Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ... ισχυρή Ελλάδα θα γίνει εισαγωγέας ηλεκτρισμού

Με ραγδαίους ρυθμούς οι επιπτώσεις από την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς

Με βασικό στόχο την πρόσδεση και εκμετάλλευση των ...υπανάπτυκτων χωρών των Βαλκανίων στην ...ισχυρή Ελλάδα, σήμερα αναμένεται να υπογραφτεί στην Αθήνα μνημόνιο για τη σύσταση περιφερειακής αγοράς ενέργειας. Στην υπογραφή του σχετικού μνημονίου θα παραβρεθεί και η Λογιόλα ντε Παλάθιο Κοινοτική Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Ενέργειας και Μεταφορών.

Η περιφερειακή αυτή αγορά ενέργειας θα αποτελείται από την Αλβανία, τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κροατία, την ΠΓΔΜ και τη Ρουμανία και θα έχει έδρα την Αθήνα. Ως παρατηρητές θα συμμετέχουν οι υπουργοί Ενέργειας από την Αυστρία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Μολδαβία, τη Σλοβενία και την Τουρκία, ενώ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο αρμόδιος υπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Την ηγεσία σ' αυτή την περιφερειακή αγορά την αναλαμβάνει η Ελλάδα, η οποία, με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, αποσαφηνίζει τους στόχους του εγχειρήματος. Ο βασικός στόχος καταγράφεται με τα εξής: «Κυρίως, όμως, για την Ελλάδα, οι χώρες αυτές μετατρέπονται σε "ενεργειακή δεξαμενή", για κάλυψη εκτάκτων αναγκών, με το μικρότερο δυνατό κόστος(!)... Επίσης, διευκολύνονται οι επενδύσεις δημόσιων και ιδιωτικών ελληνικών επιχειρήσεων, στον ενεργειακό τομέα των χωρών αυτών.

Αυτός ακριβώς είναι ο στόχος του ελληνικού κεφαλαίου, να αρπάξει ό,τι μπορεί από τις γειτονικές χώρες. Μπροστάρης σ' αυτήν την προσπάθεια, είναι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που προλειαίνει το έδαφος σε πολιτικό επίπεδο, ώστε να ανοίξει ασφαλείς διόδους κερδοφορίας για τους ιδιώτες. Την ίδια στιγμή, που η κυβέρνηση, ομολογεί ότι οι γειτονικές χώρες πρέπει να μετατραπούν σε φθηνή ενεργειακή δεξαμενή, η ΔΕΗ, ήδη, τείνει να μετατραπεί σε εισαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν λίγες μέρες, όπου και δημοσιεύτηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου, οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 50%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράγοντες της ΔΕΗ εξηγούν πως «βρίσκουμε φθηνή ενέργεια και την αγοράζουμε». Ωστόσο, όταν όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουν ενεργειακό έλλειμμα, η κυβέρνηση βλέπει ως «ενεργειακή δεξαμενή» τις γειτονικές μας χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ