ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
Το «σωστό και δίκαιο» του Γ. Παπανδρέου

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το συμπέρασμα από την επίσκεψη στις ΗΠΑ είναι ότι η Ελλάδα μιλά ισότιμα με τις ΗΠΑ. Βεβαίως, είμαστε μια διαφορετική χώρα, μια μικρή χώρα και η Αμερική είναι μια υπερδύναμη. Η ισοτιμία των σχέσεών μας έχει κατακτηθεί, έχει διαμορφωθεί σε μια βάση φιλίας, σεβασμού, αξιοπιστίας και στις πολιτικές τις δικές μας και σε μια κοινή στρατηγική».

Η αποτίμηση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και την είπε στη ΝΕΤ. Αν αξίζει να προσεχτεί κάτι είναι το περιεχόμενο που προσδίδει στον όρο «ισοτιμία». Δεν είναι ότι απουσιάζει κάθε αναφορά στους όρους της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας, κ.α., έστω και για παραπλάνηση της «κοινής γνώμης», όπως έκανε χρόνια το ΠΑΣΟΚ. Αντ' αυτών γίνεται αναφορά «στις πολιτικές τις δικές μας», οι οποίες, όπως οι πάντες μπορούν να καταλάβουν, είναι οι πολιτικές που βάζουν πάνω απ' όλα τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της νέας τάξης. Γι' αυτό και ο Μπους δεν παρέλειψε να τον ανταμείψει:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω -είπε στον Κ. Σημίτη- για το όραμά σας, αλλά και για τη σκληρή δουλιά του υπουργού σας των Εξωτερικών, ο οποίος πράττει αυτό που είναι σωστό και δίκαιο, ώστε ο κόσμος να γίνεται πιο ειρηνικός».

Κάντε κι άλλα...

Ακόμη και οι πέτρες γνωρίζουν στην Ελλάδα τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες των λεγόμενων μεγάλων δυνάμεων - πρώτα και κύρια των ΗΠΑ - για το διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, τους κατοπινούς φονικούς εμφύλιους πολέμους, την έξαρση του εθνικισμού κλπ., κλπ. και γενικότερα στην αποσταθεροποίηση της περιοχής των Βαλκανίων. Οι ευθύνες αυτές έχουν καταγγελθεί και καταδικαστεί από τη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, όπως έχουν φανερώσει οι μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας και οι σχετικές έρευνες της κοινής γνώμης.

Σε πλήρη αντίθεση, όμως, με τα παραπάνω, βρίσκονται ο Κ. Σημίτης και η ελληνική κυβέρνηση. Θαυμάστε την απάντηση του πρώτου στο προχθεσινό ερώτημα δημοσιογράφου, «αν η παρουσία των ΗΠΑ στα Βαλκάνια συνέβαλε στην εμπέδωση της σταθερότητας και της ειρήνης σ' αυτή την ευαίσθητη περιοχή»: «Η παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Βαλκάνια συνέβαλε πράγματι στο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια στην περιοχή, να κινηθούν οι ειρηνευτικές διαδικασίες, να προωθηθεί η στροφή από την αντιπαράθεση και την εχθρότητα, σε μια προσπάθεια συνεργασίας».

Κάντε κι άλλα, δηλαδή, γιατί το φχαριστιόμαστε... Και, όμως, κάποιοι ψάχνουν να βρουν πόσο θετική για τη χώρα και το λαό μας ήταν η επίσκεψη Σημίτη στην Ουάσιγκτον..!

«Απόλυτα δεσμευμένοι»

Βέβαια, η προαναφερόμενη τοποθέτηση του Κ. Σημίτη δεν ήταν η μοναδική απόδειξη της υποτέλειας και πλήρους υποταγής, η οποία σφράγισε την παρουσία του στις ΗΠΑ, παρά τις όσες υποκρισίες, περί ισότητας και εθνικών συμφερόντων, δήλωνε στους δημοσιογράφους. Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η δήλωσή του μπροστά στον Τζ. Μπους και στους δημοσιογράφους: «Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι (αφοσιωμένοι, σύμφωνα με άλλη μετάφραση) στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και λαμβάνουμε μέρος στις προσπάθειες του Αφγανιστάν, ενώ θεωρούμε ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να εξαλειφθεί η τρομοκρατία παντού στον κόσμο και για να εξαρθρώσουμε τρομοκρατικές ομάδες που δρουν σε ορισμένες βαλκανικές χώρες. Η τρομοκρατία πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο».

«Είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι», λοιπόν, στη διεθνή και πολεμόχαρη «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» του Τζ. Μπους. Γι' αυτό, στέλνουμε στρατιώτες στο Αφγανιστάν - πέρα απ' όλες τις υπόλοιπες «διευκολύνσεις» - και όχι για... ανθρωπιστικούς σκοπούς. Προεξοφλούμε τη συμμετοχή της Ελλάδας και στους όποιους μελλοντικούς πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κλπ., κλπ. Κι όλ' αυτά, για ποιο λόγο; Μα, για ό,τι τα αμερικανικά γεράκια της «νέας τάξης» θεωρούν τρομοκρατία. Με άλλα λόγια, είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι στο άρμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Αυτή είναι η πραγματική πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και όχι όσα λένε κατά καιρούς οι κυβερνώντες, μόνο και μόνο για λαϊκή κατανάλωση.


Οποιος ζήσει...

Η αγορά

παλάβωσε

έχει, που λεν,

σαλτάρει,

τα μπρόκολα,

τα λάχανα

πουλιούνται

για... χαβιάρι

και τα μαρούλια,

ο άνηθος,

τα χόρτα,

τα καρότα

φτάσαν να έχουν

την τιμή

...χρυσαφικών

Ζολώτα!

***

Η αγορά

αφήνιασε

φταίει, μας λεν,

το χιόνι

και «κιχ»

για το χοντρέμπορο

που γδέρνει,

χαρατσώνει,

την «πάπια»

η κυβέρνηση

για την ακρίβεια

κάνει,

ε, όποιος ζήσει

σκέφτεται

κι όποιος, μωρέ,

πεθάνει!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα έδωσε όλα...

«

Η Ελλάδα δεν ήλθε στις ΗΠΑ για να απολογηθεί για τίποτα. Ανήκει στην ΕΕ και δεν ήλθε στις ΗΠΑ για ανάκριση, ήλθε για μια φιλική συζήτηση με ανθρώπους που προτίθενται να συνεργαστούν. Η Ελλάδα είναι ισότιμος συνομιλητής... Δεν είμαστε στη δεκαετία του '50». Κι όμως, είναι δικαιολογημένη η «έκρηξη» του πρωθυπουργού και η οργή του εναντίον όσων τον κατηγορούν για προσφορά υπηρεσιών! Πράγματι δεν είμαστε στη δεκαετία του '50 (τότε υπήρχε και το σοσιαλιστικό στρατόπεδο και είχαν κάπου να «ακουμπάνε» όταν παζάρευαν με τους Αμερικανούς...). Δυστυχώς, είμαστε στη δεκαετία της «αυτοκρατορίας των ΗΠΑ» και της «νέας τάξης». Ο πρωθυπουργός άριστα το γνωρίζει και γι' αυτό έχει φροντίσει να προσαρμόσει και «εκσυγχρονίσει» την αστική ελληνοαμερικανική διαπλοκή: Τα δίνει όλα στους ηγεμόνες της «νέας τάξης» πριν καν του τα ζητήσουν.

Αυτό ήταν στην πραγματικότητα και το βασικό συμπέρασμα από το ταξίδι του Κ. Σημίτη στην Ουάσιγκτον. Δεν πρόκειται για εκτίμηση που γίνεται από μικροκομματική εμπάθεια ή άλλα ταπεινά ελατήρια. Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους: Δεν είναι η κυβέρνηση που έχει αναθέσει τη «λύση» του Κυπριακού στις ΗΠΑ; Δεν είναι ο Κ. Σημίτης που εκλιπαρούσε προχτές στο Λευκό Οίκο για πιο «ενεργό ανάμειξη»; Δεν είναι η κυβέρνηση Σημίτη που προκειμένου να μη δυσαρεστήσει τα υπερατλαντικά αφεντικά δεν τολμά να θέσει το θέμα των αμερικανοΝΑΤΟικών χαρτών, που «εξαφανίζουν» τα σύνορα στο Αιγαίο; Δεν είναι ο ίδιος που ακολουθεί «βήμα βήμα» τις υποδείξεις των Αμερικανών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Αλήθεια, τόλμησε να πει έστω και μια λέξη για να «μαζέψουν» την Τουρκία από τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο; Δεν είναι ο Κ. Σημίτης που μονομερώς και χωρίς να του ζητηθεί έσπευσε να δεσμευτεί (και στον αντιπρόεδρο Τσέινι) ότι θα υπάρξουν γρήγορα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της «εσωτερικής τρομοκρατίας», δηλαδή συλλήψεις υπόπτων; Δεν είναι η «δική μας» κυβέρνηση που θέτει στη διάθεση του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» των ΗΠΑ ό,τι της ζητηθεί («γην και ύδωρ» και ακόμα παραπάνω); Δεν είναι ο Κ. Σημίτης που ζήτησε να παραμείνει ο αμερικανικός στρατός κατοχής στα Βαλκάνια για να διασφαλιστεί... «η ειρήνη και σταθερότητα»;

Ακριβώς επειδή αυτή είναι η πραγματικότητα, επιχειρούν να συσκοτίσουν τα πράγματα με φραστικούς λεονταρισμούς και «εκρήξεις» σε βάρος όποιων διαφωνούν και ξεμπροστιάζουν τον ραγιαδισμό και την εθελοδουλία τους στον ελληνικό λαό. Ο Κ. Σημίτης είχε δίκιο όταν είπε ότι δεν του ασκήθηκαν πιέσεις στην Ουάσιγκτον. Δε χρειάστηκε καν. Αλλά ο λαός και ο τόπος δεν έχουν ανάγκη από υποτακτικούς της Ουάσιγκτον γιατί έτσι το θέλει η άρχουσα τάξη. Γι' αυτό όσο πιο γρήγορα τους ανατρέψει τόσο το καλύτερο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ