Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Κλειστή επ' αόριστον

Σε αποχή από την εργασία τους και κλείσιμο της χωματερής προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι, ζητώντας την περιφρούρησή της από την Αστυνομία

Κλειστή επ' αόριστο είναι από χτες το πρωί η χωματερή των Ανω Λιοσίων, εξαιτίας της αποχής εργασίας που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι εκεί. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την έλλειψη μέτρων από την πλευρά της πολιτείας στο πρόβλημα που υπάρχει, με τους εκατοντάδες ρακοσυλλέκτες που περιφέρονται καθημερινά στη χωματερή ανάμεσα στα μηχανήματα, μαζεύοντας διάφορα αντικείμενα, βάζοντας, όμως, ταυτόχρονα σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή και να κρατήσουν τη χωματερή κλειστή μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Για σήμερα έχει κανονιστεί συνάντηση των εργαζομένων και του προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής Θ. Καρούντζου με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Ρωμαίο.Μετά το τέλος της συνάντησης και ανάλογα με τα αποτελέσματα, το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, που θα συνεδριάσει, θα αποφασίσει εάν θα συνεχίσει την αποχή και το κλείσιμο της χωματερής.

Οι ρακοσυλλέκτες, που καθημερινά μαζεύουν διάφορα αντικείμενα, κινδυνεύουν από τις μπουλντόζες που δουλεύουν πίσω από βουνά σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να μην διακρίνουν οι χειριστές τους ανθρώπους. Πρόβλημα δημιουργείται όμως - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - και με τη δημόσια υγεία, καθώς πολλά καταστραμμένα προϊόντα, κυρίως τρόφιμα, που περισυλλέγονται από τους ρακοσυλλέκτες διοχετεύονται τελικά στην αγορά.

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει επανειλημμένα τα δύο τελευταία χρόνια την περιφρούρηση της χωματερής από την Αστυνομία και την απαγόρευση της εισόδου στους ρακοσυλλέκτες, ώστε να δουλεύουν χωρίς φόβο μήπως τραυματίσουν κάποιον από αυτούς.

Από την άλλη, όμως, προστασίας χρήζουν και οι δεκάδες άνθρωποι, Τσιγγάνοι στην πλειοψηφία τους, που καθημερινά ψάχνουν ανάμεσα στα σκουπίδια για να βρουν οτιδήποτε μπορεί να πουληθεί. Οι περίπου 300 Τσιγγάνοι, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά, μαζεύονται από τα ξημερώματα στη χωματερή. Μόλις φτάσουν τα απορριμματοφόρα, ξεχύνονται πίσω τους και μαζεύουν ό,τι μπορούν, γρήγορα, για να προλάβουν τις μπουλντόζες που δουλεύουν δίπλα τους. Η προστασία τους είναι γεγονός που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί απλά με την απομάκρυνσή τους από τη χωματερή, όπου ακροβατούν καθημερινά στο σχοινί του θανάτου, αλλά μπορεί να επιτευχθεί με τη λήψη μέτρων ενσωμάτωσής τους σε μία κοινωνία όπου παραμένουν απόβλητοι.

Στο μεταξύ στο Δήμο Αθήνας, το μεγαλύτερο της χώρας, τα σκουπίδια θα παραμείνουν στα απορριμματοφόρα, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο εξεύρεσης άλλων... λύσεων, αν συνεχιστεί το κλείσιμο της χωματερής παραπάνω από τρεις μέρες, διάστημα, που - όπως είπε στο "Ρ" ο αντιδήμαρχος Αθηναίων Αγγελος Μοσχονάς,υπεύθυνος για την καθαριότητα - "μπορούμε να αντέξουμε".

  • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης με χτεσινή ανακοίνωσή της δηλώνει τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων της χωματερής.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ