε την Ελλάδα στην κορυφή και το 2004».

ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αγωνιστική εκπλήξεων

Δεν έλειψαν οι εκπλήξεις από το κύπελλο Ελλάδας στους αγώνες που διεξήχθησαν το περασμένο τριήμερο. Τόσο ο Παναθηναϊκός, για την 3η αγωνιστική, όσο και ο Πανιώνιος σε εξ αναβολής αγώνα για την 2η αγωνιστική, παραχώρησαν «λευκή» ισοπαλία στους Πατραϊκό και Λεωνίδιο αντίστοιχα, κάτι που βάζει σε σκέψεις, ειδικά τους Νεοσμυρνιώτες. Παράλληλα, την ήττα γνώρισε ο Ιωνικός στη Νίκαια από τον ΟΦΗ.

Οι «πράσινοι», στην πρόβα τζενεράλε ενόψει του επαναληπτικού αγώνα για το Τσάμπιονς Λιγκ με τη Σλάβια Πράγας, δεν ικανοποίησαν τον τεχνικό τους που προσπάθησε να ξεκουράσει τους διεθνείς. Οι Πατρινοί φάνηκαν πιο αξιόλογοι στις επιθέσεις τους αλλά η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης τούς στέρησε ακόμα και τη νίκη καθώς σε δύο περιπτώσεις τόσο ο Καλύκας όσο και ο Γκίμπρο δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα από ευνοϊκή θέση.

Από την άλλη, ο Πανιώνιος τα βρήκε σκούρα στο Λεωνίδιο από την ομώνυμη ομάδα καθώς... άφησε βαθμούς για άλλη μια αγωνιστική. Οι γηπεδούχοι έκλεισαν τους «κυανέρυθρους» που δεν μπόρεσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα και να πάρουν την πρώτη τους νίκη.

Στη Νίκαια, ο Ιωνικός γνώρισε την ήττα από τον ΟΦΗ με 1-0 δείχνοντας πως αφυπνίστηκαν για τα καλά ύστερα από το άσχημο ξεκίνημα στο θεσμό. Το νικητήριο τέρμα για τους Κρητικούς πέτυχε ο Κιάσσος (29').

Στην αντίπερα όχθη όμως κινήθηκαν οι υπόλοιπες ομάδες της Εθνικής Κατηγορίας. Η ΑΕΚ, πήρε τη νίκη με τέρματα των Ζήκου (55') και Τσάρτα (60' πέναλτι). Στην Πάτρα, η Παναχαϊκή αν και έχανε με 2-0 από τα Χανιά, ανέβασε τις... στροφές της από το 52' και επικράτησε τελικά με 4-2. Στην Ξάνθη, η ομώνυμη ομάδα δε δυσκολεύτηκε απέναντι στον Απόλλωνα Κρύας Βρύσης τον οποίο συνέτριψε με 6-1. Τέλος, χωρίς να συναντήσει προβλήματα, ο Αρης, νίκησε τον Ακράτητο στο γήπεδο Χαριλάου με 2-0.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των αγώνων έχουν ως εξής: Παναιγιάλειος - Παναιτωλικός 1-0, Πανηλειακός - Ατρόμητος 2-1, Ολυμπιακός Β. - Ελευσίνα 1-1, Αθηναϊκός - Κιλκισιακός 0-1, Καλαμάτα - Λάρισα 1-2, Γιάννενα - Εθνικός 1-1, Απόλλων Καλαμαριάς - Μαρκό 3-0, Πανσερραϊκός - Ναυπακτιακός 2-1, Απόλλων Αθηνών - Καβάλα 2-0, Προοδευτική - Τρίκαλα 4-0.

Χορηγούσε αναβολικά σε αθλητές

Ποινική δίωξη για «απάτη κατ' επάγγελμα και συνήθεια (κακούργημα), χορήγηση απαγορευμένων ουσιών σε αθλητές κατά παράβαση του νόμου 1646/1986 και αντιποίηση του ιατρικού επαγγέλματος» άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών της Αθήνας, Ισίδ. Ντογιάκος, εναντίον του Κωνσταντίνου Τσατσομερίδη, ο οποίος παρουσιάζεται ως γιατρός συνεργαζόμενος με Εθνικές ομάδες στίβου. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από πολύμηνη προκαταρκτική έρευνα, η οποία στηρίχτηκε στις καταγγελίες δύο αθλητών της κολύμβησης, που τα δείγματά τους είχαν βρεθεί θετικά στο «αντιντόμπινγκ κοντρόλ» και για το λόγο αυτό είχαν αποκλειστεί από την Παραολυμπιάδα του Σίδνεϊ.

Πρόκειται για τους Ν. Πατεράκη και Ι. Κωστάκη, οι οποίοι μετά τον αποκλεισμό τους από τους αγώνες επισκέφθηκαν τον εισαγγελέα και του ζήτησαν με δάκρυα στα μάτια να ερευνήσει την υπόθεση γιατί τα απαγορευμένα φάρμακα που βρέθηκαν να έχουν πάρει, τους χορηγήθηκαν σαν τονωτικά. Η εισαγγελική έρευνα απέδειξε ότι παρότι ο Κ. Τσατσομερίδης εμφανιζόταν σαν γιατρός και έκανε θεραπεία σε άτομα με ειδικές ανάγκες, δεν είχε γίνει ποτέ μέλος του Ιατρικού Συλλόγου. Την υπόθεση θα ερευνήσει τώρα τακτικός ανακριτής, αλλά το εύλογο ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς έφθασε κάποιος να παρέχει ιατρικές υπηρεσίες σε Εθνικές αθλητικές ομάδες χωρίς να έχει δίπλωμα.

ΔΙΕΘΝΗ
«Σίφουνας» η Μπόλτον

Με νίκη ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της για την Πρέμιερ Λιγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που επιβλήθηκε της Φούλαμ με 3-2. Παρά τη νίκη αυτή, ο προπονητής των «μπέμπηδων», Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, φάνηκε προβληματισμένος και απογοητευμένος από την εμφάνιση των παικτών του και ιδιαίτερα από την αμυντική διάταξη της ομάδας του.

Από την άλλη, η Λίβερπουλ, μετά την κατάκτηση του Τσάριτι Σιλντ, πήρε και την πρώτη της νίκη για το πρωτάθλημα επί της Γουέστ Χαμ με 2-1 και βλέπει με άλλο μάτι τη νέα χρονιά. Μια από τα ίδια και για τη Λιντς που χωρίς να δυσκολευτεί επικράτησε με 2-0 της Σαουθάμπτον και τώρα ελπίζει, μετά το καλό ξεκίνημα, μια καλύτερη χρονιά στο δύσκολο πρωτάθλημα της Αγγλίας.

Η έκπληξη όμως έγινε στο Λέστερ όπου η Μπόλτον πέρασε σαν σίφουνας και συνέτριψε την ομώνυμη ομάδα με 5-0 προβληματίζοντας ακόμα περισσότερο τον τεχνικό της ομάδας, Πίτερ Τέιλορ.

Τα υπόλοιπα αποτελέσματα έχουν ως εξής: Τότεναμ - Αστον Βίλα 0-0, Σάντερλαντ - Ιπσουιτς 1-0, Τσέλσι - Νιουκάστλ 1-1, Τσάρλτον - Εβερτον 1-2, Ντέρμπι - Μπλάκμπερν 2-1 και Μίντλεσμπρο - Αρσεναλ 0-4.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Προβληματισμός...

Σκιά του εαυτού του του ήταν ο Ολυμπιακός στο φιλικό παιχνίδι απέναντι στην Εσπανιόλ. Οι Ισπανοί χωρίς να δυσκολευτούν, πήραν τη νίκη με 3-0, στο πρώτο παιχνίδι τους επί ισπανικού εδάφους και έβαλαν σε προβληματισμό τους «ερυθρόλευκους» για το τι μέλλει γενέσθαι.

Κατά την επιστροφή στην Αθήνα, ο τεχνικός του πειραϊκού συλλόγου, Τάκης Λεμονής, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την εμφάνιση των παικτών του τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα μπορούσε να είναι διαφορετικό αλλά δεν έχει μεγάλη σημασία καθώς η εμφάνιση είναι αυτή που μετράει. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την εμφάνιση κι αυτό ήταν που μας πείραξε περισσότερο. Υπήρχε κόπωση αλλά δεν ήταν αυτή η εικόνα που έπρεπε να δείξει η ομάδα. Θα μπορούσε το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο αλλά και πάλι δε θα ήμουν ευχαριστημένος αφού αυτό που μετράει είναι η εικόνα της ομάδας».

Για τη συνέχεια και ενόψει των αγώνων για το Τσάμπιονς Λιγκ, οι «ερυθρόλευκοι» καλούνται να αντιμετωπίσουν την Πορτουγκέζε αύριο στις 19.15. Σκοπός για άλλη μία φορά είναι η συλλογή συμπερασμάτων και εμπειριών καθώς και το μοντάρισμα της ομάδας. Από το παιχνίδι πιθανότατα θα απουσιάσει ο Στέλιος Βενετίδης λόγω τραυματισμού ενώ αναμένεται να επιστρέψει ο Ζε Ελίας.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Στα κόκκινα... οι τίτλοι

Στην Ουγγαρία, εκτός από την καρό σημαία που έπεσε για τον νικητή του αγώνα, έπεσε και για τον πρωταθλητή της τρέχουσας περιόδου στη Φόρμουλα 1. Ο Μίκαελ Σουμάχερ έγραψε τη δικιά του ιστορία καθώς, τέσσερα Γκραν Πρι πριν τη λήξη του φετινού πρωταθλήματος, κατέκτησε τον 4ο τίτλο στην καριέρα του αλλά και τον 2ο συνεχόμενο για τη Φεράρι.

Ο Γερμανός πιλότος, από την αρχή της περιόδου, δεν άφησε ούτε μια στιγμή τόσο την κορυφή όσο και την ελπίδα στους διώκτες του πως μπορούν να τον απειλήσουν σε ό,τι αφορά στον τίτλο του πρωταθλητή.

Αυτό επανέλαβε και την περασμένη Κυριακή όταν στην Ουγγαρία, οδηγώντας όπου χρειαζόταν απλά και όπου χρειαζόταν στο όριο, άφησε τον ομόσταβλό του Μπαρικέλο στη δεύτερη θέση, με σχεδόν 4΄΄ διαφορά, ενώ όταν ο τρίτος στην τελική κατάταξη Κούλθαρντ βρέθηκε πίσω του, η διαφορά τους ήταν στα 11,5΄΄. Πίσω από τον Κούλθαρντ τερμάτισε ο αδελφός του νικητή, Ραλφ, κάνοντας άλλη μια φορά αυτό που ξέρει καλά αν και καρδιοχτύπησε όταν ο 5ος Χάκινεν τον απείλησε να τον προσπεράσει.

Στη βαθμολογία των οδηγών, λοιπόν, ο Μίκαελ Σουμάχερ κατέκτησε τον τίτλο με 94 βαθμούς (ενώ υπολείπονται 4 Γκραν Πρι) και τον ακολουθεί ο Κούλθαρντ με 51 β. Η Φεράρι πανηγύρισε μαζί με τον Σουμάχερ τον τίτλο των κατασκευαστών με 140 βαθμούς έναντι 72 της Μακ Λάρεν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ