Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ανασχηματισμός της... «Σελήνης»

Κάποτε, ένας από τους πολλούς ανασχηματισμούς του μακαρίτη Α. Παπανδρέου τη δεκαετία του '80 (πραγματοποιήθηκε πριν από εκείνον με τα... «φτερά») έμεινε γνωστός ως ο «ανασχηματισμός Παπαστεφανάκη». Επρόκειτο για τον ευτυχή που είχε υπουργοποιηθεί, αλλά, καθώς ήταν άγνωστος και κάπως ακατατόπιστος ακόμα, άργησε να προσέλθει στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, με αποτέλεσμα η υπηρεσία ασφαλείας του Προεδρικού Μεγάρου να μην του επιτρέπει την είσοδο στο χώρο...

Φυσικά, στη σημερινή ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος, που προέκυψε μετά τον χτεσινό... «ανασχηματισμό της "Σελήνης"», δεν προβλέπεται να επαναληφθούν τέτοιου είδους απρόοπτα. Αλλωστε, και η κ. Κούρκουλα, η παλιά ηρωίδα «Σελήνη» της «Λάμψης» του Φώσκολου, και ο κ. Βούγιας, θεωρούνται γνωστοί στους θυρωρούς του Προεδρικού Μεγάρου.

***

Με τα παραπάνω δεν υποστηρίζουμε ότι ο ανασχηματισμός, που ανακοίνωσε χτες ο πρωθυπουργός, δεν έχει πολιτικά μηνύματα. Το αντίθετο. Μόνο που - αυτό θέλουμε να τονίσουμε - τα όποια μηνύματα δεν έχουν να κάνουν με τις «καραμπόλες προσώπων» ή με τις βαρύγδουπες αναλύσεις περί του «ποιος ήρθε - ποιος έφυγε». Εκείνο που κυρίως έχει σημασία είναι το «γιατί ήρθε» (όποιος κι αν ήρθε) στο τάδε ή στο δείνα υπουργείο.

Ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και ας σταθούμε στις τρεις πιο σημαντικές πλευρές αυτού του ανασχηματισμού:

α) Οι αλλαγές στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας σημαίνουν ότι οι συνταξιούχοι εκείνη την «αύξηση» των 170 δραχμών (!) δε θα την πάρουν από τον Παπαντωνίου, αλλά από τον Χριστοδουλάκη...

Συγχωρήστε μας, αλλά για μας παραμένει ως σημαντικό όχι το ποιος μοιράζει τα «κόλλυβα», αλλά ότι, ακριβώς, αντί για «αυξήσεις» μοιράζουν «κόλλυβα».

Παραπέρα, το γεγονός ότι ο κ. Χριστοδουλάκης κατέχει περίοπτη θέση στην «καρδιά» των βιομηχάνων, λόγω της βαθύτατης πίστης του στο ευαγγέλιο της «ελεύθερης αγοράς» και των ιδιωτικοποιήσεων, συνιστά ασφαλώς «μήνυμα» ότι οι ρυθμοί του ξεπουλήματος και της λιτότητας θα ενταθούν.

β) Η αλλαγή στο υπουργείο Εργασίας με την εκεί μετακίνηση του Δ. Ρέππα σηματοδοτεί ότι «αναβαθμίζεται» η απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», που αποκτά πρωτεύουσα θέση στην κυβερνητική τακτική για την προώθηση του αντιασφαλιστικού εκτρώματος.

Θυμίζουμε ότι ο Δ. Ρέππας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και άρα ως «ειδικός» σε θέματα «διαλόγου», με την ίδια ευκολία που υμνούσε την πρώτη κυβερνητική απόφαση για το Ασφαλιστικό, με ακριβώς την ίδια ευκολία και το ίδιο πάθος εξυμνούσε την «υποχώρηση» της κυβέρνησης, προτάσσοντας το στοιχείο της «συναίνεσης», ως τον παράπλευρο δρόμο για το πέρασμα της δεδομένης αντικοινωνικής πολιτικής.

Ας κρατήσουμε κάτι ακόμα: Η κυβέρνηση στην υπόθεση του Ασφαλιστικού εκείνο που θεώρησε «λάθος» τις μέρες της κρίσης δεν ήταν η πολιτική της (προς Θεού!), αλλά το επικοινωνιακό της σκέλος. Φαίνεται ότι ο κατέχων επί μακρόν τη θέση του κυβερνητικού «επικοινωνιολόγου» επελέγη ώστε (λόγω πείρας) να καλλωπίσει, «επικοινωνιακά» και μόνον, αυτό το - επί της ουσίας - τερατούργημα.

γ) Η μετακίνηση Παπαντωνίου στο υπουργείο Αμυνας, με δεδομένη την παραμονή του Γ. Παπανδρέου στο Εξωτερικών, σηματοδοτεί μια εφ' όλης της ύλης προσαρμογή του κυβερνητικού μηχανισμού στη λογική του Ελσίνκι. Οχι ότι με τον Α. Τσοχατζόπουλο δε γινόταν αυτό, αλλά τώρα σηματοδοτείται με μεγαλύτερη έμφαση, ότι στην αντιμετώπιση των ζητημάτων Αμυνας - εκτός από τη σκοπιά της ευρω-ατλαντικής δουλείας - προστίθεται και η οπτική από τη σκοπιά της «ΟΝΕ-δίτικης λογιστικής».

Ετσι, από την κίβδηλη διαμάχη μεταξύ Ακη - Γιάννου, που περιγράφηκε το περασμένο διάστημα με τον όρο «κανόνια ή βούτυρο», περνάμε και σημειολογικά πλέον (διότι ουσιαστικά εκεί βρισκόμασταν πάντα) στην εποχή του «ούτε βούτυρο, ούτε κανόνια». Πέραν, βεβαίως, των όσων - κανονιών και βουτύρων - μας υπαγορεύει το ΝΑΤΟ, από τη μια μεριά, και η ΟΝΕ, από την άλλη.

***

Από εκεί και πέρα η υποβάθμιση Τσοχατζόπουλου ή η μετακίνηση της Β. Παπανδρέου, που σε περίοδο Ολυμπιάδας θα ήθελε να ενδυθεί το ρόλο της «υπουργού των έργων», μπορεί να αφορούν στις προσωπικές τους στοχεύσεις, αλλά πολύ λίγο απασχολούν τον ελληνικό λαό.

Ο τελευταίος, ο ελληνικός λαός, αφού παρακολούθησε επί ένα τετράμηνο τους εντός του ΠΑΣΟΚ να «λύνουν τις διαφορές» τους, τώρα βρίσκεται ενώπιον μιας «νέας» κυβέρνησης, που, όπως έχει διαβεβαιώσει ο κ. Σημίτης, η πολιτική της όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά και επιταχύνεται.

Συνεπώς, αν κάτι σηματοδοτεί αυτός ο ανασχηματισμός είναι ότι οι αγεφύρωτες «διαφορές» του λαού με αυτή τη «νέα» κυβέρνηση θα ενταθούν. Πρόκειται για μια απόσταση, η απόσταση μεταξύ λαού-κυβέρνησης, που θυμίζει ίσως την απόσταση μεταξύ Γης και... Σελήνης.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ