ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Παρελθόν ο Αραφάτ», σύμφωνα με το Σαρόν

Η ισραηλινή ηγεσία ξεκάθαρα δηλώνει ότι επιδιώκει την ανατροπή του Παλαιστίνιου ηγέτη, συνεχίζοντας τις επιδρομές και προκαλώντας αντιδράσεις, εντός και εκτός Ισραήλ

Με τις πέτρες ενάντια στα τανκς

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στα τανκς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ - ΡΑΜΑΛΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ο Αραφάτ είναι παρελθόν», δηλώνει πλέον ανοιχτά η ισραηλινή ηγεσία, καταρρίπτοντας τα όποια προσχήματα των αλλεπάλληλων κυμάτων επιδρομών και εισβολών, που συνεχίζει να εξαπολύει κατά των παλαιστινιακών εδαφών. Η ΕΕ διαμηνύει ότι «μοναδικός ηγέτης του παλαιστινιακού λαού είναι ο Αραφάτ» και χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» την τακτική «αποδυνάμωσής» του. Η Ουάσιγκτον επιμένει ότι ο Αραφάτ είναι «μοναδικός συνομιλητής», αλλά ο Τζορτζ Μπους επανέλαβε ότι «οφείλει να ασκήσει την εξουσία του και να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας του», που παραλείπει να αναφέρει ότι βομβαρδίζονται ακατάπαυστα. Κατά τα άλλα, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανταποκρίθηκε θετικά στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σε 3 χωριά της Δυτικής Οχθης εισέβαλαν, χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά τεθωρακισμένα σκορπώντας τον πανικό και το θάνατο. Στο Σαλφίτ, κοντά στη Ναμπλούς, σκοτώθηκαν 6 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τα τεθωρακισμένα, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε 20 συλλήψεις. Αλλοι 20 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν και στα χωριά Ντούρα και Ασίγια αλ Σεμαλίγια, ενώ τις επιχειρήσεις κάλυπταν από αέρος ελικόπτερα. Στη Χεβρώνα, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, με διαφορά ωρών, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών. Στη Γάζα, τεθωρακισμένα και εκσκαφείς εισέβαλαν στο προσφυγικό στρατόπεδο Κχαν Γιουνίς, όπου κατεδαφίστηκαν 10 σπίτια και μία βιοτεχνία, ενώ τραυματίστηκαν πολλοί κάτοικοι.

Μόλις έπεσε η νύχτα, ισραηλινά F16 σφυροκόπησαν εκ νέου κτίριο της επίλεκτης φρουράς «Φορς 17» του Αραφάτ, στο κέντρο της Γάζα, όπου τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, 5 πολίτες. Σε κλοιό τεθωρακισμένων παραμένει το γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, ενώ συνεχίζεται η κατάληψη του σπιτιού του ηγέτη της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, επίσης στη Ραμάλα. Οπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά ανταποκριτές, είναι πασιφανές ότι ο ισραηλινός στρατός διαλύει συστηματικά την υποδομή της Παλαιστινιακής Αρχής.

«Η αντίσταση θα κλιμακωθεί μέχρις ότου λήξει η κατοχή» προειδοποιούσε ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Κχαλέντ Μασχάλ, σε συνέδριο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, τονίζοντας ότι «κάθε ισραηλινή σφαγή θα απαντάται με πλήγματα όπως αυτά στην Ιερουσαλήμ και στη Χάιφα». Ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ», στο Λίβανο, Σέικ Χασάν Νασράλαχ, καλούσε τον παλαιστινιακό λαό να μην «ξεγελαστεί από τις ΗΠΑ και να συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ», τονίζοντας ότι «ακόμη και αν συλληφθεί από Παλαιστίνιο αστυνομικό, θα πρέπει να στρέψει την οργή του κατά του Ισραήλ».

«Παρελθόν ο Αραφάτ»

Χωρίς κανένα πρόσχημα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας αποκαλύπτουν το στόχο των ισραηλινών επιχειρήσεων σε χτεσινές τους συνεντεύξεις, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων εκτός και εντός Ισραήλ. Μιλώντας στη γερμανική «Μπιλντ», ο Αριέλ Σαρόν τονίζει ότι «ο Αραφάτ είναι ιστορία» και ότι διαπραγματεύεται ήδη «με τοπικές προσωπικότητες που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Αραφάτ», προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν τελεσφορήσουν τα σχέδια αυτά «ο ισραηλινός στρατός θα αναπτυχθεί μόνιμα στα αυτόνομα εδάφη».

«Ο Αραφάτ είναι εκτός παιχνιδιού», δηλώνει στην ισραηλινή «Χααρέτζ» ο Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, συμπληρώνοντας ότι «το Ισραήλ θα βρει άλλους συνομιλητές». Μιλώντας στην, επίσης, ισραηλινή «Μααρίβ», ο Μπεν Ελιέζερ χαρακτηρίζει τον Αραφάτ «παρωχημένη ιστορία» και προαναγγέλλει κλιμάκωση των επιχειρήσεων. Αντίθετα, οργισμένος εμφανίζεται στην ισραηλινή «Γιεντότ Αχρονότ», ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «ο Αραφάτ δεν έχει τελειώσει, αλλά η ισραηλινή τακτική εξόντωσης των Παλαιστινίων θα οδηγήσει σε ενίσχυσή του και σε καταδίκη του Ισραήλ». Η διαφοροποίηση αυτή πυροδότησε νέες φήμες περί κλυδωνισμού της ισραηλινής κυβέρνησης.

Αντιδράσεις «διπλωματικών τόνων»

«Η αποδυνάμωση του Αραφάτ δε βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία, είναι εκλεγμένος, είναι ο μοναδικός συνομιλητής», υπογράμμιζε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, Λουί Μισέλ, εκπροσωπώντας την ΕΕ. Ταυτόχρονα, η επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης καλούσε τον Σαρόν «να επαναληφθούν άμεσα οι συνομιλίες με τον Αραφάτ χωρίς προϋποθέσεις». Το γαλλικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον ΟΗΕ να «εξετάσει άμεσα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας» ενστερνιζόμενο την προχθεσινή ανάλογη έκκληση του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Την ορθότητα του αιτήματος παραδέχτηκε σε συνομιλία με τον Μούσα και ο Κόφι Ανάν, που δεσμεύτηκε να το προωθήσει. Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα υπογράμμιζε ότι «ο Αραφάτ είναι πάντα ο Παλαιστίνιος ηγέτης και ότιδήποτε άλλο είναι άκρως επικίνδυνο».

Υπέρ της παραμονής του Αραφάτ στην εξουσία τάσσεται και η Ουάσιγκτον με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Μπερνς, να δηλώνει, από τη Βηρυτό, ότι «συνεχίζονται οι προσπάθειες να εγκαταλειφθεί η βία». Εντούτοις, ο Αμερικανός Πρόεδρος προχώρησε σε ανεκδιήγητες δηλώσεις, καλώντας τον Αραφάτ να «αποδείξει ότι είναι ηγέτης και να ασκήσει άμεσα την εξουσία του, να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ασφαλείας του και να συλλάβει τους τρομοκράτες», αποφεύγοντας να σχολιάσει τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ακριβώς αυτών των υπηρεσιών.

ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Σε τροχιά καταστροφικής κλιμάκωσης...
  • Αυτονομιστική οργάνωση του Κασμίρ που υποστηρίζει το Πακιστάν κατηγορεί η κυβέρνηση Βάτζπαϊ για την προχτεσινή επίθεση στο Κοινοβούλιο
  • Διαψεύδει η ηγεσία της, ενώ το Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε «τυχοδιωκτισμό» από το Νέο Δελχί

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε μια εξέλιξη μάλλον αναμενόμενη, όμως ούτως ή άλλως εξαιρετικά επικίνδυνη για τις ισορροπίες στη νοτιοανατολική Ασία όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, η κυβέρνηση της Ινδίας κατηγόρησε για την προχτεσινή επίθεση αυτοκτονίας εναντίον του Κοινοβουλίου της χώρας - που κόστισε 12 ζωές και έστειλε τις διμερείς σχέσεις με το Πακιστάν στο «κόκκινο» - μια αυτονομιστική οργάνωση του Κασμίρ, την Λασκάρ - ι - Τάιμπα.

Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Τζασουάντ Σινχ είπε χτες σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί πως ζήτησε από την κυβέρνηση «τεχνοκρατών» στο Πακιστάν, της οποίας ηγείται ο στρατηγός - αυτοαναγορευθείς Πρόεδρος Περβέζ Μουσαράφ, να «κλείσει την οργάνωση αυτή και να συλλάβει την ηγεσία της». Ο ίδιος είπε πως ζήτησε ακόμη να «παγώσουν» όλοι οι οικονομικοί πόροι τόσο της Λασκάρ - ι - Τάιμπα όσο και μιας άλλης οργάνωσης, της Τζάις-ι-Μοχάμεντ, η οποία είχε αρχικώς αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στο κρατικό Κοινοβούλιο του Κασμίρ τον Οκτώβρη φέτος, που είχε 40 νεκρούς, και στη συνέχεια διέψευσε ότι την είχε διεξαγάγει. Ο Σινχ αξίωσε από το Ισλαμαμπάντ να συλλάβει την ηγεσία και της δεύτερης αυτής οργάνωσης.

Στοιχειοθετώντας τις θέσεις της ινδικής κυβέρνησης ο Σινχ δήλωσε ότι «η Ινδία έχει αποδείξεις πως οι χτεσινές (σ.σ. προχτεσινές) τρομοκρατικές επιθέσεις στην έδρα της Ινδικής δημοκρατίας και ανεξαρτησίας του Ινδικού λαού ήταν ενέργεια μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που έχει τη βάση της στο Πακιστάν, της Λασκάρ-ι-Τάιμπα... Οι αποδείξεις αυτές είναι εντελώς βάσιμες». Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερ», που αναμετέδωσε τις δηλώσεις του.

Από το Ισλαμαμπάντ, ο εκπρόσωπος της Λασκάρ-ι-ΤάιμπαΓιάχουα Μουτζαχίντ διέψευσε ότι η οργάνωση ενέχεται στην επίθεση. «Είναι ψέμα και στερείται βάσης», είπε στο «Ρόιτερ». «Πρόκειται για ένα δράμα που ανεβάζουν οι ινδικές μυστικές υπηρεσίες σε συμπαιγνία με την ινδική κυβέρνηση για να καταφέρουν να ταυτίσουν τις αυτονομιστικές οργανώσεις που διεξάγουν τον τζιχάντ με τους τρομοκράτες», ισχυρίστηκε.

Ο Σινχ είπε ότι «το Πακιστάν λέει πως είναι κατά της τρομοκρατίας... και αυτά που ζητάμε εντάσσονται στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών του και των δεσμεύσεών του στην αντι-τρομοκρατική προσπάθεια», προσθέτοντας πως αναμένει «άμεση απάντηση» από την κυβέρνηση στο Ισλαμαμπάντ, ωστόσο ούτε ο ίδιος ούτε οποιοδήποτε άλλο μέλος της κυβέρνησης Βάτζπαϊ δεν έκανε σαφές τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση άρνησής της να αποδεχτεί την εκδοχή των γεγονότων που προβάλλει το Νέο Δελχί. Πράγμα που συνέβη μέσα σε μερικές ώρες.

Στην περίπτωση της επίθεσης στο Κοινοβούλιο του ινδικού κρατιδίου Κασμίρ στη Σριναγκάρ η κυβέρνηση Βάτζπαϊ είχε αρχικώς την πρόθεση να «επιτεθεί» στις μουσουλμανικές αυτονομιστικές οργανώσεις που δρουν στο κρατίδιο κι έχουν έδρα στο έδαφός της και στο Πακιστάν, ωστόσο υπαναχώρησε μετά από την έντονη πίεση των ΗΠΑ - καθώς το Ισλαμαμπάντ αποτελεί υπερπολύτιμο σύμμαχό τους στον πόλεμο κατά του Αφγανιστάν. Δεδομένης της προχτεσινής επίθεσης, η αμερικανική πίεση είναι όμως πιο δύσκολο να ασκηθεί. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ινδία Ρόμπερτ Μπλάκγουϊλ προσέφερε πάντως «τη βοήθεια του FBI» για τον εντοπισμό των ενόχων.

Ερωτώμενος αν η Ινδία θα εξαπολύσει επίθεση κατά των αυτονομιστών στο Κασμίρ και στο Πακιστάν, ο Βάτζπαϊ έλεγε χτες ότι «δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση». Ακόμα.

Από την πλευρά του ο Περβέζ Μουσαράφ εμφανίστηκε να λέει ότι η Ινδία προσπαθεί «να εκμεταλλευτεί τα νέα δεδομένα που επικρατούν στο Αφγανιστάν για να βλάψει τα συμφέροντα του Πακιστάν». Ενώ ο εκπρόσωπός του, στρατηγός Ρασίντ Κερέσι, δήλωνε πολύ περισσότερο επιθετικά: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τυχοδιωκτισμό της Ινδίας». Ο Κερέσι πρόσθεσε, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, πως «η Ινδία θα πληρώσει βαρύ τίμημα αν εμπλακεί σε μια τέτοια περιπέτεια» - αν επιτεθεί, δηλαδή, στο έδαφός της...

ΕΚΚΛΗΣΗ «ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»:
Βαρεθήκαμε να μας κοροϊδεύουν!

Στα γερμανικά μίντια (13 και 14 Δεκέμβρη) δημοσιεύτηκε έκκληση 40 Ανατολικογερμανών «Αγωνιστών για τα δικαιώματα του πολίτη», από τους οποίους μερικοί μετά το 1989-90 υπήρξαν βουλευτές στις γερμανικές Βουλές και το Ευρωκοινοβούλιο (ακόμα και υπουργοί) και αγανακτισμένοι για τη σημερινή κατάσταση απευθύνονται στους «απλούς πολίτες» να ανοίξουν επιτέλους το στόμα και να διαμαρτυρηθούν.

«Βαρεθήκαμε - γράφουν - να κυβερνιόμαστε κάτω από τη σημαία της ελευθερίας και δημοκρατίας ενάντια στα συμφέροντά μας. Βαρεθήκαμε να μας κοροϊδεύουν. Βαρεθήκαμε να μας επιβάλουν την άνοστη φλυαρία των κομματικών συνεδρίων. Βαρεθήκαμε τους λαϊκούς αντιπροσώπους, που δεν αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντά μας και που αυτό το γιορτάζουν σαν επιτυχία. Βαρεθήκαμε έναν καγκελάριο που για χάρη της εξουσίας φέρνει βουλευτές στο σημείο να πουν "ναι" στον πόλεμο, όταν εννοούν "όχι" και να πουν "όχι", όταν εννοούν "ναι". Δε συμφωνούμε να ασημαντοποιούνται οι πολεμικές συμμετοχές με λέξεις όπως "ανάληψη ευθύνης", "ο νέος ρόλος της Γερμανίας στον κόσμο", "επιβολή των δικαιωμάτων των γυναικών". Αρνούμαστε αυτόν τον πόλεμο... Ας ανοίξουμε επιτέλους το στόμα μας. Ας μιλήσουμε με τα παιδιά μας, με τους γονείς μας γι' αυτόν τον πόλεμο, για δικαιοσύνη στη Γερμανία και στον κόσμο, που απειλούνται να διαρρεύσουν μέσα από τα δάχτυλά μας!».

Οι συνυπογράφοντες την έκκληση υπήρξαν αντιπολιτευόμενοι «αγωνιστές κατά της δικτατορίας της ΓΛΔ» και πίστευαν ότι με την ανατροπή του σοσιαλιστικού καθεστώτος θα βρεθούν στο «κράτος του δικαίου και της ελευθερίας». Στην αρχή της έκκλησής τους όμως διαπιστώνουν: «Από την πρόσφατη εμπειρία με την κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία (της Γερμανίας) απευθυνόμαστε όχι στον καγκελάριο, όχι στους Κοκκινο-Πράσινους, όχι στα αντιπολιτευόμενα κόμματα, αλλά σε σας, τους απλούς πολίτες, όπως εμείς... Αισθανόμαστε σε αυξανόμενο βαθμό αδύναμοι απέναντι στις οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές δομές, που για χάρη της εξουσίας και του κέρδους αγνοούν τα συμφέροντά μας σε βιοτικά ζητήματά μας... Κανένας μας δεν υπολόγιζε ότι ένα τρομερό τρομοκρατικό πλήγμα στις ΗΠΑ θα παιρνόταν σαν αφορμή φαινομενικά αμετάτρεπτα μέτρα περί δικαίου και αισθήματος δικαιοσύνης σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο να πάρουν την κατρακύλα... Ανατριχιάζουμε ότι οι ενδεχόμενοι υποκινητές του τρομοκρατικού πλήγματος εξοντώνονται με έναν υπερισχυρό στρατιωτικό μηχανισμό».


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδήλωση για τα λευκά κελιά στην Τουρκία

Εκδήλωση - συζήτηση με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του αγώνα ενάντια στα λευκά κελιά στην Τουρκία, οργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Η εκδήλωση θα γίνει στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΥΧΩΝ
Να σταματήσει η επίθεση γενοκτονίας

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας καταδικάζει τη βάρβαρη επίθεση του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα αραβικά εδάφη.

Το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεση γενοκτονίας κατά του Παλαιστινιακού λαού, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ.

Ο Σύνδεσμος των Συνταξιούχων του ΙΚΑ Αθήνας απαιτεί να πάψουν αμέσως οι επιθέσεις γενοκτονίας Ισραηλινών κατά του Παλαιστινιακού λαού και καλεί τον ΟΗΕ να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις, που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος ίδρυσης ανεξαρτήτου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

Επίσης, απαιτεί όλοι οι υπεύθυνοι για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων και την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προσαχθούν ενώπιον του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

Τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να βοηθήσουν τον Παλαιστινιακό λαό να ιδρύσει ανεξάρτητο κράτος με εξασφάλιση των συνόρων και της ελευθερίας του.

Ο ΟΗΕ να πάψει να είναι όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και ΕΕ καταπατούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των λαών όλου του κόσμου.

ΠΕΔΥΕ
Καταδίκη στις εγκληματικές επιδρομές

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ με τον πιο έντονο τρόπο την ισραηλινή κυβέρνηση για τις συνεχιζόμενες, καθημερινά, εγκληματικές επιδρομές, ακόμη και με βομβαρδισμούς, σε παλαιστινιακά εδάφη.

Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν με την πλήρη κάλυψη και στήριξη των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της ΕΕ, δολοφονεί αμάχους και παιδιά προκειμένου να τρομοκρατήσει τον εξεγερμένο παλαιστινιακό λαό και να σταματήσει την ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ με σκοπό να επεκτείνει τις εδαφικές του επιδιώξεις.

Η ΠΕΔΥΕ δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε κάθε προσπάθεια ταύτισης της παλαιστινιακής αντίστασης και εξέγερσης με την ασκούμενη ισραηλινή βία και τρομοκρατία.

Ζητάει την άμεση παύση όλων των φονικών επιθέσεων του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων, την απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων, την άρση της κατάστασης πολιορκίας και την εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ενέργειες υποστήριξης των δίκαιων αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού.

Καλεί τις επιτροπές ειρήνης της Αθήνας και όλους τους μαζικούς φορείς να καταδικάσουν την κυβέρνηση του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστών υποστηριχτών της και να στηρίξουν με όση δύναμη διαθέτουν τις δίκαιες θέσεις των Παλαιστινίων για πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές, την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατ. Ιερουσαλήμ, την επιστροφή των προσφύγων και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων.

ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ
«Ο Σαρόν στοχεύει στην πλήρη ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών»

Η τακτική της ισραηλινής ηγεσίας θρέφει τους εξτρεμιστές, υποσκάπτει την ισραηλινή ασφάλεια και στοχεύει στον εξοβελισμό της Παλαιστινιακής Αρχής και στο διωγμό του παλαιστινιακού λαού, τονίζει το ΚΚ Ισραήλ σε ανακοίνωσή του

Για «τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει και για τον παλαιστινιακό και για τον ισραηλινό λαό ο αιματηρός πόλεμος που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Σαρόν-Πέρες κατά των Παλαιστινίων και της εκλεγμένης ηγεσίας τους» προειδοποιεί με ανακοίνωσή του το ΚΚ Ισραήλ.

Στην ανακοίνωση, αφού καταδικάζονται οι επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών πολιτών, τονίζεται ότι «όταν ο Σαρόν χρησιμοποιεί αυτές τις επιθέσεις ως δικαιολογία για κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των αυτόνομων περιοχών, θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες ζωές πολιτών που υποτίθεται πως προστατεύει». «Η πικρή εμπειρία μάς διδάσκει ότι οι βόμβες και η συστηματική καταπίεση του παλαιστινιακού πληθυσμού δεν ενδυναμώνουν την ισραηλινή ασφάλεια, αλλά το αντίθετο. Τρέφουν την απόγνωση, διευρύνουν το αιματοκύλισμα και ενισχύουν τους εξτρεμιστές».

Το ΚΚ Ισραήλ εκτιμά ότι η τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης προσβλέπει στην ανακατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών και στη φυσική και λειτουργική καταστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής σε τέτοιο σημείο που να απομείνουν ελάχιστα περιθώρια σε οποιαδήποτε πολιτική εναλλακτική λύση. Παράλληλα, αυτή η τακτική, τονίζεται, «ανοίγει το δρόμο στον Σαρόν και στους συνεργάτες του να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για διωγμό των Παλαιστινίων από τις πόλεις τους και την προσάρτηση του συνόλου των παλαιστινιακών εδαφών στο Ισραήλ».

Επιρρίπτοντας στην αμερικανική ηγεσία τις ευθύνες του «συνεργού σε ένα έγκλημα», το ΚΚ Ισραήλ καταλήγει κάνοντας έκκληση σε όλους τους φιλειρηνιστές του Ισραήλ, Εβραίους και Αραβες, να διαμαρτυρηθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους ενάντια στα καταστροφικά σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης και να πιέσουν για μια ειρήνη στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, του τερματισμού της κατοχής, της ίδρυσης ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ