Τρίτη 27 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Μπήκαν δυναμικά στην κινητοποίηση

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λακωνίας καλεί σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκαν για τα καλά και οι αγρότες της Μεσσηνίας. Χτες το πρωί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, έδωσαν δυναμική απάντηση ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, κλιμακώνοντας και συντονίζοντας τη δράση τους με τους συναδέλφους τους όλης της χώρας.

Από νωρίς το πρωί στους τόπους των προσυγκεντρώσεων στην Καζάρμα, στο Ριζόμυλο και στο Ασπρόχωμα εκατοντάδες αγρότες από την Κορώνη, τους Χριστιανούς, το Νερόμυλο, τη Γλυφάδα, του Χανδρινού, την περιοχή του Μελιγαλά και της Μεσσήνης, με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα, έδωσαν το «παρών» και ξεκίνησαν με προορισμό την πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, όπου πραγματοποιήθηκε το μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών.

Η αγωνιστική απογείωση των αγροτών στο χτεσινό συλλαλητήριο οφείλεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές, στην καλύτερη οργάνωση και συντονισμό του αγώνα, αλλά και στην οξύτητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Προβλήματα που τους φέρνουν μπροστά στον κίνδυνο της εγκατάλειψης της αγροτικής καλλιέργειας, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής. Ηδη η κατάσταση στην ελαιοκαλλιέργεια -αποτελεί την κύρια παραγωγική διαδικασία στο νομό - είναι οριακή και σε συνδυασμό με την απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει τις επιδοτήσεις μέσω του μηχανισμού των «ζωνών» καθώς και τη χαμηλή εμπορική τιμή του λαδιού, στέλνει προς την έξοδο μεγάλο κομμάτι της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Ημίωρο μπλόκο στο Ασπρόχωμα

Η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας «καταλήφθηκε» από τη μαχόμενη αγροτιά, η οποία παρέταξε σε «θέση μάχης» τρακτέρ, αγροτικά αυτοκίνητα και άλλα μηχανήματα, δείχνοντας από νωρίς τις αγωνιστικές της διαθέσεις της. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ηλίας Αποστολόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών, ο οποίος τόνισε πως η πληθώρα των οξυμένων προβλημάτων που δημιουργεί στους αγρότες η αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ έχει μια μόνο απάντηση: Οργανωμένο και συντονισμένο αγώνα με την υπόλοιπη αγροτιά της χώρας, με στόχο την ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης που θα στηρίζει τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

Στη συνέχεια οι αγρότες, με τα τρακτέρ και τα υπόλοιπα μηχανήματά τους διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας με προορισμό τη Νομαρχία, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους στο νομάρχη και συνέχισαν όλοι μαζί προς το Ασπρόχωμα, όπου προχώρησαν σε ημίωρο συμβολικό αποκλεισμό του εθνικού δρόμου. Μέσα από πολύμορφες δραστηριότητες, οι οποίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, οι αγρότες ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού με νέο παμμεσηνιακό, παναγροτικό συλλαλητήριο στις 10 Δεκέμβρη.

Να σημειώσουμε τέλος ότι στις κατά τόπου Ενώσεις του νομού, μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενημερώνουν τους ελαιοπαραγωγούς να μην πέσουν στην παγίδα και υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση, προκειμένου να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης, σύμφωνα με την οποία οι παραγωγοί καλούνται να αποδεχτούν ως ανώτερη απόδοση αυτή που ορίζει η ζώνη, δηλαδή να παραδεχτούν με την υπογραφή τους ότι πήγαν να εξαπατήσουν το ελληνικό δημόσιο. Μάλιστα, σε ορισμένες Ενώσεις όπως στη Μεθώνη, στου Μελιγαλά και αλλού, οι αγρότες έχουν προχωρήσει και σε κατάληψη, προκειμένου να μην υπογράψει κανείς.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Λακωνίας καλεί τους αγρότες του νομού σε συλλαλητήριο που θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, ενώ ανάλογες συσκέψεις, με στόχο την έναρξη αγροτικών συλλαλητηρίων, προετοιμάζονται αυτό το διάστημα από τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ