Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σημεία ... τριβής στην ηγεσία του ΣΥΝ

Οι κάμερες ήταν εκεί και ήταν πολλές. Για να καλύψουν τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Για να μεταδώσουν εικόνες μιας λεκτικής έντονης αντιπαράθεσης, που διαμόρφωσε την εντύπωση πως μεταξύ της ηγεσίας και των «ανανεωτών» του κόμματος υπάρχει χάσμα. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι ακριβώς αυτή. Και είναι λάθος να θεωρηθεί πως τα κονταροχτυπήματα και οι συγκρούσεις εδράζονται σε βαθιές πολιτικές διαφωνίες.

Και οι μεν και οι δε ελάχιστα έως καθόλου διαφοροποιούνται σε ό,τι αφορά στους στόχους τους. Στην «ανεξέλεγκτη παγκοσμιοποίηση», αμφότεροι αντιτάσσουν την πρόταση για «πολιτική διεύθυνσή της», ενώ για τη διακυβέρνηση της χώρας συμφωνούν σε μια «εναλλακτική πρόταση εξουσίας», συστατικό μέρος της οποίας θα είναι το ΠΑΣΟΚ.

Ποιο, όμως, είναι το σημείο τριβής; Οι «ανανεωτές» επιθυμούν τάχιστη προσέγγιση του ΣΥΝ με το «συγγενικό» ιδεολογικά και πολιτικά ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι με τις παρούσες πολιτικές επιλογές της ηγεσίας αυτή δεν προωθείται. Η ηγεσία εκτιμά ότι στις παρούσες συνθήκες ο ΣΥΝ έχει λαμβάνειν από μια πολιτική προσέγγισης δυνάμεων, που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστερές» και από έναν «αριστερό» χρωματισμό της ρητορικής του. Κάποιοι δε ισχυρίζονται ότι για να γίνει πιο πειστική δε θα διστάσει, αν χρειαστεί, να «θυσιάσει» όσους επιμένουν για μια διαφορετική τακτική. Αυτά για τις εντυπώσεις. Γιατί οι πολιτικές του θέσεις εξακολουθούν να κινούνται σε σοσιαλδημοκρατική ρότα.

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΠΕ, άλλωστε, οι «ανανεωτές» δήλωναν πως δε θα είχαν πρόβλημα με τις συμμαχίες που επιλέγει να κάνει η ηγεσία, αν αυτές δεν ήταν μονομερείς, ενώ εκπρόσωποι της ηγεσίας απαντούσαν «αν μας καλέσει το ΠΑΣΟΚ θα κουβεντιάσουμε και μαζί του». Κατανοητό πως, αν αυτό συνέβαινε τώρα, το «χάσμα» θα γεφυρωνόταν πάραυτα.

Επιπροσθέτως η ηγεσία κατέστησε σαφές πως η συμμετοχή του ΣΥΝ στο «Χώρο» δεν εδράζεται σε κάποια συμφωνία με τις υπόλοιπες συνιστώσες του, αλλά πρόκειται για μια συνεύρεση ευκαιριακή («συζητάμε και όπου τα βρούμε κάνουμε κοινή δράση» ήταν η ακριβής έκφραση), η οποία (συνεύρεση στο «Χώρο») επιτρέπει στο Συνασπισμό «να συσπειρώσει και να απομονώσει το ΚΚΕ»!

Αποκαλυπτικό, όμως, του ότι κατά βάθος και επί της ουσίας της πολιτικής οι διαφωνίες είναι απειροελάχιστες, αποτελεί και το γεγονός πως η πολιτική απόφαση της ΚΠΕ θα γινόταν δεκτή από τους «ανανεωτές», αν δεν προστίθονταν σ' αυτή η ονομαστική καταδικαστική αναφορά στη στάση της Μαρίας Δαμανάκη. Η φράση του Μ. Παπαγιαννάκη ήταν: «Βγάλτε την ονομαστική αναφορά και το συζητάμε»! Αλλωστε, και στην Πολιτική Γραμματεία, όπου είχε συζητηθεί το σχέδιο πολιτικής απόφασης, οι τρεις «ανανεωτές» - μέλη της κατέθεσαν απλώς παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία...


Βάσω ΝΙΕΡΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ