ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ
Αναμένουν σήμα εκκίνησης!
  • Μεθαύριο Πέμπτη η πανελλαδική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας για την κλιμάκωση και τον πανελλαδικό συντονισμό του αγώνα
  • Στις 10 Δεκέμβρη νομαρχιακά συλλαλητήρια σ' όλη την Ελλάδα

Το πώς θα κλιμακωθεί επιτυχημένα και θα συντονιστεί αποτελεσματικά, σε πανελλαδικό επίπεδο, ο αγώνας της αγροτιάς θα συζητήσουν και θ' αποφασίσουν, μεθαύριο Πέμπτη στον Παλαμά της Καρδίτσας, εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων και Επιτροπών Αγώνα από διάφορες περιοχές της χώρας. Η πανελλαδική σύσκεψη, που συγκαλείται με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, αναμένεται να δώσει το έναυσμα για επέκταση και ένταση των αγροτικών κινητοποιήσεων σ' όλη την Ελλάδα, με στόχο την ικανοποίηση των ζωτικών και δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρώτος σταθμός της κλιμακούμενης αγωνιστικής πορείας της αγροτιάς, θα είναι τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, με τρακτέρ, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στις 10 Δεκέμβρη.

Μάλιστα, ήδη οι αγρότες της Καρδίτσας και των Τρικάλων, μετά από αποφάσεις για την πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις 10 Δεκέμβρη, που πάρθηκαν σε μαζικές συσκέψεις εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων των δυο νομών, ετοιμάζονται για μαζική και δυναμική συμμετοχή τους - στα πλαίσια αυτά (από τη Δευτέρα, 3 Δεκέμβρη τα τρακτέρ θα βρίσκονται στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών) - ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να πάρουν οι αγροτικοί φορείς στη Λάρισα και στη Μαγνησία, καθώς όλος ο αγροτικός κόσμος της Θεσσαλίας «φλέγεται» από αγωνιστικές διαθέσεις.

Η πανελλαδική κλιμάκωση της αγροτικής πάλης έρχεται να δείξει την ένταση των αγροτικών προβλημάτων και να επιβεβαιώσει την αγωνιστική αποφασιστικότητα των Ελλήνων αγροτών.

Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για τη μορφή που θα πάρει η κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι ηγέτες του νέου αγροτικού ξεσηκωμού έχουν, πολλές φορές και ρητώς, ξεκαθαρίσει ότι δεν αποκλείουν καμιά μορφή πάλης, αρκεί να είναι συσπειρωτική και αποτελεσματική. Τονίζουν, δε, με έμφαση πως οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι αγρότες θ' αποφασίσουν, μέσα από συλλογικές και δημοκρατικές διαδικασίες που έχουν καθιερωθεί, τα τελευταία χρόνια στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα, για το πότε, πώς και πού θα στήσουν τα «μετερίζια» της πάλης τους.

Την Πέμπτη η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών αναμένεται να δώσει το σήμα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Την Πέμπτη η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών αναμένεται να δώσει το σήμα για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων
Κι όπως επισημαίνει, με νόημα, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας «καλό είναι η κυβέρνηση κι όλοι όσοι συμφωνούν, επί της ουσίας, με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά, να ρίξουν μια ματιά στο πλαίσιο των δίκαιων αιτημάτων, όπως ιεραρχούνται και προβάλλονται στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις, για ν' αντιληφθούν ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες, δε ζητάμε μερικές δραχμούλες παραπάνω για κάποια από τα προϊόντα μας, αλλά απαιτούμε την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, για να μπορέσουμε να μείνουμε στον τόπο μας και να παράγουμε πολλά και ποιοτικά προϊόντα, ικανοποιώντας τις σύγχρονες διατροφικές και καταναλωτικές ανάγκες του ελληνικού λαού».

ΒΟΙΩΤΙΑ - ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Αγωνιστική κάθοδος

Με τρακτέρ διαδηλώνουν αύριο οι αγρότες σε Λιβαδειά - Λαμία

Στους δρόμους του αγώνα βγαίνουν από αύριο Τετάρτη και οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, αντιδρώντας στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο εντάθηκαν οι ρυθμοί προετοιμασίας των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των δύο νομών. Οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών και αγροτικά συνδικαλιστικά στελέχη με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε χωριά και κεφαλοχώρια καλούν σε μαζική συμμετοχή τους αγρότες για τη διεκδίκηση του δίκιου τους και την επιβίωσή τους.

Συγκεκριμένα για αύριο το πρωί έχουν προγραμματιστεί δύο μεγάλες συγκεντρώσεις - συλλαλητήρια με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Πάρκου της Λαμίας η Παμφθιωτική και στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς η Παμβοιωτική.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, στην Ανθήλη συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών της Φθιώτιδας και συζήτησε την οργάνωση του συλλαλητηρίου, καθώς, επίσης, τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις από τη μέχρι τώρα προετοιμασία.

Στη Βοιωτία, το Σαββατοκύριακο έγιναν δύο μεγάλες συσκέψεις εκπροσώπων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, το Σάββατο στην Ενωση Γεωργικών Συνεταιρισμών και την Κυριακή στο Δήμο Χαιρώνειας, ενώ χτες παρόμοια συγκέντρωση αγροτών έγινε στις 5 το απόγευμα στο Δημαρχείο Ορχομενού και σήμερα θα γίνει στον Αγιο Γεώργιο του Δήμου Κορώνειας. Οπως τονίζουν τα μέλη των Επιτροπών Αγώνα, κοινά είναι τα προβλήματα της αγροτιάς, κοινή πρέπει να είναι η απάντηση πανελλαδικά.

Εν τω μεταξύ, η προσπάθεια εφησυχασμού και αποπροσανατολισμού των αγροτών που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση μόλις είδε ότι οι αγρότες ξεσηκώθηκαν, δε βρίσκει «ευήκοα ώτα». Αυτό έδειξε και η προχτεσινή σύσκεψη - με μικρή συμμετοχή αγροτών - παραγόντων (περισσότερο) που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, στη Λιβαδειά, με τη συμμετοχή του υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ, ο οποίος δήλωσε «περαστικός από κει»...

Βέβαια, αφού δεν είχε να ανακοινώσει κάτι καλύτερο απ' αυτά που ανακοίνωσε την Παρασκευή 23 Νοέμβρη (για «εικονική» τελική τιμή κατά κιλό σύσπορου βαμβακιού από 271-286 δρχ.) εισέπραξε την αγανάκτηση των παρευρισκομένων. Πόσο μάλλον που, όταν «έπεσαν τα φώτα» δηλαδή αποχώρησαν τα ΜΜΕ, άφησε ανοιχτό το ζήτημα της μη απορρόφησης όλης της παραγωγής, κάνοντας λόγο για μη επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού.

Στην Εύβοια

Σε σύσκεψη αγροτών, βαμβακοπαραγωγών, οπωροκηπευτικών και σιτηρών που έγινε το Σάββατο στην Κήρινθο της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκαλεί η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Αποφασίστηκε να γίνει νέα ευρεία σύσκεψη αύριο Τετάρτη 28 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στην Κήρινθο, όπου θα ληφθεί και απόφαση για κινητοποιήσεις.

ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αύριο το συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών στους δρόμους της Αθήνας
Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών στους δρόμους της Αθήνας
Με κεντρικό σύνθημα «Οχι στη μοιρολατρία και στην υποταγή», οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου προχωρούν αύριο σε αγωνιστικό συλλαλητήριο στις 11 πμ στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη για να διεκδικήσουν όλα όσα τους ανήκουν.

Με αφετηρία το αυριανό προειδοποιητικό συλλαλητήριο θα αγωνιστούν για να αντιπαλέψουν την πολιτική της κυβέρνηση, η οποία όχι μόνο ευθύνεται για το χαμηλό πλαφόν στην παραγωγή λαδιού, που με δική της ψήφο καθορίστηκε απ' την ΕΕ, αλλά για να συγκαλύψει τις ευθύνες έφτασε σε σημείο να μειώνει τις επιδοτούμενες ποσότητες λαδιού. Θα αντιπαλέψουν ακόμα την αιφνίδια και εκβιαστική απόφαση της κυβέρνησης να αναγκάσει όλους τους ελαιοπαραγωγούς να υπογράψουν τη μείωση της παραγωγής τους, προκειμένου να πάρουν την, έτσι κι αλλιώς, «ροκανισμένη» από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, προκαταβολή της επιδότησής τους. Τα παραπάνω τονίζονται ανάμεσα σε άλλα και στο κάλεσμα αγώνα που απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών Λέσβου στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα καλεί τους ελαιοπαραγωγούς και όχι μόνο, να συμμετάσχουν μαζικά στο αυριανό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη για να διεκδικήσουν την προκαταβολή της επιδότησης σ' όλους, με βάση την πραγματική παραγωγή, που είναι διαπιστωμένη με τα σχετικά παραστατικά, την κατάργηση της ποσόστωσης στο λάδι ώστε να δίνεται ολόκληρη η επιδότηση στους ελαιοπαραγωγούς και να μη γίνει καμιά παρακράτηση απ' την επιδότησή τους. Επίσης, τους καλεί να αγωνιστούν για την επαναφορά της παρέμβασης, αναβαθμισμένης ως προς τις τιμές και το χρόνο έναρξης, που θα περιορίζει την ασυδοσία των πολυεθνικών εταιριών, οι οποίες εμπορεύονται το λάδι και θα διασφαλίζει ένα ελάχιστο εισόδημα για τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς και για να γίνουν έργα υποδομής, που να μειώνουν το κόστος παραγωγής και να τους προστατεύουν απ' τις καταστροφικές, πολλές φορές, για την παραγωγή τους πλημμύρες.

Στο πλευρό των ελαιοπαραγωγών της Λέσβου στέκεται η πλειοψηφία των μαζικών φορέων και οργανώσεων του νησιού. Χτες το μεσημέρι συνεδρίασε η Επιτροπή Επιβίωσης για τη Λέσβο, εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή της στο αυριανό συλλαλητήριο, ενώ ψήφισμα συμπαράστασης εξέδωσε και η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Λέσβου. Επίσης, σε ανακοίνωσή της η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των ελαιοπαραγωγών. Ενώ, με επιστολή της προς τον νομάρχη, ζητά να ληφθούν μέτρα ώστε το ζωτικότατης σημασίας αυτό θέμα να συζητηθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και αυτό να συμβάλλει ώστε να πληρωθεί η επιδότηση σύμφωνα με την πραγματική παραγωγή του κάθε αγρότη.

«Κλέφτης» κανονισμός

Πώς και πόσα χάνει ο βαμβακοπαραγωγός, λόγω του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η συζήτηση που «άνοιξε» η κυβέρνηση στα ΜΜΕ σχετικά με τη φετινή τιμή του βαμβακιού στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των αγροτών. Πρώτον, διότι επιχειρεί, με ψεύδη, να παρουσιάσει αυξημένη την τιμή του προϊόντος, τη στιγμή που αυτή μειώνεται δραστικά και, δεύτερον, γιατί οι αγρότες δε ζητούν απλώς μερικές δραχμούλες παραπάνω στην τιμή του βαμβακιού, αλλά, όπως σαφώς τονίζουν στα ψηφίσματα των κινητοποιήσεών τους, παλεύουν για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλά, μιας και πολύς ντόρος γίνεται για την τιμή του βαμβακιού, θα είχε σημασία ν' αναλύσουμε - με συγκεκριμένα στοιχεία και «νούμερα» - τι θα κέρδιζε κάθε βαμβακοπαραγωγός αν ικανοποιούνταν τα αιτήματα των αγροτών που αφορούν στον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν:

Πρώτον:Να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι μικρομεσαίοι αγρότες για την παραγωγή από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και από τα 150 νοικιασμένα.

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών θα κέρδιζε άλλες 120 δρχ. το κιλό, όσο αναμένεται να φτάσει φέτος το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με την «εκτίμηση» για τη συνολική παραγωγή που παρουσίασε το υπουργείο Γεωργίας.

Δεύτερον:Να πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας με βάση τη φυσική κι όχι την πλασματική παραγωγή.

Για όσους δε γνωρίζουν, σύμφωνα με τον κανονισμό, το πρόστιμο συνυπευθυνότητας δεν καθορίζεται με βάση την πραγματική παραγωγή της χώρας μας, αλλά με βάση μια πλασματική παραγωγή, που προκύπτει προσαυξημένη κατά 2,9%, μετά από την αυθαίρετη αναπροσαρμογή βάρους που γίνεται.

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα ο βαμβακοπαραγωγός θα κέρδιζε άλλες 15 δρχ. το κιλό.

Τρίτον:Να μην έχουν οι εκκοκκιστές το δικαίωμα προκαθορισμού και μετακαθορισμού της επιδότησης.

Με βάση τον κανονισμό, ο εκκοκκιστής μπορεί, όταν αυξάνεται η εμπορική αξία και μειώνεται η επιδότηση, να κρατά την υψηλότερη τιμή της επιδότησης για τον εαυτό του και να παραδίδει τη χαμηλότερη στον παραγωγό κι όταν αυξάνεται η επιδότηση και μειώνεται η εμπορική αξία, να περιμένει μέχρι και ένα μήνα για να αυξηθεί στο έπακρο η επιδότηση που θα κρατήσει ο ίδιος, ενώ στον παραγωγό έχει ήδη δώσει την πιο χαμηλή επιδότηση.

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα ο βαμβακοπαραγωγός θα κέρδιζε άλλες 10 δρχ. το κιλό περίπου.

Τέταρτον:Να δίνονται οι επιδοτήσεις απευθείας στον παραγωγό και όχι μέσω του εκκοκκιστή, ο οποίος παρακρατεί μέρος της επιδότησης, για τη «μεσιτεία».

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα ο βαμβακοπαραγωγός θα κέρδιζε άλλες 18 δρχ. το κιλό.


Π.Ρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ