Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
Να μπουν φραγμοί στις ιδιωτικές αστυνομίες

Η επεκτατική πολιτική των ιδιωτικών αστυνομιών και η ανάληψη από την πλευρά τους καθαρά αστυνομικών αρμοδιοτήτων, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την Εκτελεστική Γραμματεία της Διεθνούς Ενωσης Αστυνομικών Συνδικάτων, στο Λουξεμβούργο, το Σεπτέμβρη.

Οι Ευρωπαίοι συνδικαλιστές επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μεγάλη αναστάτωση που θα προκαλέσει στην εσωτερική ασφάλεια των χωρών η συνεχιζόμενη εξάπλωση των ιδιωτικών αστυνομικών. Υπάρχουν πολυεθνικές εταιρίες που απαιτούν να έχουν πρόσβαση ακόμα και στα αρχεία της αστυνομίας, ζητούν να τους δοθεί το δικαίωμα της οπλοφορίας και να έχουν τις αρμοδιότητες των αστυνομικών. Αποψη του προεδρείου της Διεθνούς Ενωσης είναι ότι πρέπει να ανανεωθεί ο κανονισμός ασφαλείας των χωρών, σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών, να οριστούν ξεκάθαρα οι αρμοδιότητες και οι χώροι ευθύνης της αστυνομίας, ώστε να περιοριστούν διά νόμου τα περιθώρια επεκτατισμού των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Ολες οι Ομοσπονδίες των αστυνομικών συμφώνησαν ότι η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος καθώς και η τήρηση της τάξης και των νόμων είναι αποκλειστικές αρμοδιότητες της κρατικής αρχής και δεν μπορεί, αλλά ούτε και πρέπει οι υπηρεσίες αυτές να αγοράζονται ή να πωλούνται σε ιδιωτική ή πολυεθνική εταιρία, προς όφελος αυτών και σε βάρος όλων των πολιτών.

Υπεύθυνος της ελληνικής αποστολής ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Δημήτρης Κυριαζίδης, ο οποίος παρουσίασε τα προβλήματα των Ελλήνων αστυνομικών, αποσπώντας τη διαβεβαίωση των συναδέλφων του, ότι τυχόν άδικες αποφάσεις σε βάρος του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. θα βρουν αντίθετο το σύνολο των αστυνομικών συνδικάτων της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ