ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Στο δρόμο του αγώνα οι μαθητές

Διαδηλώσεις χτες σε Θεσσαλονίκη, Αρτα και σήμερα στη Λάρισα

Από την κινητοποίηση των μαθητών ΤΕΕ της Αθήνας στις 29/11, το νέο ραντεβού δόθηκε για τις 13 Δεκέμβρη
Από την κινητοποίηση των μαθητών ΤΕΕ της Αθήνας στις 29/11, το νέο ραντεβού δόθηκε για τις 13 Δεκέμβρη
Με μεγάλη συμμετοχή μαθητών από 9 δευτεροβάθμια σχολεία της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί το μαθητικό συλλαλητήριο που οργάνωσε το Συντονιστικό Ημερήσιων Σχολείων και ΤΕΕ για τη διεκδίκηση άμεσων λύσεων στα ασφυκτικά προβλήματα της Παιδείας.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε μετά από συγκέντρωση των μαθητών στο χώρο μπροστά στο άγαλμα του Βενιζέλου και με πορεία μέσω των οδών Εγνατία και Βενιζέλου κατευθύνθηκε στο Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι μαθητές παρέμειναν επί αρκετή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα που κεντρικό αίτημα είχαν την περικοπή των πολεμικών δαπανών και τη διασφάλιση σχολείων και βιβλίων για τους μαθητές.

Μετά το τέλος της διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε Συνέλευση του Συντονιστικού Ημερήσιων Σχολείων και ΤΕΕ και, όπως μας δήλωσε ο Σοφοκλής Αλχαζίδης, μέλος του Συντονιστικού και πρόεδρος του ΤΕΕ Σταυρούπολης, αποφασίστηκε το Συντονιστικό να απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές για συμμετοχή στη μεγάλη λαϊκή διαδήλωση στις 13 Δεκέμβρη, που αποτελεί και μορφή αντίστασης ενάντια στον Ευρωτρομονόμο. «Εμείς οι μαθητές», τόνισε ο Σοφοκλής Αλχαζίδης, «νιώσαμε όλες αυτές τις μέρες των μαθητικών κινητοποιήσεων στο πετσί μας τον τρομονόμο».

Αποφασίστηκε, επίσης, να σταλούν μηνύματα συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες.

Σήμερα στη Λάρισα

Με συγκέντρωση στο παλαιό κτηνιατρείο Λάρισας στις 9.30 π.μ διαδηλώνουν σήμερα οι μαθητές των ΤΕΕ του νομού. Την κινητοποίηση διοργανώνει η «Πρωτοβουλία Μαθητών ΤΕΕ» Λάρισας, η οποία, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική που υποβαθμίζει τα σχολεία τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:«Μας αναγκάζουν να αγοράζουμε τα ξενόγλωσσα βιβλία, τα εργαστήριά μας έχουν το ίδιο χάλι, όπως πάντα, οι προσλήψεις των καθηγητών έγιναν μετά από διαμαρτυρίες μας, το περίφημο 7ο ΤΕΕ λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος για μαθητές και τμήματα άλλων ΤΕΕ».

Δυναμικά στην Αρτα

Με μια μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αρτας απάντησαν χτες το πρωί οι μαθητές των δύο ΤΕΕ της πόλης, στη συνεχιζόμενη αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας, για την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Με αιτήματα αιχμής, την κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών, την προμήθεια των βιβλίων, τη δημιουργία σύγχρονων εργαστηρίων και διδακτικών αιθουσών, οι μαθητές από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν έξω από τα σχολεία τους, απ' όπου ξεκίνησε η διαδήλωση. Οι μαθητές φωνάζοντας συνθήματα «θέλουμε εργαστήρια, καθηγητές, βιβλία και όχι διαβατήρια για την ανεργία», «η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται» πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στη νομαρχία.

  • Με αιτήματα αιχμής την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αλλά και την άμεση κάλυψη των αναγκών σε βιβλία, καθηγητές, αίθουσες, εργαστήρια, υποδομή οι μαθητές στα Χανιά έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων τους. Υπό κατάληψη τελούν τα εξής σχολεία: 4ο ΕΛ, 7ο Ελ, 3ο ΕΛ, 3ο ΤΕΕ Χανίων, ΤΕΕ Βρυσών, ενώ από σήμερα ξεκινά κατάληψη με απόφαση της ΓΣ το 5ο ΕΛ Χανίων.
1ο - 2ο ΤΕΕ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Παρέδωσαν τα κλειδιά των σχολείων τους

Μαθητές, γονείς και δημοτική αρχή συγκεντρώθηκαν χτες στο υπουργείο Παιδείας

Τα κλειδιά του σχολείου τους παρέδωσαν χτες το πρωί στον υφυπουργό Παιδείας, Ν. Γκεσούλη, οι γονείς και οι μαθητές των 1ου και 2ου ΤΕΕ Περάματος. Του τα παρέδωσαν, μιας και το Τμήμα Υγείας και Πρόνοιας δε λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τρίτη, λόγω των τεράστιων ελλείψεων καθηγητών. Ετσι, πάνω από 250 μαθητές που «φοιτούν» στο παραπάνω τμήμα δεν κάνουν καθόλου μαθήματα ειδικότητας, παρά μόνο Γενικής Παιδείας.

Χτες το πρωί, με απόφαση των Δήμου Περάματος, Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, Ενωσης Γονέων Περάματος και των 15μελών των παραπάνω σχολείων, γονείς, μαθητές και δημοτική αρχή πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, διεκδικώντας να λυθούν άμεσα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Φωνάζοντας συνθήματα και με ιδιαίτερη μαχητικότητα και παλμό, οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους απαίτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Παιδείας, για να του εκθέσουν τα αιτήματά τους. Ομως, την ώρα της συγκέντρωσης, έφτασαν στο υπουργείο και δύο κλούβες με ΜΑΤ, οι οποίοι ανάγκασαν τους μαθητές με σπρωξίδια να απομακρυνθούν... από τα σκαλιά του υπουργείου.

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε αρχικά με τον Σπ. Μπακογιάννη, προϊστάμενο για τα ΤΕΕ, απαιτώντας να πάνε οι καθηγητές που λείπουν στο σχολείο. Ομως, αυτός δήλωσε αναρμόδιος, αφού είναι ...υπηρεσιακός παράγοντας, ενώ «έριξε το μπαλάκι» στο ΑΣΕΠ, που καθυστέρησε να κάνει το διαγωνισμό και να βγάλει τα αποτελέσματα. Σε ερώτηση για το τι θα κάνουν οι μαθητές που θα δώσουν εξετάσεις για τα ΤΕΙ, απάντησε - προσπαθώντας να μοιράσει τη ...μιζέρια - ότι κατά προτεραιότητα να κάνουν μάθημα οι τελειόφοιτοι, με τον έναν και μοναδικό καθηγητή που έχουν και να μην κάνουν η Α` και Β` τάξη.

Στη συνέχεια, συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Παιδείας, στον οποίο παρέδωσαν τα κλειδιά του σχολείου τους, λέγοντάς του να τους καλέσει να τα πάρουν μόνον όταν θα στείλουν εκπαιδευτικούς στο σχολείο. Αυτός, με τη σειρά του, τους είπε ότι θα ...ενημερώσει τον υπουργό Παιδείας.

Οι μαθητές, μετά την κινητοποίηση, αποφάσισαν, με γενική συνέλευσή τους, να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, την Παρασκευή το πρωί.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Ανάγκη η ανέγερση νέων σχολείων

Καθιστική διαμαρτυρία σήμερα στις 2.30 μ.μ. στην πλατεία Δέγλερη

Καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Δέγλερη προγραμματίζουν για σήμερα στις 2.30 το μεσημέρι, γονείς και εκπαιδευτικοί από τα σχολεία της Χωράφας, στο Περιστέρι, απαιτώντας να βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της διπλοβάρδιας. Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο χώρο του 10ου ΕΛ Περιστερίου.

Η Συντονιστική Επιτροπή Γονιών - Μαθητών - Εκπαιδευτικών της Χωράφας, που διοργανώνει την κινητοποίηση, απαιτεί να ανεγερθούν καινούρια σχολικά κτίρια - όπως άλλωστε υπάρχουν δεσμεύσεις και υποσχέσεις από το υπουργείο Παιδείας και τον ΟΣΚ εδώ και πολλά χρόνια - για το 10ο ΕΛ (το οποίο εκκρεμεί εδώ και 10 χρόνια), για το 11ο και 17ο Γυμνάσιο, για το 4ο ΤΕΕ, αλλά και για το 2ο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο. Επίσης, απαιτούν να βρεθεί άμεσα λύση για το 2ο ΤΕΕ, το οποίο είναι αδύνατο να χωρέσει σε 21 αίθουσες, ενώ έχει 28 τμήματα.

Σήμερα, επίσης, απόφαση για κινητοποίηση πήρε και το 2ο ΤΕΕ Περιστερίου, στις 10 π.μ. στην πλατεία Δέγλερη, ενώ θα συμμετέχουν και στην καθιστική διαμαρτυρία στις 2.30 μ.μ. Απόφαση για συμμετοχή πήρε επίσης το 15μελές του 9ου ΕΛ Περιστερίου, ενώ κάλεσμα για συμμετοχή απευθύνει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». Με τρίωρη στάση εργασίας (από 8 π.μ. ως τις 11 π.μ. και από 4 μ.μ. ως τις 7 μ.μ.) συμμετέχει και η Α` ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής.

Πότε θα σταματήσει η ταλαιπωρία;

Τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες φοιτητές πανεπιστημίων εκτός της ΕΕ κατά τη διαδικασία αναγνώρισης των πτυχίων τους στη χώρα μας από το ΔΙΚΑΤΣΑ, έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης και Λιάνα Κανέλλη.

«Οι Ελληνες φοιτητές πανεπιστημίων των, εκτός της ΕΕ, χωρών, κινητοποιούνται και καταγγέλλουν, μέσω των συλλόγων τους την πολιτική των διακρίσεων και των πολλαπλών προσκομμάτων που συναντούν για την αναγνώριση της ισοτιμίας των πτυχίων τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ, όπως: το εξαιρετικά μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής για τις εξετάσεις (1 έως 2 χρόνια), η προχειρότητα και η γενικότερη έλλειψη διαφάνειας ως προς τις διαδικασίες διενέργειάς τους, η ανυπαρξία καθορισμένης εξεταστέας ύλης κλπ. Η απαράδεκτη αυτή μεταχείρισή τους, συνοδεύεται μάλιστα από μια φιλολογία διαρκούς αμφισβήτησης του επιπέδου των σπουδών τους, που υπονομεύει και την επαγγελματική τους προοπτική. Με το πρόσχημα καλύτερου ελέγχου της ποιότητας των σπουδών τους, οι φοιτητές των Ιατρικών Σχολών έχουν να αντιμετωπίσουν, επιπρόσθετα, την προωθούμενη αιφνιδιαστικά αύξηση των, προς εξέταση, μαθημάτων, από δύο - που είναι σήμερα - στα επτά, σταδιακά».

Αναφέροντας τα παραπάνω στο κείμενο της Ερώτησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό αν θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να δοθεί τέλος στην απερίγραπτη ταλαιπωρία των αποφοίτων των εκτός ΕΕ πανεπιστημίων με τις εξετάσεις του ΔΙΚΑΤΣΑ. Γενικότερα ρωτούν τον υπουργό αν θα λάβει μέτρα ίσης αντιμετώπισης όλων των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό, είτε εντός είτε εκτός της ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ