Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
«Κλέφτης» κανονισμός

Πώς και πόσα χάνει ο βαμβακοπαραγωγός, λόγω του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η συζήτηση που «άνοιξε» η κυβέρνηση στα ΜΜΕ σχετικά με τη φετινή τιμή του βαμβακιού στοχεύει στον αποπροσανατολισμό των αγροτών. Πρώτον, διότι επιχειρεί, με ψεύδη, να παρουσιάσει αυξημένη την τιμή του προϊόντος, τη στιγμή που αυτή μειώνεται δραστικά και, δεύτερον, γιατί οι αγρότες δε ζητούν απλώς μερικές δραχμούλες παραπάνω στην τιμή του βαμβακιού, αλλά, όπως σαφώς τονίζουν στα ψηφίσματα των κινητοποιήσεών τους, παλεύουν για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους και για ν' ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αλλά, μιας και πολύς ντόρος γίνεται για την τιμή του βαμβακιού, θα είχε σημασία ν' αναλύσουμε - με συγκεκριμένα στοιχεία και «νούμερα» - τι θα κέρδιζε κάθε βαμβακοπαραγωγός αν ικανοποιούνταν τα αιτήματα των αγροτών που αφορούν στον κανονισμό της ΕΕ για το βαμβάκι.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν:

Πρώτον:Να μην πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας οι μικρομεσαίοι αγρότες για την παραγωγή από τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα και από τα 150 νοικιασμένα.

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών θα κέρδιζε άλλες 120 δρχ. το κιλό, όσο αναμένεται να φτάσει φέτος το πρόστιμο συνυπευθυνότητας, σύμφωνα με την «εκτίμηση» για τη συνολική παραγωγή που παρουσίασε το υπουργείο Γεωργίας.

Δεύτερον:Να πληρώνουν πρόστιμο συνυπευθυνότητας με βάση τη φυσική κι όχι την πλασματική παραγωγή.

Για όσους δε γνωρίζουν, σύμφωνα με τον κανονισμό, το πρόστιμο συνυπευθυνότητας δεν καθορίζεται με βάση την πραγματική παραγωγή της χώρας μας, αλλά με βάση μια πλασματική παραγωγή, που προκύπτει προσαυξημένη κατά 2,9%, μετά από την αυθαίρετη αναπροσαρμογή βάρους που γίνεται.

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα ο βαμβακοπαραγωγός θα κέρδιζε άλλες 15 δρχ. το κιλό.

Τρίτον:Να μην έχουν οι εκκοκκιστές το δικαίωμα προκαθορισμού και μετακαθορισμού της επιδότησης.

Με βάση τον κανονισμό, ο εκκοκκιστής μπορεί, όταν αυξάνεται η εμπορική αξία και μειώνεται η επιδότηση, να κρατά την υψηλότερη τιμή της επιδότησης για τον εαυτό του και να παραδίδει τη χαμηλότερη στον παραγωγό κι όταν αυξάνεται η επιδότηση και μειώνεται η εμπορική αξία, να περιμένει μέχρι και ένα μήνα για να αυξηθεί στο έπακρο η επιδότηση που θα κρατήσει ο ίδιος, ενώ στον παραγωγό έχει ήδη δώσει την πιο χαμηλή επιδότηση.

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα ο βαμβακοπαραγωγός θα κέρδιζε άλλες 10 δρχ. το κιλό περίπου.

Τέταρτον:Να δίνονται οι επιδοτήσεις απευθείας στον παραγωγό και όχι μέσω του εκκοκκιστή, ο οποίος παρακρατεί μέρος της επιδότησης, για τη «μεσιτεία».

Αν ικανοποιούνταν αυτό το αίτημα ο βαμβακοπαραγωγός θα κέρδιζε άλλες 18 δρχ. το κιλό.


Π.Ρ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα ξεκινούν οι κινητοποιήσεις(2001-10-05 00:00:00.0)
Στους δρόμους οι βαμβακοπαραγωγοί(2001-10-04 00:00:00.0)
«Στο χέρι μας» ν' ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική(2001-09-02 00:00:00.0)
Ψήφισμα αγώνα(2001-09-02 00:00:00.0)
Αγωνιστικός δεκάλογος για τους βαμβακοπαραγωγούς(2001-08-29 00:00:00.0)
Καταστροφικό πλήγμα για τους βαμβακοπαραγωγούς(1996-10-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ