ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
«Αψιμαχίες» στο Κογκρέσο

Προσπάθειες προσέγγισης Μπους με την ηγεσία του Κογκρέσου, μετά την κόντρα όσον αφορά το «μπλακ άουτ» ενημέρωσης, με αφορμή τις «διαρροές»

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Μία μόλις μέρα μετά τον εκδηλωμένο θυμό και την αγανάκτηση του Αμερικανού Προέδρου προς το Κογκρέσο, για διαρροές προς τον Τύπο απόρρητων πληροφοριών, ο Μπους ξανάρχισε τις προσπάθειες προσέγγισης ώστε να επισυνάψει «ειρήνη» με την ηγεσία και των δύο νομοθετικών σωμάτων, αποσύροντας μάλιστα την απειλή του για απόκρυψη όλων των απόρρητων πληροφοριών και ενημέρωσης των βουλευτών και γερουσιαστών.

Ετσι χτες εκτάκτως υπήρξε πρόγευμα εργασίας με την ηγεσία του Κογκρέσου, του Τζορτζ Μπους, στην προσπάθειά του αυτή να εξομαλύνει τη διένεξη που έχει ξεσπάσει για την απόκρυψη από τα μέλη σώματος εμπιστευτικών πληροφοριών αναφορικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Στη συνάντηση μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Ντένις Χάστερτ, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Τρεντ Λοτ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Τομ Ντασλ και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή, Ντικ Γκέπχαρντ. Αμέσως μετά, τόσο ο Ντασλ όσο και ο Λοτ, έδειξαν ικανοποιημένοι τονίζοντας ότι «ο Πρόεδρος εξέθεσε την άποψή του και εμείς χρειάζεται να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Ο Μπους είχε δείξει να ενοχλείται από τις διαρροές πληροφοριών που δημοσιεύτηκαν την περασμένη βδομάδα στον Τύπο, μετά την ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου από ειδικούς επί ζητημάτων ασφαλείας, για το μέγεθος του κινδύνου νέων τρομοκρατικών πληγμάτων κατά των ΗΠΑ από το δίκτυο του Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος απέστειλε προχτές εγκύκλιο προς τα σημαντικότερα στελέχη της κυβέρνησής του, τονίζοντάς τους πως εφ' εξής οφείλουν να περιορίζουν την ενημέρωσή τους επί εμπιστευτικών πληροφοριών μόνο στους οχτώ ανώτερους υπευθύνους των Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο: των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων και τους Προέδρους των επιτροπών για την Πληροφόρηση στη Βουλή και τη Γερουσία. «Αισθάνθηκα ότι ήταν σημαντικό να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Κογκρέσο ότι οι απόρρητες πληροφορίες δεν πρέπει να αποκαλύπτονται» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ομως προτού περάσουν 24 ώρες αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμνα ο Μπους όταν οι αντιδράσεις δεν άργησαν να εμφανιστούν στο Κογκρέσο, και άκουσε τα εξ αμάξης από τους επικεφαλής στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δημοκρατικό Τζόζεφ Μπίντεν και ρεπουμπλικανό Ρίτσαρντ Χελμς, καθώς κι από τον επικεφαλής των δημοκρατικών στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Βουλής, Τσάιμ Λάντος.

Οι κοινοβουλευτικοί υπενθύμισαν στον Πρόεδρο το καθήκον του έναντι του νόμου να κρατά ενήμερες σε περιόδους κρίσεις, όχι μόνον τις επιτροπές για την Πληροφόρηση, αλλά και τις αντίστοιχες για την Αμυνα και τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Ετσι, ο Μπους υποσχέθηκε να «σεβαστεί καταλεπτώς το νόμο» και όλες οι επιτροπές θα ενημερώνονται πλέον κανονικά για τις προόδους στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Φίμωτρο στην ενημέρωση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ο Λευκός Οίκος έκανε σύσταση προς τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, ώστε να είναι επιφυλακτικά όσον αφορά την αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων του Οσάμα μπιν Λάντεν, λέγοντας ότι μπορεί να περιέχουν κρυμμένες οδηγίες προς τους οπαδούς του για να εξαπολύσουν νέες επιθέσεις.

Η σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίζα Ράις επικοινώνησε χτες το πρωί τηλεφωνικώς με τους υπευθύνους των κύριων αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων για να τους ζητήσει να λαμβάνουν υπόψη το ζήτημα αυτό όταν μεταδίδονται τέτοια μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Μπιν Λάντεν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ.

Παράλληλα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN αποφάσισε να μη μεταδίδει πλέον μαγνητοσκοπημένα μηνύματα του Μπιν Λάντεν ή των υπαρχηγών του, χωρίς προηγουμένως να τα έχει εξετάσει και να έχει συνεννοηθεί με τις αρχές, σύμφωνα με ανακοίνωση του CNN που μεταδόθηκε σήμερα από το ίδιο το δίκτυο. «Το CNN δε θα μεταδίδει πλέον απευθείας δηλώσεις της "Αλ Κάιντα" και θα τις εξετάζει προηγουμένως προτού αποφασίσει τι θα πρέπει να κάνει. Η πολιτική του CNN συνίσταται στην αποφυγή της μετάδοσης οποιουδήποτε μηνύματος για το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να διευκολύνει άμεσα οποιαδήποτε τρομοκρατική ενέργεια. Για να αποφασίσει τι θα μεταδοθεί, το CNN θα εξετάζει επίσης τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών», καταλήγει η ανακοίνωση του δικτύου. Τη στάση αυτή του CNN δείχνει να επικροτεί και ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, αφού κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του χτες επαίνεσε το αμερικανικό κανάλι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε αποστολή στρατευμάτων

Λίγο πριν την έγκριση αποστολής στρατευμάτων

Associated Press

Λίγο πριν την έγκριση αποστολής στρατευμάτων
ΑΓΚΥΡΑ.-

Εγκρίθηκε χτες από το Κοινοβούλιο της Τουρκίας το κυβερνητικό διάταγμα που εξουσιοδοτεί τον τουρκικό στρατό να αποστείλει δυνάμεις του στο εξωτερικό. Το διάταγμα, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, επιτρέπει αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στο εξωτερικό και παρουσία ξένων στρατευμάτων σε τουρκικό έδαφος στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής εκστρατείας που διεξάγουν οι ΗΠΑ.

Το διάταγμα υιοθετήθηκε με 319 ψήφους υπέρ, 101 κατά και δυο αποχές, σε σύνολο 422 βουλευτών από τους 550 του τουρκικού Κοινοβουλίου. Κατά τη συζήτηση, τα δυο κόμματα του πολιτικού Ισλάμ, που βρίσκονται στην αντιπολίτευση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο διάταγμα.

Πληροφορίες ωστόσο έκαναν λόγο ήδη χτες για αποστολή από την Τουρκία στις Ηνωμένες Πολιτείες στρατιωτικών συνδέσμων που θα εξασφαλίσουν το συντονισμό με τους Αμερικανούς συμμάχους στις επιχειρήσεις κατά του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, «η ομάδα είναι επιφορτισμένη αποκλειστικά και μόνο με αποστολή συνδέσμου... Θα είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και θα συντονίσει την επικοινωνία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του δικού μας Γενικού Επιτελείου όσον αφορά τις επιχειρήσεις, που έχουν την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας». Δε διευκρίνισε αν μιλά για επιχειρήσεις στο έδαφος του Αφγανιστάν, ενώ το Γενικό Επιτελείο αρνήθηκε να προβεί στο παραμικρό σχόλιο. Η εφημερίδα «Σαμπάχ» δημοσιεύει πληροφορίες κατά τις οποίες η ομάδα απαρτίζεται από έξι άνδρες με επικεφαλής ένα στρατηγό, που «θα μεταβεί στο Αφγανιστάν μόλις οι Αμερικανοί εγκαταστήσουν εκεί κέντρο διοίκησης».

Η ομάδα φέρεται να είναι ειδικευμένη σε βιολογικά και χημικά όπλα, να υπηρέτησε στο παρελθόν στη νοτιοανατολική Τουρκία στον πόλεμο κατά των Κούρδων του ΡΚΚ και με συμμετοχή σε επιχειρήσεις στο βόρειο Ιράκ, κατά την ίδια πηγή.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, προειδοποίησε πάντως χτες για τον κίνδυνο μιας «σπείρας αίματος και φωτιάς», αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους κατά της τρομοκρατίας και σε άλλες χώρες της περιοχής - δηλαδή το Ιράκ, με το οποίο η Τουρκία γειτνιάζει. Σε μια τέτοια κλιμάκωση, διευκρίνισε, «ολόκληρη η περιοχή θα μπορούσε να εμπλακεί σε μία σπείρα φωτιάς και αίματος. Στην περίπτωση αυτή είναι αναπόφευκτο να εμπλακεί και η Τουρκία».

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΗΠΑ
«Να υπάρχει και ένα ανθρωπιστικό στοιχείο»... στον πόλεμο λέει ο Σρέντερ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Η μάχη κατά της τρομοκρατίας «πρέπει να περιλαμβάνει και ένα σημαντικό ανθρωπιστικό στοιχείο... Να μη διεξάγεται απλώς με πολιτικά και διπλωματικά μέσα» είπε αργά προχτές βράδυ ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συναντώντας τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στη Ν. Υόρκη.

Ο Ανάν απάντησε έκανε λόγο για μία «διαρκή δέσμευση» της διεθνούς κοινότητας έναντι του αφγανικού λαού και πρόσθεσε πως συζήτησε με το Γερμανό καγκελάριο τη βοήθεια με την οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεισφέρει το Βερολίνο...

Αργότερα χτες, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ επρόκειτο να έχει στο Λευκό Οίκο συναντήσεις πρώτα απ' όλους με τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, στον οποίο επρόκειτο σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ να εκφράσει «τη χωρίς περιορισμούς αλληλεγγύη» της Γερμανίας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ