ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στη σφαγή με «εργασιακή ειρήνη»

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα εργαστούν - θέλουν δε θέλουν - και Σαββατοκύριακα για την προσαρμογή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο ευρώ, η ΟΤΟΕ αναζητά διά μέσου του υπουργείου Εργασίας έγκριση της παράνομης, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν τώρα, υπερωριακής εργασίας και μια επιπλέον αποζημίωση ως αντάλλαγμα, από τους εργοδότες.

Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, όπως και η ίδια η ΟΤΟΕ παραδέχεται, παραβιάζουν κατ' εξακολούθηση συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ωράριο των εργαζομένων, οπότε αδιαφορούν εάν θα υπάρξει ρύθμιση μια και αυτοί θα την κάνουν τη δουλιά τους με τον εξαναγκασμό.

Το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε χτες και γι' αυτό το θέμα με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα, επιμένοντας στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου», της «εργασιακής ειρήνης» και της στήριξης της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού κεφαλαίου.

Στον υπουργό έθεσαν το ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλιση της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες που εξαγοράζονται και συγχωνεύονται. Το ίδιο θέμα είχαν θέσει και στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, με αφορμή τη συγχώνευση Εθνικής - ΑΛΦΑ, η οποία ήδη οδηγεί στην ανεργία περίπου 2.500 εργαζόμενους!

Ταυτόχρονα, έθεσαν τα ζητήματα της γενικότερης καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και των συμβάσεων από τους τραπεζίτες, ενώ σε σχέση με το ασφαλιστικό αρκέστηκαν στην παρατήρηση του υπουργού ότι είναι... άκαιρη οποιαδήποτε συζήτηση και ότι το θέμα θα ενταχθεί στον «κοινωνικό διάλογο» που θα αρχίσει με το νέο έτος. Την ίδια ώρα, όμως, η ΟΤΟΕ εμφανίζεται μέσα απο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» να έχει αποδεχτεί τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση για ένταξη στο ΙΚΑ και δημιουργία νέου ενιαίου επικουρικού ταμείου. Λύση που οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως θίγει «τα κεκτημένα των λεγόμενων ευγενών ταμείων όπως αυτά των τραπεζών».

Ο Δ. Ρέππας δεσμεύτηκε να... μελετήσει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης και να το συζητήσει με τον συνάδελφό του Ν. Χριστοδουλάκη. Σχετικά με την υφιστάμενη νομοθεσία που οι τραπεζίτες τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, εμφανίστηκε έτοιμος να παρέμβει μέσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση είπε βεβαίως ότι είναι υπέρ της διασφάλισης της απασχόλησης και των δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι και υπέρ της ανταγωνιστικότητας... Ωστόσο, η ΟΤΟΕ και πριν ένα χρόνο αντιμετώπιζε την εργοδοτική ασυδοσία με συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας και με τους εργαζόμενους σε αγωνιστική αδράνεια. Η κυβέρνηση υποσχόταν και τότε παρέμβαση για την τήρηση της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα οι τραπεζίτες να πρωτοπορούν στην εφαρμογή των νέων, ακόμη πιο «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.

«ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ»
Σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές

Σαν «πειρατής» η πλοιοκτήτρια εταιρία «ΜΑΜΙΔΑΚΗΣ», για να «γλιτώσει δύο δεκάρες» από τις επισκευαστικές εργασίες του δεξαμενόπλοιού της «ΚΑΝΤΙΑ Μ», έχει παραβιάσει μια σειρά νόμων και έχει θέσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές σε άμεσο κίνδυνο. Η σχετική καταγγελία που έδωσε στη δημοσιότητα το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά για τις απανωτές παρανομίες της εταιρίας, σοκάρει. Οταν το Συνδικάτο ζήτησε να μάθει από το Λιμενικό Τμήμα Πάχης αν έχει δοθεί άδεια εργασιών με χρήση φλόγας, πήρε απάντηση ότι δεν έχει εκδοθεί καμία άδεια για εργασίες και δεν είχαν καν ζητηθεί καταστάσεις προσωπικού, Τεχνικός Ασφαλείας, χημικός Ναυτιλίας και όλα όσα απαιτούνται από το νόμο! Το Σάββατο το πρωί συνδικαλιστές μεταλλεργάτες επιχείρησαν να διενεργήσουν από κοινού έλεγχο με το Λιμεναρχείο στο πλοίο, όμως τελικά οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας το πλοίο - το οποίο διέθετε άδεια απόπλου - απέπλευσε με προορισμό τη Συρία «παίρνοντας μαζί του - σύμφωνα με το Συνδικάτο - πάνω από 20 άτομα σαν συνεργείο», για τους οποίους βεβαίως κανείς δε γνωρίζει τίποτα.

Το Συνδικάτο Μετάλλου καλεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και τις Λιμενικές Αρχές να ελέγξουν τις καταγγελίες του. Απαιτεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής των Ελλήνων και των αλλοδαπών εργαζομένων, να παταχτεί η «μαύρη εργασία» Ελλήνων και αλλοδαπών, ενώ σε ό,τι αφορά την υπόθεση του «ΚΑΝΤΙΑ Μ», απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων της πλοιοκτήτριας εταιρίας εφόσον προκύψουν αξιόποινες πράξεις.

«ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι

Ακαρπη απέβη η χτεσινή συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την εργοδοσία. Η τελευταία, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τους εργαζόμενους ενόψει των προαναγγελλόμενων κινητοποιήσεων, προχώρησε πριν τη συνάντηση σε 5 απολύσεις. Τελικά τις ανακάλεσε όταν εξασφάλισε τη συμφωνία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου για αναστολή των κινητοποιήσεων και παραπομπή των αιτημάτων σε μια επιτροπή που θα αναζητήσει τρόπους «σωστής διατύπωσης». Γεγονός παραμένει ότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο για 18 μήνες, όσο θα διαρκεί η ανακαίνιση του ξενοδοχείου ενόψει 2004. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μη γίνει καμία απόλυση και στη διάρκεια της ανακαίνισης να πληρώνονται με το 70% του μισθού τους. Το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει να μειωθεί στο 65% η πληρωμή. Σε χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει και το θέμα των εργαζομένων που βρίσκονται στην τελευταία 5ετία πριν τη σύνταξη ώστε να μπορέσουν να πάρουν κανονική σύνταξη. Για σήμερα αποφασίστηκε να γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων.

Σχετικά με το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας με Ερώτηση στη Βουλή ρωτά τον υπουργό Εργασίας: «Τι μέτρα θα πάρει για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους και το εισόδημά τους για όσο χρόνο εκτελούνται τα προγράμματα εκσυγχρονισμού; Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει η κυβέρνηση την υλοποίηση της συμφωνίας του ΧΙΛΤΟΝ και αν έχει πρόθεση να το εφαρμόσει σε άλλες επιχειρήσεις τι μέτρα θα πάρει;».

Στην Ερώτηση επίσης αναφέρει: «Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων αρκετές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε γενική ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ηδη το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ έκλεισε και ακολουθεί η "Μεγάλη Βρετάνια" αλλά και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις. Επειδή οι επιχειρήσεις έχουν σχεδιάσει την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και κάποιες με απαίτηση χρόνου 12-18 μηνών προκύπτει σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους σε αυτές. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, φαίνεται όμως ότι δεν πρόβλεψε τίποτα για τους εργαζόμενους».


ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
Θέλουν συνένοχους τους υπαλλήλους

«Τα οράματα και οι επιλογές του κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων». Με αυτή τη φράση ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ Τραπεζών Αντώνης Αντύπας, απάντησε χτες το βράδυ στη προσπάθεια τής διοίκησης της «Αλφα Μπανκ» να πείσει ότι η συγχώνευση με την «Εθνική» είναι συμφέρουσα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την εξέλιξη σαν ιστορική πρόκληση αντί να ανησυχούν.

Η απάντηση δόθηκε στη διάρκεια ενημερωτικής συγκέντρωσης των εργαζομένων που οργανώθηκε απο τη διοίκηση του σωματείου τους, αλλά επί της ουσίας είχε κεντρικό ομιλητή τον γενικό διευθυντή της τράπεζας κ. Ματζούνη. Η συζήτηση κυριαρχήθηκε από υποσχέσεις στήριξης του νέου εγχειρήματος, αλλά και βολές κατά της ΟΤΟΕ και της διοίκησης του συλλόγου της Εθνικής. Ο γενικός διευθυντής κ. Ματζούνης σφράγισε την εκδήλωση καθησυχασμού και εφησυχασμού στην οποία συμμετείχαν πολλοί ανήσυχοι εργαζόμενοι, οι οποιοι δεν κατόρθωσαν να πάρουν αισιοδοξία από όσα τους είπαν. Ο γενικός διευθυντής μιλησε για ιστορική στιγμή και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιχειρήματα κατά της συγχνώνευσης. Είπε ότι το εγχείρημα είναι πρόκληση και «εμείς οι άνθρωποι της Αλφα θα δόσουμε πνοή σ' αυτό».

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Α. Γκιάτης, επιχείρησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι το νέο σχήμα μπορεί να υιοθετήσει πολλά από τα «θετικά στοιχεία στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές» που έχει σήμερα η «Αλφα», ότι δε θα υπάρχουν συνέπειες από την συγχώνευση, ότι δε θα γίνουν απολύσεις, ούτε και μείωση των θέσεων εργασίας. Εδοσε έμφαση στο ότι η συνένωση είναι ισότιμη και κάλεσε τους εργαζόμενους, αφού πρώτα δεσμεύτηκε ο ίδιος, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της.

Από την ΕΣΑΚ ο Αντώνης Αντύπας υπογράμμισε ότι η συγχώνευση είναι μια πολιτική απόφαση και τόνισε ότι τα οράματα και οι επιλογές των κεφαλαίου δεν είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων. Σημείωσε ότι παρά την αύξηση των μεγεθών της τράπεζας τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είναι σε καλύτερη θέση. Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το εάν κρατικοποιείται η «Αλφα» ή αν ιδιωτικοποιείται η Εθνική. Πρόκειται, είπε, για μια μεγάλη ιδιωτική τράπεζα που θα δουλεύει υπέρ του κεφαλαίου. Επιπλέον αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από τις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και προκάλεσε να του υποδείξουν μια συγχώνευση που ήταν υπέρ των εργαζομένων. Είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις οι οποίες βέβαια δεν αποκλείονται, ότι πρέπει να διαφυλαχθούν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι εργασιακές σχέσεις. Σχετικά με την ενιαία συνδικαλιστική έκφραση στη νέα τράπεζα τόνισε ότι το θέμα δεν είναι ποιο σωματείο, αλλά με ποιες θέσεις και ποιες επιδιώξεις. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη μόνιμης και σταθερής εργασίας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Αύξηση της δύναμης της ΔΑΣ

Σε δεύτερη δύναμη με παράλληλη αύξηση σε έδρες και ψήφους αναδείχτηκαν οι ταξικές δυνάμεις που εκφράστηκαν με το ψηφοδέλτιο της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» στο 7ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, στο οποίο μετά από πολλά χρόνια η ΠΑΣΚΕ έχασε την αυτοδυναμία που είχε. Η ΔΑΣ αύξησε τις έδρες σε τρεις από δύο που είχε, η ΠΑΣΚΕ έλαβε τέσσερις έδρες από έξι που είχε, η ΔΑΚΕ διατήρησε τη μία έδρα ενώ μία έδρα έλαβαν οι Ανεξάρτητοι Αλιεργάτες. Σχολιάζοντας στο «Ρ» τα αποτελέσματα του Συνεδρίου ο Δ. Αγγελάκης, μέλος της ΔΑΣ, σημείωσε ότι η σημαντική ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων δίνει νέα ώθηση στον αγώνα της εργατικής τάξης της περιοχής ενάντια στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, κόντρα στη μέχρι σήμερα συναινετική στάση που ακολουθεί η ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚ αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ