ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 19 Αυγούστου 2001
Σελ. /32
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Διακοπές ταλαιπωρίας για συνταξιούχους των ΚΑΠΗ

Από μέρους του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νέας Ιωνίας και γύρω περιοχών, θα ήθελα να αναφερθώ στις κατασκηνώσεις Γαλατά Πόρου Τροιζηνίας, όπου τα μέλη των ΚΑΠΗ Αττικής κάνουν τις διακοπές τους εκεί, και να επισημάνω προς όλους τους αρμόδιους και υπεύθυνους των κατασκηνώσεων, ορισμένα «στραβά και ανάποδα», που έκαναν τη ζωή μας δύσκολη, παρ' όλο που βρισκόμασταν σε διακοπές και που δε θα κόστιζαν τίποτα να τα βελτιώσουν.

Ετσι, λοιπόν, στις 17-7-01, πήγαμε πάνω από 150 άτομα για 10 μέρες στην παραπάνω κατασκήνωση σαν μέλη του ΚΑΠΗ Καλογρέζας. Η κατασκήνωση όμως, απέχει τουλάχιστον 600 μέτρα από εκεί που μας άφησε το πούλμαν, με αποτέλεσμα να κουβαλήσουμε όλη αυτή την απόσταση μόνοι μας τις βαλίτσες μας, ηλικιωμένοι άνθρωποι. Και καλά το μεγάλο πούλμαν δεν μπορεί να ανέβει έως εκεί, δεν μπορούσαν όμως να βρουν μια άλλη λύση(μικρότερο αυτοκίνητο, τρακτέρ κλπ) για να μας βοηθήσουν;

Η παραλία που βρίσκεται κοντά στην κατασκήνωση, είναι μπαζωμένη και επικίνδυνα βρόμικη, με αποτέλεσμα να αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε κάθε μέρα καραβάκι για άλλη παραλία, χώρια η ταλαιπωρία. Και αυτό το κακό γίνεται σε 1.000 περίπου άτομα, που περνάνε από εκεί κατά τη θερινή περίοδο. Δεν μπορούσε ολόκληρη Νομαρχία και Δημαρχία να βάλουν μια μπουλντόζα να καθαρίσει την παραλία;

Ακόμα σε ολόκληρη την κατασκήνωση δεν υπάρχει μια νοσοκόμα που να παίρνει την πίεση των ηλικιωμένων και να δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές πρώτων βοηθειών, που μας ήταν απαραίτητες. Ολες οι σκηνές ήταν γεμάτες από σαρανταποδαρούσες και άλλα ζωύφια, τα οποία δάγκωσαν πολλούς, όπως και μένα τον ίδιο και τη γυναίκα μου. Δεν είχαν ούτε και λίγη αμμωνία να μας δώσουν μέσα στην κατασκήνωση, μα ούτε και στο εκεί Κέντρο Υγείας που αποταθήκαμε!!! Σκεφτείτε να ζητούσαμε και κανένα ακριβό φάρμακο τι θα γινότανε.

Και όλα αυτά, σε μια κατασκήνωση για ηλικιωμένους ανθρώπους, που υποτίθεται πηγαίνουν να κάνουν τις διακοπές τους! Οι εγκαταστάσεις, ας πούμε, βρίσκονταν σε ανεκτή κατάσταση, αν εξαιρέσεις τα καζανάκια στα μπάνια, που τα μισά δε λειτουργούσαν. Το φαγητό καλό, εκτός από κάτι λεπτομέρειες. Το προσωπικό στην τραπεζαρία ήταν εργατικό και εύθυμο και τους ευχαριστούμε πολύ.

Εμείς οι απόμαχοι της δουλιάς, δε ζητούμε πολυτέλειες, θέλουμε μια αξιοπρεπή και μέσα στα όρια της σύγχρονης ζωής, διαβίωση. Το κράτος στο οποίο υπηρετήσαμε τόσα χρόνια, θέλουμε να μας υπολογίζει και να μη μας υποτιμά.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΑΠΗ Καλογρέζας

Πρόκληση για το λαό

Για άλλη μια φορά, έγινε και φέτος, στους κήπους του προεδρικού μεγάρου, το πανηγύρι προς τιμήν της ταλαίπωρης Δημοκρατίας μας. Τα εκατομμύρια όμως του λαού που παρακολουθούν κάθε χρόνο από τα ΜΜΕ την ανιαρή, υποκριτική και προκλητική αυτή εκδήλωση, αγανακτούν. Και αυτό γιατί, ενώ οι αρμόδιοι που συγκαλούν τη γιορτή και οι προσκεκλημένοι τους ομιλούν μεγαλόστομα περί Δημοκρατίας, ακκιζόμενοι, ναρκισσευόμενοι, ανταλλάσσοντες φιλοφρονήσεις και κολακείες, επιδεικνύοντας τις τουαλέτες τους, τα κοσμήματα και τις κομμώσεις τους, ο λαός πλήττεται φοβερά και ανελέητα από ένα πλήθος δεινών, που είναι πια σε όλους γνωστά.

Ο λαός πλήττεται από την ανεργία, τη δυστυχία, την ανισότητα έναντι της Δημοκρατίας και τη γενική αδιαφορία της κρατικής μηχανής για τα καυτά καθημερινά του προβλήματα. Ακόμη από την έλλειψη νοσοκομειακής περίθαλψης, που του γεννά τη μεγάλη αγωνία μήπως πεθάνει πεταμένος σε κάποιο διάδρομο με ράντζα, γιατί δε διαθέτει τα εκατομμύρια που απαιτούνται για τις ιδιωτικές κλινικές ή το εξωτερικό.

Ο δυστυχής μικροσυνταξιούχος ανησυχεί για το αν θα πάρει τη σύνταξη -έστω και αυτή της πείνας- από το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ ή τα αλλά δύσμοιρα (έτσι όπως τα κατάντησαν) Ταμεία. Φοβάται αν θα του γκρεμίσουν το αυθαίρετο καλυβάκι του, την ώρα που στους ενάλιους χώρους, αλλά και μέσα στα δάση (όσα βέβαια απόμειναν από την οικοπεδοποίηση των αετονύχηδων και αυτό μετά από κάποια «τυχαία» πυρκαγιά) συνωστίζονται πλήθος από αυθαίρετα - αλλά πολυτελή βέβαια κτίσματα, μέγαρα, βίλες, εξοχικά, ξενοδοχεία και κέντρα διασκέδασης, των εχόντων και κατεχόντων και τα οποία ουδείς των αρμοδίων τολμά να θίξει.

Ο πολίτης, όντας αδύναμος και ανυπεράσπιστος, αισθάνεται ανασφάλεια για το αν θα μπορέσει να βρει το δίκιο του, αδικούμενος, χωρίς να καπελώνεται από το αδυσώπητο δίκιο των ισχυροτέρων. Γιατί και οι νόμοι -συχνά δυστυχώς- εφαρμόζονται κατ' επιλογήν και συνήθως εις βάρος του αδύνατου. Εχει επίσης να αντιπαλέψει το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» των κυβερνώντων, που αντιστρατεύονται στη θέληση εκατομμυρίων Ελλήνων για θέματα αρχών, πεποιθήσεων και συνειδήσεως.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε πλήθος ζητημάτων που κατεξευτελίζουν τη Δημοκρατία όπως, το χάος της Παιδείας, την εξάπλωση της μάστιγας των ναρκωτικών, την έξαρση της τρομοκρατίας, την αχαλίνωτη πλουτοκρατία, την ισοπέδωση και αλλοτρίωση ιστορικών αξιών και ιδανικών και πολλά άλλα, γιατί δυστυχώς ο κατάλογος είναι μακρύς.

Φυσικά, δεν έχουμε την ψευδαίσθηση, ότι θα προσέξουν κάποιοι από τους υπεύθυνους την αγωνία του λαού για την παρωδιοποίηση και γελοιοποίηση της Δημοκρατίας, αλλά -τουλάχιστον - εκφράζουμε ευθαρσώς τις απόψεις μας, για να αλληλοπαρηγορούμεθα και να αλληλοστηριζόμεθα, όλοι όσοι μισούμε αληθινά τη Δικτατορία και λατρεύουμε αληθινά την Αληθινή Δημοκρατία.


ΤΙΜΟΘΕΟΣ ΚΙΛΙΦΗΣ
Αρχιμανδρίτης Ι.Μ. Πεντέλης

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Ο δρόμος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ. Είμαι ένας φτωχός χωρικός από τα Κερδύλια Σερρών και έχω ένα χωράφι πέντε στρεμμάτων με εκατό λιόδεντρα. Οταν έγινε η Εγνατία Οδός, αυτός ο μεγάλος δρόμος, μου έκοψε το δρόμο που πήγαινα στο χωράφι μου, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να έχω πρόσβαση σ' αυτό. Τα χωράφια που πάτησε ο δρόμος για να γίνει, τα αποζημίωσε το κράτος, γιατί λοιπόν δεν αποκαθιστά και τους δρόμους που χάλασε, μόνο μου δίνει συμβουλές, να βρω μόνος μου τρόπο να πηγαίνω στο χωράφι μου;

Πώς εγώ φτωχός αγρότης να φτιάξω μόνος μου δρόμο; Το χωράφι μου φέτος δεν οργώθηκε και έμεινε αράντιστο. Τι πρέπει να κάνω, να το εγκαταλείψω; Αυτό το χωράφι έβγαζε το λαδάκι πέντε φτωχοοικογενειών, εργαζομένων και άνεργων, πως λοιπόν να το αφήσουμε στο έλεός του; Είμαι απελπισμένος, όπου και αν πήγα με στέλνουν ο ένας στον άλλον. Γράψτε κάτι για το πρόβλημά μου αυτό, μήπως συγκινηθεί κανένας αρμόδιος και βρεθεί μια λύση, γιατί αλλιώς, και γω δεν ξέρω τι θα κάνω.

Εγκλήματα

Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αγιας Παρασκευής και πέριξ Δήμων. Το ΔΣ του Σωματείου μας με απόφασή του καταδικάζει την γκανγκστερική απαγωγή του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας Σλ. Μιλόσεβιτς, καθώς και την προσαγωγή του στο νατοϊκό δικαστήριο της Χάγης, ενέργεια που έχει σαν στόχο της να τρομοκρατήσει τους λαούς σε παγκόσμια κλίμακα. Σκοπός των Νατοϊκών και των ιμπεριαλιστών Αμερικανών είναι να δημιουργήσουν ένα νέο διεθνές «δίκαιο», όπου οι θύτες θα δικάζουν τα θύματά τους.

Οι Αμερικανονατοϊκοί και οι ηγέτες της ΕΕ που είναι υπεύθυνοι για τη διατάραξη της ειρήνης στα Βαλκάνια, για το βομβαρδισμό και τις δολοφονίες αμάχων, τη μόλυνση του περιβάλλοντος και τις καταστροφές, σέρνουν ξεδιάντροπα στα δικαστήρια τον ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, μόνο και μόνο επειδή αντιστάθηκε στα δολοφονικά σχέδια τους.

Καταδικάζουμε επίσης την εγκάθετη σημερινή γιουγκοσλαβική ηγεσία, η οποία χωρίς ίχνος ντροπής αντάλλαξε τον Μιλόσεβιτς, την τιμή και περηφάνια του λαού, με μια χούφτα δολάρια.

Η εγκληματική και καταστροφική πορεία των Νατοϊκών και Αμερικανών ιμπεριαλιστών, με στόχο την παγκοσμιοποίηση, δε σταματούν στα Βαλκάνια. Ετοιμάζουν νέα μέτωπα στη Μέση Ανατολή στη Νότια-Ανατολική Ευρώπη, με κύριο στόχο πάντα, την πρόσβασή τους στις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Κακαύσου και της Κασπίας. Ετσι, λοιπόν, μπροστά σ' αυτήν την πολύ επικίνδυνη κατάσταση, μόνον ο ενωμένος αντινατοϊκός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας των λαών πανευρωπαϊκά, παγκόσμια, μπορεί ν' ανατρέψει τη νέα τάξη πραγμάτων. Εξάλλου τα τελευταία γεγονότα της Γένοβας μας δείχνουν, την παραπέρα πορεία της ΕΕ. Η Ιστορία θα γράψει με τα μελανότερα χρώματα για όλους αυτούς -ηγεσίες κρατών, κόμματα, κινήματα, ομάδες, «προσωπικότητες», «σοσιαλιστές», «προοδευτικούς»- που στηρίζουν και συμμετέχουν στην εγκληματική αυτή τους πορεία, κατά της ανθρωπότητας.

Επάγγελμα «Μισθοφόρος»

Λόγω της μεγάλης ανεργίας, που στους νέους είναι σε πολύ υψηλά ποσοστά, χιλιάδες από αυτούς τρέχουν στις... «σχολές μαθητείας χειρισμού εργαλείων σφαγής» και ονομάζονται «επαγγελματίες οπλίτες». Θα μου πείτε, βέβαια, μα οι νέοι με τα όνειρα που συνοδεύουν την ηλικία τους, τρέχουν «πατείς με-πατώ σε» για να γίνουν εκδοροσφαγείς; Ομως, «ανάγκα και θεοί πείθονται»... Ας όψονται εκείνοι που τους σπρώχνουν στο «επάγγελμα»!

Το μισθολόγιό τους υπερβαίνει σε ύψος κάθε μισθολόγιο μαθητείας και ενεργού υπηρεσίας. Οι πληροφορίες μου λένε ότι η μηνιαία αμοιβή τους ανέρχεται στο ποσόν του ενός εκατομμυρίου. Βάλτε με το νου σας τι σημαίνει να είσαι ένστολος καθ' όλο το διάστημα της ενεργού ηλικίας σου, δηλαδή μισθοφόρος! Σκεφτείτε πόσο πίσω χρονικά μας πάει η περίπτωση, όπως τότε που διάφοροι χωροδεσπότες και αργότερα πασάδες μίσθωναν τη ζωή των νέων ισοβίως. Είναι να φρικάρει ο κάθε λογικός άνθρωπος, στη σκέψη του τι σημαίνει να είσαι ένας νέος άνθρωπος στη διάθεση των ισχυρών, για σφαγές και κάθε άλλου είδους θηριωδίες...

Οταν σκεφτούμε τις χιλιάδες των νέων μας, που εργάζονται και αγωνίζονται για μια ζωή, άξια του Ανθρώπου, βρίσκουμε τίποτα κοινό με αυτά τα πλάσματα που σαν υπέρτατο σκοπό ζωής και καριέρας είναι έτοιμα να μπουν κάτω από μια σημαία, η οποία έπαψε πλέον να είναι δική τους; Οχι βέβαια, χίλιες φορές όχι. Το «Ελληνας μισθοφόρος» είναι μια γλωσσική «καινοτομία», που πάει να αναιρέσει το φυλετικό μας γνώρισμα και το γενετικό μας κώδικα. Να μας φέρει στο επίπεδο άλλων φυλετικών ομάδων, κατά παράδοση μισθοφόρων.

Ας αντισταθούμε λοιπόν ως γονείς, ως λαός γενικά, ως νέα γενιά, ως λαϊκό κίνημα, ενάντια σ' αυτή την κηλίδωση!

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΡΧΑΛΑΚΗΣ

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΑΛΚΗ ΝΕΡΑΝΤΖΗ, Ρόδο. Τους στίχους σας για το ΠΑΜΕ που μας στείλατε, τους πήραμε και σας ευχαριστούμε.

- Α.Σ.«Ηλέκτρα». Πήραμε το ποίημά σας με τον τίτλο «Για το καλό...». Σας ευχαριστούμε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ