Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Στη σφαγή με «εργασιακή ειρήνη»

Θεωρώντας ως δεδομένο ότι οι τραπεζοϋπάλληλοι θα εργαστούν - θέλουν δε θέλουν - και Σαββατοκύριακα για την προσαρμογή του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο ευρώ, η ΟΤΟΕ αναζητά διά μέσου του υπουργείου Εργασίας έγκριση της παράνομης, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν τώρα, υπερωριακής εργασίας και μια επιπλέον αποζημίωση ως αντάλλαγμα, από τους εργοδότες.

Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, όπως και η ίδια η ΟΤΟΕ παραδέχεται, παραβιάζουν κατ' εξακολούθηση συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το ωράριο των εργαζομένων, οπότε αδιαφορούν εάν θα υπάρξει ρύθμιση μια και αυτοί θα την κάνουν τη δουλιά τους με τον εξαναγκασμό.

Το προεδρείο της ΟΤΟΕ συναντήθηκε χτες και γι' αυτό το θέμα με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα, επιμένοντας στη λογική του «κοινωνικού διαλόγου», της «εργασιακής ειρήνης» και της στήριξης της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού κεφαλαίου.

Στον υπουργό έθεσαν το ζήτημα νομοθετικής ρύθμισης για τη διασφάλιση της απασχόλησης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις τράπεζες που εξαγοράζονται και συγχωνεύονται. Το ίδιο θέμα είχαν θέσει και στον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη, με αφορμή τη συγχώνευση Εθνικής - ΑΛΦΑ, η οποία ήδη οδηγεί στην ανεργία περίπου 2.500 εργαζόμενους!

Ταυτόχρονα, έθεσαν τα ζητήματα της γενικότερης καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας και των συμβάσεων από τους τραπεζίτες, ενώ σε σχέση με το ασφαλιστικό αρκέστηκαν στην παρατήρηση του υπουργού ότι είναι... άκαιρη οποιαδήποτε συζήτηση και ότι το θέμα θα ενταχθεί στον «κοινωνικό διάλογο» που θα αρχίσει με το νέο έτος. Την ίδια ώρα, όμως, η ΟΤΟΕ εμφανίζεται μέσα απο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το ΒΗΜΑ» να έχει αποδεχτεί τη λύση που προωθεί η κυβέρνηση για ένταξη στο ΙΚΑ και δημιουργία νέου ενιαίου επικουρικού ταμείου. Λύση που οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως θίγει «τα κεκτημένα των λεγόμενων ευγενών ταμείων όπως αυτά των τραπεζών».

Ο Δ. Ρέππας δεσμεύτηκε να... μελετήσει το θέμα της νομοθετικής ρύθμισης και να το συζητήσει με τον συνάδελφό του Ν. Χριστοδουλάκη. Σχετικά με την υφιστάμενη νομοθεσία που οι τραπεζίτες τη γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, εμφανίστηκε έτοιμος να παρέμβει μέσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση είπε βεβαίως ότι είναι υπέρ της διασφάλισης της απασχόλησης και των δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας όμως ότι είναι και υπέρ της ανταγωνιστικότητας... Ωστόσο, η ΟΤΟΕ και πριν ένα χρόνο αντιμετώπιζε την εργοδοτική ασυδοσία με συναντήσεις στο υπουργείο Εργασίας και με τους εργαζόμενους σε αγωνιστική αδράνεια. Η κυβέρνηση υποσχόταν και τότε παρέμβαση για την τήρηση της νομοθεσίας, με αποτέλεσμα οι τραπεζίτες να πρωτοπορούν στην εφαρμογή των νέων, ακόμη πιο «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ