Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»
Κριτήριο λειτουργίας τα συμφέροντα του κεφαλαίου

Εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας για τη λειτουργία των δημόσιων επιχειρήσεων. Καταργείται ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας και για τις μη «εισηγμένες» ΔΕΚΟ

Με ακόμα πιο αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με μοναδικό γνώμονα την όλο και μεγαλύτερη κερδοφορία, άρα τις συνεχείς ανατιμήσεις των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα λειτουργούν στο εξής και οι ΔΕΚΟ που δεν έχουν εισαχθεί μέχρι στιγμής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι κατευθύνσεις αυτές και η γενικότερη φιλοσοφία της κυβέρνησης περιέχονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για τον «εκσυγχρονισμό των Δημοσίων επιχειρήσεων». Είναι απόλυτα φανερό ότι οι κατευθύνσεις αυτές κινούνται στον άξονα της ακραίας νεοφιλελεύθερης λογικής προκειμένου, όπως αναφέρουν οι κυβερνώντες, να «μην τεθούν οι ελληνικές δημόσιες επιχειρήσεις στο περιθώριο των απελευθερωμένων ευρωπαϊκών αγορών αλλά και να μην υποστεί η χώρα τις επιπτώσεις αθέτησης των υποχρεώσεών της».

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομίας αναφέρει τα εξής:

  • Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων «οφείλουν να εφαρμόζουν κριτήρια κόστους - οφέλους για την αξιολόγηση των επί μέρους δραστηριοτήτων τους». Οι προθέσεις τους προκύπτουν με τρόπο ανάγλυφο και από τις σαφείς εντολές που δίνουν στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ «να διερευνούν τις δυνατότητες οικονομικότερων λύσεων με εξωτερικές συμβάσεις αγοράς υπηρεσιών». Με δυο λόγια ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν τα φιλέτα των υπηρεσιών αυτών στους διάφορους αετονύχηδες του ιδιωτικού κεφαλαίου και προσθέτουν ότι «οφείλουν να σταθμίζουν με αμιγώς οικονομικά κριτήρια τις επιχειρηματικές δραστηριότητες». Επίσης προετοιμάζουν για την κατάργηση «ζημιογόνων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων» στο όνομα της μη προσφοράς υπηρεσιών στον πολίτη.
  • Δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας εκμηδενίζοντας τις εγγυήσεις που δίνει το Δημόσιο για τα δάνεια που συνάπτουν. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου είπε πως οι εγγυήσεις του Δημοσίου θα μειωθούν από 410 εκατ. ευρώ φέτος, μόλις σε 200 εκατ.ευρώ για το 2003. Ταυτόχρονα επιβάλλουν δυο κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης σύμφωνα με τους οποίους η «δημόσια επιχείρηση οφείλει να δανείζεται μόνο για να επενδύσει» ενώ λόγος γίνεται για σταδιακή μείωση του χρέους. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί εκμετάλλευσης είναι αυτοί που δεσμεύουν τις διοικήσεις και αποτελούν τη βάση για την κατάρτιση των επιχειρησιακών τους σχεδίων». Αλλά ακόμη και προκειμένου για δανεισμό που αφορά επενδύσεις «οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου αποφεύγονται και αν είναι εκ των πραγμάτων αναγκαίες, καλύπτουν ένα μέρος των επενδύσεων, όχι μεγαλύτερο του 50%».
  • Οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ εντέλλονται να εφαρμόζουν αυστηρά την εισοδηματική πολιτική και παράλληλα «να περιορίζονται στα ελάχιστα αναγκαία επίπεδα οι πρόσθετες απολαβές των εργαζομένων».
  • Οι όποιες κρατικές ενισχύσεις βρίσκονται κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της ΕΕ και έτσι η εγκύκλιος αναφέρει ότι «πρέπει να είναι σύννομες με το κοινοτικό δίκαιο».
  • Αυστηρή προσαρμογή στην εισοδηματική πολιτική επιβάλλεται και για συνταξιοδοτικά θέματα εργαζομένων. Στο συγκεκριμένο σημείο γίνεται λόγος για «αποφυγή ρυθμίσεων μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».
  • Αναφέρουν ότι θα περιοριστούν οι δαπάνες προβολής και χορηγιών της επιχείρησης.

Η κυβέρνηση δίνει συγκεκριμένη «γραμμή» στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ για το πώς θα κινηθούν. Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «πρέπει να προετοιμάζουν τις επιχειρήσεις για τις θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές» που «συνεπάγονται μείζονες αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων, εταιρικές αλλαγές μεγάλης κλίμακας που απαιτούν διάλογο και συζήτηση στο εσωτερικό των επιχειρήσεων»...

Τα νέα χαράτσια

Απ' ό,τι φαίνεται η πρόσφατη «διαρροή» από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την πιθανότητα νέας αύξησης στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Το θέμα άφησε «ανοιχτό» χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης λέγοντας ότι δε συνδέεται με το θέμα της επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές. Σύμφωνα με ορισμένες εισηγήσεις που δέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η νέα αύξηση (με τιμαριθμοποίηση) στις αντικειμενικές αξίες, πρέπει να ισχύσει από τον Μάρτη του 2003 και να ενσωματώνει τον πληθωρισμό των δυο προηγούμενων χρόνων. Ετσι η νέα φορολογική επιβάρυνση θα είναι της τάξης του 8%. Το θέμα αυτό φαίνεται ότι το διατηρούν σε εκκρεμότητα προκειμένου να δουν τις αντιδράσεις. Για το ζήτημα της επιβολής ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νέων σπιτιών, ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε ότι θα εφαρμοστεί από το 2005. Ο Ν. Χριστοδουλάκης ξεδιπλώνει σταδιακά και τις προθέσεις της κυβέρνησης για τους φόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή για το φορολογικό ξεζούμισμα των δημοτών με νέα χαράτσια, όπως ο «φόρος επιτηδεύματος» και ο «φόρος κατοχής» πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ ομολόγησε ότι για το όλο θέμα έχει συμφωνήσει η σημερινή ΚΕΔΚΕ, κάτι που βέβαια έκρυβαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αλλαγής στα ισχύοντα τεκμήρια αυτοκινήτου, είπε ότι για το 2004 εξετάζεται το ενδεχόμενο να συνυπολογίζεται και η εργοστασιακή τιμή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ