Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καταστροφικό πλήγμα για τους βαμβακοπαραγωγούς

Μόλις με 180 δραχμές το κιλό υποχρεώνονται να παραδώσουν φέτος το βαμβάκι, ενώ η τελική τιμή με την επιστροφή συνυπευθυνότητας δε θα ξεπεράσει τις 220 δραχμές. Αντί της διατήρησης των ελάχιστων περσινών τιμών, που υποσχέθηκε προεκλογικά, η κυβέρνηση μεθοδεύει τη χορήγηση ολιγόμηνων δανείων από την ΑΤΕ!

Με οικονομική καταστροφή απειλούνται φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί, καθώς υποχρεώνονται να παραδώσουν στους εμπόρους - εκκοκκιστές το βαμβάκι με 180 δραχμές το κιλό και αναμένουν να εισπράξουν του χρόνου την επιστροφή συνυπευθυνότητας που εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 40 δραχμές το κιλό. Πέρυσι οι βαμβακοπαραγωγοί πληρώθηκαν, ως προκαταβολή 230 - 235 δραχμές το κιλό και με την εκκαθάριση που έγινε πρόσφατα εισέπραξαν ακόμα 30 δραχμές, δηλαδή συνολικά 260 - 265 δραχμές το κιλό. Πρόπερσι πληρώθηκαν κατά μέσο όρο 290 δραχμές το κιλό.

Την ίδια στιγμή αποκαλύπτονται ως σκέτη κοροϊδία οι νωπές ακόμη προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού, για στήριξη - τουλάχιστον - των περσινών τιμών, αφού η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε συμφωνήσει στην απαράδεκτη τιμή και στο καταστροφικό γενικότερα καθεστώς για το βαμβάκι πέρυσι και τώρα αφήνει τους βαμβακοπαραγωγούς στο έλεος των εκκοκκιστών, οι οποίοι περιορίζονται να πληρώνουν στους παραγωγούς την ελάχιστη τιμή των 180 δραχμών το κιλό που αποφασίστηκε στις Βρυξέλλες.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αντί να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την υλοποίηση των σχετικών υποσχέσεών της, με εγκύκλιο του Οργανισμού Βάμβακος, καλεί όλες τις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις να πληρώνουν μόνο τις τιμές που αποφασίστηκαν από τη διαχειριστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για την ποιοτική κατηγορία "5/28, 32%" η προκαταβολή είναι 183,3 δραχμές κατά κιλό σύσπορου βαμβακιού, (εγκύκλιος του ΟΒ, 26/9/96, αρ. πρωτ. 25982).

Θολώνει τα νερά

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά και να σπείρει σύγχυση στους βαμβακοπαραγωγούς σκοπεύει να χορηγήσει άτοκα δάνεια, μέσω της ΑΤΕ, τα οποία μεταφράζονται σε 40 δραχμές κατά κιλό βαμβακιού - όσα υπολογίζεται να είναι τα χρήματα που θα επιστραφούν από τη συνυπευθυνότητα τον Οκτώβρη του '97 με την τελική εκκαθάριση. Μ' αυτόν τον τρόπο και σύμφωνα με τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις συνολικά οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί δεν πρόκειται να εισπράξουν τιμή μεγαλύτερη από 220 δραχμές το κιλό, αφού οι 40 δραχμές που εκτιμάται η επιστροφή συνυπευθυνότητας θα παρακρατηθούν για την εξόφληση του δανείου.

Με τις μεθοδεύσεις αυτές η κυβέρνηση μένει έκθετη μπροστά στους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς οι προεκλογικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, αποδείχνονται σκέτη κοροϊδία. Ομως οι βαμβακοπαραγωγοί, είναι σίγουρο πως δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια όπως έδειξε και η χτεσινή σύσκεψη των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Ενώσεων Συνεταιρισμών στη Θεσσαλία.

Και πλαφόν στρεμματικής απόδοσης

Πέρα από τις μεθοδεύσεις με την τιμή, η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Βάμβακος πάνε να επιβάλουν "πλαφόν" στρεμματικής απόδοσης στο βαμβάκι, σε μια προσπάθεια να μειώσουν την επιδοτούμενη ποσότητα βαμβακιού. Ο Οργανισμός Βάμβακος απέστειλε στα κατά τόπους γραφεία τη μέση παραγωγή κατά στρέμμα, την οποία μπορεί να πουλήσει με επιδότηση ο παραγωγός κάθε κοινότητας και από κει και πάνω θα δίνεται μόνο η εμπορική τιμή. Οι παραγωγοί έχουν δικαίωμα έντασης (πληρώνοντας 300 δραχμές το στρέμμα), το οποίο όμως ο υπουργός Γεωργίας σκοπεύει να το καταργήσει. Εκτός των άλλων, όμως, το μέτρο αυτό, στρέφεται κυρίως ενάντια στους μικρούς παραγωγούς, οι οποίοι έχουν πολύ μεγαλύτερες στρεμματικές αποδόσεις, από τον μέσον όρο που όρισε ο Οργανισμός Βάμβακος.

Σύσκεψη στα Τρίκαλα

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο βαμβάκι, πραγματοποιήθηκε χτες σταΤρίκαλα σύσκεψη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι βαμβακοπαραγωγοί δέχονται ένα καίριο πλήγμα με την εφαρμογή του νέου κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι και από την τριυπουργική απόφαση που καθιερώνει την ατομική ποσόστωση. Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών συρρικνώνεται σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των καταστροφικών τιμών που είναι κατά 150 δραχμές μικρότερες από το 1994 και 100 δραχμές από το 1995, πράγμα που σημαίνει μείωση του εισοδήματος κατά 35% από το 1994 και 25% από το 1995. Ακόμα επισημάνθηκε ότι δεν παίρνεται κανένα μέτρο ελέγχου στις εισαγωγές βαμβακιού στα εκκοκιστήρια και αφήνονται ορθάνοιχτες οι πόρτες, για να ξανακλέψουν την επιδότηση οι εκκοκκιστές, παρά τις σχετικές καταγγελίες του υπουργού Γεωργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ