ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΚΑΝΔΑΛΟΛΟΓΙΑ
Εμπλέκεται και η Δικαιοσύνη

Αγωγή κατά του Κ. Λαλιώτη κατέθεσε χθες ο Κ. Μητσοτάκης

Το δρόμο της «αναπόφευκτης» δικαστικής διερεύνησης παίρνει η διαμάχη που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ με αφορμή το αεροδρόμιο των Σπάτων. Ο Κ. Μητσοτάκης κατέθεσε χτες αγωγή, μέσω των πληρεξούσιων δικηγόρων του Χρ. Μαρκογιαννάκη και Γ. Μαύρου, κατά του Κ. Λαλιώτη για συκοφαντική δυσφήμιση.

Στην αγωγή ζητά από τον τέως υπουργό 1 δισ. δρχ. για ηθική βλάβη, θα συζητηθεί δε στις 30-5-2002. Ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στις πρόσφατες, καθημερινές σχεδόν συνεντεύξεις Τύπου και δηλώσεις του Κ. Λαλιώτη για το αεροδρόμιο των Σπάτων και τις συμβάσεις που είχαν υπογράψει εναλλάξ οι κυβερνήσεις της ΝΔ το 1993 και του ΠΑΣΟΚ το 1995 με την κατασκευάστρια εταιρία. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Λαλιώτη, με τη σύμβαση του ΠΑΣΟΚ το Δημόσιο «ωφελήθηκε 100 δισ. δρχ.», χρήματα, τα οποία «θα πήγαιναν ή στην κατασκευάστρια εταιρία ή στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη ή στην οικογένειά του, που διακινούσε το διάστημα εκείνο τροφοδότη λογαριασμό λιβεριανής εταιρίας».

Ολα τα παραπάνω, κατά τον Κ. Μητσοτάκη, είναι ψευδή και συκοφαντικά και προσβάλλουν βάναυσα την προσωπικότητά του. Μέσω δε των δικηγόρων του, υπέβαλε και αίτηση στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγια για να κληθεί να καταθέσει ως μάρτυρας στην προκαταρκτική έρευνα, που διενεργεί για την υπόθεση αυτή ο εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος.

Στη δήλωσή του ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι από τη στιγμή που το θέμα περιέρχεται στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης «ο συκοφάντης θα έχει την τύχη που του αρμόζει». Ανέφερε ακόμα ότι θα ζητήσει επίσπευση της υπόθεσης από τη Δικαιοσύνη και ότι θα ζητήσει να εξεταστεί ως μάρτυρας για την υπόθεση του αεροδρομίου των Σπάτων. Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχει «οποιαδήποτε σχέση με το συγκεκριμένο λογαριασμό», ότι από το 1993 η ΝΔ έχει ανακοινώσει πως τα χρήματα που κατέθεσε ο Αρ. Αλαφούζος το '89 κατατέθηκαν στα ταμεία του κόμματος, καθώς και ότι όλα τα στοιχεία που επικαλείται σήμερα ο Κ. Λαλιώτης είχαν παρουσιαστεί από το 1993, αλλά το ΠΑΣΟΚ δε ζήτησε τότε να διερευνηθούν οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρίας επειδή «δε θεώρησε ότι υπήρχε ο,τιδήποτε επιλήψιμο».

Απαντώντας ο Κ. Λαλιώτης σε δηλώσεις του αναφέρει ότι ο Κ. Μητσοτάκης «προσφεύγει με έκδηλα υποκριτικές και θεατρικές κινήσεις στη Δικαιοσύνη, μιλάει γενικά και αόριστα για συκοφαντίες και λασπολογίες σε βάρος του, ενώ αποφεύγει να μιλήσει με κάθε τρόπο για την ταμπακέρα».

Και η δήλωση του Κ. Λαλιώτη καταλήγει: «Είμαι σίγουρος ότι με την απαιτούμενη "Δικαστική Συνδρομή" της ελληνικής Δικαιοσύνης (σ.σ. αυτής που ο ίδιος κατάγγειλε προ ημερών για την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου!), μόλις αποκαλυφθεί η αλήθεια για τη "Λιβεριανή Εταιρία" και μόλις ανοίξουν οι λογαριασμοί της, τότε θα αποκαλυφθεί για τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη το μέγεθος μιας απίστευτης διαπλοκής, της συναλλαγής και της διαφθοράς».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητιέται πιθανή ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Αναμεταδότης του σταθμού «Φωνή της Αμερικής» στην Κύπρο

Δεν τίθεται θέμα ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ, μελετάται ωστόσο το θέμα της συμμετοχής στο πρόγραμμα «Συνεργασία για την Ειρήνη». Αυτό δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του για το 2002 ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών.

Ο Ι. Κασουλίδης απαντώντας σε Ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών Δώρου Θεοδώρου, είπε πως θέμα συμμετοχής της Κύπρου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή, προβλέποντας και τις ενστάσεις της Τουρκίας.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι παραμένει ανοιχτό για μελέτη το θέμα της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία και Ειρήνη», στο οποίο, υπενθύμισε, έχει εμπλακεί και η Ρωσία και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Ο κ. Κασουλίδης επισήμανε πως και στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν αντιδράσεις της Τουρκίας.

Στο μεταξύ, στη συνεδρίαση της επιτροπής, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στη διαπίστευση δυο στρατιωτικών ακολούθων στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ (Βρυξέλλες) και στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η έδρα του οποίου είναι στη Βιέννη. Θέμα διαπίστευσης άλλων στρατιωτικών ακολούθων δεν τίθεται επί του παρόντος, θεωρείται ωστόσο σίγουρο πως με την ένταξη θα αυξηθούν και στο θέμα της αμυντικής διπλωματίας οι ανάγκες.

Ερχονται Βρετανοί για τις κεραίες στο Ακρωτήρι

Ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων θα έρθουν σύντομα στην Κύπρο για να εξετάσουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, από τις κεραίες των Βρετανών στο Ακρωτήρι.

Στην ανακοίνωση αυτή προέβη ο Ιωάννης Κασουλίδης, ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι οι δυο έρευνες που διεξήχθησαν από την κυπριακή και βρετανική κυβέρνηση διαφέρουν, γι' αυτό και θα διεξαχθεί η έρευνα αυτή. Παράλληλα, θα διεξαχθεί νέα ιατρική έρευνα για τις πιθανές επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής.

Ο Ι. Κασουλίδης ανακοίνωσε ότι ο ραδιοσταθμός «Φωνή της Αμερικής» θα εγκαταστήσει αναμεταδότη στο Κάβο Γκρέκο, δίπλα από το γαλλικό σταθμό. Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προπαγανδιστικό σταθμό. Το θέμα ενέγραψε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης.

Κηδεύεται αύριο ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης

Κηδεύεται αύριο Πέμπτη ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης, στη γενέτειρά του στον Τέρπυλο Κιλκίς. Ο Τηλέμαχος Γαβριηλίδης, που πέθανε σε ηλικία μόλις 60 χρόνων, υπήρξε στέλεχος του ΚΚΕ, μέλος της ΚΕ του Κόμματος από το 14ο μέχρι το 16ο Συνέδριο και γραμματέας της ΚΟ του ΚΚΕ στη Γερμανία.

Παιδί κομμουνιστών (ο πατέρας του σκοτώθηκε στον εμφύλιο πόλεμο), μετανάστευσε το 1965 στη Γερμανία, όπου έγινε μέλος του ΚΚΕ, ενώ συμμετείχε δραστήρια στο γερμανικό Συνδικάτο Μετάλλου (IGM). Στάθηκε με πίστη και αφοσίωση στις γραμμές του ΚΚΕ, υπερασπίστηκε το Κόμμα και την ιδεολογία του σε όλη την κομματική του ζωή και ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές. Στην ΚΟ Γερμανίας όπου έδρασε και τα 33 χρόνια που ήταν μέλος του ΚΚΕ, έκανε έντονη την παρουσία του.

Τα σημεία ... τριβής στην ηγεσία του ΣΥΝ

Οι κάμερες ήταν εκεί και ήταν πολλές. Για να καλύψουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Για να μεταδώσουν εικόνες μιας λεκτικής έντονης αντιπαράθεσης, που διαμόρφωσε την εντύπωση πως μεταξύ της ηγεσίας και των «ανανεωτών» του κόμματος υπάρχει χάσμα. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι ακριβώς αυτή. Και είναι λάθος να θεωρηθεί πως τα κονταροχτυπήματα και οι συγκρούσεις εδράζονται σε βαθιές πολιτικές διαφωνίες.

Και οι μεν και οι δε ελάχιστα έως καθόλου διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά στους στόχους τους. Στην «ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση», αμφότεροι αντιτάσσουν την πρόταση για «πολιτική διεύθυνσή της», ενώ για τη διακυβέρνηση της χώρας συμφωνούν σε μια «εναλλακτική πρόταση εξουσίας», συστατικό μέρος της οποίας θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ποιο, όμως, είναι το σημείο τριβής; Οι «ανανεωτές» επιθυμούν τάχιστη προσέγγιση του ΣΥΝ με το «συγγενικό» ιδεολογικά και πολιτικά ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι με τις παρούσες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας αυτή δεν προωθείται. Η ηγεσία εκτιμά ότι στις παρούσες συνθήκες ο ΣΥΝ έχει λαμβάνειν από μια πολιτική προσέγγισης δυνάμεων, που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερές» και από έναν «αριστερό» χρωματισμό της ρητορικής του. Κάποιοι δε ισχυρίζονται ότι για να γίνει πιο πειστική δε θα διστάσει, αν χρειαστεί, να «θυσιάσει» όσους επιμένουν για μια διαφορετική τακτική. Αυτά για τις εντυπώσεις. Γιατί οι πολιτικές του θέσεις εξακολουθούν να κινούνται σε σοσιαλδημοκρατική ρότα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ, άλλωστε, οι «ανανεωτές» δήλωναν πως δε θα είχαν πρόβλημα με τις συμμαχίες που επιλέγει να κάνει η ηγεσία, αν αυτές δεν ήταν μονομερείς, ενώ εκπρόσωποι της ηγεσίας απαντούσαν «αν μας καλέσει το ΠΑΣΟΚ θα κουβεντιάσουμε και μαζί του». Κατανοητό πως, αν αυτό συνέβαινε τώρα, το «χάσμα» θα γεφυρωνόταν πάραυτα.

Επιπροσθέτως η ηγεσία κατέστησε σαφές πως η συμμετοχή του ΣΥΝ στο «Χώρο» δεν εδράζεται σε κάποια συμφωνία με τις υπόλοιπες συνιστώσες του, αλλά πρόκειται για μια συνεύρεση ευκαιριακή («συζητάμε και όπου τα βρούμε κάνουμε κοινή δράση» ήταν η ακριβής έκφραση), η οποία (συνεύρεση στο «Χώρο») επιτρέπει στο Συνασπισμό «να συσπειρώσει και να απομονώσει το ΚΚΕ»!

Αποκαλυπτικό, όμως, του ότι κατά βάθος και επί της ουσίας της πολιτικής οι διαφωνίες είναι απειροελάχιστες, αποτελεί και το γεγονός πως η πολιτική απόφαση της ΚΠΕ θα γινόταν δεκτή από τους «ανανεωτές», αν δεν προστίθονταν σ' αυτή η ονομαστική καταδικαστική αναφορά στη στάση της Μαρίας Δαμανάκη. Η φράση του Μ. Παπαγιαννάκη ήταν: «Βγάλτε την ονομαστική αναφορά και το συζητάμε»! Αλλωστε, και στην Πολιτική Γραμματεία, όπου είχε συζητηθεί το σχέδιο πολιτικής απόφασης, οι τρεις «ανανεωτές» - μέλη της κατέθεσαν απλώς παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία...


Βάσω ΝΙΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ