ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας σήμερα

Στις 3 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εργασίας

Δυναμική απάντηση με μαζικό διάβημά τους προς το υπουργείο Εργασίας, δίνουν σήμερα στις 3 το μεσημέρι, εργατικά σωματεία, γυναικείες οργανώσεις και μαζικοί φορείς στην επιχειρούμενη προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει και να καταργήσει σαλαμοποιώντας, κατακτήσεις της κοινωνικής ασφάλισης. Αφορμή του διαβήματος αποτέλεσαν οι δηλώσεις μιας σειράς κυβερνητικών στελεχών που, στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων, υποστηρίζουν την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 ακόμα και για τις γυναίκες που μπήκαν στην παραγωγή πριν το 1993 (για τις μετά το '93 έχει ήδη φροντίσει σχετικά η τότε κυβέρνηση της ΝΔ).

Η σημερινή αγωνιστική απάντηση εργαζομένων, γυναικών και μαζικών φορέων εντάσσεται στα πλαίσια της πάλης για την υπεράσπιση και διεύρυνση της κοινωνικής ασφάλισης. Στο διάβημα καλούν η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο Μετάλλου «Προμηθέας», το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών, το σωματείο Φαρμακοϋπαλλήλων, το σωματείο Φαρμακεργατών κ.ά.

Μάλιστα η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ) με ανακοίνωσή της, για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, καλεί όλα τα σωματεία των κλάδων της σε αγωνιστική ετοιμότητα. Πιο συγκεκριμένα η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο υφυπουργός Εργασίας με το ιδεολόγημα «η ισότητα μεταξύ των δυο φύλων καθιστά αναγκαία την εξάλειψη των διαφοροποιήσεων στη σχεδιαζόμενη κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση», προσπαθεί να δικαιολογήσει τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση ανατροπές στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Η ΟΕΚΙΔΕ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «για μια ακόμα φορά καταγγέλλει αυτή την επίθεση της κυβέρνησης στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση έχει συμπαραστάτη της σ' αυτήν την πολιτική τη ΝΔ, αλλά και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ η οποία διά του προέδρου της, Χ. Πολυζωγόπουλου, προβάλλει τις θέσεις κυβέρνησης - ΣΕΒ σαν θέσεις της ΓΣΕΕ και των εργαζομένων».

Καταλήγοντας η ΟΕΚΙΔΕ «καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους στους κλάδους μας, σε συναγερμό. Να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, να προβάλλουμε όλοι μαζί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η κυβέρνηση «σαλαμοποιεί» τα αντιασφαλιστικά της μέτρα

Την παλιά γνωστή μέθοδο της «σαλαμοποίησης» επανέφερε η κυβέρνηση προκειμένου να καταργήσει την κοινωνική ασφάλιση και να αμβλύνει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65.

Η ΟΓΕ επισημαίνει ότι δεν είναι τυχαία η επιλογή της κυβέρνησης να θίξει πρώτα το ζήτημα αυτό ούτε η επιλογή της να το προωθήσει μέσω της Α. Καραμάνου, ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στη συνέχεια της ανακοίνωσης η ΟΓΕ θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα που, ουσιαστικά, ανατρέπουν τα όποια επιχειρήματα χρησιμοποιούνται για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών.

Συγκεκριμένα, ερωτάται η κ. Καραμάνου: Αν με την αύξηση των ορίων μειωθεί η ανεργία των γυναικών, αυξηθούν οι αμοιβές και οι συντάξεις τους. Αν θα καταργηθεί η μερική απασχόληση και πόσες γυναίκες θα προωθηθούν σε διευθυντικές θέσεις στα 60 τους. Αν το επιχείρημα περί ποσοστού εργαζομένων γυναικών στη χώρα στην παραγωγική ηλικία, δεν αποτελεί απάντηση για την ανυπαρξία κοινωνικής πολιτικής και προστασίας της μητρότητας. Από πότε η μητρότητα αποτελεί υπονόμευση των συμφερόντων των γυναικών. Ακόμα ερωτάται η κ. Καραμάνου για ποια οικονομική ανεξαρτησία μιλάει, όταν και η ίδια γνωρίζει ότι μετά την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων η σύνταξη θα αποτελεί ουσιαστικά ένα βοήθημα. Και τέλος, ερωτάται στο όνομα ποιων γυναικών ανέλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει την ημερίδα για να προωθήσει της επιλογές της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Η ΟΓΕ καταλήγει η ανακοίνωση, επί 25 χρόνια αγωνίζεται για αυτές τις γυναίκες και υποστηρίζει και σήμερα τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, ανδρών και γυναικών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διευκρινίσεις για τα χειρότερα

Σκόπιμα ασαφής ήταν χτες και ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας απαντώντας σε ερώτηση για τους όρους συνταξιοδότησης των γυναικών που σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ασάφεια που δεν είναι τυχαία και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες των εργαζομένων ύστερα από τις δηλώσεις του υφυπουργού Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλου για «εξάλειψη των διαφοροποιήσεων μεταξύ φύλων στη σχεδιαζόμενη κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση». Ετσι μετά το τέλος της χτεσινής Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εργασίας είπε ότι «οι όροι που θα αφορούν τη συνταξιοδότηση των γυναικών θα είναι ευνοϊκότεροι από τους όρους που αφορούν τη συνταξιοδότηση των ανδρών». Σημειώνεται ότι την απάντηση αυτή την έδωσε στην ερώτηση δημοσιογράφου αν «θα είναι ευνοϊκότεροι οι όροι συνταξιοδότησης για τις μητέρες απ' ό,τι είναι σήμερα».

Η συγκεκριμένη απάντηση σαφώς υπονοεί ότι οι όροι συνταξιοδότησης των γυναικών όχι μόνο δε θα γίνουν καλύτεροι, αλλά αφήνει και περιθώρια παραπέρα χειροτέρευσης. Αφού ο υπουργός Εργασίας με την απάντησή του δε δίνει καμιά εγγύηση για τα 5 χρόνια διαφορά που υπάρχουν ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες με το ισχύον καθεστώς, για τους εργαζόμενους που μπήκαν στην παραγωγή πριν το 1993.

Υπενθυμίζουμε μόνο ότι και τις προτάσεις Γιαννίτση με τις οποίες υπονομεύονταν το δικαίωμα της πρόωρης συνταξιοδότησης για τις μητέρες, η κυβέρνηση τις εμφάνισε ως ευνοϊκή ρύθμιση. Πολύ περισσότερο που ούτε η κυβέρνηση, ούτε ορισμένοι συνδικαλιστές από την ηγεσία της ΓΣΕΕ, δεν αναφέρονται στη νέα γενιά των γυναικών που μπαίνει στην παραγωγή μετά το 1993 και που υποχρεώνεται να εργάζεται μέχρι τα 65 χρόνια, όπως και οι άνδρες.

Για «προσωπικές απόψεις» που προκαλούν ανησυχία κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΕΚΑ. Η πλειοψηφία της διοίκησης προφανώς υιοθετεί την άποψη του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ότι δήθεν αυτές οι θέσεις δεν εκφράζουν το κόμμα. Ομως υποβαθμίζει το γεγονός ότι πέρα από τις απόψεις που εκφράστηκαν στη γνωστή ημερίδα συγκεκριμένη θέση πήρε και ο υφυπουργός Εργασίας. Ετσι η πλειοψηφία του ΕΚΑ, προσπερνώντας τα παραπάνω δείχνει να νοιάζεται μόνο για τον «κοινωνικό διάλογο» που όπως σημειώνει «για να ξεκινήσει και να καταλήξει σε θετικά αποτελέσματα πρέπει όλες οι πλευρές να αποφεύγουν την υπονόμευσή του..!».

ΛΑΡΙΣΑ
Παλλαϊκή δράση για το Ασφαλιστικό

Συλλαλητήριο στις 12 του Δεκέμβρη διοργανώνουν φορείς του νομού Λάρισας

Παλλαϊκό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 12 του Δεκέμβρη στη Λάρισα. Η διοργάνωση του συλλαλητηρίου, που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της πόλης, αποφασίστηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων που συγκάλεσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΕΚΛ, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, συνταξιουχικών οργανώσεων και πολλών σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου.

Με το παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 12 του Δεκέμβρη, τα λαϊκά στρώματα της Λάρισας εντείνουν την πάλη τους για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης και δηλώνουν αποφασισμένα να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Τ. Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αναφερόμενος στο νέο γύρο επίθεσης της κυβέρνησης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τόνισε ότι «τώρα έχει εξασφαλίσει και την "ανοιχτή" στήριξη της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που "σηκώνει" το μεγάλο βάρος για να περάσει το σάρωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και τη στήριξη της ΝΔ, που επί της ουσίας συμφωνεί με τις αντιασφαλιστικές επιλογές». Υπογράμμισε, επίσης, ότι για την επιτυχία του συλλαλητηρίου θα ξεκινήσουν ενημερωτικές εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε εργασιακούς χώρους, γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις σωματείων και άλλες πρωτοβουλίες.

Αναφερόμενος ο Τ. Τσιόγκας στους άξονες δράσης, τόνισε ότι πρέπει να είναι οι εξής:

  • Συνολική απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων.
  • Χρηματοδότηση του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης από το κράτος και το μεγάλο κεφάλαιο, χωρίς νέα επιβάρυνση των εργαζομένων. Επιστροφή των κλεμμένων.
  • Απόκρουση της κυβερνητικής πολιτικής για την εμπορευματοποίηση της δημόσιας υγείας και τα απογευματινά ιατρεία στα νοσοκομεία.
  • Διεύρυνση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, επίσης, η διεύρυνση της Επιτροπής Αγώνα για την Υπεράσπιση και τη Διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης που είχε συγκροτηθεί την περασμένη άνοιξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ