Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Μη επιλέξιμη» συμφωνία

ΠΑΣΕΓΕΣ και εκκοκκιστές γνωστοποίησαν χτες στην ΕΕ ότι η παραγωγή θα είναι 1.100.000 τόνοι...

Εκτίμηση παραγωγής βαμβακιού 1.100.000 τόνους έδωσαν χτες στη Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΓΕΣ και των εκκοκκιστών. Το «νούμερο» αυτό στρώνει το χαλί στο υπουργείο Γεωργίας να δώσει πάλι μια υποεκτιμημένη παραγωγή, με τη δεύτερη εκτίμηση που υποχρεούται να ανακοινώσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις 25 του Νοέμβρη. Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση που όρισε και ανακοίνωσε αυθαίρετα στις αρχές του Σεπτέμβρη το υπουργείο Γεωργίας, ήταν 1.061.978 τόνοι.

Φαίνεται δηλαδή ότι υπουργείο Γεωργίας, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ και εκκοκκιστές, προσυμφώνησαν να δώσουν ένα νούμερο γύρω στους 1.100.000 τόνους - αυτό έγινε προφανώς την περασμένη Δευτέρα σε «κλειστή» σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας - ασχέτως αν όλοι τους γνωρίζουν καλά ότι η παραγωγή θα είναι τελικά, πολύ μεγαλύτερη. Εκτός... κι αν πιάσουν οι «ευχές» τους και δε μαζευτεί ούτε κιλό βαμβάκι από εδώ και πέρα. Επίσης, όλοι τους γνωρίζουν ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα βγουν ούτως ή άλλως ζημιωμένοι εξαιτίας του υπάρχοντος καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το βαμβάκι. Αλλά για όλους αυτούς προέχουν άλλα συμφέροντα... και όχι το καλό των βαμβακοπαραγωγών, όπως θέλουν να διαδίδουν. Κι αυτό που φαίνεται σίγουρο είναι ότι ξανά προσχεδιάζεται να υπάρξουν μη επελέξιμα βαμβάκια και οι βαμβακοπαραγωγοί να εξαναγκαστούν να τα παραδώσουν, αν δε θέλουν να τους μείνουν αμανάτι, με εντελώς εξευτελιστικές εμπορικές τιμές στα εκκοκκιστήρια. Ετσι μαζί με τις χαμηλές τιμές που δίνουν ήδη τα εκκοκκιστήρια για τις επιλέξιμες ποσότητες - δε θα ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τις 230 δραχμές το κιλό μαζί με την προκαταβολή της επιδότησης - οι βαμβακοπαραγωγοί θα υποστούν ξανά νέα μείωση του εισοδήματός τους, όποια κι αν προκύψει η τελική εξόφληση της επιδότησης.

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί άλλη μια πτυχή της κυβερνητικής κοροϊδίας. Από τις αρχές Οκτώβρη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, όταν επέβαλε τα παράνομα και αυθαίρετα πλαφόν στρεμματικής απόδοσης των 275 κιλών αρχικά και των 297 κιλών στη συνέχεια, διαλαλούσε πως όταν ανακοινωθεί η νέα εκτίμηση παραγωγής στις 15 του Νοέμβρη, αν η παραγωγή είναι μεγαλύτερη, τότε θα μεγαλώσει το όριο στρεμματικής απόδοσης... Ομως έφτασε και η 15η του Νοέμβρη και η νέα εκτίμηση θα ανακοινωθεί, όπως και πέρσι με βάση τον κανονισμό, περίπου στις 25 του Νοέμβρη, χωρίς να πρόκειται να αλλάξει τίποτα επί της ουσίας. Αντε το πολύ πολύ, όπως δείχνουν τα πράγματα, το υπουργείο Γεωργίας να ανακοινώσει ότι το νέο πλαφόν στρεμματικής απόδοσης θα γίνει 303 κιλά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ