Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Δύο χρόνια αύξηση ορίων ζητάει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ

Πληθαίνουν τα σενάρια, για το πώς θα ξεθεμελιώσουν την κοινωνική ασφάλιση, ενώ την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, βιάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση την επιδρομή κατά της κοινωνικής ασφάλισης. Στην καθιερωμένη του πλέον βδομαδιάτικη συνέντευξη -αυτή τη φορά στην «Καθημερινή» της Κυριακής- ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας «ξαναχτύπησε»..! Θέλει λύση τώρα και μάλιστα «λύση που θα προκύψει από την υλοποίηση των αποφάσεων της ΚΕ και του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε στη διάσκεψη της ΓΣΕΕ» για το ασφαλιστικό, τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Και μόνο το γεγονός ότι ο Χ. Πολυζωγόπουλος θεωρεί «λύση» τις αποφάσεις της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και του συνεδρίου του αποδεικνύει ότι κινείται σε κατεύθυνση που είναι κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων, ενάντια στη λαϊκή εντολή των κινητοποιήσεων της περασμένης άνοιξης, αλλά και από θέσεις, που ανατρέπουν ό,τι έχει απομείνει απ' αυτό που λέγεται σήμερα δημόσια κοινωνική ασφάλιση.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ερμηνεία που ο ίδιος δίνει, στην ανάγκη «εξορθολογισμού στο εσωτερικό του συστήματος». Ο οποίος εξορθολογισμός «θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων σε παράταση στην εργασία κατά ένα ή δύο χρόνια»!

Ο Χ. Πολυζωγόπουλος επαναφέρει τις γνωστές του απόψεις περί αδικίας του συστήματος, όπου αφού εύκολα «καταπίνει» τη μεγάλη και μόνιμη αδικία σε βάρος όλων των ασφαλισμένων από την κυβέρνηση και τη μεγαλοεργοδοσία με τη λεηλασία των πόρων της κοινωνικής ασφάλισης, προβάλλει την αδικία που προκαλείται από τους υψηλοσυνταξιούχους σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων.

Παράλληλα τάσσεται υπέρ της κεφαλαιοποίησης της επικουρικής ασφάλισης κάτι που ουσιαστικά αποβλέπει στο να μπουν στο χέρι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια των αποθεματικών που διαθέτουν τα επικουρικά ταμεία και ταυτόχρονα αυτονομούν την επικουρική ασφάλιση από το ενιαίο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στα πλαίσια αυτά κινούνται και τα σενάρια για τη δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου στις τράπεζες, η υπαγωγή των τραπεζικών στο ΙΚΑ, αλλά και προτάσεις για «προώθηση» όλων των δημοσίων υπαλλήλων στο τελευταίο. Κοινή συνισταμένη και σταθερή επιδίωξη όλων αυτών των σχεδίων, παραμένει -όπως και στα αρχικά σχέδια των μέτρων Γιαννίτση- η υφαρπαγή των τεράστιων αποθεματικών των επικουρικών για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και η συγχώνευση ταμείων, με λιγότερες παροχές, μικρότερες συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους.

Πάντως χτες ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας στη συνάντηση με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια πιο προσεκτική τακτική, που ενώ επίσημα δε θα αναλαμβάνει καμία δέσμευση, παρασκηνιακά συνεχίζει να προωθεί τα σχέδιά της. Ετσι τάχθηκε υπέρ του «κοινωνικού διαλόγου», ως τη μοναδική οδό που πρέπει να ακολουθηθεί και δήλωσε ότι η κυβέρνηση δε θα αιφνιδιάσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ