Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΦΑ ΠΙΣΤΕΩΣ
Θέλουν συνένοχους τους υπαλλήλους

«Τα οράματα και οι επιλογές του κεφαλαίου δεν μπορεί να είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων». Με αυτή τη φράση ο συνδικαλιστής της ΕΣΑΚ Τραπεζών Αντώνης Αντύπας, απάντησε χτες το βράδυ στη προσπάθεια τής διοίκησης της «Αλφα Μπανκ» να πείσει ότι η συγχώνευση με την «Εθνική» είναι συμφέρουσα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα καλέστηκαν να αντιμετωπίσουν αυτήν την εξέλιξη σαν ιστορική πρόκληση αντί να ανησυχούν.

Η απάντηση δόθηκε στη διάρκεια ενημερωτικής συγκέντρωσης των εργαζομένων που οργανώθηκε απο τη διοίκηση του σωματείου τους, αλλά επί της ουσίας είχε κεντρικό ομιλητή τον γενικό διευθυντή της τράπεζας κ. Ματζούνη. Η συζήτηση κυριαρχήθηκε από υποσχέσεις στήριξης του νέου εγχειρήματος, αλλά και βολές κατά της ΟΤΟΕ και της διοίκησης του συλλόγου της Εθνικής. Ο γενικός διευθυντής κ. Ματζούνης σφράγισε την εκδήλωση καθησυχασμού και εφησυχασμού στην οποία συμμετείχαν πολλοί ανήσυχοι εργαζόμενοι, οι οποιοι δεν κατόρθωσαν να πάρουν αισιοδοξία από όσα τους είπαν. Ο γενικός διευθυντής μιλησε για ιστορική στιγμή και τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επιχειρήματα κατά της συγχνώνευσης. Είπε ότι το εγχείρημα είναι πρόκληση και «εμείς οι άνθρωποι της Αλφα θα δόσουμε πνοή σ' αυτό».

Ο πρόεδρος του συλλόγου, Α. Γκιάτης, επιχείρησε να πείσει τους εργαζόμενους ότι το νέο σχήμα μπορεί να υιοθετήσει πολλά από τα «θετικά στοιχεία στις εργασιακές σχέσεις και τις αμοιβές» που έχει σήμερα η «Αλφα», ότι δε θα υπάρχουν συνέπειες από την συγχώνευση, ότι δε θα γίνουν απολύσεις, ούτε και μείωση των θέσεων εργασίας. Εδοσε έμφαση στο ότι η συνένωση είναι ισότιμη και κάλεσε τους εργαζόμενους, αφού πρώτα δεσμεύτηκε ο ίδιος, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της.

Από την ΕΣΑΚ ο Αντώνης Αντύπας υπογράμμισε ότι η συγχώνευση είναι μια πολιτική απόφαση και τόνισε ότι τα οράματα και οι επιλογές των κεφαλαίου δεν είναι ίδια με αυτά των εργαζομένων. Σημείωσε ότι παρά την αύξηση των μεγεθών της τράπεζας τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν είναι σε καλύτερη θέση. Χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα το εάν κρατικοποιείται η «Αλφα» ή αν ιδιωτικοποιείται η Εθνική. Πρόκειται, είπε, για μια μεγάλη ιδιωτική τράπεζα που θα δουλεύει υπέρ του κεφαλαίου. Επιπλέον αναφέρθηκε στις αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους από τις συγχωνεύσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και προκάλεσε να του υποδείξουν μια συγχώνευση που ήταν υπέρ των εργαζομένων. Είπε ότι δεν πρέπει να γίνουν απολύσεις οι οποίες βέβαια δεν αποκλείονται, ότι πρέπει να διαφυλαχθούν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα και οι εργασιακές σχέσεις. Σχετικά με την ενιαία συνδικαλιστική έκφραση στη νέα τράπεζα τόνισε ότι το θέμα δεν είναι ποιο σωματείο, αλλά με ποιες θέσεις και ποιες επιδιώξεις. Εδωσε έμφαση στην ανάγκη μόνιμης και σταθερής εργασίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιδρούν ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων (2014-05-28 00:00:00.0)
Σήμερα σύσκεψη για τη συγχώνευση (2011-09-06 00:00:00.0)
Εντείνεται το παρασκήνιο (2002-01-18 00:00:00.0)
Μόνη ελπίδα ο αγώνας τους (2001-11-09 00:00:00.0)
Τα επιχειρηματικά (2001-11-01 00:00:00.0)
"Καίνε" σύμβαση - ασφαλιστικό (1997-03-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ