Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
«Στον αέρα» οι εργαζόμενοι

Ακαρπη απέβη η χτεσινή συνάντηση του Σωματείου Εργαζομένων του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετάνια» με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την εργοδοσία. Η τελευταία, μάλιστα, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει τους εργαζόμενους ενόψει των προαναγγελλόμενων κινητοποιήσεων, προχώρησε πριν τη συνάντηση σε 5 απολύσεις. Τελικά τις ανακάλεσε όταν εξασφάλισε τη συμφωνία της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου για αναστολή των κινητοποιήσεων και παραπομπή των αιτημάτων σε μια επιτροπή που θα αναζητήσει τρόπους «σωστής διατύπωσης». Γεγονός παραμένει ότι οι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο για 18 μήνες, όσο θα διαρκεί η ανακαίνιση του ξενοδοχείου ενόψει 2004. Οι εργαζόμενοι ζητούν να μη γίνει καμία απόλυση και στη διάρκεια της ανακαίνισης να πληρώνονται με το 70% του μισθού τους. Το υπουργείο Εργασίας αντιπροτείνει να μειωθεί στο 65% η πληρωμή. Σε χτεσινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής που θα εξετάσει και το θέμα των εργαζομένων που βρίσκονται στην τελευταία 5ετία πριν τη σύνταξη ώστε να μπορέσουν να πάρουν κανονική σύνταξη. Για σήμερα αποφασίστηκε να γίνει νέα συνέλευση των εργαζομένων.

Σχετικά με το θέμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας με Ερώτηση στη Βουλή ρωτά τον υπουργό Εργασίας: «Τι μέτρα θα πάρει για να διατηρήσουν οι εργαζόμενοι τις θέσεις εργασίας τους και το εισόδημά τους για όσο χρόνο εκτελούνται τα προγράμματα εκσυγχρονισμού; Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσει η κυβέρνηση την υλοποίηση της συμφωνίας του ΧΙΛΤΟΝ και αν έχει πρόθεση να το εφαρμόσει σε άλλες επιχειρήσεις τι μέτρα θα πάρει;».

Στην Ερώτηση επίσης αναφέρει: «Ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων αρκετές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν σε γενική ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Ηδη το ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ έκλεισε και ακολουθεί η "Μεγάλη Βρετάνια" αλλά και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις. Επειδή οι επιχειρήσεις έχουν σχεδιάσει την πλήρη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων και κάποιες με απαίτηση χρόνου 12-18 μηνών προκύπτει σημαντικό πρόβλημα για τους εργαζόμενους σε αυτές. Η κυβέρνηση έχει προβλέψει τη χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων, φαίνεται όμως ότι δεν πρόβλεψε τίποτα για τους εργαζόμενους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ