ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
Σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη των ΑμΕΑ

«Τις όποιες λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα τις κατακτήσουμε με σκληρό αγώνα, βάζοντας για λύση στο επίκεντρο των διεκδικήσεών μας όλα τα μεγάλα αιτήματα που αφορούν την πρόνοια, την επιδοματική πολιτική, την εκπαίδευση, την επαγγελματική αποκατάσταση, καθώς και την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής».

Με αυτές τις επισημάνσεις η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του αναπηρικού κινήματος, απευθύνει κάλεσμα στους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος απ' όλη τη χώρα να συμμετάσχουν σήμερα στην πανελλαδική σύσκεψη που θα γίνει για την οργάνωση του αγώνα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών (Πειραιώς 4, 5ος όροφος), ώρα 1 μμ.

Η Επιτροπή χαιρετίζει επίσης τους εκατοντάδες ανάπηρους, χρόνιους πάσχοντες, τους γονείς και κηδεμόνες τους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση της 1.11.2001 στο κέντρο της Αθήνας, για να μην περάσει καμιάς μορφής χαράτσι στα αναπηρικά επιδόματα, συνεχή και σταθερή αύξηση των κοινωνικών δαπανών, για δωρεάν Υγεία - Πρόνοια - εκπαίδευση.


ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Νοσηλεία σε αβάσταχτες συνθήκες

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη περιόδευσε χτες στο νοσοκομείο

-«Προτιμάμε τη γάτα από τα ποντίκια».

-«Ολα εδώ είναι πολύ καλά. Εκτός από τις κατσαρίδες. Κρατάμε τον καφέ στο χέρι για να μην πάει κατσαρίδα στο καλαμάκι».

Τα πρώτα λόγια είναι εργαζόμενου στο τμήμα αποστειρωμένου υλικού. Τα δεύτερα λόγια ανήκουν σε συγγενή ασθενούς στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας. Και όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου η πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη στη Βουλή «αδίκησε το νοσοκομείο»!!!

Και δεν ήταν μόνο αυτά που είδε και άκουσε από ασθενείς και εργαζομένους η Λ. Κανέλλη στη χθεσινή της περιοδεία. Το νοσοκομείο σε εφημερία δέχεται 1.800 - 2.000 άτομα. Για την εξυπηρέτησή τους υπάρχουν 12 νοσηλεύτριες και 8 γιατροί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Στ. Μιχαλάκο έχουν εγκριθεί 140 προσλήψεις, που όμως θα γίνουν σε 2 μήνες. «Από τα 200 άτομα που θα προσληφθούν μετά 15 μέρες μόνο 5 - 10 θα μείνουν στο νοσοκομείο. Οι άλλοι θα αποσπαστούν αλλού», καταγγέλλει εργαζόμενος.

«Σε κάθε εφημερία καταρρακώνεται το κύρος του ιατρικού επαγγέλματος», σημειώνει ένας γιατρός. «Τα χειρουργεία είναι ξέφραγο αμπέλι. Οποιος θέλει μπαίνει, όποιος θέλει βγαίνει. Εχουν χαθεί μηχανήματα», προσθέτει νοσηλεύτρια. «Ο τρόπος μεταφοράς του φαγητού από το μαγειρείο στους θαλάμους είναι πρωτόγονος», επισημαίνει μια τραπεζοκόμος.

Ακόμα υπάρχουν κλειστοί θάλαμοι από τους σεισμούς, με αποτέλεσμα ράντζα στους διαδρόμους. Το Κρατικό Νοσοκομείο υφίσταται -όπως όλα τα ψυχιατρικά τμήματα των γενικών νοσοκομείων - ακόμα τις μετασεισμικές επιπτώσεις καθώς σε ανοιχτά τμήματα γίνονται αναγκαστικές νοσηλείες με εισαγγελική εντολή. Ετσι παρατηρείται το φαινόμενο ψυχασθενής σε διέγερση να βρίσκεται καθηλωμένος σε ράντζο στο διάδρομο!

«Η ψυχιατρική περίθαλψη έχει τιναχτεί στον αέρα», υπογραμμίζουν οι γιατροί της κλινικής, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα έχουν συλληφθεί δύο συνάδελφοί τους, επειδή αρνήθηκαν λόγω έλλειψης χώρου να δεχτούν ασθενείς με εισαγγελική εντολή.

Ισως μετά από αυτά οι μαύρες σακούλες με άγνωστο περιεχόμενο στις σκάλες δίπλα στους θαλάμους, ή τα αποδυτήρια του προσωπικού, ή ο χώρος του αρχείου που πέρα από το ότι στεγάζεται σε τολ, χωρίς καμία πυροπροστασία που δεν μπαίνει καθαρίστρια, ή η μεταφορά φαρμάκων σε καλαθάκια από λουλούδια να μοιάζουν πταίσματα.

«Είναι ένα μικρό θαύμα που φεύγουν οι άνθρωποι από εδώ θεραπευμένοι. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις προσπάθειες του προσωπικού», τόνισε η Λ. Κανέλλη και πρόσθεσε: «Η κυβερνητική πολιτική είναι ακροδεξιά πολιτική. Θέλει να υπάρχουν δούλοι και αφεντικά. Είναι της λογικής "σκάσε και δούλευε". Και αυτό θεσμοθετείται». Ακολούθως είπε ότι η γενικευμένη πολιτική της στρογγυλοποίησης της κατάστασης έχει ένα άκρως επικίνδυνο υπόστρωμα: Οτι για τα πάντα φταίνε οι πολίτες και όχι αυτοί που κυβερνούν.

Πριν τη συνάντηση με το προσωπικό του νοσοκομείου και την περιοδεία της στους χώρους του η Λ. Κανέλη είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου, ο οποίος προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση. Είπε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αρνήθηκε να σχολιάσει την επικείμενη πρόσληψη μάνατζερ, ενώ για το περίφημο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν 1,5 χρόνο, είπε ότι θα έχει γίνει στον επόμενο 1,5 χρόνο! Κατά τα άλλα το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας θα είναι Ολυμπιακό Νοσοκομείο...


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
ΟΧΙ σε ένα τεράστιο ιδιωτικό πολυιατρείο

«Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε τη μετατροπή του Δημόσιου Νοσοκομείου σε ένα τεράστιο Ιδιωτικό Πολυιατρείο», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για τη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία.

«Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο θα αγωνιστούμε για τη διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Υγείας», τονίζεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, όμως, η δήλωση αυτή φαλκιδεύεται απ' το επόμενο σημείο της ανακοίνωσης ότι «όλες οι υπηρεσίες του Δημόσιου Νοσοκομείου να καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και το Δημόσιο».

Πρόκειται, δηλαδή, για μια επιλογή που μεταθέτει τη χρηματοδότηση στις πλάτες των ασφαλισμένων, απαλλάσσει σταδιακά το κράτος απ' τις υποχρεώσεις του και οδηγεί σε ανταποδοτική λογική που είναι και ο τελικός στόχος της κυβέρνησης. Είναι αποκαλυπτική η συνέντευξη του υπουργού Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλου, στην «Ημερησία του Σαββάτου» (10-11 Νοεμβρίου 2001): Τα επόμενα χρόνια, είπε ο Αλ. Παπαδόπουλος, θα χρειαστούν δύο και τρεις νόμοι στο Ασφαλιστικό, που θα διασφαλίσει τις συντάξεις αλλά και την «άλλη πλευρά του ασφαλιστικού, η οποία δεν έχει συζητηθεί ακόμη, (και) είναι οι δαπάνες υγείας του ασφαλιστικού συστήματος».

Το κράτος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις του, ώστε να γίνει πράξη το αίτημα του σωματείου για την κατοχύρωση και παροχή δωρεάν των υπηρεσιών, της περίθαλψης και φιλοξενίας «σε όλους τους χρήστες των υπηρεσιών από το δημόσιο νοσοκομείο».

«Οι ασθενείς, συνεχίζει η ανακοίνωση, δεν καταβάλλουν απευθείας ή επιπλέον εξέταστρα σε ιατρεία, ούτε ειδικά νοσήλια. Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο είμαστε υπέρ της πλήρους αξιοποίησης, τόσο της υλικοτεχνικής υποδομής και των μηχανημάτων, ιδιαίτερα αυτών της υψηλής, σύγχρονης τεχνολογίας, υπέρ της κατάργησης της λίστας αναμονής, υπέρ της πλήρους αξιοποίησης του ικανότατου ανθρώπινου δυναμικού του Νοσοκομείου... Τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τα τακτικά απογευματινά ιατρεία και η ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου να εξεταστούν και να προβλεφτούν στο νέο οργανισμό του νοσοκομείου στη σύνταξη του οποίου πρέπει να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι».

Τέλος, το σωματείο ζητά την πρόσληψη ικανού αριθμού εργαζομένων, κυρίως νοσηλευτικού, βοηθητικών κλάδων, τεχνολόγων ακόμη και ιατρών σε κάποια τμήματα, ώστε να λειτουργήσει το Νοσοκομείο με επαρκή στελέχωση σε δύο βάρδιες, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί με τις δυο βάρδιες.


ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Μετατροπή και επαναλειτουργία μετά 3,5 χρόνια

Πέντε χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που το έθεσε εκτός λειτουργίας προβλέπεται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, να επαναλειτουργήσει το Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» και μάλιστα όχι αμιγώς ως ογκολογικό, όπως είχαν ζητήσει οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς που κάλυπτε πριν την καταστροφή του.

Την ώρα που η έλλειψη ογκολογικών κλινών στα νοσοκομεία της χώρας είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν λίστες αναμονής που κυμαίνονται από 4 - 6 μήνες, το υπουργείο Υγείας παρακάμπτοντας το αίτημα των ογκολογικών ασθενών που εξυπηρετούνταν από το νοσοκομείο, των εργαζομένων του, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχεδιάζει τη μετατροπή του σε Γενικό - Ογκολογικό.

Το νέο νοσοκομείο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, θα κατασκευαστεί στο χώρο του παλιού και θα περιλαμβάνει ανεξάρτητη ογκολογική μονάδα δυναμικότητας 120 κλινών, που θα συνδέεται με το κτιριακό συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου δυναμικότητας 200 κλινών. Το έργο προβλέπεται να τελειώσει σε 3,5 χρόνια από σήμερα, αναμένεται να κοστίσει 18,4 δισ., ενώ ο διαγωνισμός για την ανάθεσή του θα γίνει με κλειστή διαδικασία (δημοπρασία με προεπιλογή).

«Οι ανάγκες επιβάλλουν τη λειτουργία του νοσοκομείου ως αμιγώς ογκολογικό, όπως ήταν πριν τον σεισμό», επισήμανε στο «Ρ» η Λ. Μεθωνιού, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων του Νοσοκομείου και κατέληξε: «Πρέπει να γίνει η μεταφορά των διασκορπισμένων τμημάτων του Νοσοκομείου σε ενιαίο χώρο, ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς μέχρι τη δημιουργία του νέου νοσοκομείου, αλλά και για να αντιμετωπιστούν τα σημαντικά προβλήματα των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ