ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΟΚ
Οπου τολμούν οι «αετοί»

Η πιο... μεγάλη ώρα είναι στις 21.00 («ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤ 2») για τον ΠΑΟΚ, που σήμερα καλείται να αντιμετωπίσει την Αϊντχόβεν στη ρεβάνς του 3-2 της Τούμπας. Ο «Δικέφαλος» θέλει όσο τίποτα άλλο την πρόκριση στη φάση των «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, που πέρσι του την είχε στερήσει η ολλανδική ομάδα.

Χτες, ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ξεκαθάρισε πως θα γίνουν αλλαγές στο σχήμα της ομάδας σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια. «Θα γίνουν ορισμένες αλλαγές σε σχέση με το σχήμα που είχαμε στον πρώτο αγώνα με την Αϊντχόβεν, αλλά και με την αναμέτρηση με τον Εθνικό Αστέρα».

Σε ό,τι αφορά στις απουσίες που έχουν και οι δύο «μονομάχοι», ο Σερβοέλληνας τεχνικός τόνισε πως οι απουσίες δεν πρόκειται να μετρήσουν και για το λόγο αυτό δε θα ασχοληθεί με τους παίκτες που θα απουσιάσουν από τους γηπεδούχους. «Οι απουσίες των Ολλανδών δε μας αγγίζουν. Η Αϊντχόβεν έχει δύο ισάξιους παίκτες για κάθε θέση, κάτι που δυσκολεύει ιδιαίτερα την αποστολή του ΠΑΟΚ. Οταν έρθει η ώρα του παιχνιδιού, δε θα μετρήσουν οι απουσίες, γι' αυτό θα πρέπει να παίξουμε και να φτάσουμε στην πρόκριση...».

Στη διάθεσή του ο Μπάγεβιτς δεν έχει τους Μπορμπόκη και Εγκωμίτη, που έμειναν στη συμπρωτεύουσα, ενώ αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του Γιασεμάκη. Ετσι η πιθανή ενδεκάδα με την οποία θα παραταχθούν οι «ασπρόμαυροι» είναι: Τοχούρογλου, Κατσιαμπής, Ουντέζε, Αμπονσά, Χασιώτης, Καραδήμος, Κωνσταντινίδης, Καφφές, Λουτσιάνο, Οκκάς και Σπάσιτς. Ενώ την αποστολή συμπληρώνουν οι Γεωργιάδης, Γιασεμής, Ζαβαντίας, Κουλακιώτης, Νάστος, Πουρλιοτόπουλος, Φουτσίνι, Φρούσος, Χασιώτης. Από την άλλη, ο Ερικ Γκέρετς τόνισε πως δεν τον προβληματίζουν οι απουσίες των έξι παικτών του, καθώς, όπως τόνισε, «τα προβλήματα μπορούν να μας γεμίσουν με ακόμα περισσότερη δύναμη για να πετύχουμε το στόχο μας. Μπορούμε να είμαστε αυτοί, που θα πανηγυρίσουμε την πρόκριση. Το χρωστάμε και στον κόσμο μας, που θα δώσει το "παρών" στο γήπεδο». Απόντες λοιπόν από τη σημερινή «μάχη» είναι οι Κέζμαν, Ντε Γιόνκ, Οϊερ, Μπρούκινγκ, Μπουμά και ο Φόγκελ, ενώ κάτω από τα δοκάρια επανέρχεται ο Βαντερόις.

ΑΕΚ
Πίστη για πρόκριση

«Ιδανικός αυτόχειρας» θα θεωρηθεί από τον Φερνάντο Σάντος ο «Δικέφαλος» της Αθήνας, αν σήμερα στον επαναληπτικό αγώνα στο πλαίσιο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, κόντρα στη βουλγαρική Λίτεκς Λόβετς (19.00, «ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤ 2»), δεν πάρει τη νίκη και απολέσει την ευκαιρία να προκριθεί στη Δ΄ φάση της διοργάνωσης. Χαρακτηριστικά, ο τεχνικός της ΑΕΚ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου επί βουλγαρικού εδάφους, αναφερόμενος στο σημερινό παιχνίδι, τόνισε: «Στόχος μας είναι η πρόκριση και αυτή εξαρτάται από εμάς. Αν στο πρώτο παιχνίδι είχαμε κερδίσει έστω και με 1-0, θα μπορούσαμε να έχουμε ως στόχο την ισοπαλία. Αλλά από τη στιγμή που έχουμε δεχτεί γκολ στην έδρα μας, δεν μπορούμε να παίξουμε για την ισοπαλία». Στη συνέχεια ο Πορτογάλος προπονητής ανέφερε πως περιμένει ο αγώνας να είναι δύσκολος αφού πιστεύει πως οι Βούλγαροι «είναι πολύ πιθανό να παίξουν με τρεις επιθετικούς, τους Γιόβοφ, Γιάνκοβιτς και Γιουρούκοφ και να επιδίδονται διαρκώς σε αντεπιθέσεις, όπως ξέρουν να κάνουν». Οσον αφορά τους 11 «κιτρινόμαυρους» παίχτες που θα κληθούν να ξεκινήσουν τη δύσκολη προσπάθεια για την κατάκτηση της πρόκρισης, ο Φερνάντο Σάντος δεν άνοιξε τα χαρτιά του, καθώς μέχρι χτες προβληματιζόταν για την κάλυψη δύο θέσεων. Πάντως, ο «κιτρινόμαυρος» τεχνικός θα έχει στη διάθεσή του 19 παίχτες (Ατματσίδης, Χιώτης, Γεωργέας, Γκαμάρα, Κωστένογλου, Κασάπης, Ζήκος, Καραγιάννης, Μαρικάς, Κάππος, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Κωνσταντινίδης, Πέτκοφ, Μαλαδένης, Νικολαΐδης, Λάκης, Κόλα και Τριχιάς), ενώ απόντες από την αποστολή είναι οι Καψής (τραυματίας) και Φερούζεμ (τιμωρημένος). Από την άλλη πλευρά, οι Βούλγαροι βλέπουν τη σημερινή αναμέτρηση ως ματς της χρονιάς, γεγονός που τις προηγούμενες μέρες είχε προσθέσει αρκετό άγχος στο στρατόπεδο των γηπεδούχων. Προς αποφυγή, πάντως, περισσότερου άγχους εξαιτίας της κρισιμότητας του αγώνα, ο προπονητής της Λίτεκς, Φερέιρα Σπασόφ, «απομόνωσε» τους παίχτες του προκειμένου να μην επηρεάζονται από τυχόν σχόλια. Οσον αφορά στο έμψυχο υλικό, ο τεχνικός των Βούλγαρων δεν αντιμετωπίζει προβλήματα αφού έχει όλους τους παίχτες στη διάθεσή του.

Διαιτητής της αναμέτρησης Λίτεκς Λόβετς-ΑΕΚ θα είναι ο Ολλανδός Τέμινγκ Ρενέ.

ΜΠΑΣΚΕΤ - ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Επικίνδυνες αποστολές

Επιστροφή στην ενεργό δράση της Ευρωλίγκα κάνουν σήμερα και οι άλλοι δύο εκπρόσωποί μας στη διοργάνωση, Παναθηναϊκός και Περιστέρι, έχοντας μάλιστα και ιδιαίτερα δύσκολες αποστολές. Οι πρωταθλητές δοκιμάζονται στη Μαδρίτη με τη Ρεάλ (21.30), ενώ το Περιστέρι φιλοξενεί στην έδρα του την ισχυρή Ούλκερ (20.00).

Μετά την ποδοσφαιρική αναμέτρηση ακολουθεί και η μπασκετική για τον Παναθηναϊκό με τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έρχεται σε κόντρα με την ομάδα που έζησε μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του. Οι «πράσινοι» ταξίδεψαν στη Μαδρίτη έχοντας δυο βασικές απουσίες, αυτή του Ιμπραήμ Κουτλουάι, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη με ολιγοήμερη άδεια, και του Γιώργου Καλαϊτζή. «Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μία ομάδα η οποία χρόνο με το χρόνο γίνεται καλύτερη και προσφάτως ενισχύθηκε με τον Βέλγο πλέι-μέικερ Ζαν Μαρκ Ζομέν (31 χρ. - 1,85), που ξεκίνησε τη σεζόν στον Απόλλωνα Πάτρας. Πρέπει να ελέγξουμε το ρυθμό γιατί εάν τους επιτρέψουμε να τρέξουν θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα», δήλωσε ο «Ζοτς», ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή αναμέτρηση καθοριστική για την ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση του ομίλου.

Τον έλεγχο του ρυθμού θεωρεί κλειδί για τη σημερινή αναμέτρηση με τους Τούρκους ο προπονητής του Περιστερίου, Αργύρης Πεδουλάκης. «Η αντίπαλός μας είναι μία ομάδα με μεγάλη ομοιογένεια καθώς βασικός της κορμός είναι επί 3 χρόνια οι ίδιοι, ενώ έχει καλή παράδοση απέναντι στις ελληνικές ομάδες. Σημείο-κλειδί για την έκβαση του αγώνα θα είναι ο έλεγχος του ρυθμού, καθώς οι Τούρκοι παίζουν ανεξέλεγκτο μπάσκετ ("run-and-gun") με πολλά σουτ από την περιφέρεια», επισήμανε ο 37χρονος τεχνικός, που δεν αντιμετωπίζει κανένα αγωνιστικό πρόβλημα.

ΠΑΛΗ
Η ώρα των δυνατών

ΠΑΤΡΑ (Αποστολή Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ).-

Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το κλειστό γυμναστήριο «Δημήτρης Τόφαλος» της Πάτρας προκειμένου να φιλοξενήσει το 46ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής Πάλης (19:30 ΕΤ-1).

Οι 58 δηλώσεις συμμετοχής των κρατών έχουν ήδη ξεπεράσει κάθε προσδοκία των διοργανωτών, ενώ οι 280 αθλητές που θα αγωνιστούν, αναμένεται να προσφέρουν δυνατές συγκινήσεις. Από ελληνικής πλευράς, οι επτά παλαιστές που θα διεκδικήσουν μια θέση στο βάθρο είναι: Θεοδοσιάδης (στα 58 κιλά), Γκίκας (63κ.), Παπαδόπουλος (69κ.), Αβράμης (76κ.), Αναγνώστου (85κ.), Κουτσιούμπας Γ.(97κ) και Κουτσιούμπας Ξ. (130κ.). Απών από τη διοργάνωση θα είναι οι Θάνος και Καρντάνοφ ενώ σήμερα θα αγωνιστούν οι Γκίκας, Αβράμης και ο Γ. Κουτσιούμπας.

Με μια ματιά στο παρελθόν και σε ό,τι αφορά την κατανομή των 1.068 μεταλλίων στα 45 Παγκόσμια Πρωταθλήματα, πρώτοι έρχονται αθλητές της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, οι οποίοι από το 1953 που πρωτοεμφανίστηκαν στη διοργάνωση έως και το 1991 που έκαναν την τελευταία εμφάνιση με ενιαία ομάδα, κατέκτησαν 132 χρυσά, 49 ασημένια και 31 χάλκινα μετάλλια. Σε ό,τι αφορά τον κορυφαίο παλαιστή όλων των εποχών σύμφωνα και με το δημοψήφισμα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, Αλεξάντερ Καρέλιν, που είχε παραμείνει αήττητος σε 9 συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα (1989, 1990, 1991, 1993, 1994, 1995, 1997, 1998, 1999) κατακτώντας ισάριθμα χρυσά μετάλλια, δε θα δώσει το παρών στους αγώνες καθώς έχει αποσυρθεί από τα ταπί.

Το πρόγραμμα της σημερινής ημέρας έχει ως εξής:

09:30 - 12:30: Προκριματικοί στις κατηγορίες 54κ., 63κ., 76κ., 97. 16:30- 17:00: Κλήρωση κατηγοριών 58κ., 69κ., 85κ., 130κ. 17:00- 17:30: Τελετή έναρξης 17:30- 20:30: Προκριματικοί στις κατηγορίες 54κ., 63κ., 76κ., 97κ.

ΒΟΛΕΪ

Στη μάχη του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών, ρίχνεται σήμερα ο Ολυμπιακός, ο οποίος στις 19.00 (ΑΛΦΑ ΣΠΟΡΤ 1) υποδέχεται την αυστριακή Χοτοβόλεϊ στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης. Στις γυναίκες, ο Πανελλήνιος δοκιμάζεται στη Σουηδία κόντρα στη Βαλεντούνα (20.00) στο πλαίσιο της κύριας φάσης του «Τοπ Τιμ Καπ». Σε χτεσινά ευρωπαϊκά παιχνίδια, ο Ηρακλής επικράτησε στη Ρωσία της Εκατέρινμπουνγκ με 3-0 (25-17, 25-22, 25-18), στη μεταξύ τους αναμέτρηση για την κύρια φάση του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών, ενώ νικηφόρα ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις τους στους ομίλους του «Τοπ Τιμ Καπ» γυναικών τα Βριλήσια που επιβλήθηκαν της Κόμεταλ (Σκόπια) με 3-0 (25-20, 25-21, 25-18).

  • Στο τάι μπρέικ επικράτησε χτες ο γηπεδούχος Αρης έναντι της Ορεστιάδας, στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών. Τα σετ: 17-25, 25-18, 20-25, 25-20, 15-12).
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

O Κύρος Βασσάρας του Συνδέσμου Θεσσαλονίκης θα σφυρίξει στο ματς του Πανιωνίου με την ΑΕΚ, για την 9η αγωνιστική της Α' Εθνικής κατηγορίας. Στο υπόλοιπα παιχνίδια οι διαιτητές θα είναι: Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ (Μπριάκος), ΟΦΗ - Ολυμπιακός (Καζναφέρης), Ξάνθη - Αιγάλεω (Γκούβας), Αρης - Παναχαϊκή (Παπαδάκος), Εθνικός Αστέρας - Ιωνικός (Ευθυμιάδης). Ηρακλής - Ακράτητος (Τεροβίτσας).

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

Στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας βρίσκεται από χτες ο Ατρόμητος, που στο ντέρμπι για την 9η αγωνιστική στη Γ' Εθνική, επικράτησε εκτός έδρας της Καβάλας με 2-1 χάρη σε ένα τέρμα του Μπαλογιάννη στις καθυστερήσεις. Οι Περιστεριώτες προηγήθηκαν στο σκορ με τον Γαβριλόπουλο (19') ενώ στο 28', ο Σαλπιγγίδης με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι είχε ισοφαρίσει σε 1-1. Στο άλλο παιχνίδι της αγωνιστικής, η Κασσάνδρα επικράτησε εύκολα των Τρικάλων με 3-0. Τα τέρματα για τους γηπεδούχους πέτυχαν οι Τζιόκας (1'), Σαϊτιώτης (59'), Μητσάκης (92') οι σκόρερ του αγώνα.

ΑΕΚ - ΤΣΙΜΠΟΝΑ 72-69

Κακές συνήθειες αρχίζει να αποχτάει η ΑΕΚ τον τελευταίο καιρό, αφού για μια ακόμη φορά (η τρίτη συνεχόμενη) το τελευταίο δεκάλεπτο παραλίγο να αποβεί καταστροφικό για την Ενωση, που χτες επικράτησε της Τσιμπόνα στο ΟΑΚΑ με 72-69. Η ΑΕΚ, αν και είχε σταθερή διαφορά 10 πόντων (40-29 ημίχρονο) από την αρχή του παιχνιδιού, εντούτοις προς τη λήξη της τρίτης περιόδου η διαφορά είχε ροκανιστεί από τους Κροάτες (57-53) και με την αρχή της τελευταίας περιόδου ήταν ήδη παρελθόν (57-62). Η ευστοχία και ψυχραιμία των Κακιούζη, Ντικούδη στα τελευταία κρίσιμα λεπτά κράτησαν τους γηπεδούχους ζωντανούς στο παιχνίδι και τους έδωσαν τη σπουδαία νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 27-17, 40-29, 57-53, 72-69. ΑΕΚ: Χόλντεν 15, Ζήσης 2, Ντικούδης 30, Κακιούζης 15, Αντιτς 2, Πασχάλης, Κόμαζετς 7, Χατζής 1, Κικίλιας. ΤΣΙΜΠΟΝΑ: Σεζάρ 14, Οκούνσκι 6, Πρκάτσιν 9, Μπάουμαν 11, Ράτζα 10, Φρίμαν 8, Μάλστε 2, Λόγκιν 5, Τζίντιτς 3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ