ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξορμήσεις παραπληροφόρησης των αγροτών

Με εξορμήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην επαρχία και ειδικά στις περιοχές όπου το «καζάνι βράζει», ευελπιστεί η κυβέρνηση να κατευνάσει την ολοένα αυξανόμενη αντίδραση των αγροτών στα κυβερνητικά μέτρα εξόντωσής τους και να αποφύγει τις μαζικές και δυναμικές επερχόμενες αγωνιστικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι εξορμήσεις αυτές θα ξεκινήσουν όπως φαίνεται από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί... Τούτο, όπως έγινε γνωστό, αποτέλεσε το κύριο θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της Διυπουργικής Επιτροπής, που έγινε στο υπουργείο Προεδρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε η εντατικοποίηση της ενημέρωσης των αγροτών για την αγροτική κυβερνητική πολιτική. Αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η προσπάθεια να «παραμυθιαστούν» οι αγρότες και ειδικότερα οι βαμβακοπαραγωγοί, για το ότι το εισόδημά τους δε θα μειωθεί σε σχέση με την περσινή χρονιά, η οποία λανσάρεται τεχνηέντως από τους κυβερνώντες, ως η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση παραμένοντας αμετανόητη στην υλοποίηση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της, επιχειρεί να υπερκεράσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των αγροτών με προπαγανδιστικές εξορμήσεις στελεχών της, ώστε να μη θιγεί το εκσυγχρονιστικό «προφίλ» της.

Στη χτεσινή σύσκεψη, υπό την προεδρεία του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, μετείχαν ο υπουργός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης και Δ. Ευσταθιάδης αντίστοιχα, ο υπουργός και υφυπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς και Β. Αργύρης, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Φλωρίδης, ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης και ο γραμματέας του Τομέα Αγροτικού του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκας. Στη σύσκεψη μετείχε επίσης και ο πρόεδρος τής Αγροτικής Τράπεζας, Π. Λάμπρου, από τον οποίο ζητήθηκε να επιταχυνθεί η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων στους αγρότες. Αντε πάλι τα ίδια δηλαδή...

Στο κενό οι προσπάθειες υπονόμευσης

Καταγγελία της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ

Τη σχεδιασμένη προσπάθεια αποπροσανατολισμού, αποσυσπείρωσης και διάσπασης του αγροτικού κινήματος στη Μεσσηνία, ιδιαίτερα δε μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση των αγροτών που έγινε την περασμένη βδομάδα στην Καλαμάτα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση αυτή, αφού στηρίζει τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, εφιστά την προσοχή των αγροτών και τους καλεί σε αυξημένη επαγρύπνηση και περιφρούρηση του αγώνα το αμέσως επόμενο διάστημα. «Φορείς της προσπάθειας διάσπασης του αγροτικού κινήματος -σημειώνεται στην ανακοίνωση- είναι: Βουλευτές του νομού, παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνεταιριστές και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ συνδράμουν με τον τρόπο τους και στελέχη του ΣΥΝ. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, υλοποιεί τη δολιανίτικη) τακτική της υπονόμευσης των αγώνων από τα μέσα, ενώ η ΝΔ δημαγωγεί ασύστολα, παριστάνοντας το συμπαραστάτη των αγροτών. Η ουσία, όμως, είναι ότι ταυτίζονται».

Για του λόγου του αληθές, γίνεται αναφορά σε ορισμένα μόνο παραδείγματα που υποδηλώνουν τη διασπαστική τακτική, όπως:

  • «Η ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην Ενωση, με επικεφαλής το γνωστό Βεργόπουλο, βγήκε παραμονή του συλλαλητηρίου με συνέντευξη και πρόβαλε το διασπαστικό αίτημα να δοθεί στους συμβατούς όλη η επιδότηση, στους ασυμβίβαστους ένα μέρος της προκαταβολής και να μην υπογραφούν δηλώσεις.
  • Ο Νομάρχης Μεσσηνίας το πρωί της κινητοποίησης ήταν λάβρος υπέρ των αγροτών και τους έδινε συγχαρητήρια για το δυναμικό αγώνα τους αλλά το ίδιο βράδυ η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου (ΝΔ), όπως και η μείζων μειοψηφία (ΠΑΣΟΚ) αρνήθηκαν να υιοθετήσουν το ψήφισμα του συλλαλητηρίου, ψηφίζοντας αλλότρια αιτήματα. Ο νομαρχιακός σύμβουλος και μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, με τυχοδιωκτικό τρόπο τα ψήφιζε όλα...
  • Το ίδιο, επίσης, βράδυ, στη συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΣΥΝ απέρριψαν την πρόταση της ΕΣΑΚ για υιοθέτηση του αγροτικού ψηφίσματος και κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 10/12».

Ταυτόχρονα, μεγάλη πολιτική εξόρμηση στο νομό της Μεσσηνίας πραγματοποιεί η Κομματική Οργάνωση της περιοχής από το περασμένο Σάββατο με θέμα «οι εξελίξεις στο λάδι και την αγροτική οικονομία και οι θέσεις του ΚΚΕ».

ΗΠΕΙΡΟΣ
Χείμαρρος οργής

Ενας ακόμα κρίκος στη μακριά αλυσίδα των αγώνων της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης προστέθηκε χτες μετά το μεγάλο συλλαλητήριο αγροτοκτηνοτρόφων, Αρτινών και Πρεβεζάνων, που έγινε στην κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας.

Πλήθος αγροτών από τα χωριά των δύο νομών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την Κτηνοτροφία και τη Σωτηρία της «Δωδώνης» και από νωρίς το πρωί βρέθηκαν στους τόπους των προσυγκεντρώσεων - στη γέφυρα του Καλογήρου και στο Λούρο - με τα τρακτέρ, τα αγροτικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα. Σε κοινή κάθοδο, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των δύο νομών με τα οχήματα και τα αγροτικά μηχανήματά τους, αφού συναντήθηκαν στον εθνικό δρόμο, εισέβαλαν στην κεντρική πλατεία της Φιλιππιάδας, όπου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη συγκέντρωση.

Κοινός τόπος όλων των ομιλητών, που ανέβηκαν στο βήμα της συγκέντρωσης, ήταν πως «αν δεν αγωνιστούμε για τη συνολική ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής ΕΕ και κυβέρνησης θα ξεκληριστούμε». Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, Νίκος Γιαννούλης, τόνισε πως όταν η κυβέρνηση υιοθετεί την πρόταση της ΕΕ για μείωση του αγροτικού κόσμου από το 21% στο 7%, δεν είναι δυνατόν, με αυτές τις προδιαγραφές, να εφαρμόσει φιλοαγροτική πολιτική. Κατήγγειλε την ύπουλη τακτική της κυβέρνησης περί υποκινούμενων κινητοποιήσεων, υπογραμμίζοντας πως «οι αγρότες υποκινούνται από τα εκρηκτικά προβλήματα που δημιουργεί η ίδια η κυβέρνηση, η οποία υποκινείται - για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής- από τα μεγάλα συμφέροντα, ντόπια και ξένα».

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ. με συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της «ΔΩΔΩΝΗΣ» στα Γιάννενα.

Γ. ΠΑΤΑΚΗΣ
Να αρθούν οι καταστροφικοί κανονισμοί

Την άμεση άρση των καταστροφικών αποφάσεων για το βαμβάκι, αλλά και τα υπόλοιπα μεσογειακά προϊόντα, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης.

Στην Ερώτηση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει τα εξής: «Μείωση μεγαλύτερη από 20% του εισοδήματος των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών προκαλεί ο νέος κανονισμός, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι κινητοποιήσεις αυτές κλιμακώνονται με τη συμμετοχή και άλλων αγροτών σε πανελλαδικό επίπεδο, που βλέπουν την παραγωγή τους να απαξιώνεται, το εισόδημά τους να μειώνεται και οδηγούνται στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών τους με ρυθμούς που ξεπερνούν το 2,5% ετησίως. Σύμφωνα δε με την απόφαση της Διαχειριστικής Επιτροπής για το βαμβάκι και την αύξηση της προσαύξησης στο 11% η ενίσχυση όχι μόνο μειώνεται, αλλά οι αγρότες θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν 4 δραχμές ανά κιλό.

Ερωτάται η Επιτροπή, με δεδομένες τις καταστροφικές συνέπειες του παρόντος κανονισμού για το εισόδημα των παραγωγών και το μέλλον της υπαίθρου, αν εξακολουθεί να χαρακτηρίζει "λογική" μια τέτοια απόφαση, αν πρόκειται να την αναθεωρήσει, υιοθετώντας προτάσεις για απαλλαγή από το πρόστιμο συνυπευθυνότητας των μικρών και μεσαίων οικογενειακών εκμεταλλεύσεων και για απόδοση των επιδοτήσεων απευθείας στον παραγωγό».

Αθλιο παιχνίδι σε βάρος των ελαιοπαραγωγών

Σε δήλωσή του ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΣΕΑ σχετικά με το πρόβλημα της επιδότησης των ελαιοπαραγωγών τονίζει τα εξής:

«Για μια άλλη φορά οι υποσχέσεις του υπουργού Γεωργίας που σχεδόν με θριαμβευτικό τρόπο ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Αιγαίου αποδείχτηκαν κάλπικες, αφού δεν αποσύρθηκε η εκβιαστική υπουργική απόφαση και οι Συνεταιρισμοί εξακολουθούν να ζητούν από τους παραγωγούς να υπογράψουν τις επαίσχυντες δηλώσεις προκειμένου να τους καταβληθεί η επιδότησή τους. Αυτό μας καταγγέλλουν ελαιοπαραγωγοί από πολλά ελαιοπαραγωγικά χωριά.

Καταγγέλλουμε αυτόν τον εμπαιγμό του υπουργού Γεωργίας και το άθλιο παιχνίδι που παίζεται σε βάρος των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας και απαιτούμε την άμεση υλοποίηση των όσων υποσχέθηκε και που ανακοινώθηκαν με δελτίο Τύπου του υπουργείου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα απαιτούμε: Την καταβολή της προκαταβολής της επιδότησης στο σύνολο της πραγματικής παραγωγής που πιστοποιείται με τα απαραίτητα δικαιολογητικά - τιμολόγια άμεσα και σε όλους τους παραγωγούς, χωρίς να απαιτείται από αυτούς η υπογραφή της επαίσχυντης δήλωσης.

Καλούμε τους ελαιοπαραγωγούς να απαντήσουν αγωνιστικά σ' αυτόν τον εμπαιγμό απαιτώντας την υλοποίηση της υπόσχεσης του υπουργού Γεωργίας και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επιτυχία του Συλλαλητηρίου της 10ης Δεκέμβρη που θα αποτελέσει απάντηση στον εμπαιγμό της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ