ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Εξω από τον «τζόγο» τα Ταμεία

Την απόσυρση των κεφαλαίων των Ταμείων από το χρηματιστήριο και την κάλυψη των απωλειών τους ζητά το ΚΚΕ

Αμεση απόσυρση των κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο και κάλυψη των όποιων ζημιών υπήρξαν από τον κρατικό προϋπολογισμό απαιτεί το ΚΚΕ, με την Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Σπ. Στριφτάρη προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Συγκεκριμένα, το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με τη δημοσιοποίηση του Κοινωνικού Προϋπολογισμού του 2000 αποκαλύφθηκε ότι η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των ασφαλιστικών ταμείων από τα 1.799,8 δισ. δρχ. το 1999 μειώθηκε σε 1.332,5 δισ. δρχ. το 2000, δηλαδή κατά 467,3 δισ. δρχ. ή κατά 25,96%. Παίρνοντας υπόψη την πορεία του δείκτη του Χρηματιστηρίου (30-12-1999: 5.535,09 μονάδες, 29-12-2000: 3.388,86 μονάδες, ενώ στο τέλος της προηγούμενης βδομάδας κυμαινόταν στις 2.220 μονάδες) εύλογα υποθέτει κανείς ότι η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των Ταμείων μειώθηκε ακόμα περισσότερο.

Οι εξελίξεις αυτές υπογραμμίζουν με δραματικό τρόπο το λαθεμένο της κυβερνητικής επιλογής για εισαγωγή αποθεματικών των Ταμείων στο χρηματιστήριο και αναδεικνύουν την αναγκαιότητα απόσυρσης των κεφαλαίων, που συγκεντρώθηκαν με το αίμα και τον ιδρώτα των εργαζομένων της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την τεράστια ευθύνη να "τζογάρει" με αυτά τα χρήματα, ρισκάροντας το μέλλον του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, πρέπει να καλύψει αμέσως την όποια ζημιά υπάρχει».

Ο υπουργός ερωτάται: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αποσυρθούν αμέσως τα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων από το χρηματιστήριο και να καλυφθούν οι όποιες ζημιές υπήρξαν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό;».

«ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕ»
Κυβερνητική και τραπεζική αυθαιρεσία

Την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των πρώην εργαζομένων, ζητά το ΚΚΕ

Την τραπεζική αυθαιρεσία απέναντι στους εργαζόμενους στην πρώην «ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕ», με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης, φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής με Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

«Η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο στην περίπτωση των 514 εργαζομένων στην πρώην "ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕ", οι οποίοι δίκαια αγανακτισμένοι πραγματοποιούν αγωνιστικές κινητοποιήσεις» σημειώνει ο βουλευτής στο κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο πρόβλημα επισημαίνει ότι «εδώ και 4,5 χρόνια που η επιχείρηση έκλεισε και απολύθηκαν, εξακολουθούν όχι μόνο να είναι άνεργοι, αλλά να μην έχουν πάρει ούτε τις δεδουλευμένες αποδοχές, τις αποζημιώσεις απόλυσης κτλ., οι οποίες σύμφωνα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις ανέρχονται σε 3,3 δισ. δραχμές».

Ο βουλευτής καταγγέλλει επίσης: «Με προκλητικό τρόπο η εκκαθαρίστρια Εθνική Κεφαλαίου ΑΕ παραβιάζει την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 975 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) και τη σχετική Απόφαση του Αρείου Πάγου (1348/1995) για προνόμιο ικανοποίησης των πάσης φύσεως εργατικών απαιτήσεων και των τόκων τους και - μετά από απαίτηση των Τραπεζών - περιέκοψε αρχικά κατά τα 2/3 το ποσό που είχε επιδικαστεί στους εργαζόμενους. Και σαν να μην έφτανε αυτό - παρά την έκφραση "συμπάθειας" και τις επανειλημμένες υποσχέσεις της κυβέρνησης - πρόσφατα το Ελληνικό Δημόσιο έκανε με τη σειρά του ανακοπή, διεκδικώντας το υπόλοιπο 1/3 του ποσού, με αποτέλεσμα να μη μένει τίποτα για τους εργαζόμενους!».

Ο βουλευτής ερωτά τους υπουργούς: «Ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε οι 514 εργαζόμενοι στην πρώην "ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ ΒΟΛΟΥ ΑΕ" να πάρουν τα χρήματα που δικαιούνται, σύμφωνα με τη στοιχειώδη ηθική υποχρέωση κράτους και τραπεζών, αλλά και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων;».

ΠΥΡΓΟΣ
Αίτημα η επαναλειτουργία

Την επαναλειτουργία των δυο σούπερ - μάρκετ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας - Ολυμπίας στον Πύργο, που έκλεισαν την περασμένη βδομάδα με απόφαση της Ενωσης, απαίτησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, διά στόματος του προέδρου των εργαζομένων στην Ενωση, Σπύρου Γιακουμέλου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επιτροπή Αγώνα το περασμένο Σάββατο στο Εργατικό Κέντρο, ανάμεσα στα άλλα, παρουσίασε επίσημα στοιχεία στα οποία αποδεικνύεται πως τα τελευταία 15 χρόνια η Ενωση είχε καθαρά κέρδη από τη λειτουργία των δυο καταστημάτων περίπου 400 εκατομμύρια δραχμές. Τα στοιχεία αυτά καταρρίπτουν την αστεία δικαιολογία της Ενωσης, που υποστηρίζει ότι στα δυο σούπερ - μάρκετ μπήκε λουκέτο επειδή είχαν «παθητικό».

Απάντηση γι' αυτή την ενέργεια της Ενωσης έδωσε ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηλείας Γιώργος Ηλιόπουλος, ο οποίος τόνισε πως «το ΔΣ της Ενωσης υλοποιεί τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος ώστε η περιουσία του να περάσει πιο εύκολα στο ιδιωτικό κεφάλαιο» και κάλεσε τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τον αγώνα τους συσπειρωμένοι στην Επιτροπή Αγώνα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ
Ομόφωνα υπέρ της απεργίας

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας, την Πέμπτη 11 του Οκτώβρη, αποφάσισε ομόφωνα το περασμένο Σάββατο η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Πωλητών-Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας.

Στη Συνέλευση, όπου σημειώθηκε μαζική συμμετοχή, επικράτησε αγωνιστική ατμόσφαιρα και τόσο η ομιλία σ' αυτήν του προέδρου, Κώστα Αρτεμίου, όσο και οι υπόλοιπες τοποθετήσεις ήταν προσανατολισμένες στην υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργαζομένων του κλάδου και της εργατικής τάξης γενικά.

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας είναι: Αμεση κήρυξη ως υποχρεωτικά εκτελεστής της Συλλογικής Σύμβασης που καθυστερεί απαράδεκτα. Συμμετοχή της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) στη διοίκηση του επικουρικού ταμείου (ΤΕΑΠΟΖΟ) και κατάργηση της πρακτικής του ρουσφετιού από την κυβέρνηση. Κατάργηση όλων των εργολαβιών για τη μείωση της ανεργίας. Πενθήμερη εργάσιμη βδομάδα 35 ωρών (35ωρο, 7ωρο, 5μερο). Διακοπή της «συνεργασίας» εταιριών του κλάδου με παράνομους οπλοφόρους.

Επίσης, κλήθηκε η κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα να αποκαλύψουν τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς των εγκληματικών ενεργειών σε βάρος του συνδικάτου.

«ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ»
Καταγγέλλονται μεθοδεύσεις απαξίωσης

Για αδιαφανείς διαδικασίες και προσπάθειες απαξίωσης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), ώστε να προχωρήσει το ξεπούλημά τους, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, την κυβέρνηση και τον υπουργό Ανάπτυξης.

Το σωματείο τονίζει ότι επανειλημμένα έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό και ενημέρωση για τα πορίσματα του διαγωνισμού και τις προθέσεις του σχετικά με τους υποψήφιους «στρατηγικούς συμμάχους» (ΠΕΤΡΟΛΑ - LUCOIL, OMV, YUKOS), αλλά αγνοείται προκλητικά. Αναφέρει ακόμα ότι ο υπουργός προσπάθησε να κάνει συμμέτοχους στο «έγκλημα» διευθυντικά στελέχη των ΕΛΠΕ, αλλά αντιμετώπισε τη σοβαρή αμφισβήτησή τους.

«Τα ΕΛΠΕ έγιναν κερδοφόρα και δυναμική εταιρία, γιατί έχουν στρατηγική ανάπτυξης και πετυχημένη πορεία μέσα σε πλήρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, γιατί έχουν ένα ανθρώπινο δυναμικό που είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιό τους», σημειώνει, ζητώντας άμεση συνάντηση με τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, ώστε να ενημερωθεί για τους σκοπούς της κυβέρνησης.

Τονίζεται επίσης: «Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι αντιστάθηκαν και θα αντισταθούν με κάθε θεμιτό τρόπο σε όποιον επιβουλεύεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και των μετόχων, γιατί μετά την ψήφιση της τροπολογίας του Ν.2593-98 και τη νομική απώλεια του δημοσίου ελέγχου και χαρακτήρα των ΕΛΠΕ, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους είναι οι μόνοι παράγοντες διασφάλισης του δημοσίου και κοινωνικού ρόλου αυτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ