ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ»
Αντίσταση στην τσιμεντοποίηση

Ημερίδα για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, διοργάνωσαν το Σάββατο οι Δήμοι Ελληνικού, Γλυφάδας, Αλίμου και Αργυρούπολης

Αποψη από την ημερίδα
Αποψη από την ημερίδα
«Αεροδρόμιο Ελληνικού, Μητροπολιτικό Πάρκο και όχι τσιμέντο», ήταν ο τίτλος της ημερίδας που διοργάνωσαν το Σάββατο οι Δήμοι Ελληνικού, Γλυφάδας, Αλίμου και Αργυρούπολης στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων μαζικών φορέων της περιοχής και εκπροσώπων των κομμάτων. Η παρουσία στο χώρο της ημερίδας μελών της «Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό» και η ανάρτηση πανό με το σύνθημα «Σταματήστε την κοροϊδία θέλουμε πράσινο, όχι τσιμέντο», καθώς και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ήταν τα στοιχεία εκείνα που δεν άφησαν τη συζήτηση να εξελιχθεί σε μια βαρετή θεατρική παράσταση.

Γιατί κάπως έτσι θα εξελισσόταν, αν έμεναν μόνο τα λόγια του δημάρχου Ελληνικού, ο οποίος είπε ότι «γέμισε από ικανοποίηση», όταν άκουσε «την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου» και συμφώνησε, ουσιαστικά, όπως και οι υπόλοιποι δήμαρχοι, με την εμπορική αξιοποίηση του χώρου. Η μόνη, μικρή έστω, διαφοροποίηση από την τετράδα των δημάρχων, υπήρξε από τον δήμαρχο Γλυφάδας Χ. Σαραφίδη, ο οποίος έκανε αναφορά σε όλους εκείνους που αγωνίζονται εδώ και χρόνια για τη δημιουργία του πάρκου, αλλά και εξέφρασε την απορία του για το τι είδους Μητροπολιτικό Πάρκο ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός, όταν ήδη υπάρχουν σενάρια για τη δημιουργία ποδοσφαιρικών γηπέδων (ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ΠΑΕ Πανιώνιος) και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

Απάντηση στην παραπάνω απορία έδωσε ο Τ. Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είπε ότι για να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης για τη δημιουργία του χώρου θα πρέπει κάποια τμήματα να δοθούν «για ήπια οικιστική ανάπτυξη» και άλλες χρήσεις, όπως επίσης και να υπάρξει ένας «μικρός φόρος» στους πολίτες του Λεκανοπεδίου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος κατήγγειλε τη διγλωσσία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση και σε αυτό το ζήτημα χωρίς να ανοίγει τα χαρτιά της, με σκοπό να ικανοποιεί συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα. Κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να μην παρασύρονται από όποιες δήθεν διαφοροποιήσεις γίνονται από μεμονωμένα κυβερνητικά στελέχη, αφού η πολιτική κατεύθυνση είναι συγκεκριμένη και μέσω της αγωνιστικής τους συσπείρωσης να διεκδικήσουν, τόσο τη δημιουργία ενός πραγματικού Μητροπολιτικού Πάρκου στο χώρο του παλιού αεροδρομίου, αλλά και τη σωτηρία των παραλιών του Σαρωνικού, που επίσης κινδυνεύουν να γίνουν τσιμέντο. Σχετικά με την ανεύρεση πόρων, ο Αντ. Σκυλλάκος επισήμανε ότι η κυβέρνηση, όταν θέλει, βρίσκει χρήματα είτε από τον προϋπολογισμό, είτε από το Γ` ΚΠΣ, και ακόμη πρόσθεσε ότι το φυσικό περιβάλλον και η υγεία των κατοίκων δε χωράνε σε αυτήν τη λογική.

Ο Χρ. Κορτζίδης, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας για το Ελληνικό», επισήμανε ότι ήδη έχει ξεκινήσει το μοίρασμα του χώρου, ενώ καθημερινά εξαγγέλλονται κάθε είδους οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, που θα λάβουν χώρα μέσα στο χώρο, όπου υποτίθεται ότι θα γίνει το Μητροπολιτικό Πάρκο. Μόνος στόχος της κυβέρνησης, πρόσθεσε, είναι να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα που έχουν βάλει στο μάτι και το χώρο του παλιού αεροδρομίου.

ΓΟΥΔΙ
Να γίνει ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου

Παρέμβαση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη από την κυβέρνηση σχέδιο τεμαχισμού της έκτασης των 965 στρεμμάτων

Οργή και αγανάκτηση διακατέχει τους κατοίκους του Δήμου Ζωγράφου, του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων και όλων των γύρω περιοχών από τη χαρακτηριστική «ανικανότητα» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να υλοποιήσουν, εδώ και 24(!) χρόνια, το Ν. 732/1977, ο οποίος προβλέπει την απομάκρυνση των στρατοπέδων από το Γουδί και την απόδοση του χώρου, έκτασης 965 στρεμμάτων, στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, προκειμένου να γίνει ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου.

Αυτό τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος σε Επίκαιρη Ερώτηση που απευθύνει προς την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Β. Παπανδρέου.

Ολα αυτά τα χρόνια - επισημαίνει ο βουλευτής του ΚΚΕ - με διάφορες αιτιάσεις, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν άφησαν το πρόβλημα άλυτο, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται όλο και πιο πολύ, αφού στο μεταξύ ο χώρος τεμαχίζεται και παραχωρούνται μέρη του σε διάφορα υπουργεία. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έφτιαξε Αλσος Στρατού κτλ., ενώ η πιο πρόσφατη εξέλιξη είναι η απόφαση παραχώρησης του χώρου στον Οργανισμό ΑΘΗΝΑ 2004 για την «αναβάθμιση» και αξιοποίηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και στη συνέχεια του ΓΕΣ, τη δημιουργία χώρων στάθμευσης και συντήρησης οχημάτων, τη διαμόρφωση οδικού δικτύου και γέφυρας - με δυο λόγια για τη σχεδόν ολοκληρωτική τσιμεντοποίηση του χώρου.

Στη συνέχεια ο Αντ. Σκυλλάκος ερωτά την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να σταματήσουν όλοι αυτοί οι σχεδιασμοί και να προχωρήσει γρήγορα με κρατική χρηματοδότηση η δημιουργία στα 965 στρέμματα του χώρου ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου, όπως ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, που βρίσκονται ήδη σε κινητοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε άλλη Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το ίδιο θέμα, παραδέχεται ότι πραγματικά έχει προχωρήσει στη δημιουργία Αλσους Ελληνικού Στρατού, ότι έχει δεχτεί να εγκατασταθούν στο Γουδί οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μοντέρνου πεντάθλου, ότι υπάρχει απόφαση να παραχωρηθεί έκταση 8 στρεμμάτων στον ιδιωτικό σύλλογο «Ελπίδα» για την ανέγερση νοσηλευτικής μονάδας για καρκινοπαθή παιδιά και ότι πρόσφατα έχει υποβληθεί αίτημα από την Εθνική Πινακοθήκη για την παραχώρηση σε αυτήν εκτάσεων και κτιρίων του Αλσους με σκοπό τη δημιουργία εκθεσιακών χώρων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει οριστική απάντηση στο αίτημα αυτό. Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση διά της μεθόδου του τεμαχισμού μόνο ενιαίο πάρκο δε σκοπεύει να κάνει την έκταση στο Γουδί...

Εξαρθρώθηκαν δύο σπείρες ναρκωτικών

Δύο σπείρες, που διακινούσαν σημαντικές ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης στην Αθήνα, εξάρθρωσε τις τελευταίες μέρες η αστυνομία.

Συγκεκριμένα, την πρώτη σπείρα αποτελούσαν δύο Ελληνες κι ένας Αλβανός, που συνελήφθησαν στη Νέα Φιλαδέλφεια όταν αποπειράθηκαν να πουλήσουν σε αστυνομικό ένα κιλό κοκαΐνη, αξίας 19.000.000! Πρόκειται για τους Χρήστο Ψαρρά, Αθανάσιο Κατσαγάνη και Ιλίρ Πρόφκα, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας.

Τη δεύτερη σπείρα αποτελούσαν τέσσερις Αλβανοί, που συνελήφθησαν στην Κυψέλη, όπου και δρούσαν. Οι Ιλίρ Χόντο, Εντουάρτ Αγκαράι, Α. Μούσκατς και Τζ. Μούσκατς φέρονται να διακινούσαν μεγάλες ποσότητες ηρωίνης και κοκαΐνης σε τοξικομανείς της ευρύτερης περιοχής της Κυψέλης. Απ' την έφοδο της αστυνομίας στο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι τέσσερις άνδρες για να κρύβουν τα ναρκωτικά που πουλούσαν, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1,5 κιλό ηρωίνη, 250 γραμμάρια κοκαΐνη, δύο ζυγαριές ακριβείας και 170.000 δραχμές.

Τέλος, στο Παλαιό Φάληρο συνελήφθη ο ναυτικός Δημήτρης Μπουζούνης, ο οποίος διακινούσε σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών. Στην κατοχή του βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης βάρους 590 γραμμαρίων.

Αποφυλάκιση ζητά ο Α. Λεσπέρογλου

Εκδικάζεται σήμερα στο Στρατοδικείο του Ρουφ η αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής του Αβραάμ Λεσπέρογλου, όσον αφορά στην υπόθεση ανυποταξίας για την οποία καταδικάστηκε πέρσι το Μάη σε 3,5 χρόνια φυλάκιση. Πρόκειται για τη μοναδική καταδικαστική απόφαση που τον κρατά ακόμα στη φυλακή, παρά την πρόσφατη απαλλαγή του από το Πρωτοβάθμιο Κακουργιοδικείο της Αθήνας για όλες τις κατηγορίες που σχετίζονταν με τις εγκληματικές πράξεις της λεγόμενης «Αντικρατικής Πάλης».

Ο Α. Λεσπέρογλου ζητά από το Στρατοδικείο να ανασταλεί η εκτέλεση της παραπάνω ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσής του. «Είναι προφανές - αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης - ότι η παράταση της φυλάκισης του Λεσπέρογλου για ανυποταξία, ενώ έχει αθωωθεί για σωρεία κακουργημάτων (βάσει των οποίων δημιουργήθηκε το γνωστό τρομολαγνικό κλίμα, το οποίο επέτρεψε και την πρωτοφανούς ύψους ποινή των 3,5 χρόνων για τέτοιο αδίκημα), ενώ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον αναγκαίο χρόνο εκτέλεσης της ποινής του για την αποφυλάκισή του με όρους και ενώ βρίσκεται σε ηλικία (46 χρόνων) που δικαιούται απαλλαγής από τη στρατιωτική θητεία, μόνο σε εκδικητικότητα θα οφείλεται. Θεωρούμε, λοιπόν, μονόδρομο την υιοθέτηση του αιτήματος αποφυλάκισης του Α. Λεσπέρογλου».

Χωρίς ταξί αύριο η Αθήνα

Την ακινητοποίηση των ταξί για 24 ώρες από τις 5 αύριο τα ξημερώματα, αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας, οι οποίοι αύριο στις 11 π.μ. προγραμματίζουν συγκέντρωση κάτω από τα γραφεία του Συνδικάτου τους, στην οδό Μάρνη.

Η κινητοποίηση είναι προειδοποιητική και αποφασίστηκε από το ΔΣ του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), μετά την άρνηση των αρμοδίων να δώσουν λύσεις σε σοβαρά και χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου. Κύρια αιτήματα των αυτοκινητιστών ταξί, είναι η αναπροσαρμογή των κομίστρων και των πρόσθετων τελών για μετάβαση από και προς το αεροδρόμιο Σπάτων, καθώς και των τελών για την κλήση ραδιοταξί. Παράλληλα, διαμαρτύρονται για την επέκταση των λεωφορειολωρίδων και την έλλειψη σχεδιασμού για τις πιάτσες ταξί, ενώ ζητούν και κίνητρα για την ένταξη μεμονωμένων αυτοκινητιστών ταξί στις εταιρίες ραδιοταξί. Τέλος, διαμαρτύρονται για το αυστηρό ποινολόγιο σε περίπτωση παραβάσεων, καθώς οι παραβάτες οδηγούνται στο Αυτόφωρο, ενώ αφαιρούνται το δίπλωμα οδήγησης, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, που αρνείται εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του κλάδου, μόλις κοινοποιήθηκε η αυριανή κινητοποίηση, έσπευσε να καλέσει σε συνάντηση το προεδρείο του ΣΑΤΑ για σήμερα το μεσημέρι!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ