Τετάρτη 2 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέα επίθεση κατά των αγροτών

Ανακοίνωση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτιά και ο προγραμματισμός νέων αγροτικών κινητοποιήσεων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χτες, σε σύσκεψη των Ενώσεων Συνεταιρισμών και Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι για μία ακόμη φορά γίνεται νέα επίθεση ενάντια στους μικρομεσαίους αγρότες, που δείχνει με πιο καθαρό τρόπο ότι αρχίζει το ξήλωμα και η μείωση των αγροτικών νοικοκυριών μέσω της χρεοκοπίας. Αποφασίστηκε, επίσης, να επισκεφθεί τον υπουργό Γεωργίας, επιτροπή από τη Θεσσαλία, προκειμένου να του ξαναθέσει τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου και να ζητήσει, ενόψει του προϋπολογισμού, να στηριχτεί το εισόδημα των αγροτών. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημάνθηκε, οι αγρότες της Θεσσαλίας θα συνεχίσουν τους δυναμικούς αγώνες τους, αρχής γενομένης από τέλους Οκτώβρη - αρχές Νοέμβρη.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, τονίζεται: "Την ευθύνη για τη μείωση του εισοδήματος των αγροτών φέρουν η κυβέρνηση και όσοι στηρίζουν την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη Συμφωνία της ΓΚΑΤΤ. Με την πολιτική αυτή, προωθούνται και νέα μέτρα μέσα από τα νομοσχέδια, που, αντί να βοηθούν την παραμονή των αγροτών στο επάγγελμα, τους διώχνουν και τους οδηγούν στην ανεργία. Οι βαμβακοπαραγωγοί δέχονται μεγάλο πλήγμα με την εφαρμογή του νέου κανονισμού, αλλά και της τριυπουργικής που καθιερώνει την ατομική ποσόστωση. Δεν παίρνεται κανένα μέτρο ελέγχου στις εισαγωγές του βαμβακιού στα εκκοκκιστήρια και αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες για να ξανακλέψουν την επιδότηση οι εκκοκκιστές παρά τις καταγγελίες του κ. Τζουμάκα. Το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών συρρικνώνεται, εξαιτίας των καταστροφικών τιμών που είναι κατά 150 δραχμές χαμηλότερες από το 1994 και κατά 100 δραχμές από το 1995. Συνεπώς, υπάρχει μείωση του εισοδήματος των αγροτών κατά 1/3 από το 1994 και 25% από το 1995".

Στην ίδια ανακοίνωση, ακόμα, επισημαίνεται: "Η τιμή στο καλαμπόκι έχει διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, κατά 18%, από την περυσινή. Η κτηνοτροφία συνεχίζει να δέχεται πλήγματα από την ΓΚΑΤΤ και την ΚΑΠ και οι κτηνοτρόφοι καταστρέφονται. Οι καπνοπαραγωγοί, όπως και οι παραγωγοί σιτηρών, έχουν μπει "στο μάτι του κυκλώνα" και οι επικείμενες αναθεωρήσεις θα μειώσουν την τιμή, αλλά και την παραγωγή στα προϊόντα. Η πρόσφατη αναθεώρηση στα οπωροκηπευτικά, που θα ισχύσει προσεχώς, καταστρέφει τους παραγωγούς, αλλά και τον κλάδο".

"Ολα τα παραπάνω - καταλήγει η ανακοίνωση - αλλά και άλλα ζητήματα, όπως ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, το Μητρώο των Αγροτών, επιδεινώνουν την κατάσταση και υπηρετούν το στόχο της ΕΕ και της κυβέρνησης για μείωση του αγροτικού πληθυσμού από 25 σε 7%".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ