ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
Ζωντανά τα οράματα στους σύγχρονους αγώνες

Αντιιμπεριαλιστικός και αντιπολεμικός ο τόνος την πρώτη μέρα του γιορτασμού στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων

«Νοέμβρης 2001: διαδηλώνουμε για μόρφωση - δουλιά - δημοκρατία. ΟΧΙ στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών» είναι το σύνθημα που δεσπόζει από χθες στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, όπου ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973. Χαρακτηριστικό στοιχείο η μαζικότατη προσέλευση πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών, και μάλιστα από την πρώτη μέρα, πράγμα που αποτελεί ένα ξεχωριστό ποιοτικό στοιχείο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι εκδηλώσεις που συνεχίζονται σήμερα, θα κορυφωθούν αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικανική πρεσβεία.

Σε κάθε τοίχο και κάθε γωνιά του Πολυτεχνείου, ζωντανεύουν από χθες τα συνθήματα και τα μηνύματα της εξέγερσης του 1973, με τη μορφή των αιτημάτων τού σήμερα. Η απαίτηση να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και η εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτόν, η αντίσταση στους τρομονόμους που τσακίζουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, αλλά και στο ξεθεμελίωμα της δημόσιας, δωρεάν εκπαίδευσης, στην ανεργία και την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, δίνουν το στίγμα του φετινού γιορτασμού.

Ετσι, κρατώντας το οράματα του Πολυτεχνείου ζωντανά, να φωτίζουν και να οδηγούν τους σημερινούς αγώνες, πολύς κόσμος πέρασε χτες από το ιστορικό κτίριο της Πατησίων. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, αλλά κυρίως νέοι, σπουδαστές και φοιτητές, άφηναν ένα λουλούδι στο μνημείο, επισκέπτονταν τις εκθέσεις αντιδικτατορικού υλικού που λειτουργούν στο χώρο, συζητούσαν για την επικαιρότητα, τις εξελίξεις και την ανάγκη του αγώνα.

Τα μεγάφωνα συνόδευαν τις εκδηλώσεις με μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Λοΐζου, αλλά και σύγχρονα τραγούδια. Παράλληλα, από τη μικροφωνική διαβάζονταν αγωνιστικές αποφάσεις φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ψηφίσματα και καλέσματα μαζικών φορέων. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν καταθέσει στεφάνια στο μνημείο των αγωνιστών του Νοέμβρη: ο Εκπαιδευτικός Ελληνογερμανικός Σύλλογος, το Εθνικό Ιδρυμα Κωφών, το ΚΑΠΗ Δήμου Ηλιούπολης, Εργαζόμενοι Παραρτήματος της ΔΕΗ, το 67ο Γυμνάσιο Αθηνών, ενώ μαθητές πολλών ακόμα σχολείων επισκέφτηκαν το χώρο μαζί με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους αφήνοντας λουλούδια.

Ολοι στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Αύριο, στις 3μ.μ. από το Πολυτεχνείο

Εκατοντάδες είναι τα ψηφίσματα μαζικών φορέων και οργανώσεων που καλούν σε συμμετοχή στην κορυφαία στιγμή του γιορτασμού του Πολυτεχνείου με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα γίνει το Σάββατο στις 3 μμ στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένες από τις οργανώσεις: Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η οποία έχει ορίσει προσυγκέντρωση στις 3 το μεσημέρι έξω από το ξενοδοχείο «Εσπέρια».

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης (ΕΕΛΠ), η Ενωση Τεχνικών ΔΕΗ (ΕΤΕ - ΔΕΗ), η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις τριήμερες εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου, στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία και στην κατάθεση στεφάνων την Παρασκευή 10.30 π.μ.

Επίσης, καλούν σε συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία και τις εκδηλώσεις ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, η ΟΛΜΕ, ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΔΤΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστεριού «Ελλη Αλεξίου», η ΓΣΕΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και άλλοι φορείς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαζικός παλλαϊκός γιορτασμός

Αύριο στις 6.00 μ.μ. η πορεία στο αμερικάνικο προξενείο

Παλλαϊκό χαρακτήρα αναμένεται να πάρει στη Θεσσαλονίκη ο φετινός γιορτασμός της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στην αυριανή μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία που θα ξεκινήσει στις 6 μ.μ. από το χώρο του Πολυτεχνείου και θα κατευθυνθεί στο αμερικάνικο προξενείο. Η ΦΕΑΠΘ και 22 Φοιτητικοί Σύλλογοι καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5 μ.μ. στην Πλατεία Χημείου, προκειμένου να συμμετέχουν συγκροτημένα στη μεγάλη διαδήλωση. Καλούν τους φοιτητές να βαδίσουν ανυπόταχτα στο δρόμο του Νοέμβρη, να πουν «όχι» στον πόλεμο και να απαιτήσουν απεμπλοκή της χώρας μας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς.

Στο μεταξύ σήμερα Παρασκευή, στις 11 το πρωί, οι πολιτικοί, συνδικαλιστικοί, κοινωνικοί και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Τις φετινές εκδηλώσεις γιορτασμού του Πολυτεχνείου διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων, ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αγωνιστών '67-'74 και η Φοιτητική Ενωση ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ.

Σε άλλες πόλεις

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες σ' ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Σήμερα στη Βέροια στις 7 μ.μ., στο πάρκο Εληάς, οργανώνεται αντιπολεμικό συλλαλητήριο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Στα Γιαννιτσά σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Δήμου Γιαννιτσών, θα γίνει κατάθεση στεφανιών στον ομαδικό τάφο των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Αύριο Σάββατο, συγκεντρώσεις και πορείες οργανώνονται:

Στην Κοζάνη από Επιτροπή Μαζικών Φορέων και θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Στην Πτολεμαΐδα στις 4 μ.μ. στην Κεντρική Πλατεία με πρωτοβουλία της Επιτροπής Φορέων.

Στο Κιλκίς στις 12 το μεσημέρι η ΝΕ του ΚΚΕ και η οργάνωση της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο Ηρώον, στο Δημοτικό Πάρκο.

Στη Εδεσσα η τιμητική εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην Κατερίνη η ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Συντριβάνι και πορεία προς την πλατεία.

Στις Σέρρες στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Οργανώνεται από τους Σπουδαστικούς Συλλόγους με συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου Σερρών.

Στην Καβάλα η εκδήλωση οργανώνεται από την Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων στις 4.30 μ.μ. στο μνημείο Καπνεργάτη στην ομώνυμη πλατεία.

Στη Δράμα στις 11 π.μ. στο μνημείο 17ης Νοέμβρη στο Δημοτικό Κήπο θα γίνει τιμητική εκδήλωση από το Δήμο Δράμας.

Στην Κομοτηνή στις 5 μ.μ. οργανώνεται από τη Γραμματεία του Φόρουμ Ειρήνης συγκέντρωση μπροστά στο κτίριο της Νομικής Σχολής και της Περιφέρειας. Θα ακολουθήσει πορεία προς το Ηρώον και κατάθεση στεφανιών.

Στην Αλεξανδρούπολη στις 4.30 μ.μ. οργανώνεται από την Αντιπολεμική Επιτροπή συγκέντρωση μπροστά στο Δημαρχείο.

«Ταξίδι» στη μαύρη εφταετία

Μια βόλτα στην έκθεση της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας, που λειτουργεί στο κτίριο «Γκίνη» τις μέρες του γιορτασμού

Ο βαρύς ήχος από τις ερπύστριες, τα συνθήματα ενάντια στους Αμερικάνους και τη χούντα αντηχούν στους διαδρόμους του κτιρίου «Γκίνη» στο Πολυτεχνείο. Ακολουθώντας τους ήχους, τα βήματα οδηγούν στην αίθουσα, όπου παρουσιάζεται η έκθεση ντοκουμέντων της Προοδευτικής Ενωσης Μητέρων Ελλάδας.

Η έκθεση αποτελεί ένα φωτογραφικό ταξίδι από την πρώτη μέρα της «μαύρης επταετίας» μέχρι το τέλος της, ενώ προβάλλεται συνεχώς ντοκιμαντέρ με το χρονικό της κατάληψης του Πολυτεχνείου. Οι φωτογραφίες και τα έγγραφα που εκθέτει η ΠΕΜΕ αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία για το χαρακτήρα της ηρωικής εξέγερσης, αλλά και για τη σκληρότητα της αμερικανοκίνητης χούντας. Οι θερμές χειραψίες και οι υποκλίσεις των χουντικών στους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι χιλιάδες λαού που είχαν συγκεντρωθεί εκείνες τις μέρες στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο δεν αφήνουν περιθώρια στον επισκέπτη να πιστέψει στην παραχάραξη της ιστορίας. Οι κατάλογοι με τους αγωνιστές, που, σύμφωνα με τη χούντα, «αυτοκτόνησαν», τα σκαριφήματα και οι φωτογραφίες από τις φυλακές, το έγγραφο για την επέμβαση του στρατού στο Πολυτεχνείο για να καταστείλει «ενέργειας στρεφομένας κατά της ζωής και της περιουσίας των πολιτών», μαζί με το υπόλοιπο πλούσιο φωτογραφικό υλικό, δίνουν την ευκαιρία στους νέους κυρίως επισκέπτες της έκθεσης να ζήσουν στο κλίμα εκείνης της εποχής. Οι ίδιοι, όπως φάνηκε από τα όσα έγραψαν στο βιβλίο εντυπώσεων, φαίνεται πως ξέρουν πώς να ερμηνεύσουν και να κρατήσουν επίκαιρο το μήνυμα του Πολυτεχνείου. Ξεχωρίζει το μήνυμα που υπογράφει το 42ο Λύκειο Αθήνας: «Παράκληση: Συνεχίστε τον αγώνα, γιατί αυτή τη φορά ο εχθρός δεν είναι ορατός».

Οι λαοί μπορούν να νικήσουν

Πετυχημένη η χτεσινή εκδήλωση του φιλειρηνικού κινήματος

Οι λαοί μπορούν και πρέπει να νικήσουν. Με το συντονισμένο αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπορεί να ανατραπεί η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Το μήνυμα αυτό στάλθηκε χτες το απόγευμα από τον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που συνδιοργάνωσαν η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), η Νεανική Δράση για την Ειρήνη και η Αντιπολεμική Κίνηση Αθήνας.

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος της ΠΕΔΥΕ Κ. Κορτζίδης, τόνισε ότι ο παγκόσμιος τρομοκράτης των λαών, ο ιμπεριαλισμός, δεν έχει αφήσει μεριά της Γης που να μην την έχει ματώσει, ενώ επισήμανε ότι τα κινήματα ειρήνης, οι αντιπολεμικές κινήσεις, θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μαζί με όλο το λαό ενάντια στον βάρβαρο πόλεμο. Αμέσως μετά κάλεσε τους παρευρισκόμενους να κρατήσουν ενός λεπτού σιγής για τα θύματα του Πολυτεχνείου.

«Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν αποτελεί έκφραση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού», τόνισε στη συνέχεια ο πρέσβης ε.τ. Θέμος Στοφορόπουλος, χαρακτηρίζοντας συγχρόνως τις επιθέσεις στο Αφγανιστάν, όπως και στο Ιράν και τη Γιουγκοσλαβία, παράνομες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή των ιμπεριαλιστικών επιδρομών, επισήμανε ότι το χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη αποτέλεσε «άλλοθι» γι' αυτά που επιδίωκε ο ιμπεριαλισμός στο Αφγανιστάν και ότι ο «παράνομος πόλεμος» που εξαπόλυσε γίνεται καθαρά για γεωπολιτικούς αλλά και οικονομικούς λόγους, δηλαδή το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Στη συνέχεια η Δέσποινα Μαχαιροπούλου, εκπρόσωπος της ΝΔΕ, τόνισε ότι κοινός παρονομαστής του αντιδικτατορικού αγώνα πριν 28 χρόνια αλλά και σήμερα είναι ο ιμπεριαλισμός, ενώ κάλεσε σε αδιάκοπο και συνεχή αγώνα για να κερδηθεί το «στοίχημα» που έχει βάλει η σημερινή νέα γενιά και δεν είναι τίποτε άλλο από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων για μόρφωση, ειρήνη, δημοκρατικά δικαιώματα, εθνική ανεξαρτησία.

Την προσπάθεια ενσωμάτωσης των νέων στο μισθοφορικό στρατό αλλά και την προπαγάνδα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση προκειμένου να καταταγούν σ' αυτόν, κατήγγειλε στη συνέχεια ένας στρατευμένος, ο Γιώργος, καλώντας όλους μέσα από τους αγώνες να μην επιτρέψουν κανένας Ελληνας φαντάρος να βγει έξω από τα σύνορα.

Για τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία αλλά και την παγκόσμια οικονομική κρίση έκανε λόγο ο Νίκος Φωτιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, επισημαίνοντας ότι αιτία για το βρώμικο πόλεμο των Αμερικανών ενάντια του αφγανικού λαού, που έχει ως πρόσχημα την τρομοκρατία, είναι η καταλήστευση όλων των αποθεμάτων των ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στη χώρα αυτή.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Τιμούν το Πολυτεχνείο

Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος καλεί τους εργαζόμενους, προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης, το Συντονιστικό Σωματείων Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας σήμερα Παρασκευή 16 του Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα και στην πορεία προς το Πολυτεχνείο. Επίσης, καλεί στη συνέχεια στην εκδήλωση στις 6.30 το απόγευμα, στο κτίριο «Γκίνη» (αίθουσα 18) με θέμα: «Επίδραση του πολέμου στα δημοκρατικά, συλλογικά και ατομικά δικαιώματα».

Το Συντονιστικό σε σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι «28 χρόνια μετά την παλλαϊκή εξέγερση ενάντια στην αμερικανοκίνητη εφτάχρονη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία, τα συνθήματα για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Λαϊκή κυριαρχία", "Εξω οι ΗΠΑ", "Εξω το ΝΑΤΟ", δεν μπορεί παρά να βρίσκουν συνέχεια στη λαϊκή συσπείρωση και δράση ενάντια στο νέο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις συνέπειές του, στην πάλη για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας».

Προσυγκέντρωση της ΚΝΕ

Η προσυγκέντρωση όλων των Οργανώσεων της ΚΝΕ για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία, είναι αύριο στις 2.30 το μεσημέρι στο «Μινιόν».

Κατάθεση στεφανιών

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο του αγώνα στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου, αντιπροσωπείες της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο «Ρ» για το Πολυτεχνείο

Είκοσι οχτώ χρόνια πέρασαν από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Ο «Ριζοσπάστης», όμως, δεν απώλεσε τη μνήμη του. Τίμησε χθες το διαχρονικό, πάντα επίκαιρο νόημα της κορυφαίας «παρακαταθήκης» εκείνου του λαϊκού αντιδικτατορικού αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, σε μια σεμνή εκδήλωση μνημοσύνης, με ομιλία του αρχισυντάκτη της εφημερίδας και με αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή του αλησμόνητου Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέμβρη». Συλλογή, που γράφτηκε τις μέρες της εξέγερσης και τα λιγοστά δακτυλογραφημένα αντίγραφά της κυκλοφόρησαν μετά τα γεγονότα. Παράνομα, χέρι - χέρι.

Συγκέντρωση των αναπήρων στις 5.30 μ.μ. σήμερα στην πλατεία Κάνιγγος για να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, πραγματοποιεί η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του αναπηρικού κινήματος.

Η Επιτροπή καλεί τους ανάπηρους να συμμετάσχουν μαζικά στο γιορτασμό για την 28η επέτειο από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αλλά και στη μεγάλη πορεία από το Πολυτεχνείο στην Αμερικάνικη Πρεσβεία που θα γίνει αύριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ