ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει το έγκλημα των «λευκών κελιών»

Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στον πόλεμο, όχι στα "λευκά κελιά"», έγινε χτες στα Προπύλαια εκδήλωση διαμαρτυρίας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ημέρα που ξεκίνησε η απεργία πείνας ενάντια στα «Λευκά Κελιά» στην Τουρκία έγινε χτες το απόγευμα στα Προπύλαια, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.

Στο διάστημα αυτό, 74 πολιτικοί κρατούμενοι πέθαναν, ενώ άλλοι 200 συνεχίζουν την απεργία πείνας μέσα στα «λευκά κελιά». Αρκετοί είναι, όμως, και εκείνοι που μαζί με συγγενείς των πολιτικών κρατούμενων, αλλά και αποφυλακισμένους από τα «λευκά κελιά» κάνουν απεργία πείνας στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και την Τραπεζούντα.

«Η ηρωική αντίσταση ενάντια στα "Λευκά Κελιά", δηλαδή ενάντια στο φασιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην εκμετάλλευση, στην τυραννία συνεχίζεται», επισήμανε στην ομιλία του ο Γιλντιρίμ, εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης. Παράλληλα, τόνισε τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού, που, «από τους δικούς του αγώνες στην Καισαριανή, στη Μακρόνησο, μάθαμε να αντιστεκόμαστε».

Αναφερόμενος στο κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης, που ήταν «Οχι στον πόλεμο, όχι στα "Λευκά Κελιά"», τόνισε πως ο ιμπεριαλισμός συνεχίζει να δολοφονεί τους λαούς, είτε με «Λευκά Κελιά» είτε με βόμβες και προκειμένου να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή χρησιμοποίησε την Τουρκία και την οδήγησε στα «Λευκά Κελιά». Από την πλευρά του, ο Αντώνης Αντανασιώτης, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, επισήμανε το έγκλημα που συντελείται σε βάρος των πολιτικών κρατούμενων της Τουρκίας και γενικότερα του τουρκικού και κουρδικού λαού, αλλά και τη συνενοχή της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στην τουρκική πρεσβεία, όπου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

ΡΩΣΙΑ
Συγκέντρωση συμπαράστασης στους Τούρκους αγωνιστές

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).-

Στις 20 του Οκτώβρη στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας πραγματοποιήθηκε, με την ευκαιρία της επετείου από την κήρυξη απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων της Τουρκίας, συγκέντρωση συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατουμένους της Ρωσίας και όλων των χωρών, όπου στα μπουντρούμια τους βρίσκονται αγωνιστές για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των εργαζομένων. Στη συγκέντρωση, που διοργάνωσε η Επιτροπή Υπεράσπισης των Πολιτικών Κρατουμένων, συμμετείχαν το ΚΕΚΡ, το ΚΚ της Ενωσης Ρωσίας και Λευκορωσίας, το Επαναστατικό Κόμμα Ρωσίας, το Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων, οι νεολαιίστικες οργανώσεις αυτών των κομμάτων, τα κινήματα «Εργαζόμενη Πρωτεύουσα» και «Για την Προστασία του Παιδιού», καθώς και μέλη του ΚΚΡΟ. Η συγκέντρωση, στην οποία η πλειοψηφία ήταν νέοι άνθρωποι, μετατράπηκε σε αντιιμπεριαλιστική, αντιαμερικανική, αντιπολεμική εκδήλωση. Τη συγκέντρωση άνοιξε ο πρόεδρος της Επιτροπής για την Υπεράσπιση των Πολιτικών Κρατουμένων και πρόεδρος του Επαναστατικού Κόμματος Ρωσίας, Ανατόλι Κριουτσκόφ.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης «Εργαζόμενη Πρωτεύουσα», Μπορίς Γουνκό, υπογράμμισε: «Το σημερινό καθεστώς των ΗΠΑ, που ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν όλο τον κόσμο, για να εξοντώσουν τον αρχιτρομοκράτη Μπιν Λάντεν, είναι επίσης φασισμός, αποτέλεσμα της επερχόμενης κρίσης στις ΗΠΑ».

Από τη μεριά του, το μέλος της Επαναστατικής Ενωσης Νεολαίας και μέλος του ΚΕΚΡ Βίκτορ Σαπίλοφ τόνισε: «Εμείς, οι μετέχοντες στη συγκέντρωση, διαμαρτυρόμαστε κατά της "νέας τάξης πραγμάτων" μ' επικεφαλής τις ΗΠΑ - τον κύριο τρομοκράτη του πλανήτη».

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε εγκάρδια τους συγκεντρωμένους ο εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας Χακά Σατσίν, ο οποίος είπε: «Οι κομμουνιστές της Τουρκίας δε λύγισαν. Απέρριψαν τις επινοήσεις της αστικής προπαγάνδας ότι ο κομμουνισμός έχει τσακιστεί στον πλανήτη. Κάτω ο ιμπεριαλισμός και ο καπιταλισμός! Ζήτω ο αγώνας των κομμουνιστών! Οι κομμουνιστές στα μπουντρούμια της Τουρκίας θα νικήσουν!».

Η συγκέντρωση έκλεισε με τα συνθήματα που αντηχούσαν στην πλατεία: «Λευτεριά στους πολιτικούς κρατουμένους της Τουρκίας! Λευτεριά στους πολιτικούς κρατουμένους όλου του κόσμου!».

Θύματα αυταρχισμού οι Αφγανοί πρόσφυγες

Την επιχείρηση - σκούπα της ΕΛΑΣ καταγγέλλει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη»

Την επιχείρηση σκούπα σε βάρος των άστεγων Αφγανών προσφύγων που διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες στο Πεδίον του Αρεως, στην οποία προχώρησε το απόγευμα της Δευτέρας η ΕΛΑΣ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Συγκεκριμένα, καταγγέλλει την κυβέρνηση η οποία «με τη σύμφωνη γνώμη της συνέβαλε στο σημερινό δράμα του αφγανικού λαού, συμπληρώνει το έργο της με συλλήψεις και απειλές απελάσεων και μάλιστα σε μια χώρα η οποία βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από τις επιδρομές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους». Η Δημοκρατική Συσπείρωση καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει τα κρούσματα αυταρχισμού και να διαμορφώσει χώρους υποδοχής και ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων που φτάνουν στη χώρα μας. Ακόμη, καλεί τον ελληνικό λαό να εντείνει τον αγώνα του για το σταμάτημα των βομβαρδισμών και των πολεμικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο αφγανικό έδαφος και την απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο, για να λείψει μια από τις σοβαρότερες αιτίες που ξεριζώνουν λαούς και γεννούν πρόσφυγες.

Ανάλογη ανακοίνωση καταγγελίας της επιχείρησης - σκούπα εξέδωσε και η «Πρωτοβουλία Γένοβα». Αναφέρει δε, ότι μαζί με τους Αφγανούς «συνέλαβαν τον Χρήστο Κιούπη, μέλος της Πρωτοβουλίας, ενώ μια ώρα μετά συνέλαβαν τους δημοσιογράφους της Εργατικής Αλληλεγγύης, Κατερίνα Θωίδου και Νίκο Λούντο», από τους οποίους «η Ασφάλεια κατέσχεσε το φιλμ που είχε καταγραφεί η επιχείρηση σκούπα».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αλλαγές στις αρμοδιότητες αντιδημάρχων

Ανακατανομές στις αρμοδιότητες των αντιδημάρχων Αθήνας ανακοίνωσε χτες ο δήμαρχος Δ. Αβραμόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο Πάνος Παπαϊωάννου αναλαμβάνει πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής και υπεύθυνος στη διεύθυνση καθαριότητας, ο Βασίλης Κορομάντζος υπεύθυνος της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Πρασίνου και ο Φώτης Παπαθανασίου ως υπεύθυνος της Τεχνόπολης και της Διεύθυνσης Μητρώων και Δημοτολογίου.

Με την ίδια απόφαση, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Απέργης αναλαμβάνει από 31/12 τις Τεχνικές Διευθύνσεις του δήμου. Από την ίδια μέρα η αντιδήμαρχος Ευαγγελία Βελέντζα αναλαμβάνει τις Διευθύνσεις Δημοτικών Προσόδων, Ταμιακής Υπηρεσίας, Λογιστικού - Προϋπολογισμού και Αδειών Καταστημάτων και Θεαμάτων. Τέλος, η αντιδήμαρχος Ελλη Ευαγγελίδου αναλαμβάνει τις Διευθύνσεις Διαμερισμάτων, Προμηθειών και Γενικών Αποθηκών, ενώ παραμένει και αντιπρόεδρος Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου.

Προς κινητοποίηση οι ιδιοκτήτες ταξί

Σε 24ωρη κινητοποίηση μέσα στο μήνα, προσανατολίζονται οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας, διεκδικώντας λύσεις στα σημαντικά και χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου.

Την απόφαση για την κινητοποίηση πήρε το ΔΣ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), επισημαίνοντας ότι η συσσώρευση των προβλημάτων καθιστά προβληματική την επιβίωση των αυτοκινητιστών ταξί και υπάρχει δικαιολογημένη αγανάκτηση σε όλο τον κλάδο.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΑ, που ζητούν καιρό τώρα συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών, τονίζουν ότι τα πιο σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο είναι: Οι λεωφορειολωρίδες, η ποινικοποίηση παραβάσεων των κανονισμών λειτουργίας ταξί, η αδειοδότηση πρόσθετων μεταφορικών μέσων μετάβασης και αναχώρησης από το αεροδρόμιο Σπάτων και η διορθωτική αναπροσαρμογή στο κόμιστρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ